akusticka kytara 15 -20 000 kc
Pravidla fóra
Re: akusticka kytara 15 -20 000 kc
Tak jsem pořídil kytaru Yamaha CPX 900, našel jsem jí jako bazarovou....jakmile jsem ji vyzkoušel, hned mi sedla a jsem spokojený.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Skvělá volba, blahopřeju 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Výběr akustické kytary do 15 000Kč
Zdravím Vás. Předem chci podotknout, že jsem srozuměn s tím, že je výběr kytary do jisté míry subjektivní záležitost a že člověk může narazit na špatný kus i když všechny ostatní od dané značky budou výborné. Chtěl bych však znát Váš názor na výběr plně akustické kytary za peníze cca 15 tis. Kč.
V této souvislosti se otevírá hned řada otázek, na které bych rád znal Váš pohled.
Ještě bych rád zmínil, že jsem mírně pokročilý hráč, který nyní převážně hraje folkové věci, používá k tomu z velké většiny trsátko. Proto můj výběr směřuje na kategorii Dreadnought (o jiné jsem vůbec neuvažoval).
K samotným otázkám
1) Za cenu 15 tis. Kč se již nabízí krom polomasivních kytar i kytary celomasivní.
2) Sáhnout po ruční výrobě (Seagull) nebo se orientovat na např. korejské značky (Cort, Crafter) s tím, že v této cenové kategorii mohu mít celomasivního korejce nebo polomasivního kanaďana.
3) Vybral jsem si špatnou cenovou kategorii a s lehkým navýšením rozpočtu dostanu nepoměrně vyšší kvalitu nástrojů.
4) V rámci jakých značek mám vůbec hledat.
5) Méně je někdy více (levnější kytary můžou hrát lépe než dražší).
Po více než hodinovém zkoušení nejrůznějších kytar jsem do druhého kole výběrového řízení poslal tyto kandidáty:
Seagull S6 original (http://kytary.cz/seagull-s6-original/HN123313/)
Seagull Coastline S6 Spruce (http://kytary.cz/seagull-coastline-s6-spruce/HN123316/)
Dowina D 999 (http://kytary.cz/dowina-d-999/HN124242/)
Dowina D 999 S (http://kytary.cz/dowina-d-999s/HN124243/).
V dalším obchodě mi chlápek doporučoval za dané peníze celomasivní kousky od Cortu nebo Craftera. Bohužel je neměl skladem, tak jsem si na ně nemohl zahrát (dojde na to v půli března).
Pokud bude někdo z Vás ochoten mi poradit, odpovědět na otázky nebo napsat něco smysluplného ke kytarovým firmám, které jsem v příspěvku zmínil, budu jenom rád. Samotný výběr nechci uspěchat.
Díky a hudbě zdar!
V této souvislosti se otevírá hned řada otázek, na které bych rád znal Váš pohled.
Ještě bych rád zmínil, že jsem mírně pokročilý hráč, který nyní převážně hraje folkové věci, používá k tomu z velké většiny trsátko. Proto můj výběr směřuje na kategorii Dreadnought (o jiné jsem vůbec neuvažoval).
K samotným otázkám
1) Za cenu 15 tis. Kč se již nabízí krom polomasivních kytar i kytary celomasivní.
2) Sáhnout po ruční výrobě (Seagull) nebo se orientovat na např. korejské značky (Cort, Crafter) s tím, že v této cenové kategorii mohu mít celomasivního korejce nebo polomasivního kanaďana.
3) Vybral jsem si špatnou cenovou kategorii a s lehkým navýšením rozpočtu dostanu nepoměrně vyšší kvalitu nástrojů.
4) V rámci jakých značek mám vůbec hledat.
5) Méně je někdy více (levnější kytary můžou hrát lépe než dražší).
Po více než hodinovém zkoušení nejrůznějších kytar jsem do druhého kole výběrového řízení poslal tyto kandidáty:
Seagull S6 original (http://kytary.cz/seagull-s6-original/HN123313/)
Seagull Coastline S6 Spruce (http://kytary.cz/seagull-coastline-s6-spruce/HN123316/)
Dowina D 999 (http://kytary.cz/dowina-d-999/HN124242/)
Dowina D 999 S (http://kytary.cz/dowina-d-999s/HN124243/).
V dalším obchodě mi chlápek doporučoval za dané peníze celomasivní kousky od Cortu nebo Craftera. Bohužel je neměl skladem, tak jsem si na ně nemohl zahrát (dojde na to v půli března).
Pokud bude někdo z Vás ochoten mi poradit, odpovědět na otázky nebo napsat něco smysluplného ke kytarovým firmám, které jsem v příspěvku zmínil, budu jenom rád. Samotný výběr nechci uspěchat.
Díky a hudbě zdar!
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 26.02.2015 6:33, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště, prosím, nejdříve hledej, zda tu podobné téma již není. Díky.
jestlize nespechas a uz to neni uplne levna kytara, tak vzdycky vybirej konkretni kus.
S6 je dobra, D999 taky.
1) celomasiv by mel byt o trochu lepsi (dospelejsi, vyrovnanejsi, bohatejsi ton), ovsem uz jsem drzel v rukach presne opaky (znovu vybirej konkretne a podle svych usi)
2) konkretni kus
3) nechapu
4) krome Seagulla a Dowiny (imho dobry volba) treba Washburn, Recording King,
5) jasne, vzdycky konkretni kus
S6 je dobra, D999 taky.
1) celomasiv by mel byt o trochu lepsi (dospelejsi, vyrovnanejsi, bohatejsi ton), ovsem uz jsem drzel v rukach presne opaky (znovu vybirej konkretne a podle svych usi)
2) konkretni kus
3) nechapu
4) krome Seagulla a Dowiny (imho dobry volba) treba Washburn, Recording King,
5) jasne, vzdycky konkretni kus
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
3) Třetí bod chápu já
a viděl bych další bod zlomu až kolem 30k Kč. Ale mantra je stejná (viz Hyenik) - vždy záleží na konkrétním kusu.
tak to nechapu spravne 
15 vs 30 povazujes za nepatrne navyseni rozpoctu?
15 vs 30 povazujes za nepatrne navyseni rozpoctu?
Ok. Řekl bych, že mu jde o to, kdy se společně s cenou láme nějakým výrazným způsobem i kvalita. Když se oprostím od konkrétních kusů, tak dle mého se jedná zhruba o následující zlomy:
1. Kategorie 3,5 až 5k Kč, kde se začínají objevovat nástroje s masivní přední deskou
2. Kategorie od cca 10k Kč kde je lepší zvuk než v předcházející kategorii, objevují se již celomasivní nástroje
3. Kategorie od cca 30k Kč, celomasivní kytary od zvučnějších značek
Jak to vidíš ty Hyeniku?
Tj. svou původní poznámkou jsem chtěl říci, že nemá cenu navyšovat rozpočet, protože by ho musel navýšit až dvojnásobně, aby získal podstatně lepší kytaru.
1. Kategorie 3,5 až 5k Kč, kde se začínají objevovat nástroje s masivní přední deskou
2. Kategorie od cca 10k Kč kde je lepší zvuk než v předcházející kategorii, objevují se již celomasivní nástroje
3. Kategorie od cca 30k Kč, celomasivní kytary od zvučnějších značek
Jak to vidíš ty Hyeniku?
Tj. svou původní poznámkou jsem chtěl říci, že nemá cenu navyšovat rozpočet, protože by ho musel navýšit až dvojnásobně, aby získal podstatně lepší kytaru.
Vidím to naprosto stejně.
A už jsem konecne pochopil tu otazku c.3, protoze tam chybel otaznik a nejak me ta formulace zavedla na scestí ze to není otázka alébrž tvrzení.
takze odpoved zni ne, nedostal. Kategorie je OK (okolo 10)
A už jsem konecne pochopil tu otazku c.3, protoze tam chybel otaznik a nejak me ta formulace zavedla na scestí ze to není otázka alébrž tvrzení.
takze odpoved zni ne, nedostal. Kategorie je OK (okolo 10)
Co člověk to názor a zkušenosti jsou nepřenositelné. Vždycky se dá za víc peněz koupit něco lepšího, ale nedá se to šroubovat do nekonečna. Prošly mi rukama desítky kytar, ale např. před několika lety jsem si pořídil ARIA AD-50 s masívní přední i zadní deskou a to je hodně dobrý nástroj (na webu jsou i nějaké recenze) za dobré peníze. Tenkrát stála 12 000 Kč a já je velkoskladu ukecal na neuvěřitelných 9 000 Kč. Postupně mi ale začalo vadit, že ARIA založená v roce 1956 na kopírování značky Martin v roce 2015 dále kopíruje značku Martin. Výroba se už dávno přesunula do Číny a když vidím např. "Martin D28" za 230 USD (5% ceny originálu) a z toho je ještě polovina poštovné, nedělá mi ta OEM produkce dobře, i když s tím nic nenadělám. Proto bych asi volil něco z jiného konce světa, třeba Seagull, nebo něco jiného od Godinu.
Díky pánové za Vaše postřehy. V zásadě jsem rád, že je můj výběr poměrně dobře cílený. Taky je pro mne důležité, že lehkým navýšením rozpočtu nic nevyřeším. Přesně jak bylo řečeno, vybírám konkrétní "kus".
Dnes jsem byl opět v nejmenovaném obchodě v Brně znovu vyzkoušet Dowiny i Seagully. Během týdne již jednoho mého favorita k mé smůle prodali. Tak jsem si nechal dvě kytary rezervovat na pátek (finální výběr). Opět mě nadchla Dowina D 999, a to asi více než Seagull Coastline S6 Spruce. Jak nejsem (zatím) moc kytar znalý (prožil jsem krásných 11 let hraním na piano), teprve po dvou delších zkoušeních více kytar najednou zjišťuju drobné nuance mezi jednotlivými modely, ať už se týkají pocitu při "mačkání" akordů nebo přenosu dynamiky hraní pomocí cedrové nebo smrkové přední desky.
Zkusím ještě vyzkoušet kytary od Washburn a Recording King, jak doporučuje hyenik.
Ještě jednou díky za rady a tipy.
Dnes jsem byl opět v nejmenovaném obchodě v Brně znovu vyzkoušet Dowiny i Seagully. Během týdne již jednoho mého favorita k mé smůle prodali. Tak jsem si nechal dvě kytary rezervovat na pátek (finální výběr). Opět mě nadchla Dowina D 999, a to asi více než Seagull Coastline S6 Spruce. Jak nejsem (zatím) moc kytar znalý (prožil jsem krásných 11 let hraním na piano), teprve po dvou delších zkoušeních více kytar najednou zjišťuju drobné nuance mezi jednotlivými modely, ať už se týkají pocitu při "mačkání" akordů nebo přenosu dynamiky hraní pomocí cedrové nebo smrkové přední desky.
Zkusím ještě vyzkoušet kytary od Washburn a Recording King, jak doporučuje hyenik.
Ještě jednou díky za rady a tipy.
Jenom podotknu - ono to nejsou uplně drobné nuance - cedrová a smrková přední deska u Dowin dělá obrovský rozdíl (hrál jsem cca týden zpátky na obě). Stejně tak u Normanu (jeden mám doma).
Hodně lidí cedr má rádo, mě naopak daleko spíš vyhovuje smrk. Jestli pro tebe je 15t dost (jako že to nešetříš 2 výplaty), tak bych byl pečený vařený v hudebninách skoro každý den.
Když si pohraješ půl hodiny a spřátelíš se s prodavačem, tak je to pak v pohodě tam chodit každý den a zkoušet. Já to takhle dělal když jsem byl mladší, co 2 dny v -- jsem zkoušel všechny kytary ikdyž jsem si žádnou neplánoval koupit.
Pokud jsi z Brna tak máš velký výběr - kytary.cz (hafo Normanů,Seagulů,Dowin) a nebo pohledej Musikhausy v Rakousku, je tam daleko větší výběr než v naší pidirepublice.
A ještě něco - vážně akustiku? Elektroakustika je v mnoha ohledech více než komfortní partner.
kdyby ses náhodou dostal ke kytarám Baton Rouge, dej vědět jaký pocit
Hodně lidí cedr má rádo, mě naopak daleko spíš vyhovuje smrk. Jestli pro tebe je 15t dost (jako že to nešetříš 2 výplaty), tak bych byl pečený vařený v hudebninách skoro každý den.
Když si pohraješ půl hodiny a spřátelíš se s prodavačem, tak je to pak v pohodě tam chodit každý den a zkoušet. Já to takhle dělal když jsem byl mladší, co 2 dny v -- jsem zkoušel všechny kytary ikdyž jsem si žádnou neplánoval koupit.
Pokud jsi z Brna tak máš velký výběr - kytary.cz (hafo Normanů,Seagulů,Dowin) a nebo pohledej Musikhausy v Rakousku, je tam daleko větší výběr než v naší pidirepublice.
A ještě něco - vážně akustiku? Elektroakustika je v mnoha ohledech více než komfortní partner.
kdyby ses náhodou dostal ke kytarám Baton Rouge, dej vědět jaký pocit
Wawelin: Vážně akustiku. Dle mého rychlého průzkumu (internetového) jsem zjistil, že v kategorii cca 15 tis. Kč můžu mít buď kvalitu akustické kytary za 15 tis. Kč, nebo kvalitu akustické kytary za 10-12 tis. Kč s elektrikou. Vzhledem k mým potřebám byla volba jasná
.
Jinak na kytarách zlevnily celomasivního Seagulla (http://kytary.cz/seagull-maritime-sws-hg/HN134559/). Tak mám dilema, jestli této akce využít, byť musím lehce navýšit rozpočet, nebo se to nevyplatí.
Jinak na kytarách zlevnily celomasivního Seagulla (http://kytary.cz/seagull-maritime-sws-hg/HN134559/). Tak mám dilema, jestli této akce využít, byť musím lehce navýšit rozpočet, nebo se to nevyplatí.
Podle mne se to vyplatí... Určitě ho chce zkusit, ale celomasivní Seagull za 16 tis. je tuze lákavá možnost... Já bych do něj šel...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
- Ol'Dawg
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
- Kontaktovat uživatele:
Já taktéž. Pokud sneseš mahagonku, není co řešit.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
V krámě nebylo co řešit. Prodejce natáhl nové Elixíry a kytaru (celomasivního seagulla) jsem si bez řečí odnesl
. Byl to obrovský rozdíl v barvě zvuku této kytary a jiných polomasivů.
Nezbývá než pogratulovat a popřát jen samé radostné chvíle s novou kytarou. Předpokládám, že na tahání ven máš ještě nějakou jinou, celomasiv by u mě měl celoživotní domácí vězení...
Diky
. Jinak opravdu bys nedoporucoval brat tuto kytaru ven (mysleno na nezastresene misto)? Co kytare tohoto formatu bude vadit? Vlhko, chlad? Mam starou spanelu na kterou jsem hral doposud takze kytaru k taboraku mam, ale zase jsem si rikal ze bych si i za teplych letnich noci dopral zvuk z celomasivky... Nemam takove zkusenosti a nerad bych ji znicil.
Zase se toho tak neboj, nejvíc škodí prudké změny teplot, což se děje hlavně v zimě, studená kytara do vyhřáté hospody, nejlépe ke krbu (vždy nechat v pouzdře aspoň půl hodiny ať se teploty pomalu vyrovnají)
V létě bacha na blízkost ohně a na odkládání nástroje (opilci - rozšlápnutá kytara) taky na rosu.
Celkově si u celomasívu hlídej vlhkost doma, ideál je cca 48% pokud máš moc sucho, pod 30% hrozí popraskání nástroje. Tady se vyplatí pořídit zvlhčovač.
V létě bacha na blízkost ohně a na odkládání nástroje (opilci - rozšlápnutá kytara) taky na rosu.
Celkově si u celomasívu hlídej vlhkost doma, ideál je cca 48% pokud máš moc sucho, pod 30% hrozí popraskání nástroje. Tady se vyplatí pořídit zvlhčovač.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
tak tak, bez rozmyslu se papouskuji zasady z Ameriky, kde jsou klimaticke rozdily nesrovnatelne s nasim pohodove stabilnim stredem Evropy.
vlhkost mas doma udrzovat 40-60% ne kvuli kytaram, ale hlavne kvuli sobe (a tim padem je to v klidu i pro celomasivni kytary)
Rezim venku jak popisuje džetro, stačí se vyvarovat přílišných extrémů (teplota, vlhkost, slunce, oheň atd).
Zajimave jak kazdy resi nesmysly doma, ale ze kytara dostava daleko vetsi zahul, kdyz napr. jede v lete nebo v zime autem na koncert, toho se nikdo neboji.
vlhkost mas doma udrzovat 40-60% ne kvuli kytaram, ale hlavne kvuli sobe (a tim padem je to v klidu i pro celomasivni kytary)
Rezim venku jak popisuje džetro, stačí se vyvarovat přílišných extrémů (teplota, vlhkost, slunce, oheň atd).
Zajimave jak kazdy resi nesmysly doma, ale ze kytara dostava daleko vetsi zahul, kdyz napr. jede v lete nebo v zime autem na koncert, toho se nikdo neboji.
No tak ono nejde jen o vlhkost vzduchu a klimatické podmínky, i když celomasiv náchylnější než jiné kombinace je, o tom žádná. Jsou ale i jiné vlivy, které mohou vést k destrukci milovaného a vymodleného nástroje, to se třeba kytara někomu půjčí a on s ní o jebne o stůl, opřená o zeď spadne, někdo ji nakopne, poleje pivem a nakonec zbydou jen oči pro pláč a bycha honění. Mimochodem proč se při antibiotikách zakazuje alkohol, těm lékům to ani moc nevadí, ale je třeba pomocí pravidelného užívání udržovat stabilní hladinu léku v krvi a v alkoholovém opojení se může stát, že si dotyčný zapomene prášek vzít...