Ladění bubnů

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Ladění bubnů

Příspěvek od Monikad »

konar píše:Já mám pocit, že tohle téma je takové zbytečně explozivní. Někdy mi to připadá jako válka staromilců, kteří se štítí moderní techniky (něco jako Bruce Willis ve smrtonosných pastech) proti nováčkům, kteří se jí neštítí................
............ tomu rozumím - taky nemáme doma telku, počítač (ano - tam uznávám, že trochu švindluji, protože mám služební), nemám (a nebudu mít) ajfon ani módní hadříky za desetitisíce. Zato máme spoustu peněz nasypaných do nástrojů ....... a asi to tak půjde i dál. Vidím to jako přirozenou věc - každý si zvolí, jak utratí prostředky, které vydělá. A v podstatě - on jich nikdo nemá neomezeně. Vždycky je to otázka priorit. Pro kolegyni Moniku je důležité mít dvacet činelů (to bych opět prosil nebrat jako výtku nebo výsměch), tobě stačí 3 a k tomu ladička. Ty spory "co je důležitější" mi připadají malicherné.
Tak jsem byla zmíněna, tedy se asi i já vyjádřím. To s těmi činely... v pohodě... neberu to určitě zle a něco k tomu napíšu na závěr tohoto příspěvku.
Te´d jde o ladičku, respektive ladění bubnů.
Nedostatkem peněz taky nikterak netrpím... tedy relativně..... telku sice mám, ale nemám moc času na ní koukat (stejně je to spíš jako velký placatý monitor ke kompu podle nejčastějšího využití), pochopitelně počítač a ano mám hadříky za desetitisíce (prostě miluji módu a ráda se rozmazluju).....a mám poměrně hodně peněz i v nástroji....... tam ovšem neřeším prioritně cenu, ale především potřeby a kvalitu. Vše je otázkou priorit!! Mnozí mí vrstevníci mají dům, děti, rodinu, drahá auta...... já mám starší sporťák a malý byt pronajatý od města. Vztahy mi nějak krachují, neb kdo by se mnou vydržel, když jsem minimálně 90% časi buď v práci a nebo někde u bubnů či s muzikanty. Ale vyhovuje mi to tak... muzika je můj život. každopádně asi není problém si ladičku na bubny opatřit, ale nějak jsem nenašla ten důvod a potřebu. Zkoušela jsem si to několikrát a stejně ve finále neexistuje nic dokonalejšího a rychlejšího, než ucho a zkušenost. neexistuje žádná obecně platná tabulka jak ladit buben!!! Přijde mi jako by někteří ani nevěděli, co vše ovlivňuje skutečný zvuk bubnu. těch faktorů je spousta: korpus (jeho rozměr, materiál i stáří), blána (jak vrchní tak spodní, nejen napnutí a typ, ale i jejich vzájemná kombinace a také stáří... blána výrazně mění vlastnosti s délkou životnosto), a posledním faktorem je samotný prostor kde buben hraje.... ostatní věci, od snímacího mikrofonu přez efekty, zesilovače, bedny až k uchu posluchače) už ani řešit nebudu...

LADIČKA UMÍ "JEN" POHLÍDAT NAPNUTÍ BLÁNY!!!! To je hodně málo a pak už musí nastoupit lidské ucho!!!

prostě důležité je znát pár zásad ladění z praxe, umět je aplikovat, ale především znát svůj nástroj a vědět jak a co z něho vymačknout. Mám ráda znělý a kultivovaný zvuk bubnů a nectím myšlenku, že rytmický nástroj nemá být melodicky znělý. proto pro svoji hru používám větší soupravu s více bubny a více činely (20 jich není ale víc než tři určitě........ asi by nebyl větší problém se oplechovat mnohem víc, ale to je zbytečné... používám pouze to, co je pro mojí hru důležité a přínosné... nic víc)

Ladička tedy pro mě, nebo tedy pro ty z nás, co bojujeme s časem a často bubny vozíme po štacích, je neefektivním zdržovadlem. není to alespoň u mě, o nějakém staromilství, naopak, k technice mám, jako bývalaá studentka ČVUT FEL velice blízko, ale nejsem technokratka, abych používala vše nové jen proto že je to moderní, a přitom mnohdy pro mě neúčelné :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Doufám, že jako nebubeník tu zase nebudu brán za vetřelce, ale s TuneBotem mám taky zkušenost. Jako nebubeník, který si vybavoval domácí zkušebnu levnými bicími, které přišly od Thomanna celé rozmontované, jsem neměl páru o tom, jak moc napnout blány a naladit je, a když jsem nemohl žádného ze zaneprázdněných kamarádů bubeníků dokopat k příslibu, že mi přijede s laděním bicích pomoci, tak jsem objednal i TuneBota. Takže jsem zvládl montáž i ladění tak, že jsem byl osobně s výsledkem sluchově jakžtakž spokojený. To "jakžtakž" říkám proto, a tady má Monika pravdu, že ty v příručce doporučené frekvence, na které se má ladit, nejsou samospasitelné. Určitě záleží na materiálu, provedení a vyrovnanosti celé soupravy a dalších faktorech, jako je typ blan. Mně se třeba stalo, že u jednoho tomu při byl při doporučeném ladění pro soupravu daných rozměrů výrazně odlišný dozvuk od zbytku soupravy. Doháněl jsem to moongelem. Když se pak po měsících dostavil konečně bubeník do mé nově zakládané kapely, tak byl s celkovým laděním celkem spokojený, ale nějaké korekce si udělal už podle svého ucha a třeba i ten dozvuk upravil tak, že už nebyl moongel potřeba. Ale jeho názor byl též, že je ladička zbytečnost. Časově je to s ladičkou určitě náročnější, než ji překlapám přes pozice všech mušlí, navíc někdy hází i nějaká nesmyslná čísla, asi když se chytí nějaké vyšší harmonické ...
Kdyby měl někdo zájem, tak je ode mě TuneBot k mání, dám ji za polovičku ceny na Kytarách (když tak SZ).
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

No sláva. A jsme u jádra pudla. Na rozdíl od kytary, kde se podle ladičky naladí a je to bez diskuze, u bubnů je to zcela jinak. Fq dotažení je jen jednou z mnoha proměnných, které spolu tvoří výsledek, tzn. naladění bubnů (to dlouhé ů je tam schválně).
Konečně se sem hrnou příspěvky z reálu (Fořt, Monča, konar...).
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Windy

Příspěvek od Windy »

zzbar píše: Konečně se sem hrnou příspěvky z reálu (Fořt, Monča, konar...).
Na rozdíl od?
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Ne ne, nic neber osobně, toho jsem dalek. Jen jsme se v rámci posledních pár příspěvků kamsi posunuli.

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
pehve

Příspěvek od pehve »

dokážu si představit že přesně takové debaty se vedly když se začaly objevovat první ladičky na kytary :wink:
Dnes se montují do všeho co s kytarami souvisí, včetně kytar samotných.
zzbar píše:Ne ne, nic neber osobně, toho jsem dalek. Jen jsme se v rámci posledních pár příspěvků kamsi posunuli.
posunuli určitě ale jakým směrem o tom má každý určitě jinou představu :mrgreen:
Windy

Příspěvek od Windy »

Monikad píše: LADIČKA UMÍ "JEN" POHLÍDAT NAPNUTÍ BLÁNY!!!! To je hodně málo a pak už musí nastoupit lidské ucho!!!
Málo? :-) Já myslím, že správné napětí blány není málo. Je docela důležité - vzhledem k tomu, že při ladění bicích se napíná právě blána :-)
A sebecitlivější ucho nepomůže v okamžiku, kdy neví co má poslouchat.
Neříkám, že ladička je všelék. ale člověku který neumí ladit a nemá nikoho kdo by mu pomohl, je ladička velmi dobrý odrazový můstek, který buď nakonec opustí a nebo si ho ponechá jako užitečnou pomůcku.

A člověku který má doma bicí a začíná určitě víc pomůže seznam frekvencí, než rada typu "to musíš vyzkoušet a najít optimální zvuk sám". Protože nevěřím, že sem napíše o radu člověk který to doma předtím ani nevyzkoušel ;-)
Já když jsem sem přišla, tak jsem prohledala kvůli bicím do začátků celé fórum a víte co? Nenašla jsem jedinou užitečnou radu. Všechny byly o egohonění a o tom, jak jedině dobrý nástroj a tak dál bla bla bla. Ano, dobrý nástroj člověku dá chuť cvičit, ale každý nástroj je lepší než žádný a já když vidím rodiče jak řeší každou korunu a nakonec kvůli těmhle názorům raději nechají dítě dva roky hrát na gumovou podložku (místo aby mělo doma aspoň amátky a cvičilo si koordinaci pohybů na soupravě), protože se pokusí šetřit na soupravu za moc peněz... tak bych střílela.
Windy

Příspěvek od Windy »

Fořt píše: než ji překlapám přes pozice všech mušlí, navíc někdy hází i nějaká nesmyslná čísla, asi když se chytí nějaké vyšší harmonické ...
Takhle se ale ladička nepoužívá :-) připneš ji na jednu pozici a ladíš v té pozici jak je.
Nesmyslná čísla hází při vyšších harmonických ale to zase jen když ji nepoužiješ úplně dobře. Ladička např tune bot se dá zapnout s filtrem který tyhle vyšší odstraní a opravdu ukazuje hodnoty napětí u mušlí.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Nebudu se z Windy pouštět do osobních sporů, tak jak jsem psal výše... Jen chci říct, že toto fórum jsem pasivně navštěvoval několik měsíců, než jsem se registroval a začal přispívat se svými názory. Tehdy radili zejména pehve, Monikad a hrstka dalších a musím říct, že jejich rady byly (a jsou) velmi užitečné a velmi se mi líbily, protože jsem měl často podobnou zkušenost. Museli opakovat stále dokola na podobné, ne li stejné otázky a obdivoval jsem jejich trpělivost. A že by ze zdejších rad zbylo jen blabla, to si určitě nemyslím. Každý si vezme to co chce a čeho mu mozek dovolí. Fórum je platforma pro diskuzi. Né že sem někdo napíše svůj elaborát a ostatní musí jen chválit, chválit a souhlasit.
Čili závěrem, jestli si Windy myslíš, že v celé sekci bubeníků jsou tady jen žvásty, fajn, je to tvůj názor. Máš na něj samozřejmě nárok.

a spousta No name...
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Skoro nestíhám sledovat... :mrgreen:
Tak ještě přidám můj názor na ladění bubnů: nic se nemá přehánět, jsou to jenom bubny..
Moje první zkušenost se studiem byla naprosto příšerná, zhruba dvě hodiny mi zvukař ladil škopky a já měl nervy nadranc. :?
Současný zvukař se staral jenom o majky a jediný co jsme spolu konzultovali, byl molitan pod struněním, lepší - kratší zvuk byl s ním(přehnutý kus cca.10x15cm).
Mě by fakt zajímalo, kdo pozná na nahrávce nenaladěný bicí.. :mrgreen:
Můj názor je, že hlavní u bubnů není tón, ale barva, kromě tomů které mají i jakous-takous melodickou funkci. :wink:
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Windy píše:
Monikad píše: LADIČKA UMÍ "JEN" POHLÍDAT NAPNUTÍ BLÁNY!!!! To je hodně málo a pak už musí nastoupit lidské ucho!!!
Málo? :-) Já myslím, že správné napětí blány není málo. Je docela důležité - vzhledem k tomu, že při ladění bicích se napíná právě blána :-)----.
No jasně že málo!! A to sakra málo!!!
Vždyť si sama odpovídáš :twisted: Už několikrát dříve se tu snažím vysvětlit, že napnutí blány je JEDNA, ale zdaleka NE JEDINÁ veličina, která vede k cíli, jímže je naladěný a poslouchatelný buben :wink:

nafoukat si pneumatiky na autě na správný tlak je taky důležité, ale aby auto dobře jezdilo to nestačí!! ;)
Naposledy upravil(a) Monikad dne 18.04.2015 19:53, celkem upraveno 1 x.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Moleek

Příspěvek od Moleek »

necibici píše: Tak ještě přidám můj názor na ladění bubnů: nic se nemá přehánět, jsou to jenom bubny..
..
Mě by fakt zajímalo, kdo pozná na nahrávce nenaladěný bicí.. :mrgreen:
Můj názor je, že hlavní u bubnů není tón, ale barva, kromě tomů které mají i jakous-takous melodickou funkci. :wink:
Oh come on! :roll:
Nenaladěný bicí bude hroznej problém do tý nahrávky dostat, aby nezněly nekultivovaně mimo, takže to pozná minimálně zvukař, poznáš to ty, když to budeš nahrávat a poznaj to lidi, protože tě to bude s**t a nebude tě to bavit :)
Jinak já ladičku nemám, ostatně už ani moc nehraju a i když mám levné topolové bicí, tak jsem schopen to tam nějak pokroutit, aby zněly příjemně bez takových těch disharmonických přesahů. A věřím, že s ladičkou bych si chvíli pohrál a měl zvuk o level jinde, ale zkrátka to nepotřebuji.
Windy píše: V podstatě jsem chtěla říct, že když někdo prohlásí, že je ladička nahouby a to aniž by ji měl někdy v ruce, je to podobné jako když důchodce prohlásí, že nepotřebuje mobil, protože se bez něj celý život obešel.
Není to podobné. Je to podobné, jako kdyby důchodce prohlásil, že mobily jsou na houby, protože on ho nechce. Já (a další) tady tvrdíme, že ladičku nechceme, protože se bez ní obejdeme.
Pokud tady fakt někdo tvrdí, že je na houby proto, že on ji nechce, tak je to ignorant
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Moleek píše: .....Oh come on! :roll:
Nenaladěný bicí bude hroznej problém do tý nahrávky dostat, aby nezněly nekultivovaně mimo, takže to pozná minimálně zvukař, poznáš to ty, když to budeš nahrávat a poznaj to lidi, protože tě to bude s**t a nebude tě to bavit :) ........ věřím, že s ladičkou bych si chvíli pohrál a měl zvuk o level jinde, ale zkrátka to nepotřebuji.
........ Já (a další) tady tvrdíme, že ladičku nechceme, protože se bez ní obejdeme.
Pokud tady fakt někdo tvrdí, že je na houby proto, že on ji nechce, tak je to ignorant
Tohle můžu beze zbytku podepsat :wink:
Windy

Příspěvek od Windy »

No trochu jsem to přehnala s tím, že tu nejsou žádné užitečné rady.omlouvám se.
Jen jsem se rozčílila, protože na dotazy ohledně ladění tu opravdu není žádná sekce s návodem.
A laciné bicí hromadně dostávají po papule i když na ně pak lidi doma nasadí síťky.
Jsem z toho zklamaná. A i z toho, že přestože ladičku mám a používám, reakce na moje zkušenosti jsou takové že, to nejde vnímat jinak než jako osobní invektivy .
asi to ale neni jen můj dojem. Škoda že lidé se pak na mě obrací o radu mailem. Nechtějí sem psát z obav aby nnedopadli jako já.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

WINDY, určitě to není osobně proti tobě... alespoň za sebe to vím jistě... moc si tě jako zapálené bubenické kolegyně vážím... a ani z příspěvků jiných necítím nějaké osobní ataky na tebe.
Jen to celé je o tom, že prostě tvá zkušenost je zatím především z domácí zkušebny..... vše ostatní znáš víceméně z vyprávění a okoukávání. Věřím tomu že až po pár letech ježdění s kapelou po klubech, festech, hospodách či kulturácích,... , svůj názor určitě lehce přehodnotíš, nebo rozhodně získáš trošku jinačí pohled na věc. 8)

Levné (rozuměj "lowendové") bubny skutečně nelze chválit. Prostě taková věc moc nehraje a naladit jdou jen opravdu na velice kompromisní jakýs takýs trošku kultivovaný zvuk jen v maximu. Víc se z toho nevymáčkne. Bubny se síťkou místo blány lze brát jako velice funkční trenažér ale ne jako znělý nástroj, tedy mluvit o ladění je v takovém případě hodně mimo.
Windy

Příspěvek od Windy »

Monikad píše:WINDY, určitě to není osobně proti tobě... alespoň za sebe to vím jistě... moc si tě jako zapálené bubenické kolegyně vážím... a ani z příspěvků jiných necítím nějaké osobní ataky na tebe.
Jen to celé je o tom, že prostě tvá zkušenost je zatím především z domácí zkušebny..... vše ostatní znáš víceméně z vyprávění a okoukávání. Věřím tomu že až po pár letech ježdění s kapelou po klubech, festech, hospodách či kulturácích,... , svůj názor určitě lehce přehodnotíš, nebo rozhodně získáš trošku jinačí pohled na věc. 8)

Levné (rozuměj "lowendové") bubny skutečně nelze chválit. Prostě taková věc moc nehraje a naladit jdou jen opravdu na velice kompromisní jakýs takýs trošku kultivovaný zvuk jen v maximu. Víc se z toho nevymáčkne. Bubny se síťkou místo blány lze brát jako velice funkční trenažér ale ne jako znělý nástroj, tedy mluvit o ladění je v takovém případě hodně mimo.
Děkuji a moc si toho cením Mončo, asi opravdu je ta diskuse zbytečně vyhrocená a možná že vinou nedostatku verbální složky téhle komunikace dochází zbytečně k nepochopení
A ladit íťky - to tu asi nikdo fakt nechce :-D Tady asi došlo k nedorozumění určitě. :-D

Pokud jsem se někoho dotkla, tak se rozhodně omlouvám, prostě jsem vybuchla a na to má každý člověk občas právo. Takže pardon všem, pokusím se volit pro příště vhodnější výrazivo.

Ale abychom se tu vrátili k bicím a k tématu vlákna, chtěla bych velmi vlídně požádat všechny kteří umí ladit a to JAKKOLIV - o návod. Ale tím myslím fakt návod s velkým N, který povede k naladění bicí soupravy.

Konkrétně - Ty Mončo jsi zkušená buenice s cvičeným uchem a máš moc hezké a kvalitní bicí.
Řekněme, že sem přišel člověk kterému se velmi líbí jejich zvuk a má doma tytéž bicí a dokonce si pořídí stejné blány jako ty. Opomeňme prosím, že každá souprava má unikátní zvuk, já myslím, že v rámci určité série a typu a značky mají soupravy zvuk velmi podobný.

Tímto bych Tě chtěla požádat a jasný a srozumitelný návod jak si ten člověk má své bicí naladit, co a jak utáhnout, aby dosáhl stejného zvuku jaký má tvoje souprava. Prosím popiš svůj postup tak, aby se ho mohl držet jiný člověk - zkrátka tak, jako kdybys někoho chtěla naučit ladit.

O totéž prosím také zzbara a další zkušené bubeníky.
O jasný postup, jak naladit bez ladičky a bez pomoci dalšího člověka bicí, které máte vy osobně doma
a znáte je a umíte je používat. Uveďte prosím jaké máte blány a klidně sem hoďte video se zvukem nebo s ukázkou jak ladíte, pokud se vám zdá, že slovní popis by nestačil.

Velmi všem děkuji, protože pokud tu takový návod bude, dost možná, že se přestanou množit dotazy na ladičky. :-)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Windy píše:.....Děkuji a moc si toho cením Mončo, asi opravdu je ta diskuse zbytečně vyhrocená a možná že vinou nedostatku verbální složky téhle komunikace dochází zbytečně k nepochopení
A ladit íťky - to tu asi nikdo fakt nechce :-D Tady asi došlo k nedorozumění určitě. :-D.....

Konkrétně - Ty Mončo jsi zkušená buenice s cvičeným uchem a máš moc hezké a kvalitní bicí.
Řekněme, že sem přišel člověk kterému se velmi líbí jejich zvuk a má doma tytéž bicí a dokonce si pořídí stejné blány jako ty. Opomeňme prosím, že každá souprava má unikátní zvuk, já myslím, že v rámci určité série a typu a značky mají soupravy zvuk velmi podobný.

Tímto bych Tě chtěla požádat a jasný a srozumitelný návod jak si ten člověk má své bicí naladit, co a jak utáhnout, aby dosáhl stejného zvuku jaký má tvoje souprava. Prosím popiš svůj postup tak, aby se ho mohl držet jiný člověk - zkrátka tak, jako kdybys někoho chtěla naučit ladit........................

Velmi všem děkuji, protože pokud tu takový návod bude, dost možná, že se přestanou množit dotazy na ladičky. :-)
Tak super v pohodě ;)

K tomu ladění, jak k tomu přistupuji já:

Pokud čekáš, že sem dám nějaké frekvence na kolik ladit, na jaký tlaky šponovat blánu, v jakém intervalu ladit jednotlivé bubny, či rezo a hrací blány od sebe, tak to tě zklamu.

Kouzlo mé ladící dílny spočívá i po 30ti letech tak trošku v Cimrmanovské metodě slepých uliček. Prostě metoda pokus - omyl. I když tedy s přibývajícími roky těch slepých uliček razantně ubývá a proces ladění se zrychluje;)
Pokud ladím nový buben, který neznám tak je to nějak takhle....
Vezmu blány a dám je na korpus. Utáhnu naplno a nechám pár hodin (třeba přez noc) "vyvěsit a usadit" . To je základ toho, aby se nerozlaďovala později ;) Po tom čase do bubnu bouchnu a poslouchám...... kličkou otáčím po třeba půlotočkách dolů vždy všechny šrouby a při tom stále tluču průběžně do blány a POSLOUCHÁM!!! ... mluvíme o hrací bláně...... Po chvíli zjistím, že každý buben má sice větší interval ladění, ale jen v úzkém pásmu je ten který buben opravdu skutečně přirozeně znělý!!!
Najít na svém bubnu tento interval je první a zásadní bod dobrého ladění.
V rámci tohoto intervalu si najdu to, co je mému uchu nejpřirozenější a doladím blánu jemně tak, aby blána byla naladěna rovnoměrně a zněla u všech šroubů stejně!!
Pokud se jedná o kopák a snare, tak buben otočím a k naladěné hrací bláně doladím pomalým povolováním šroubů a poťukáváním paličkou průběžně na obě blány ten správný prostor a délku tónu bubnu. A tím mám BD naladěn. U SD pak ještě nasadím struník a najdu si jeho správné napnutí;)

Pokud jde o tomy, je to ještě malinko pracnější, neb ve fázi nalezeného znělého bodu toho kterého TT či FT je zkusím pobouchat vedle sebe a dle svého ucha najdu jejich polohu v rámci celého bicího setu. Každý buben by měl být jasně zvukově identifikovatelný, ale také by bubny vůči sobě měli mít podobný sound.
Když to celé vychytám, tak dle popsaného doladím i rezo blány a je hotovo.

U nové soupravy je to pracnější, ale vyplatí se....... pak už opakované ladění při výměně blány je jen zlomkem času, neb mám v uchu už to kde tem můj buben zní nejlíp a tak to místo většinou najdu za 2-3 minutky ;)
Jinak je důležité a samozřejmé, že si soupravu průběžně dolaďuji a kontroluji před každým hraním, třeba v rámci rozehrávky či zvukovku :wink:

Takhle do toho jdu já;) A pokud někdo chce stejný zvuk jako já, tak si koupí stejné vybavení, bude hrát jako já, ladit jako já a stejně stejného zvuku nedosáhne. nejde dosáhnout toho aby stejnou soupravu se stejnými blánami naladili dva hráči identicky tak, že při hře každého z nich to zní stejně;)

PS: Právě jsme čerstvě vydali ofiko video před premiérou naší nový bandy, vím, je to taková rádiová hopsanda, žádný velký umění, ale je to účel ;) V každém případě můžete posoudit jak zní mé bubny.... ladičku v životě neviděly..... https://www.youtube.com/watch?v=MjW0NTC ... e=youtu.be
Naposledy upravil(a) Monikad dne 20.04.2015 6:38, celkem upraveno 1 x.
rikl70

Příspěvek od rikl70 »

Takže bylo by potřeba si upravit profil ..ruce, nohy a uši k nezaplaceni! :lol:
EB Roland HD3, Balbex 5A hikory, sluchátka Roland RH-200, bicí monitor Roland PM-03, Software Roland DT-1 V-drums Tutor.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

Zkusím popsat svůj postup ladění. V mnohém bude stejný, jako u Moniky, tak se omlouvám, pokud se budu opakovat. A ještě jednou chci zdůraznit, že těch cest je několik a důležitý je výsledek.
Kdysi dávno jsem se snažil ladit podle tónu. Prostě borci (basák) mi dal např. C a já se snažil naladit. Šlo to rychle, ale výsledek nebyl ten, se kterým jsem byl spokojen. Takže teď ladím tak, aby vyzněl co nejvíce nástroj, abych z toho dostal co nejlepší sound a výška tónu je pro mě už druhořadá (až na výjimku, kterou posléze vysvětlím).
Předně si při každé výměně zkontroluji hrany. Tohle je velmi důležité a má to až neuvěřitelný vliv na výsledek. Pokud není něco v pořádku, tak jemný šmirgl, nebo i něco hrubšího (ale to už musí být po nějaké havárce). Neméně důležité je správné usazení blány a ráfku. Hezky souměrně a rovnoměrně kolem dokola (kdo to zkusil, ten ví :D ).
Na rozdíl od Moniky nenechávám blánu "přes noc", protože většinou když natáhnu, tak hned hraju (nebo zkouším). Důvod je prostý - páč to mám do zkušebny 100km a doma cvičím na pady, nebo vůbec. Bohužel.
Teď přichází natahování blány. Rovnoměrně, po čtvrt otáčkách (nevím přesně), do kříže... Poklepem pořád kontroluju, až docílím toho nejlepšího zvuku, jaký lze z bubnu dostat. Natáhnu spodní blánu, kterou se snažím ladit tak, aby neměnila sound bubnu, ale aby korigovala pouze sustain. Až mám naladěn snare, kick a prostřední - 12"TT, pokračuju 10"TT a 16"FT. Tady přichází ta drobná výjimka, kdy se snažím ještě k co nejlepšímu zvuku jednotlivého bubnu přidat to, aby celek (2xTT+FT) ladil do ovčáků. Čili na dvanáctku nesahám a ladím desítku a šestnáctku. Jestli to budou ovčáci od E, F, F#, nebo G je mi úplně jedno. Na to jsem rezignoval už dávno.
U snare se přidává samozřejmě ještě struník, tam se může stát, že utahuju trochu víc než u tomů, aby snare nezvonil a měl dozvuk přijatelný.
Vozím s sebou moongel. Někde je potřeba, někde ne. Záleží na prostředí, akustice sálu i pódia.
Obecně se mi líbí dozvuk bubnu docela delší, né jako když práskne bič. Vozíme zvuk náš, sedí za ním furt stejný borec, takže se zvukařem žádný problém. A když už jedeme na cizí zvuk, tak jsou to většinou zkušení borci s pořádnou výbavou, kteří si s tím s přehledem poradí.
Bicí mám momentálně Mapex Meridian birch + javorový snare. Blány EvansEC2 na snare, EMad na kicku, a na tomech G2. Také momentálně :) .
Jinak se obávám, že univerzální postup neexistuje. Alespoň ty, které jsem vyčetl v časopisech, nebo shlédl na videích si často protiřečí. Ale určitě platí to, že si musí umět každý bubeník naladit svůj nástroj. Stejně jako si hokejista musí umět zavázat brusle.

a spousta No name...
Moleek

Příspěvek od Moleek »

zzbar píše:... výška tónu je pro mě už druhořadá (až na výjimku, kterou posléze vysvětlím)....
... Až mám naladěn snare, kick a prostřední - 12"TT, pokračuju 10"TT a 16"FT. Tady přichází ta drobná výjimka, kdy se snažím ještě k co nejlepšímu zvuku jednotlivého bubnu přidat to, aby celek (2xTT+FT) ladil do ovčáků. Čili na dvanáctku nesahám a ladím desítku a šestnáctku. Jestli to budou ovčáci od E, F, F#, nebo G je mi úplně jedno. Na to jsem rezignoval už dávno.
Takže vlastně ladíš do tónu (relativně, ne absolutně) a výjimka je spíš ten kopák a snare :) Řekl bych, že tak to má většina lidí.

Jinak já ladím tak, že kopák hodně povolím (na nejnižší možný hrající zvuk) a pak celý kopák koriguji laděním rezonančky. U virblu jde spodek na krev a vršek co nejvýše, kde ještě nezadusí buben (ocel). Tomy pak odspoda na nejnižší možné ladění, kde "hrajou" (mé bubny obecně hrají hodně nízko, vyšší tón jim moc nejde)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“