Ladění bubnů

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
pehve

Příspěvek od pehve »

jj je to samozřejmý ale nutný, pujčit a naučit se nebo koupit a mít , rozhodně se učit ladit s ladičkou!!!!!nebo s praktikem s ušima :wink:
*Twisted.Brother*
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od *Twisted.Brother* »

Ty jo svaty triangl :)
Bill
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bill »

No panove aby jsme se vyhli zbytecnym diskuzim a debatam...reknu to velmi zjednodusene..Podrobne je to popsane v Bibli ladění jak uz taky nekdo linkoval...Ladicek na bici je vice druhu...Universalni se pouziva ladicka akusticka,foukaci , do ktere se fouka , ona vydava zvuk ktery by mel byt podobny zvuku jednotlivych bubnu.

Ja osobne ladim bici podle ucha a dela se to tak ze si zhruba predstavime jakou barvu zvuku na jednotlivem bubnu chceme,tu potom naladime u jednoho sroubku na bubnu.Tenhle zvuk potom musi byt stejny dokola u vsech sroubu bubnu.proste tukame palickou kolem dokola a utahujeme - povolujeme tak aby buben mel vsude stejnou barvu...
Asanoth

Příspěvek od Asanoth »

k tem sroubum:
blana musi bt tak utazena, ze se od ni palicka kdyz ji pustite tak jako hezky odrazi... jako muze to bejt trosku utazeny :)
zakladni prechody by mely bejt posunuty o kvartu(pro analfabety, hasicske hoooo-riiiiii). snare to chce podle citu...
a to utazeni u sroubu je dulzeity
jian kblana se utahuje, aby byla co nejvyrovnanejsi, tzn utahujou se srouby proti sobe.... pak do krize atd.
Kacis
Kontaktovat uživatele:

Ladicka

Příspěvek od Kacis »

http://kytary.cz/tama-merici-pristroj-p ... 47:0:0:1:0

Kdyby neco tak ladicka pod kytary.cz teda nevim jak ani co to tak uplne dela, protoze v bicich nejedu ale vypada solidne.
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Re: Ladicka

Příspěvek od Disasterpiece »

Kacis píše:http://kytary.cz/tama-merici-pristroj-p ... 47:0:0:1:0

Kdyby neco tak ladicka pod kytary.cz teda nevim jak ani co to tak uplne dela, protoze v bicich nejedu ale vypada solidne.
a to se pouziva jak? :shock: se strci do zadku nebo tak nejak?
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Takze, jak psali Bill a Asanoth, presne tak, ale to je jenom polovina, este musis doladit blany proti sobe.
Buben musi znit, ale zas nesmi mit moc dlouhy dozvuk, to muzes mlatit do popelnic. Nevim, co mas za bici, ale ty lepsi mivaji v korpusu vyrazeny ton, ktery se ma naladit.

Blany se ladi tak, ze vrchni blana by mela byt naladena o malinko vys (ctvrtton), nebo aspon tak ja mam naladene bici a zni to paradne. POZOR! podladene bici budou mit horsi vlastnosti odrazu a preladene budou znit´hluše, prostě divně.

A jestli si naladis kvarty nebo tercie, je to jedno, zalezi na tobe jak se ti libi zvuk. ja mam naladene 1.-2. kvarta, 2.-3. zmensená kvarta

Snare si nalad tak, aby ti spravne znel strunik, a nepreznival, pokud mozno nechytal vibrace.(ikdyž to je hodne tezke, ne vzdy to je vinou spatneho naladeni)

Doufam ze tu nepisu kraviny
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
maarty.88

Re: Ladění bubnů

Příspěvek od maarty.88 »

A závěrem bych si dovolil malou kontramarketingovou poznámku: ladička je sice jistou pomůckou, ale vždycky je lepší ladit podle sluchu, ladičku až jako poslední možnost (i když mě moc nenapadá případ, kdy použít ladičku místo uší...). Navíc mnohdy je potřeba (v krajních případech) i jeden ze šroubů třeba o 1/4 otáčky povolit nebo spíš utáhnout a to taky dělá zázraky, i když pak hrozí "šišatý" opotřebení blány...po dlouhý době. Zkrátka ladička na bicí mi přijde jako zbytečná věc...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

maarty.88 píše:...... ladička je sice jistou pomůckou, ale vždycky je lepší ladit podle sluchu, ladičku až jako poslední možnost (i když mě moc nenapadá případ, kdy použít ladičku místo uší...). Navíc mnohdy je potřeba (v krajních případech) i jeden ze šroubů třeba o 1/4 otáčky povolit nebo spíš utáhnout a to taky dělá zázraky,................... ladička na bicí mi přijde jako zbytečná věc...
Moje řeč!!
přesně tohle je můj názor podpořený více jak 30ti lety aktivního hraní, kdy mi rukou prošlo několik desítek bubnů a možná stovek blan :-p
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Počkej až sem vtrhne Windy :D .
Jinak souhlas.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
pehve

Příspěvek od pehve »

maarty.88 píše:.... Zkrátka ladička na bicí mi přijde jako zbytečná věc...
Vyzkoušel jsi ji?
Jestli ne tak jenom kecáš do větru.
Windy

Příspěvek od Windy »

hm... dopoledne jsem sem přidala příspěvek a zmizel :roll:
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

V tom já prsty nemám.. :?
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
pehve

Příspěvek od pehve »

Windy píše:hm... dopoledne jsem sem přidala příspěvek a zmizel :roll:
to se může stát, asi chybička :)
Tak to sem dej znovu, ne?
Windy

Příspěvek od Windy »

pehve píše:
maarty.88 píše:.... Zkrátka ladička na bicí mi přijde jako zbytečná věc...
Vyzkoušel jsi ji?
Jestli ne tak jenom kecáš do větru.
Ok, tak zkusím ten koment znovu i když nevím jestli to bude stejně jako minule. minule se mi povedl prima elaborát :-D
V podstatě jsem chtěla říct, že když někdo prohlásí, že je ladička nahouby a to aniž by ji měl někdy v ruce, je to podobné jako když důchodce prohlásí, že nepotřebuje mobil, protože se bez něj celý život obešel.
Ano, jistě - lze být i bez ladičky. Ale dokud ji člověk nevyzkouší, tak nemůže vědět jestli mu bude ku prospěchu. Dál:
Ráda bych tu upozornila na jeden aspekt, který podle mě docela zapadl.
Pokud se používá ladička, nemusí při jejím použití jít ani tak o to, dosáhnout konkrétního tónu (i když k tomu je primárně určená) ale spíše o to, jednoduše a rychle
1) naladit buben po výměně blány tak jak byl před její výměnou
2) naladit blánu tak, aby byla opravdu rovnoměrně napnutá
3)snadno a rychle vyladit napětí dolní a horní blány tak, aby měl tom nebo bubínek nebo kotel pořadovaný sustain (dozvuk).

A také bych se chtěla vyjádřit k tomu, že člověk se naučí si ladit bicí sám a snadno. Sám a snadno je nesmysl. Naučíte se ladit bez ladičky pokud vám to někdo ukáže a za cenu mnoha a mnoha hodin pokusů a omylů. Neříkám že je to špatně. Je to cesta jak umět ladit. A dokud nebyly ladičky, tak jiná možnost ani nebyla.
Já ten čas ale raději strávím hraním ;-)

A k tomu že mám na rozdíl od jiných dostatek financí? Ano to asi mám. Mám protože tvrdě pracuji a čas který si třeba přes den ukradnu na cvičení si nadělávám po nocích. Mám, protože na rozdíl od většiny lidí které znám, nepiju ani nekouřím ani nechodím na kosmetiku a nebo ke kadeřnici. A víte co? Nestydím se za to. Zvolila jsem si, že svoje peníze dám do hraní a tak jsem tomu podřídila všechno. :-)
Co možná hodně lidí potěší, je že i já mám něco co není zrovna fajn a to je vyšší věk a že na to abych hrála jako ti fakt super bubeníci, už mi možná nebude stačit zbytek života. :-) Všechno je kompromis, všechno má svoje pro a proti.
Já sem prostě píšu svoje zkušenosti a svůj pohled na věc a je jen laskavém čtenáři aby si vybral. ;-)
konar
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0

Příspěvek od konar »

Já mám pocit, že tohle téma je takové zbytečně explozivní. Někdy mi to připadá jako válka staromilců, kteří se štítí moderní techniky (něco jako Bruce Willis ve smrtonosných pastech) proti nováčkům, kteří se jí neštítí.

Na bubny se pokouším hrát velmi krátce (mám dojem, že necelých 5 let a třeba v kapele hraju teprve rok), takže možná nejsem směrodatný rádce v téhle problematice, ale je fakt, že s laděním bubnů prostě těžce zápasím. A je fakt, že už jsem si říkal, že si ze zoufalství tu ladičku pořídím. Je fakt, že stejně jako Windy nezápasím s finančními prostředky jako chudí studenti (to není výsměch - také jsem jím kdysi býval), ale stejně se tak nějak krotím a zvažuji co má cenu a co ne.

Že bych neměl cvičené ucho, to bych neřekl, jako letitý hráč na dechové nástroje prostě ani nemohu jinak. Hra na dechy prostě vyžaduje neustále poslouchat a ladit. I kytaru zvládnu naladit ušima na počkání i v plné řvoucí hospodě. Ale na koncert nebo nedej bože do studia si vždycky vezmu ladičku. I kdybych měl jenom zkontrolovat, že jsem to ušima naladil dobře. Riziko, že pak budu poslouchat zprzněnou nahrávku mi za to nestojí (taky se mi to již přihodilo). Je mi jasný, že u bicích budou nároky na přesnost ladění o něco nižší než u melodických nástrojů, ale stejně - tvrdit, že ladička je "k ničemu" mi připadá jako velmi silné tvrzení. I kdyby měla sloužit jenom k tomu, že muzikant je v klidu a může se soustředit na hraní místo na ladění, tak je to užitečný nástroj.
Windy píše: A k tomu že mám na rozdíl od jiných dostatek financí? Ano to asi mám. Mám protože tvrdě pracuji a čas který si třeba přes den ukradnu na cvičení si nadělávám po nocích. Mám, protože na rozdíl od většiny lidí které znám, nepiju ani nekouřím ani nechodím na kosmetiku a nebo ke kadeřnici. A víte co? Nestydím se za to. Zvolila jsem si, že svoje peníze dám do hraní a tak jsem tomu podřídila všechno.
Tak tomu rozumím - taky nemáme doma telku, počítač (ano - tam uznávám, že trochu švindluji, protože mám služební), nemám (a nebudu mít) ajfon ani módní hadříky za desetitisíce. Zato máme spoustu peněz nasypaných do nástrojů (naštěstí tuto libůstku se ženou sdílíme - takže nevznikají manželské hádky) a asi to tak půjde i dál. Vidím to jako přirozenou věc - každý si zvolí, jak utratí prostředky, které vydělá. A v podstatě - on jich nikdo nemá neomezeně. Vždycky je to otázka priorit. Pro kolegyni Moniku je důležité mít dvacet činelů (to bych opět prosil nebrat jako výtku nebo výsměch), tobě stačí 3 a k tomu ladička. Ty spory "co je důležitější" mi připadají malicherné.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ach jo.
Windy, tvrdě pracujících je tady většina (myslím). Nevytrhuj nic z kontextu prosím.
Psal jsem ve svém příspěvku (který je už ani nevím kde), že Ty na rozdíl od většiny začátečníků neřešíš finance. A to né z důvodu, že bys je nějak mohla rozhazovat, že Ti jako spadly z nebe, nebo jsi je podědila, nebo co já vím. Ale proto, že většina začátečníků je z řad školáků a studentů a ti jak známo penězmi neoplývají. Je jasné, že pokud někdo začíná, řekněme už v pokročilejším věku, tak ty finanční možnosti jsou úplně jiné.
Proto jsem chtěl reagovat na to, že tady někdo radil:" ladičku určitě ano".
Jak už jsem kdesi psal, ty cesty jsou dvě a je na každém, kterou si zvolí. Důležitý je výsledek.
Přesně jak konar, zkušený muzikant, zjistí, že by to dal s ladičkou lépe. V pořádku.
Pak je tady pár lidí, kteří ladičku nepotřebují, protože se naučili ladit bez ní. Také v pořádku (aspoň podle mě).
Jen jsem chtěl říct protinázor k tomu vyjádření, že ladičku jednoznačně ano.
Konare, mně to nepřipadá jako válka staromilců. Moderní techniky se neštítím. K bubnování ještě zvučím a tam je techniky habaděj.
Mně to spíš připadá jako střet těch, kteří si bubnují doma, nebo ve zkušebnách, ve školách atp... (neberte mě zase za slovo, velký respekt ke každému, kdo se bubnování věnuje na jakékoliv úrovni!!!!!!!!),
s těmi, kdo hrají v celku pravidelně na pódiích a nemají čas se zaobírat takovou zbytečností, jako je ladička.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
konar

Příspěvek od konar »

Tady nejde o to, zda se člověk štítí nebo neštítí techniky obecně. Ladička na bubny (myslím tu, co ladí podle tónu, ne momentový klíč) je celkem nová záležitost. Je to taky relativně nákladné (za cenu ladičky člověk koupí třeba židli nebo šlapku, kterou ze začátku potřebuje určitě víc), proto to spousta "veteránů", kteří už se prostě naučili ladit ušima - prostě proto, že jinak to dřív nešlo - považuje (nutno přiznat, že v jejich případě oprávněně) za zbytečnost.

Vsadím se, že v 80. letech se vedly podobné diskuse o ladičkách na kytary. A dneska je používá každý, protože ano - kytaru sice i průměrný muzikant naladí podle ucha, ale proč se namáhat, když to není nutné?

Řekl bych, že klíčový bude fakt, že u těch bubnů není potřeba taková přesnost a taky že ladička na bubny práci s laděním moc neurychlí. Spíš usnadní práci člověku, který absolutně nemá páru, jak to má ladit. A to není jenom o sluchu - je mi jasné, že musím naladit všechny šrouby stejně a nejsem hluchej, abych to nedokázal. Ale ty různé poměry naladění rezonanční a hrací blány a s tím související délka dozvuku, nelineární vliv na výšku tónu atd. - to je hotová alchymie. Proto si myslím, že v dnešní době může být pro začátečníka o mnoho snazší koupit si ladičku (byť na ni bude muset chvilku makat na brigádách) než naučit se ladit podle ucha.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

No konečně konstruktivní diskuze :) .
Skoro se vším souhlas až na:
konar píše:Proto si myslím, že v dnešní době může být pro začátečníka o mnoho snazší koupit si ladičku (byť na ni bude muset chvilku makat na brigádách) než naučit se ladit podle ucha.
Nebude to jako u dětí, když začínají jezdit na kole a než se naučí, namontují se tam ty plastové zadní kolečka? Dítě si na ně zvykne a pak to trvá, než zjistí, že se kolo v zatáčkách chová ve skutečnosti jinak...? :)

a spousta No name...
konar

Příspěvek od konar »

Ale jo, ono to tak klidně být může. Na druhou stranu - na rozdíl od kola, kde prostě časem člověk potřebuje jezdit bez těch koleček (třeba jen proto, že na "dospělá" kola se kolečka nedělají), dovedu si představit, že náš fiktivní začátečník bude ladičku používat celý život, když už na ni ušetřil ten nemalý peníz. Tím nemyslím hlava nehlava před každým koncertem. Ale třeba při výměně blan - pro základní naladění. Doladit to před koncertem podle mě nemusí být problém.
Je ale fakt, že se na to dívám očima muzikanta, který je zběhlý ve hře na jiné nástroje, takže pro mě ladění obecně není nějaká horká novinka. Na druhou stranu - moc nevěřím, že muzikant, který by hrál nějak rozumně pravidelně (byť třeba jen 10 koncertů ročně), by si do dvou let to ucho nevycvičil i tak.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“