Chodit v ZUŠ na klávesy nebo na klavír?
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chodit v ZUŠ na klávesy nebo na klavír?
Nicméně bez dynamické klaviatury je to špatně už od samého začátku!
P.
P.
Tohle přesně mám v plánuhatrson píše:Jestli začneš chodit na hodiny klavíru, zkus to ještě prokonzultovat s vyučujícím...
Uvědomuji si topavlii píše:Nicméně bez dynamické klaviatury je to špatně už od samého začátku!
Ale děkuji za zájem který jevíte
To není moc dobrý nápad. Pochybuju, že se v té garáži bude konstantně topit. Ta proměnlivá teplota (zejména mráz) nebude dělat dobře pianu, ani tvýmu sluchu (předpokládám, že nejsi hudebně hluchýrecmi píše:(...), ale jelikož už ho nemá doma ale někde v garáži nebo nějakých svých úložných prostorách tak bych tam mohl chodit (možná).
Byl jsem ted delsi dobu pryc. No tak pak asi posledni realna moznost pronajmout si klavir ktery by uz byl nekde postaveny, treba na skole nebo jinde. Snad je to realne reseni
Ale dekuji za rady a za starost 
Tak hodně štěstí s hledáním a napiš, jak jsi dopadl 
Škoda, že neprošlo to Casio - levněji už to hned tak nepůjde a pokud bys po půl roce přestal hrát, s trochou štěstí bys to snadno prodal za podobnou cenu. Přitom klaviatura je výborná a zvuk se dá časem vylepšit počítačem.
Škoda, že neprošlo to Casio - levněji už to hned tak nepůjde a pokud bys po půl roce přestal hrát, s trochou štěstí bys to snadno prodal za podobnou cenu. Přitom klaviatura je výborná a zvuk se dá časem vylepšit počítačem.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Zdravím po časePtJaa píše:Tak hodně štěstí s hledáním a napiš, jak jsi dopadl
Dlouho jsem uvažoval uzda otevřít toho téma znovu a nebo to už nechat takhle ale pak jsem si řekl že by byla slušnost napsat jak jsem tedy dopadl a třeba pomohl i někomu kdo má podobnou situaci
Tak jsem si našel lektorku na klavír, a doma trénuju na klávesy. První lekce byla asi nejhorší, nevěděl jsem co čekat od klavíru, několikrát jsem do toho uhodil že to znělo jak kostelní zvon a pak zase několikrát nezaznělo ani spadnutí špendlíku
Tak děkuji za rady a názory a snad se sejdeme u další debaty až budu vybírat nějaký nástroj.
PS.: Ten klavír po známosti by byl FIbich.
Gratuluji k pokrokům.
Přeji hodně úspěchů v dalším hraní - Je to skvělý koníček!
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Hra na klavír je hlavně o technice hraní. Hra na klávesy je hlavně o hudbě jako takové. Klávesiste určitě nebude umět hrát na klavír jako klavírista. Ale klavírista zase nebude umět udělat si skladbu a aranžmá, nahrát doprovody jako klávesák.
Mimochodem, hrát na klávesy je stejně dobré, jako na klavír, není to ani lepší ani horší. Je to jiné, jsou to rozdílné hudební nástroje, klavír je víc o technice hraní, klávesy jsou víc o hudbě jako takové, žánrech, stylech, aranžmá a podobně. Jak jsem za poslední roky vypozoroval, je tu snaha považovat Elektronické Klávesové Nástroje za něco podřadního a klavír za něco lepšího. Je to nesmysl a imho to plyne ze dvou věcí.
První věc je nepochopení EKN jako svébytného hudebního nástroje. Pokud si někdo vezme klavír jako za vzor a EKN za cosi, co se ho snaží napodobit, tak samozřejmě tyto napodobeniny jsou špatné. Ale stejně tak je elektrická kytara špatná napodobenina kytary akustické (stylem hry ani zvukem se to akustice nepodobá) a klavír bychom mohli na oplátku označit za špatnou napodobeninu třeba kostelních varhan.
Pokud EKN vnímáme jako svébytný hudební nástroj, tak není hudebně o nic horší než klavír a má oproti klavíru mnoho výhod. Od těch praktických jako lepší mobilita, nižší náklady, hlučnost či prostorovou náročnost až po ty hudební, jako stylové hraní, volba nástrojů, tvorby různých aranžmá, hry s doprovodem, pro začátečníky možnist výukových režimů, nebo to, že se to prostě nerozlaďuje a naladit klavír jen tak někdo neumí.
Druhá věc jsou ZUŠ, kde učitelky klavíru přesvědčují rodiče, že klavír je lepší a EKN je o ničem. Podle mě to pramení z toho, že o EKN je větší zájem z výše uvedených důvodů a o klavír zájem klesá. Učitelky klavíru, které ho mají vystudovaný, roky ho jednotvárně učí a většinou jsou to starší ženy, které si s technikou EKN netykaji nemají zájem a chuť se rekvalifikovat na žádanější obor a radši se studenty a rodiče snaží přesvědčit na klavír. Nenechte se tím zmást. Jestli dítě touží po hraní na EKN, dejte ho na EKN, protože klavír je z pohledu EKN jen velmi nedokonalá napodobenina EKN s těžkou klaviaturou, řadou nevýhod a absencí řady skvělých možností, které EKN má. Tím nechci říct, že chování králíků je lepší než pěstování zeleniny, ale jestli někdo chce umět chovat králíky, neměl by místo toho být nucen učit se pěstovat zeleninu. Pravděpodobně ho to odradí a nebude umět nakonec vůbec nic.
Odpor vůči EKN je zajímavé téma, diskuse k němu je zde: underground/jsou-ekn-podradne-nastroje-t44465.html
První věc je nepochopení EKN jako svébytného hudebního nástroje. Pokud si někdo vezme klavír jako za vzor a EKN za cosi, co se ho snaží napodobit, tak samozřejmě tyto napodobeniny jsou špatné. Ale stejně tak je elektrická kytara špatná napodobenina kytary akustické (stylem hry ani zvukem se to akustice nepodobá) a klavír bychom mohli na oplátku označit za špatnou napodobeninu třeba kostelních varhan.
Pokud EKN vnímáme jako svébytný hudební nástroj, tak není hudebně o nic horší než klavír a má oproti klavíru mnoho výhod. Od těch praktických jako lepší mobilita, nižší náklady, hlučnost či prostorovou náročnost až po ty hudební, jako stylové hraní, volba nástrojů, tvorby různých aranžmá, hry s doprovodem, pro začátečníky možnist výukových režimů, nebo to, že se to prostě nerozlaďuje a naladit klavír jen tak někdo neumí.
Druhá věc jsou ZUŠ, kde učitelky klavíru přesvědčují rodiče, že klavír je lepší a EKN je o ničem. Podle mě to pramení z toho, že o EKN je větší zájem z výše uvedených důvodů a o klavír zájem klesá. Učitelky klavíru, které ho mají vystudovaný, roky ho jednotvárně učí a většinou jsou to starší ženy, které si s technikou EKN netykaji nemají zájem a chuť se rekvalifikovat na žádanější obor a radši se studenty a rodiče snaží přesvědčit na klavír. Nenechte se tím zmást. Jestli dítě touží po hraní na EKN, dejte ho na EKN, protože klavír je z pohledu EKN jen velmi nedokonalá napodobenina EKN s těžkou klaviaturou, řadou nevýhod a absencí řady skvělých možností, které EKN má. Tím nechci říct, že chování králíků je lepší než pěstování zeleniny, ale jestli někdo chce umět chovat králíky, neměl by místo toho být nucen učit se pěstovat zeleninu. Pravděpodobně ho to odradí a nebude umět nakonec vůbec nic.
Odpor vůči EKN je zajímavé téma, diskuse k němu je zde: underground/jsou-ekn-podradne-nastroje-t44465.html
V některých školách (nemohu psát za všechny) je opravdu pro studium klavíru podmínkou klasický klavír nebo pianino. Proto nejlepší bude, když se případní zájemci o hru na klavír, zeptají na konkrétní podmínky v té konkrétní škole, kam chtějí být přijati. 
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. 
Možná, ale to je mimo téma, že? Protože uvedená situace je přesně opačná, potomek se chtěl naučit hrát na EKN a na místo toho je vystaven nátlaku, aby šel na klavír, kde se na EKN hrát nenaučí. Mě osobně s mým synem se dělo to samé a zdá se, že je to takový všeobecný trend se společným prvkem, odsuzování EKN jako hračky pro děti, podřadný, prakticky nehudební nástroj. Jít se poradit do ZUŠ je fajn, ale v případě zájmu o EKN je nutno jít za učitelem EKN, nikoliv klavíru.Diogenes píše:V některých školách (nemohu psát za všechny) je opravdu pro studium klavíru podmínkou klasický klavír nebo pianino. Proto nejlepší bude, když se případní zájemci o hru na klavír, zeptají na konkrétní podmínky v té konkrétní škole, kam chtějí být přijati.
Dnes už ani nejde o to, na čem se děti učí hrát, při delší praxi mohou plynule přecházet od koncertního křídla
na digitální piano.
Digitální technika vzorkování jednotlivých tónů je již tak dokonalá, že za 30.000,- máte doma zvuk koncertního piana za několik miliónů:
Hammond Sk1/2 Zvuk koncertního křídla Yamaha C 7 za 1.000.000 ,- Kč
Nord Zvuk koncertního křídla např. Petrof za 2.000.000,-
Casio Zvuk koncertního křídla Steinway za 3.800.000,- Kč
J.
na digitální piano.
Digitální technika vzorkování jednotlivých tónů je již tak dokonalá, že za 30.000,- máte doma zvuk koncertního piana za několik miliónů:
Hammond Sk1/2 Zvuk koncertního křídla Yamaha C 7 za 1.000.000 ,- Kč
Nord Zvuk koncertního křídla např. Petrof za 2.000.000,-
Casio Zvuk koncertního křídla Steinway za 3.800.000,- Kč
J.
Imho spíš než o zvuk jde o mechanickou část, ale to není podstatné. Klavír ať se klidně učí na klavíru a EKN na EKN, ale ať se jedno netváří nebo nevydává za to, že je něco víc, než to druhé a každý ať si vybere, co je mu bližší nebo je pro něj výhodnější.
Nejkrásnější do budoucího muzikantského živo(ření)ta
by bylo zvládnout oboje.
Ve Tvém konkrétním případě mi jako nejefektivnější cesta připadá pořídit midi keyboard se slušnou vyváženou klaviaturou a klukovi ho připíchnout k tomu keyboardu, na který už hraje.
A klidně zkusit na nějaké období i klasickou výuku s tím, že když ho to po sezóně nebude bavit, vrátí se výhradně k EKN. Jestli je s účou aspoň trochu rozumná domluva, tak to pochopí. Každej normální člověk chápe, že nejdůležitější je děcka u nástroje vůbec udržet a když se to podaří a dítě to baví, je to super výhra.
Ve Tvém konkrétním případě mi jako nejefektivnější cesta připadá pořídit midi keyboard se slušnou vyváženou klaviaturou a klukovi ho připíchnout k tomu keyboardu, na který už hraje.
| Cruel YT | Cruel sptf