Homemade efekty

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
Odpovědět
Kohout77

Re: Homemade efekty

Příspěvek od Kohout77 »

Křemíku se nijak nebráním, postavil jsem s ním spoustu věcí a i hodně experimentoval. Tady ale trošku šlo o opravdu germaniové zkreslení a celý ten Buzzaround koncept na germaniu stojí. Sehnal jsem i germaniové diody, takže jsem nemusel ničím nahrazovat. Křemík by zněl určitě jinak. Vůbec neříkám že špatně. Ale rozdíly tam jsou. Osobně mě na germaniu štve hlavně závislost jeho parametrů na teplotě tranzistoru. Ale jinak nevidím důvod je nepoužít. V tomhle Buzzaroundu jsou nové a nikdy nepoužité kusy, žádní vyhřátí trosečníci ze starých rádií. Mám jich k dispozici docela hodně, tak jsem si mohl dovolit i měřit a předem na nepájivém poli zjistit jaké hFE je ideální na jakou pozici.
Teď se budu asi chystat na malý Fuzz ve stylu Rangemastera, tam křemík použiju. Zřejmě něco jako KC507. K podobným obvodům mi křemík sedí krásně.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ty termíny "germaniové zkreslení", "křemíkové zkreslení" a "elektronkové zkreslení" jsou z oblasti marketingového oblbování. Nic takového neexistuje. Zkreslení zesilovacího prvku (tranzistor, elektronka) závisí na tvaru charakteristik a nastavení pracovního bodu na nich. Germaniový tranzistor není "lepší" než křemíkový ani v jediném parametru. Křemíkové se rozšířily později než germaniové a proto jsou Ge ve všech "slavných" efektech většinou ze 60. let minulého století. V současnosti není technický důvod k jejich používání. Jediná polehčující okolnost je, že jich máš těchto NOS kousků hodně a nevyužít je by byla vážně škoda.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Elektronkovy zesilovací prvek není lepší než kremikový ani v jediném parametru. Křemík se ale rozšířil později, takže už byly všechny zesilovače postaveny z elektronek.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Kdysi se dělaly klobásy z masa a dokonce se udily v kouři. Dnes to jde i z mouky, sojy a rozemletých kostí, místo uzení se naplní chemickým dochucovadlem a nějakými těmi stabilizátory. V současnosti není důvod k používání masa na klobásy. Není mezi nimi rozdíl v žádném směru, jedná se pouze o marketingové oblbování a tahání peněz lidem z kapes.
Kohout77

Příspěvek od Kohout77 »

Možná jsem jeden z těch lidí, kteří "slyší trávu růst". Ale rozdíl mezi křemíkem a germaniem je podle mě znatelný. Tedy alespoň pro mě vždycky byl. Když jsem dřív experimentoval a zjišťoval co, jak a proč funguje (a nefunguje), tak jsem v podobných obvodech hodně zkoušel právě i rozdíl v materiálech. Pracovní bod pak může člověk nastavovat jak chce, ale rozdíl v použitém materiálu tam podlě mě prostě je.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Samozřejmě, že rozdíl v Si a Ge je... vyplývá už z fyzikální podstaty (vazební energie) těchto polovodičů. Nejlépe (i pro laiky) je to dobře vidět již na VA charakteristice diody, kde je vidět, že germániový PN přechod má jednak krapet odlišný tvar charakteristiky, druhak má nižší prahové napětí (o vyšším závěrném proudu a průrazném napětí mlčím, to nás ve vlivu na zvuk zase tolik nezajímá), což způsobuje právě ten "odlišný" zvuk.

Nicméně, bavit se v obecné rovině, jestli má lepší zvuk křemík nebo germanium nemá cenu. Někam se hodí to, někam ono. Osobně jako největší slabinu germania vidím poměrně velkou teplotní závislost a rozptyl parametrů a z toho plynoucí "různý" zvuk stejných germaniuových efektů (sčítáme rozptyl parametrů germania a tolerance součástek).
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Pikus píše:Samozřejmě, že rozdíl v Si a Ge je... vyplývá už z fyzikální podstaty (vazební energie) těchto polovodičů. Nejlépe (i pro laiky) je to dobře vidět již na VA charakteristice diody, kde je vidět, že germániový PN přechod má jednak krapet odlišný tvar charakteristiky, druhak má nižší prahové napětí (o vyšším závěrném proudu a průrazném napětí mlčím, to nás ve vlivu na zvuk zase tolik nezajímá), což způsobuje právě ten "odlišný" zvuk.

Nicméně, bavit se v obecné rovině, jestli má lepší zvuk křemík nebo germanium nemá cenu. Někam se hodí to, někam ono. Osobně jako největší slabinu germania vidím poměrně velkou teplotní závislost a rozptyl parametrů a z toho plynoucí "různý" zvuk stejných germaniuových efektů (sčítáme rozptyl parametrů germania a tolerance součástek).
ještě bych vyzdvihl vnitřní kapacitu germaniových tranzistorů která je řádově vyšší než u křemíkových což se ale dá do určité míry simulovat. jinak naprosto souhlasím - dá se udělat křemíkový fuzz co zní SKORO jako germániový ale normální člověk co není úplně hluchý to stejně pozná právě kvůli značně odlišným parametrům které se nedají JEDNODUŠE kompenzovat v celém spektru frekvencí které hudební nástroj produkuje...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

když už jsme u toho germánia - dneska sem konečně narval do krabice Baldwins Buzzaround klon - celkem sranda fuzz s mojí oblíbenou kombinací jednoho ruského a dvou GDR tranzistorů
SAM_1877.JPG
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
majmo

Příspěvek od majmo »

Pěkná práce :) co kupuješ za potenciometry?
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

majmo píše:Pěkná práce :) co kupuješ za potenciometry?
tohle jsou 16mm Alphy s hladkou osičkou z musikdingu (sice přez euro za kus ale vyplatí se to :wink: )
www.black-audio.net
majmo

Příspěvek od majmo »

Já teď řeším, které potenciometry nakoupit, protože mi došly zásoby. V česku, zdá se, se nic kvalitního/nepředraženého kooupit nedá
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

já kupuju tyhle http://www.musikding.de/Alpha-Pots-16mm nebo 24mm sice je to taky čína ale s tim co prodávají u nás se to srovnat nedá . Myslim že je prodávají i u nás Stanley je kupoval v hadexu.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Kohout77

Příspěvek od Kohout77 »

Špatné potenciometry také nejsou Telpod. U nás se sehnat dají a řekl bych, že budou o něco lepší než zmíněná Alpha. Občas taky nakupuju nějaké Tesly od pana Vonky (http://www.racvonka.cz/). Pro náročnější aplikace jsou parádní TP190
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, no ono tím "náročnější aplikace" je myšleno průmyslové použití, pro které jsou TP190 primárně určeny. Pro audio použití cermetové potenciometry moc vhodné nejsou :? . Taky je žádný výrobce v této aplikaci nepoužívá. Cermeťáky se taky nehodí jako potenciometry, u kterých se točí hřídelem velmi často, nýbrž jako trimry, které se nastaví a dlouho se s nimi nehýbá.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
majmo

Příspěvek od majmo »

Je teda fakt, že asi je třeba vzít v úvahu jak k tomu bude chovat. Můj první efekt, co jsem postavil (Electra distortion) s nejlevnějšími poty z gme.cz, který obešel pár lidí a pár akcí a poťáky stále OK.
kajetan

Příspěvek od kajetan »

002.JPG

Toto je přesně ono, co mě ještě chybělo v mým kytarovým cajku : Lovepedal Super SIX

60-tá léta - líbezný zvuk amerického Fendera :D
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

fajn konďáky :-)
www.black-audio.net
Kohout77

Příspěvek od Kohout77 »

Super Six jsem nedávno ze zvědavosti taky zkoušel. Moc pěkný pedál, v jednoduchosti je vždycky síla 8) Kondíky vypadají skvěle, tak ať slouží!
kajetan

Příspěvek od kajetan »

Vono při stavbě efektíků je to někdy s těma vazebníma kondíkama tak trochu sázka do loterie - stejná hodnota kondíku, ale různé jeho provedení a vono se to trochu zvukově liší.
Proto se vyplatí zkoušet kterej kondík zvukově vyhovuje.
003.JPG
simiruz

Příspěvek od simiruz »

kajetan píše:stejná hodnota kondíku, ale různé jeho provedení a vono se to trochu zvukově liší.
Proto se vyplatí zkoušet kterej kondík zvukově vyhovuje.
To už ale není ani tak bastlení jako spíš úchyláctví :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“