Akordy (asi lomené) na Yamaha klávesoch

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Altar
Nový uživatel

Akordy (asi lomené) na Yamaha klávesoch

Příspěvek od Altar »

Zdravím.
Ospravedlňujem sa možno za pár nepresností ktoré tu vypotím. Som len začiatočník - samouk.
Som odchovanec na "SINGLE FINGER" akordoch. Samozrejme už mi to akosika nestačí. Možno by som v pesničkách rád aj nejaké tie plynulejšie prechody rád počul.

Čo je to prosím Vás za akord označovaný ako - F#/G alebo Gm/D a pod.
Chcel by som sa spýtať Yamahistov, ako je možné tieto akordy zahrať?
Mám tam možnosť zapnúť "FINGERED ON BASS" ale dá sa to nejak aj na tých ostatných voľbách? (single fingered? :oops: )
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Re: Akordy (asi lomené) na Yamaha klávesoch

Příspěvek od Diogenes »

Altar píše:... Čo je to prosím Vás za akord označovaný ako - F#/G alebo Gm/D a pod. ...
Je to akord Fis dur hraný s basem G nebo akord G mol hraný s basem D a pod.
Altar píše:... Mám tam možnosť zapnúť "FINGERED ON BASS" ale dá sa to nejak aj na tých ostatných voľbách? (single fingered? :oops: )
Myslím, že režim "FINGERED ON BASS" identifikuje jako bas nejnižší tón v zahraném akordu, ale viděl jsem hrát člověka, který měl rozpoznávání akordů nastaveno po celé klávesnici. O tom jak na tvou hru budou reagovat ABC doprovody ve tvém nástroji, se přesně dozvíš přečtením manuálu.
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Jimmi

Příspěvek od Jimmi »

Já myslím, že to za lomítkem je beztak určeno pro basáka/baskytaristu. Běžné doprovodné nástroje by si měly vystačit s tím nad lomítkem. Ještě tak možná u piána by se to sneslo, ale u kláves bych to asi nechal plavat.
Ivan.ps
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivan.ps »

Pri piáne sú tieto akordy úplne bežnou vecou, no pri samohrajkovom hraním si to tiež neviem celkom dobre predstaviť.
kentor

Příspěvek od kentor »

Nejsem sice Yamahista, mám totiž Casio, ale tyto lomené akordy moje klávesy také umí. Při tomto nastavení se musí zahrát celý akord (tudíž to nefunguje na ostatních volbách) a pro zahrání basu je nutné začít od klávesy za lomítkem, tedy se musí hrát obrat akordu. U akordu Gm/D je to jasné, tam ten tón za lomítkem je obsažen přímo v akordu, ovšem u akordu F#/G je zřejmě potřeba stlačit 4 klávesy. Zkusil jsem tedy akord F#/G zahrát na svých klávesách a k mému údivu ho to přehrálo, ovšem znělo to velmi divně (což jsem ovšem čekal).

Mohu také nastavit rozpoznávání akordů po celé klávesnici, jenže tam již to obraty akordu nehraje a navíc není lehké v tomto režimu hrát, neboť je potřeba, aby byly stlačeny také aspoň tři klávesy kdekoli na klávesnici, které tvoří akord.

PS: Osobně používám pouze nastavení s basovým tónem (obraty akordů), neboť je pak doprovod zvukově o dost melodičtější.
Altar
Nový uživatel

Příspěvek od Altar »

Bojím sa, že tá moja samohrajka (PSR-S750) v lomených akordoch pláva ako ryba vo vode.
Pustil som si demo pieseň - Beauty and The Beast a bol som ohromený tým ako úžasne to naaranžovali. Ukazovalo to aj akordy a bol tam kopec tých lomítkových tak mi tak nejak dokleplo, že to bude asi to čo to celé robí tak úžasným.
kentor

Příspěvek od kentor »

Myslím, že ten kdo plave v lomených akordech není samohrajka. :evil:
Raději tedy napíšu návod na hraní těchto akordů. Např. akord C dur je složený z kláves C,E,G. První obrat akordu je E,G,C a druhý obrat je G,C,E. Takže pokud bude napsán akord C/G je potřeba zahrát klávesy G,C,E.
Můžu poslat i tabulku, kde jsou uvedeny všechny možné druhy akordů a jak je zahrát.
dratek000

Příspěvek od dratek000 »

Moje Yamaha piaggero NP-v80 s "lomenýma" akordama nemá zas až tak velký problém. Třeba C/G si dává v klidu, ale třeba D/C vyhodnotí jako nějaký paskvil. Ale je to aspoň trochu podobné tomu akordy D/C
Naposledy upravil(a) dratek000 dne 3.04.2015 9:34, celkem upraveno 1 x.
kentor

Příspěvek od kentor »

Na jakých klávesách se hraje akord V/G???
Jak může Yamaha vyhodnotit akord D/C jako paskvil, když je to normální obrat akordu D7???
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“