Mody

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Mody

Příspěvek od Nero »

Ajajaj, chybička se vloudila :oops: Nějak jsem se do toho zamotal, chtěl napsat něco trochu jiného, pak jsem to upravoval a ve finále ze mě vylezla blbost.

Vorech: mód neuděláš, mód je jen typ stupnice, která má jiný intervaly než stadardní dur a moll, které znáš. Vše je tu zde již napsáno a akorát bych se opakoval, takže si pročti tento a i jiné relevantní thready a najdeš to.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Ahoj, pročet jsem si výše zmíněné (i vynikající Nerovi dlouhé články) ale stále to chce doladit. :-D

Moc nechápu, proč se prostě ty mody ozančují jako D dorský, E frigický apod. jakože proč je tam to D resp. E.
Chápu (snad dobře), že jsou to prostě normální stupnice, tedy mají určité intervaly. Ty se nemění - a je přeci jedno od čeho to hraju. Pokud hraju intervaly whwwwhw (dorský mód), tak 1.interval je stejný jako tónina a kvarta je prostě kvarta od toho prvního intervalu. Jakože to znamená hrát v tónině C dur a hrát lidický mód od F..? V takovém případě je přeci F kvarta základního tónu (C) a nejde přemýšlet nad dvěma intervalovýma smyčkama (že je F kvarta od C ale zároveň že je to první interval lidického módu)...

Přijde mi logické, že měřím sluchem i zrakem třeba kvintu nebo septimu od základního tónu, proto nechápu to, že určitý mód začíná "od určitého tónu".

Budu fakt šťastný za objasnění, na tohle nemůžu přijít celý den. Pročet jsem toho hafec... A určitě rozumím, že z toho má kde kdo vrásky to pořád jinak vysvětlovat dokola ale.. :-D

Díky kuba :cry:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

wawelin píše:
Moc nechápu, proč se prostě ty mody ozančují jako D dorský, E frigický apod. jakože proč je tam to D resp. E.
Mód je (např.) dórský, daná stupnice je D dórská, protože začíná od tónu D. Žádná velká věda.

Většinou se ukazují módy na bezkřížkové / bezbéčkové C dur stupnici, proto z toho vyleze zrovna dorská od D nebo frigická od E.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Aha! Čiže vlastně je to prostě 7 různých stupnic. Jonský mod je klasická durová stupnice a Aiolský mód je molová stupnice. Ostatních pět je prostě pět něčím jiných stupnic. Např. Dorská která má durové uspořádání, ale malou molovou tercii.

Teď už to vnímám správně, že? :-)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Řekl bych, že ano :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Kuki
Nový uživatel

Příspěvek od Kuki »

Nero píše:A hlavně se nesmí zapomínat na jednu věc - hudba je o citu, ne o matematice a strohé teorii!
Milý Nero, slyšel jsi již někdy o řecké hudbě ? myslím, že tam by s tvým výrokem o matematice nesouhlasili :D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“