Pedalboard - jaké jsou vaše požadavky na provedení
Pravidla fóra
Pedalboard - jaké jsou vaše požadavky na provedení
Ahoj,
v sekci bicích mam velmi podobné téma, kde je vysvětleno z jakého důvodu se ptám (bici-nastroje/cymbal-case-a-obecne-case-t41817.html), nicméně zajímá mě ještě jeden produkt a zájem o něj. Jde o pedalboard, jak seriově vyráběný, tak na zakázku. Kytaru mám, ale efekty nepoužívám, proto potřebuji radu Vás zkušenějších. Je mezi Vámi někdo, kdo si pedalboard nechával dělat, popřípadě mu vyhovují ty, které se dají sehnat běžně v hudebninách?
Má pro Vás originální pedal board (teď vážně nemyslim kus plovoučky, suchý zip atp) význam?
Kolik jste ochotni dát za pedalboard? - otázka je to prostá, ale poměrně zásadní, zajímá mě totiž, jak moc to muzikanti řeší (tenhle zlepšovák), nebo jestli jim vyloženě stačí, když maj efekty na něčem připevněný a neřeší transport atp.
Jednalo by se mi o pevnou robustní koncepci (překližka, koženka, hliníkové hrany, rohy, nožičky atp)
S rozměry je možné si hrát samozřejmě podle množství krabiček.
Další co bych chtěl vědět, jestli byste jako potencionální zakazníci uvítali integrovaný zdroj el. proudu již v pedal boardu, a nebo radši jen prázdné místo připravené pro zdroj? Je totiž spousta zdrojů v různých cenových kategoriích a někdo by to mohl řešit při použití nějakého, dostupnějšího pro výrobu, zdroje.
Prosím o pochopení moderátory, nehodlám zakládat více obdobných témat. Byly prvotní dvě myšlenky cymbal case (v bicí sekci) a pedalboard (zde). Díky.
v sekci bicích mam velmi podobné téma, kde je vysvětleno z jakého důvodu se ptám (bici-nastroje/cymbal-case-a-obecne-case-t41817.html), nicméně zajímá mě ještě jeden produkt a zájem o něj. Jde o pedalboard, jak seriově vyráběný, tak na zakázku. Kytaru mám, ale efekty nepoužívám, proto potřebuji radu Vás zkušenějších. Je mezi Vámi někdo, kdo si pedalboard nechával dělat, popřípadě mu vyhovují ty, které se dají sehnat běžně v hudebninách?
Má pro Vás originální pedal board (teď vážně nemyslim kus plovoučky, suchý zip atp) význam?
Kolik jste ochotni dát za pedalboard? - otázka je to prostá, ale poměrně zásadní, zajímá mě totiž, jak moc to muzikanti řeší (tenhle zlepšovák), nebo jestli jim vyloženě stačí, když maj efekty na něčem připevněný a neřeší transport atp.
Jednalo by se mi o pevnou robustní koncepci (překližka, koženka, hliníkové hrany, rohy, nožičky atp)
S rozměry je možné si hrát samozřejmě podle množství krabiček.
Další co bych chtěl vědět, jestli byste jako potencionální zakazníci uvítali integrovaný zdroj el. proudu již v pedal boardu, a nebo radši jen prázdné místo připravené pro zdroj? Je totiž spousta zdrojů v různých cenových kategoriích a někdo by to mohl řešit při použití nějakého, dostupnějšího pro výrobu, zdroje.
Prosím o pochopení moderátory, nehodlám zakládat více obdobných témat. Byly prvotní dvě myšlenky cymbal case (v bicí sekci) a pedalboard (zde). Díky.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pedalboard - jaké jsou vaše požadavky na provedení
Pro mě je momentálně základní požadavek hmotnost, jelikož to často smýkám do zkušebny v rukách a i ten Gator s textilním obalem je někdy až moc. Samozřejmě by měl v případě častého transportu autem splňovat nějaké požadavky na pevnost, ale ten textilní Gator mi i přes své provedení zatím službu plní. Krabička není nástroj a IMHO už toho vydrží trochu více.
Co se zdroje týče, tam nevím, nakolik by bylo prospěšné jej tam mít už od výroby. Otázka zní, jaký zdroj by to byl a jak kvalitní? Kolik by měl výstupů a jaké napětí a proudy? Požadavky uživatelů se podle mě liší na tolik, že si kvalitní zdroj většinou nechají udělat na zakázku přesně podle svých požadavků.
Co se zdroje týče, tam nevím, nakolik by bylo prospěšné jej tam mít už od výroby. Otázka zní, jaký zdroj by to byl a jak kvalitní? Kolik by měl výstupů a jaké napětí a proudy? Požadavky uživatelů se podle mě liší na tolik, že si kvalitní zdroj většinou nechají udělat na zakázku přesně podle svých požadavků.
Fajn, ale čím je to způsobeno? Předpokládám, že efekty jsou ta hlavní věc.. Boss efekt váží cca 450g/ks, což je nehezký. Kdyby jich mělo být 8, už to pocitově nezlehčíš už asi ani nic nevážícím obalem.Hendrek píše:Pro mě je základní požadavek hmotnost, jelikož to často smýkám do zkušebny v rukách a i ten Gator s textilním obalem je někdy až moc.
Hendrek píše:Co se zdroje týče, tam nevím, nakolik by bylo prospěšné jej tam mít už od výroby. Otázka zní, jaký zdroj by to byl a jak kvalitní? Kolik by měl výstupů a jaké napětí a proudy? Požadavky uživatelů se podle mě liší na tolik, že si kvalitní zdroj většinou nechají udělat na zakázku přesně podle svých požadavků.
Přesně v takovou odpověď jsem více méně doufal. Čili univerzálnější je jednoznačně místo vyhraněné pro zdroj, popřípadě tzv. Daisy chain, což jsem se dočetl je multikabel - jeden síťovej drát..
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Napájení přes daisy chain způsobuje brum, k čemuž časem většinou dospěje každý uživatel krabiček, tudíž si pořídí multizdroj s galvanicky oddělenými výstupy typu Smrčka, Starbuck, apod.
Orientačně jsem spočítal hmotnost svých krabiček a zdroje na nějakých 3,5 kg.
Orientačně jsem spočítal hmotnost svých krabiček a zdroje na nějakých 3,5 kg.
Fajn, díky za informaci, to jsem nevěděl. Vychází mi tedy co se tohohle týče nejlogičtější změřit pár běžně nabízených zdrojů a udělat nějakou univerzální přihrádku (rozměrově) v casu..Hendrek píše:Napájení přes daisy chain způsobuje brum, k čemuž časem většinou dospěje každý uživatel krabiček, tudíž si pořídí multizdroj s galvanicky oddělenými výstupy typu Smrčka, Starbuck, apod.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No, pro info, já mám zdroj normálně přilepený suchými zipy na boardu. A Jeho pozice se mi v průběhu času měnila dle potřeb pro umístění dalších krabiček.
Přesně tak, navíc jestli se nepletu tak nejdostupnější z kvalitních ( Smrčka / Starbuck ) jsou hodně rozměrově podobné ( neli totožné ) . Já jsem si ho např. dal na Pedaltrain zepředu na suché zipy. Takže nezabírá žádné místo na ploše .Hendrek píše:No, pro info, já mám zdroj normálně přilepený suchými zipy na boardu. A Jeho pozice se mi v průběhu času měnila dle potřeb pro umístění dalších krabiček.
-
bambas
Univerzalni pedalboard podle me neexistuje. Kazdej ma jiny naroky - budu ted rozebirat jen rozestaveni krabicek, tedy rozmery, atd. Nekomu nevadi, mit krabicky nad sebou - jako to ma treba Hendrek. Ale nekomu to zase vadi, jako napriklad me
mam rad proste efekty vedle sebe, aby se daly pohodlne prepinat. To pak vede k tomu, ze si stejne clovek postavi/koupi TB listu a efekty nad ni nejak rozmisti. Pak najednou zjisti, ze ten pedalborad, co si koupil je najednou k***a malej! Ja osobne to resim tak, ze si v OBI ve zvytkach, co prodavaj za par supu, koupim osmnactku drevotrisku, tu si necham riznout na rozmer co chci. To me vyjde asi na 50Kc. Pak ji nastrikam na cerno, nalepim pruhy ze suchej zipu a mam hotovo. A Ano, nemam na to case. Vali se ve zkusebne a v pripade koncertu neni problem to donest do/z auta. Takze napriklad muj pedalboard hodne plytva mistem, mam ho dlouhej a uzkej
Co se tyce zdroju, uz to psal Hendrek. Kdyz jsem se porozhlizel po PB bez zdroje, tak jsem si stejne nevybral.
Idealni my mozna bylo, kdyby ten pedalboard byl z "modulu" zkratka krabicku bys pridelal na jakysi podklad a pak tyto moduly k sobe zcvakaval - neco jako puzle - na jednom puzle dilku by byl jeden efekt.
Idealni my mozna bylo, kdyby ten pedalboard byl z "modulu" zkratka krabicku bys pridelal na jakysi podklad a pak tyto moduly k sobe zcvakaval - neco jako puzle - na jednom puzle dilku by byl jeden efekt.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Myšlenka puzzle je zajímavá, nicméně nedovedu si to představit v praxi, co se mechanické odolnosti takových spojů týče.
Napadá mě spousta řešení, case s vyjímatelným pedalboardem například, čímž vyřešíš transport i praktičnost. A tak nějak, že nejde univerzální velikost mi nejde do hlavy. Pokud někdo používá 8 krabiček, ale má tendenci neustále přidávat další, asi nikdy nebude finálně spokojenej s pedalboardem.
No kdybych já měl vyrábět pedalboardy, tak by byly ze dvou dílů - ten spodní, pevný a horní sundávací víko. Tak aby se to nemuselo celé vytahovat z kufru.
Pedalboard je věc, která se kytaristům vyvíjí a mění i několikrát ročně, takže maximálně univerzální, bez pevně zabudovaných zdrojů, apod. - jenom plocha.
Dělal bych 3 verze, podle velikosti tak by se tam vešlo:
- Začátečnická verze (zdroj, ladička, wah/volume, overdrive/distortion, delay/reverb)
- Pokročilá verze (to stejné, ale 2-3 kreslítka a 2-3 modulace)
- Kustom (na objednávku)
Materiál ideálně tenká překližka jenom něčím natřená, žádné potahy, ani moc kovových dílů kvůli váze. Chodím v jedné ruce kytara ve druhé kufřík, takže se to pronese.
edit: dno bych asi udělal děrované pro uchycení efektů a různých podstavců štrapsou. V nějakém pravidelném rastru, jako se prodává sololit. Suché zipy nedrží.
Pedalboard je věc, která se kytaristům vyvíjí a mění i několikrát ročně, takže maximálně univerzální, bez pevně zabudovaných zdrojů, apod. - jenom plocha.
- Začátečnická verze (zdroj, ladička, wah/volume, overdrive/distortion, delay/reverb)
- Kustom (na objednávku)
Materiál ideálně tenká překližka jenom něčím natřená, žádné potahy, ani moc kovových dílů kvůli váze. Chodím v jedné ruce kytara ve druhé kufřík, takže se to pronese.
edit: dno bych asi udělal děrované pro uchycení efektů a různých podstavců štrapsou. V nějakém pravidelném rastru, jako se prodává sololit. Suché zipy nedrží.
To je přesně moje představa. Odnímatelné víko je samozřejmostí. Popřípadě mám ještě jednu praktickou modifikaci, ale tu si zatím nechám pro sebe..simiruz píše:No kdybych já měl vyrábět pedalboardy, tak by byly ze dvou dílů - ten spodní, pevný a horní sundávací víko. Tak aby se to nemuselo celé vytahovat z kufru.
- Kustom (na objednávku)
Jediné s čím se nějak nemůžu ztotožnit, respektive já jo, ale potencionální zákazník podle mě v této době nemůže je ta estetická stránka.. Potažené to být musí, koženka moc váhy nepřidá.. A nějaké to kovové lemování je ve vlastním zájmu kytaristy, aby ten case něco snesl..
Dneska jsem začal dělat prototyp jednoduchýho pedalboardu na 4 standardní bossácký krabičky. Je to jednoduchej board neobsahující místo na zdroj. Je s náklonem, s víkem. Vstup i výstup bude mít na bocích, nepůjdou kabely přes hranu. Mám zatím zalepený spodek.. rozměrově je to cca 55x27,5cm, výšku teprve budu muset doladit, ale počítám nějakých 14cm (víko bude vyšší, odnímatelné). Zatím mě nenapadl lepší způsob než uchycení klasicky na sucháč, ale ještě jsem nad tím nepřemýšlel, třeba bude něco víc profi)..
pozn. ten rozměr 27,5cm umožňuje za efektama udělat buď úložnej prostor na kabely, nebo by tam teoreticky šly dát ještě cca 3 úzký efekty.
pozn. ten rozměr 27,5cm umožňuje za efektama udělat buď úložnej prostor na kabely, nebo by tam teoreticky šly dát ještě cca 3 úzký efekty.
I když takové Pedaltrainy vypadají skvěle, sám se přikláním k variantě case, tj. "funkční dno + odnímatelné víko". I když jsou dnešní softcase už docela na úrovni, držím se zásady pevného obalu, takže nosit ještě pár kilo vnitřní konstrukce z trubek nebo dřeva navíc uvnitř už by pro mě bylo neúnosné (jsem líný a slabý kytarista, ne Chuck Norris...) 
Co se týká tovární produkce, prefabrikované kufry by mi vlastně ani nevadily, ale nabídka rozměrů je slabá - rád bych měl co nejširší základnu (70-80cm) ve dvou řadách nad sebou, jenže cokoli nad 35-40cm na výšku už je zas zbytečně velké...
Rozměrově by mi nejspíš seděl Diago Showman (75x35cm), ale za 5 tisíc by mi ho musel osobně přivézt a osadit nejmíň majitel firmy...
Posbíral jsem proto minulý týden v kutilovi zbytky z tmavé voděodolné překližky (9mm), nějaký ten spojovací materiál, úhelníky na zpevnění konstrukce, držadlo, zámky a hrany z černého plastu a brzo se dám do díla. Pořizovací cena? Odhadem 500-600 korun za materiál + potřebné nadšení a několik hodin času...
Bye bye Diago!
Co se týká tovární produkce, prefabrikované kufry by mi vlastně ani nevadily, ale nabídka rozměrů je slabá - rád bych měl co nejširší základnu (70-80cm) ve dvou řadách nad sebou, jenže cokoli nad 35-40cm na výšku už je zas zbytečně velké...
Rozměrově by mi nejspíš seděl Diago Showman (75x35cm), ale za 5 tisíc by mi ho musel osobně přivézt a osadit nejmíň majitel firmy...
Posbíral jsem proto minulý týden v kutilovi zbytky z tmavé voděodolné překližky (9mm), nějaký ten spojovací materiál, úhelníky na zpevnění konstrukce, držadlo, zámky a hrany z černého plastu a brzo se dám do díla. Pořizovací cena? Odhadem 500-600 korun za materiál + potřebné nadšení a několik hodin času...
Bye bye Diago!
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
https://soundcloud.com/darwan23
Kolego, nechci ti brát vítr z plachet, ale možná dopadneš stejně jako s tím nápadem s činely. Konkurence velkých výrobců je velká, ty se jim cenou při malovýrobě vyrovnat nemůžeš. Kvalitou těm nejvíc low-endovým samozřejmě můžeš, ale u těch renomovanějších nikoho nepřesvědčíš, že tvá vyšší cena odpovídá vyšší kvalitě.
V pedalboardech se dá asi podnikat jen řešením na tělo a na míru, ovšem ne jen casem, ale i nabídkou osazení krabičkami, kabeláží, zdrojem, vyřešení nějakého přepínacího systému, atp. Je spousta kytaristů, kteří si na to sami netroufnou, nebo nemají čas a radši hrají. Ale víc je asi těch, které to bastlení a hledání svépomocí baví, to je pak těžké v tom podnikat. Asi ani pan Smrčka, o němž jako jediném tady v ČR vím, že do návrhu pedalboardů dělal, by se tím neuživil.
Zajímavé mi přijde to, co dělá (dělal) pro spoustu zahraničních top star muzikantů Pete Cornish, tj. stavěl pedalboardy, kde byly efekty zabudované uvnitř, tj. střívka vykuchaná z krabiček a jejich ovladače umístěné na boardu. Ale je to takové konečné řešení, nic pro věčné experimentátory. A při dnešních možnostech MIDI ovladačů s možností mít krabičky v racku mimo pedalboard přežité. Mrkni, jak se tu třeba činí kolega s firmou Microdesignum ...
V pedalboardech se dá asi podnikat jen řešením na tělo a na míru, ovšem ne jen casem, ale i nabídkou osazení krabičkami, kabeláží, zdrojem, vyřešení nějakého přepínacího systému, atp. Je spousta kytaristů, kteří si na to sami netroufnou, nebo nemají čas a radši hrají. Ale víc je asi těch, které to bastlení a hledání svépomocí baví, to je pak těžké v tom podnikat. Asi ani pan Smrčka, o němž jako jediném tady v ČR vím, že do návrhu pedalboardů dělal, by se tím neuživil.
Zajímavé mi přijde to, co dělá (dělal) pro spoustu zahraničních top star muzikantů Pete Cornish, tj. stavěl pedalboardy, kde byly efekty zabudované uvnitř, tj. střívka vykuchaná z krabiček a jejich ovladače umístěné na boardu. Ale je to takové konečné řešení, nic pro věčné experimentátory. A při dnešních možnostech MIDI ovladačů s možností mít krabičky v racku mimo pedalboard přežité. Mrkni, jak se tu třeba činí kolega s firmou Microdesignum ...
U toho case na činely to chápu, ale pedal boardy mi přijdou přestřelený.. Malej pedal board bych byl schopnej nabídnout cca za 1500.- +- hrubý odhad, a to i včetně víka (takže vyřešenej transport), za 1500.- jsem našel samý plastový zmetky co se prodávaj.Fořt píše:Kolego, nechci ti brát vítr z plachet, ale možná dopadneš stejně jako s tím nápadem s činely. Konkurence velkých výrobců je velká, ty se jim cenou při malovýrobě vyrovnat nemůžeš. Kvalitou těm nejvíc low-endovým samozřejmě můžeš, ale u těch renomovanějších nikoho nepřesvědčíš, že tvá vyšší cena odpovídá vyšší kvalitě.
Hele takhle.. Já počítám s tím, že to není nic jednoduchýho. Vim že ze začátku člověk musí počítat takřka s žádnou návratností. Jde mi o to dělat něco poctivě, rukama a na sebe. To je můj cíl. Zkusil jsem si 3 roky jaký je to dělat ve firmách a vim, že na to prostě nejsem. Když jsem dělal truhláře rok a půl, ta práce mě naplňovala, bohužel nejsem vyučenej a nebylo to oficálně, takže to tak nešlo dál, ale i přesto den co den v dílně a vidíš výsledek, a to mi chybí. Tak jsem začal přemýšlet čím bych se přiblížil i muzice, kterou taky dělám už přes deset let.
Ty pedalboardy (a i ostatní case) jsou zrovna věc, kterou se vyplatí si nechat udělat na zakázku, podle toho co tady od Vás zkušených čtu. Na běžný věci jako jsou činely atp ne, protože toho je všude mraky, ale na ty méně běžný, a nebo na oko už ne tak viditelný jo. Protože ty shopy se chtěj zaměřit hlavně na to nejširší spektrum zákazníků.. To je futrály na kytary, činely atp.. Ale na mixy, mikrofony, PA už je to méně častý.. Neříkám že to není, ale na to už jsou právě spíš ti menší výrobci..
Stejně se najde někdo, kdo mi to bude chtít vyvrátit, a je to v pořádku, ale i přesto..
Ty pedalboardy (a i ostatní case) jsou zrovna věc, kterou se vyplatí si nechat udělat na zakázku, podle toho co tady od Vás zkušených čtu. Na běžný věci jako jsou činely atp ne, protože toho je všude mraky, ale na ty méně běžný, a nebo na oko už ne tak viditelný jo. Protože ty shopy se chtěj zaměřit hlavně na to nejširší spektrum zákazníků.. To je futrály na kytary, činely atp.. Ale na mixy, mikrofony, PA už je to méně častý.. Neříkám že to není, ale na to už jsou právě spíš ti menší výrobci..
Stejně se najde někdo, kdo mi to bude chtít vyvrátit, a je to v pořádku, ale i přesto..
jedna věc je, za kolik bys byl schopenj board nabídnout - ale nezapomeň si spočítat, kolik máš na jednom boardu čistého zisku, kolik jich musíš měsíčně prodat, aby tě to uživilo + amortizace, daně atd...
Určitě by se pár zájemců našlo, ale myslím, že trh se velmi brzi nasytí a neumím si představit dlouhodobý stabilní výdělek tohoto typu.
Jinak já svů pedal stavěl, klasicky překližkovej kufr, koženka, kovové rohy. Deska s efekty je vyndávací (dvojité dno, původně pod ním byly schované kabely, ale kdo by to pořád předělával...), ale už aspoň tři roky jsem jí nevyndal:-). Tak se aspoň pochlubím (i když jsem tenkrát ještě neměl nýtovací kleště:-):
http://placicka.rajce.idnes.cz/Pedalboard_novy/#
Určitě by se pár zájemců našlo, ale myslím, že trh se velmi brzi nasytí a neumím si představit dlouhodobý stabilní výdělek tohoto typu.
Jinak já svů pedal stavěl, klasicky překližkovej kufr, koženka, kovové rohy. Deska s efekty je vyndávací (dvojité dno, původně pod ním byly schované kabely, ale kdo by to pořád předělával...), ale už aspoň tři roky jsem jí nevyndal:-). Tak se aspoň pochlubím (i když jsem tenkrát ještě neměl nýtovací kleště:-):
S tím počítám. Říkám, uvidíme.Placka píše:jedna věc je, za kolik bys byl schopenj board nabídnout - ale nezapomeň si spočítat, kolik máš na jednom boardu čistého zisku, kolik jich musíš měsíčně prodat, aby tě to uživilo + amortizace, daně atd...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
1500,- za malý board na míru mi přijde ok. Tedy pokud malý board je aspon tak velký jako ten můj Gator.