Tak jsem byla zmíněna, tedy se asi i já vyjádřím. To s těmi činely... v pohodě... neberu to určitě zle a něco k tomu napíšu na závěr tohoto příspěvku.konar píše:Já mám pocit, že tohle téma je takové zbytečně explozivní. Někdy mi to připadá jako válka staromilců, kteří se štítí moderní techniky (něco jako Bruce Willis ve smrtonosných pastech) proti nováčkům, kteří se jí neštítí................
............ tomu rozumím - taky nemáme doma telku, počítač (ano - tam uznávám, že trochu švindluji, protože mám služební), nemám (a nebudu mít) ajfon ani módní hadříky za desetitisíce. Zato máme spoustu peněz nasypaných do nástrojů ....... a asi to tak půjde i dál. Vidím to jako přirozenou věc - každý si zvolí, jak utratí prostředky, které vydělá. A v podstatě - on jich nikdo nemá neomezeně. Vždycky je to otázka priorit. Pro kolegyni Moniku je důležité mít dvacet činelů (to bych opět prosil nebrat jako výtku nebo výsměch), tobě stačí 3 a k tomu ladička. Ty spory "co je důležitější" mi připadají malicherné.
Te´d jde o ladičku, respektive ladění bubnů.
Nedostatkem peněz taky nikterak netrpím... tedy relativně..... telku sice mám, ale nemám moc času na ní koukat (stejně je to spíš jako velký placatý monitor ke kompu podle nejčastějšího využití), pochopitelně počítač a ano mám hadříky za desetitisíce (prostě miluji módu a ráda se rozmazluju).....a mám poměrně hodně peněz i v nástroji....... tam ovšem neřeším prioritně cenu, ale především potřeby a kvalitu. Vše je otázkou priorit!! Mnozí mí vrstevníci mají dům, děti, rodinu, drahá auta...... já mám starší sporťák a malý byt pronajatý od města. Vztahy mi nějak krachují, neb kdo by se mnou vydržel, když jsem minimálně 90% časi buď v práci a nebo někde u bubnů či s muzikanty. Ale vyhovuje mi to tak... muzika je můj život. každopádně asi není problém si ladičku na bubny opatřit, ale nějak jsem nenašla ten důvod a potřebu. Zkoušela jsem si to několikrát a stejně ve finále neexistuje nic dokonalejšího a rychlejšího, než ucho a zkušenost. neexistuje žádná obecně platná tabulka jak ladit buben!!! Přijde mi jako by někteří ani nevěděli, co vše ovlivňuje skutečný zvuk bubnu. těch faktorů je spousta: korpus (jeho rozměr, materiál i stáří), blána (jak vrchní tak spodní, nejen napnutí a typ, ale i jejich vzájemná kombinace a také stáří... blána výrazně mění vlastnosti s délkou životnosto), a posledním faktorem je samotný prostor kde buben hraje.... ostatní věci, od snímacího mikrofonu přez efekty, zesilovače, bedny až k uchu posluchače) už ani řešit nebudu...
LADIČKA UMÍ "JEN" POHLÍDAT NAPNUTÍ BLÁNY!!!! To je hodně málo a pak už musí nastoupit lidské ucho!!!
prostě důležité je znát pár zásad ladění z praxe, umět je aplikovat, ale především znát svůj nástroj a vědět jak a co z něho vymačknout. Mám ráda znělý a kultivovaný zvuk bubnů a nectím myšlenku, že rytmický nástroj nemá být melodicky znělý. proto pro svoji hru používám větší soupravu s více bubny a více činely (20 jich není ale víc než tři určitě........ asi by nebyl větší problém se oplechovat mnohem víc, ale to je zbytečné... používám pouze to, co je pro mojí hru důležité a přínosné... nic víc)
Ladička tedy pro mě, nebo tedy pro ty z nás, co bojujeme s časem a často bubny vozíme po štacích, je neefektivním zdržovadlem. není to alespoň u mě, o nějakém staromilství, naopak, k technice mám, jako bývalaá studentka ČVUT FEL velice blízko, ale nejsem technokratka, abych používala vše nové jen proto že je to moderní, a přitom mnohdy pro mě neúčelné