NORMAN B18 vs. SEAGULL S6
Pravidla fóra
NORMAN B18 vs. SEAGULL S6
Tak mě zase chytají záchvaty že bych jako potřeboval novou kytaru a nějak mě to zase táhne ke značce Seagull. Když se začaly dovážet do ČR, což bylo cca někdy na začátku devadesátých let, měl jsem základní model S6 (stála tuším něco přes 7 000 Kč) a pamatuji, že to byl hodně dobrý nástroj. Když se člověk smíří s možná až moc přírodním a jednoduchým vzhledem, je to IMHO v dané cenové hladině ideální poměr výkon/cena. Před deseti lety jsem též krátce používal v kapele i další kousek z koncernových značek a to Art+Lutherie (konkrétně cedar antique burst) a kromě vzhledu to byla zvukově též výborná kytara. Během let se u nás objevila i značka Norman a ta se spolu se Seagullem dostala u mě na short list do nejužšího výběru. Norman je trochu levnější (na Kytary.cz 10 990 Kč vs. 12 190 Kč), má v recenzích trochu horší hodnocení, ale subjektivně jsem podstatné (vlastně ani nepostatné) rozdíly nezaznamenal. Má někdo z velevážených členů tohoto fóra nějaké osobní zkušenosti s těmito značkami, které by mohly vést k doporučení toho, či onoho? Děkuji.
Re: NORMAN B18 vs. SEAGULL S6
Taky bych se nemusel dočkat, takže výsledek výběru viz podpis...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Norman a Seagull (spolu s Art & Lutherie a LaPatrie) pochází ze stejné líhně - ty nástroje (respektive jejich odpovídající modely) jsou si velmi podobné pokud jde o papírově specifikace. Rozdíly jsou zejména v "drobnostech" typu profil krku. Takže u těhle značek nejde moc radit, jestli sem nebo tam, protože výsledek je vždy jen na osobních preferencích.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Po týdnu jsem díky laskavosti Kytary.cz vyměnil S6 Original za S6 Original Slim a jsem maximálně spokojený.
Copak nesedělo to ?Šimkojc píše:Po týdnu jsem díky laskavosti Kytary.cz vyměnil S6 Original za S6 Original Slim a jsem maximálně spokojený.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Očekával jsem pohodlí krku širokého skoro 46 mm, ale pocit se nedostavil, spíš tam něco překáželo. Saugull nemá obecně krk žádné párátko a tohle už na mě bylo moc. Přitom občas hraju doma i na klasiku, která má tuším 55 mm, ale u toho Seagulla jsem se raději pokorně vrátil ke standardní šířce krku. Ještě bych rád tu S6 porovnal s Taylorem 110e, ale vypadá to že jediná kytara toho druhu je v Brněnské prodejně Kytary.cz. Měl jsem v ruce nějaké Taylory v Praze na Děkance a všechno hrálo naprosto skvostně.
Já chci taky koupit Seagulla (nějakej ten folk) kvůli širokému krku - asi si to budu muset napřed pořádně osahat.Šimkojc píše:Očekával jsem pohodlí krku širokého skoro 46 mm, ale pocit se nedostavil, spíš tam něco překáželo. Saugull nemá obecně krk žádné párátko a tohle už na mě bylo moc. Přitom občas hraju doma i na klasiku, která má tuším 55 mm, ale u toho Seagulla jsem se raději pokorně vrátil ke standardní šířce krku. Ještě bych rád tu S6 porovnal s Taylorem 110e, ale vypadá to že jediná kytara toho druhu je v Brněnské prodejně Kytary.cz. Měl jsem v ruce nějaké Taylory v Praze na Děkance a všechno hrálo naprosto skvostně.
Na Déčku bych to ale také nechtěl.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Můj názor je takový, že co do pohodlnosti hraní, což je ale subjektivní, vede Taylor. Co do zvuku ale Seagully cenově odpovídajících řad předčí jak 1xx, tak 2xx Taylory.Šimkojc píše:Ještě bych rád tu S6 porovnal s Taylorem 110e, ale vypadá to že jediná kytara toho druhu je v Brněnské prodejně Kytary.cz.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Teď koukám, že kytary.cz v Praze mají jednu 110e na prodejně, zítra ji prubnu a podám hlášení. Mimochodem na Youtube je pěkné srovnaní S6 s původními strunami Seagull a s Elixíry. Fakt rozdíl.
Měl jsem Seagull S6 a vždy 11-tky Elixíry a zvuk byl moc fajn,ale každý má jiné ucho.Jen mohu doporučit.
Byl jsem si zkusit toho Taylora a zvukově to je opravdu hodně dobrá kytara. Oproti S6 má víc dunivějších basů (skvělé doma, při trochu vyšší hladině okolního hluku už to přestává být slyšet) a celkově hraje velmi vyváženě, možná jen je celkově nepatrně tišší. Ten sunburst (varianta LTD) je na zvážení, mě se osobně moc nelíbí, lak je matný a trochu hrubý (týká se jen přední desky). Je to v podstatě low-end Taylor, ale za 15 500 Kč (VIP Sleva) s výbornou elektrikou to IMHO není špatná věc, elektrifikovaný S6 stojí taky 15,5k a je věcí každého soudruha, jak se případně rozhodne. U mě 50/50.
Taylor má navrh hlavně, jak už psal Nero, v pohodlnosti hraní. Zvukově mně vždy připadly lepší Seagully než levné Taylory. Každopádně já bych právě kvůli té pohodlnosti upřednostnil Taylora. Má to ovšem jednu horší stránku. Když si zvykneš na Taylora, přijde ti po čase, že na ostatní kytary skoro neumíš hrát. Tak velký ten rozdíl je.
Zvyknout si na Taylora by mi nevadilo, aspoň bych přestal s (až homosexuální) promiskuitou střídat značky. Co se týká peněz, na to moje hraní bych určitě nešel s finančním limitem přes 20 tisíc (spíš miň), takže slasti vyšších řad by mi stejně zůstaly zapovězené a řešil bych věci v rámci řady 100. Nicméně do kytar a jejich výroby a konstrukce fušuji už víc než 1/4 století a když vezmu v úvahu z čeho se skládá technická stránka pocitu hry, je to několik málo prvků (rozteč "éček" na nultém a sedlovém pražci, výška strun nad prvním a dvanáctým pražcem, menzura, tloušťka strun, výška a tloušťka pražců, materiál hmatníku a profil krku) a troufnu si říct, že pokud toto budou mít dvě kytary různých značek stejné, musí být stejný i výsledný pocit. Ale uznávám i subjektivní a nehmotnou složku, která může celkový výsledek ovlivnit.
Ta pohodlnost platí pro všechny Taylory bez rozdílu na ceny.
Ad prvky pohodlnosti. Taylor má asi všechny proměnné namixované ideálně. Já jsem se zatím s žádnou jinou kytarou, na kterou by se tak dobře hrálo, nesetkal. Ale zase jsem nezkoušel všechny kytary na světě, že ...
Ad prvky pohodlnosti. Taylor má asi všechny proměnné namixované ideálně. Já jsem se zatím s žádnou jinou kytarou, na kterou by se tak dobře hrálo, nesetkal. Ale zase jsem nezkoušel všechny kytary na světě, že ...
Technická stránka, ale pořád je to POCIT, takže velmi subjektivní věc. I jeden člověk má ze stejné věci pocity dost různé, nejen během života, ale často i během jednoho dne ...Šimkojc píše: ... z čeho se skládá technická stránka pocitu hry ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
z Taylor roadshow: Zvuk kytary je zcela subjektivni. Hratelnost, serizeni je naopak zcela objektivni zalezitost.
kdo by s tim snad chtel nesouhlasit, tak nenadavejte me, ale Taylorovi
kdo by s tim snad chtel nesouhlasit, tak nenadavejte me, ale Taylorovi
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Né tak docela. Jsou to sice věci které můžeš exaktně a objektivně měřit, můžeš je porovnávat, duplikovat atd. Jenomže žádná "objektivně správná" hodnota není. I to seřízení má raději každý trochu jiné, máme jiné paže, ruce, prsty, jinou techniky, hrajeme jiné styly. Co vyhovuje jednomu, nemusí sedět jinému, ba naopak to může (zcela objektivně) při jeho hře klidně drnčet ... Navíc různé nástroje, různé struny, i to hraje svoji roli.hyenik píše:z Taylor roadshow: Zvuk kytary je zcela subjektivni. Hratelnost, serizeni je naopak zcela objektivni zalezitost.
"Pohodlnost hraní" bude pořád jen pocit, tedy subjektivní pocit.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Už by skoro stálo za to přejmenovat vlákno, ale hlavně že se diskutuje. Jak jsem psal výše, hmatník u S6 mi nevyhovoval, přestože je jen o 2 mm širší, než má S6 Slim, u kterého jsem momentálně zakotvil. Je to opravdu hodně individuální. Dnes ráno jsem naložil do auta kufr s kytarou a odpoledne se vydám na přímou konfrontaci s Taylorem 110e LTD do prodejny Kytary.cz. A nenechám si získané poznatky pro sebe...
Širší hmatník je často právě důvodem koupě té konkrétní kytary, někomu prostě přijde pohodlnější. Ideální je, jako v tomhle případě, když se dá koupit i užší verze - to ale často nebývá.Šimkojc píše:Už by skoro stálo za to přejmenovat vlákno, ale hlavně že se diskutuje. Jak jsem psal výše, hmatník u S6 mi nevyhovoval, přestože je jen o 2 mm širší, než má S6 Slim, u kterého jsem momentálně zakotvil. Je to opravdu hodně individuální. Dnes ráno jsem naložil do auta kufr s kytarou a odpoledne se vydám na přímou konfrontaci s Taylorem 110e LTD do prodejny Kytary.cz. A nenechám si získané poznatky pro sebe...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Taylor otestován, základnám nové téma.