Co zapojit mezi elektroakustiku a HiFi

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
johny_r

Co zapojit mezi elektroakustiku a HiFi

Příspěvek od johny_r »

Zdravim a prosim o radu.
Potrebuji pripojit elektrickou nylonku (aktivni kapacitni snimac) k HiFi zesilovaci (kvalitni stereo Pioneer s HiFi reproboxy) za ucelem domaciho hrani bez komba. Vim, ze by to nejspis slo i na primo, ale radsi bych nejakou krabicku, ktera by umoznovala nejake korekce, pripadne i efekty, event. dalsi funkce. Existuje neco takoveho? Narazil jsem na toto, ale rad si necham poradit, jake jsou dalsi moznosti. V teto oblasti jsem spis novackem.
http://kytary.cz/line-6-amplifi-tt/HN153233/

Diky vsem za cenne rady.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Sasankac

Re: Co zapojit mezi elektroakustiku a HiFi

Příspěvek od Sasankac »

Od Amplifi bych docela rychle utíkal :D

Záleží, jestli chceš přímo krabičku na zvuky klasické akustické kytary nebo i nějaký kreslítka a podobně. Pokud budeme brát v úvahu, že chceš zachovat rysy akustické kytary, můžu ti doporučit třeba Zoom A3. Spoluhráč z kapely to má, a musím říct, že je to rozhodně slušná mašinka, na naše použití do kapely to určitě stačí. Dá se tam případně zapojit i mikrofon, výstup můžeš mít na jacky i XLR, kdybys to chtěl v budoucnu využít jako DI box a je tam i malej sluchátkovej výstup. Nevím jak jsou na tom ty nižší řady od Zooma, o tom by ti mohl poreferovat třeba hyenik a myslím, že ještě cherreda to měl v pedalboardu. Jsou tu samozřejmě i jiné produkty, jako třeba MS-50G nebo MS-70CDR od Zoomu.

EDIT: Pokud dychtíš i po zkreslení a já nevím čem, a nechceš za to utratit balík, poohlédni se po Zoom G1on (1700 nový), popřípadě dražším Zoom G3. A aby to nevypadalo, že jsem Zoomista, určitě jsou i jiné alternativy, se kterými tě tady určitě seznámí někdo další ;)
Hägstrom Viking, Fokus UST-20, PRS by BSG , Dunlop Crybaby, Whammy V, TC Flashback, Hall of Fame, DC Starbuck, Polytune 2 mini, EHX HumDebugger, Vox AC30 CC2x, Ghetto Stomp Black Audio
filo01

Příspěvek od filo01 »

johny_r píše: za ucelem domaciho hrani bez komba.
Tak to určitě zkus G1On, hrnu přes něj piezo z pololubovky do "hifi" repráků a spokojenost.
Obrovská variabilita, má looper, ladičku, bicí, však si počti, je tu na fóru toho o něm poměrně dost.
A3 bude taky šikovný kousek, ale cenou výrazně jinde.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Nu, stále platí to, že hi-fi se vůbec na kytary nehodí. Kytara je tak výrazně středový nástroj a přitom má tak velké nároky na přenos šelestů, alikvót, parazitních zvuků, násobků hraného, na dynamiku, že ty zesilovače se svým průběhem, náběhem tónu, reakcí na něj, frekvenční charakteristikou atd. nepřinesou hráči žádnou radost. Hi-fi ještě ujde na klávesy, ale stejně je to slabota.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

martina72 píše:Nu, stále platí to, že hi-fi se vůbec na kytary nehodí. Kytara je tak výrazně středový nástroj a přitom má tak velké nároky na přenos šelestů, alikvót, parazitních zvuků, násobků hraného, na dynamiku, že ty zesilovače se svým průběhem, náběhem tónu, reakcí na něj, frekvenční charakteristikou atd. nepřinesou hráči žádnou radost. Hi-fi ještě ujde na klávesy, ale stejně je to slabota.
A na čem přesně mám teda doma poslouchat CD kytaristů? A co s tím když hraje kytara třeba v rádiu? Mám to vypnout?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, Čavli klidně poslouchej na hi-fi aparaturu. Přesto však má martina72 pravdu. To, co slyšíš z jakéhokoliv záznamového média je silně zkomprimováno (=výrazně potlačena dynamika) a frekvenčně omezeno z obou stran akustického pásma (protože je kytara výrazně středový nástroj, tak to kmitočtové omezení basů a výšek až tolik nevadí, navíc má mozek kouzelnou vlastnost, že tam ty chybějící frekvence "dodá"). Největší potíží u kytarového signálu je velmi velký rozdíl v amplitudě v okamžiku drnknutí a při doznívání. Zatímco zesilovač pro kytaru tu počáteční špici zpracuje do poslouchatelného stavu, hi-fi ji jednoduše "odřízne" a takto vzniklé zkreslení moc poslouchatelné není. Při návštěvě nahrávacího studia si to nechej vysvětlit, tam by to měli vědět, i když... :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Tube Guru píše:Zdar, Čavli klidně poslouchej na hi-fi aparaturu. Přesto však má martina72 pravdu. To, co slyšíš z jakéhokoliv záznamového média je silně zkomprimováno (=výrazně potlačena dynamika) a frekvenčně omezeno z obou stran akustického pásma (protože je kytara výrazně středový nástroj, tak to kmitočtové omezení basů a výšek až tolik nevadí, navíc má mozek kouzelnou vlastnost, že tam ty chybějící frekvence "dodá"). Největší potíží u kytarového signálu je velmi velký rozdíl v amplitudě v okamžiku drnknutí a při doznívání. Zatímco zesilovač pro kytaru tu počáteční špici zpracuje do poslouchatelného stavu, hi-fi ji jednoduše "odřízne" a takto vzniklé zkreslení moc poslouchatelné není. Při návštěvě nahrávacího studia si to nechej vysvětlit, tam by to měli vědět, i když... :)
Já to samozřejmě vím. Vím i že je rozdíl poslouchat a je rozdíl hrát - odezva v reálném čase ...
Jenže jemu to HiFi nikdo nedoporučuje, on ví, že to není optimální, a chce to jen na domácí hraní, tedy vědomě jako kompromis. A zajímá ho jak to vyřešit nejrozumněji, aby se maximálně eliminovali tebou popsané problémy.
Když bys použil nějaký kompresor a EQ, můžeš z toho dostat celkem slušný výsledek. To už je jen o tom kam až s tím kompromisem bude ochotný jít ...

Takže martina72 má sice pravdu, ale k věci neřekl vůbec nic.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Díky za podněty, mrknu na to. Ten Zoom A3 vypadá slušně. Jde mi o to, že většina preampů, multiefektů a kdečeho dalšího je stavěná pro elektrickou kytaru. Předpokládám, že honit přes to akustiku (navíc nylonku) není to pravé. Pěkné preampy má třeba L.R. Baggs, ale tam zase chybí efekty. Něco má AER, ale to je zase cenově mimo. V podstatě bych chtěl preamp se základními efekty (reverb, delay, chorus). Něco navíc potěší, ale není to nutnost. A hlavně aby to fungovalo s akustikou.
Díky všem.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Sasankac

Příspěvek od Sasankac »

Dej vědět, cos vybral :) a abych si přisadil - A3 má dobrou fičuru - antifeedback, docela se to hodí, když někde potřebuješ hrát na hlas a kytara ti vazbí.
Hägstrom Viking, Fokus UST-20, PRS by BSG , Dunlop Crybaby, Whammy V, TC Flashback, Hall of Fame, DC Starbuck, Polytune 2 mini, EHX HumDebugger, Vox AC30 CC2x, Ghetto Stomp Black Audio
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Existují multiFX pro (elektro)akustické kytary. Třeba od ZOOMu. Stačí jen hledat.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Fořt píše:Existují multiFX pro (elektro)akustické kytary. Třeba od ZOOMu. Stačí jen hledat.
Kromě výše zmíněné A3 se dají za pakatel na bazaru sehnat starší modely A2: http://hudebnibazar.cz/vsechny-kategori ... 15&o=datum
MIran

Příspěvek od MIran »

A proč potřebuješ hrát doma na elektroakustiku přes cokoli ??
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Protože to bude zatlumená konstrukce pro elektrické hraní. Něco ve stylu Godin Multiac ACS.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

MIran píše:A proč potřebuješ hrát doma na elektroakustiku přes cokoli ??
Mne to také napadlo, píše ale "elektrickou nylonku", tezko rict co to je.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, přesto, že to johny_r nenapsal přesně, bude to asi běžná elektroakustická kytara s piezoelektrickými snímači. Mohu se mýlit, ale osobně bych k tomu použil z efektů maximálně reverb, echo, equalizer, možná flanger?, určitě ne nějaké "kreslítko" jako overdrive, fuzz apod. To je doména elekrofonických kytar s elektromagnetickými snímači a s elektroakustikou to asi nebude to pravé ořechové :? . Proč má každý potřebu používat věci k jinému účelu než ke kterému jsou původně určeny? Výsledek takových snah obvykle nemálo zklame.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Jak už jsem psal, jde o kytaru ve stylu Godin Multiac ACS, tedy nylonku určenou výhradně pro elektrické hraní. Kvůli výrazně zatlumené konstrukci na sucho téměř nehraje (jen o málo víc než nezapojená elektrika). Je fakt, že mám v plánu používat pouze základní efekty (reverb, echo, chorus). Kromě toho by tam měla být možnost použití kovových strun a magnetického snímání v kombinaci s kapacitním kobylkovým, to ale bude už dost experimentální použití a teprve uvidím, jaký zvuk z toho dostanu. Tam pak bude víc prostoru pro efekty, ale protože hraju hlavně fingerstyle folk a jazz, nějaké velké zkreslení neplánuju.
kunec

Příspěvek od kunec »

Já osobně bych za investoval do komba pro akustiku.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, taky se mi to jeví jako nejlepší řešení i do budoucna když kytaru na sucho není slyšet a zesílení je nutné.
Na radiu Čas Rock teď dokonce pouštějí reklamu na jakési kombo pro akustické (elektroakustické) kytary, ale nevěnoval jsem tomu pozornost, protože nic takového nesháním.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Kombo je samozřejmě v plánu, o ton není řeč. Jde mi o alternativní řešení, o tom, že by hledaná krabička měla být použitelná i s kombem není pochyb. Chcete-li, bavme se tedy o akustickém multiefektu/preampu, který lze použít i s HiFi.
Když už přišla řeč na kombo, zatím přemýšlím o AER, uvítám ale nápady (ideálně levnější) i na jiné značky. Velkým pozitivem by byl provoz na baterky, ale obávám se, že v této kategorii nic moc kvalitního nenajdu. AER na baterky je cenově mimo. Podmínkou je vstup pro mikrofon (lépe s fantomovým napájením). Bude-li multiefekt, není třeba, aby totéž bylo v kombu (nebo jo?). Zásadní je zvuková kvalita.
Díky :)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Pokud máš na AER , kup AER.
Jinak by vzal Roland AC60.
Jinak akukomba za moc nestojí.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“