Trvá mi to tak 2 dny.
Ladění bubnů
Pravidla fóra
Re: Ladění bubnů
Já to dělám tak že nasadím hrací blánu, dotáhnu na krev, rukama silně promačkám až je slyšet propraskání, kopák třeba nohama, a zahřeji okraje na hranách teplým vzduchem, ne více než snese ruka. Druhý den, položím na koberec, povolím a dotahuji postupně dokola až se ozve nějakej první zvuk co dává smysl. Potom jemně dotahuji střídavě dokola, poklepávám a poslouchám. Časem se vyloupne plný otevřený příjemný zvuk. Ono je to vždy podle typu blány. Každý typ je někde jinde. Musí to být ten nejlepší co z toho jde vymáčknout. Pokud to nechytnu napoprvé povolím a jedu znovu. Už si to trochu pamatuju a napodruhé to většinou chytám. Když mám ten nej zvuk otočím, nasadím rezo, dotáhnu na krev a zase promačkám a zafoukám. Podložím hrací blánu ručníkem aby byla zticha a vše znovu, najdu plný zvuk reza. To trvá déle. Až mám pocit že už je to nej zavěsím buben do rampy a poslechnu výsledek - zvuk obou blan s korpusem. Mělo by to být. Pokud není ladím na rezu, když dlouho nic tak vyměním rezo za jiný typ a zkouším znovu dokud to není podle mých představ. Takhle postupně všechny bubny pověsím a naladím. Intervaly mezi sebou nejsou zas tak pro mně důležitý. Jdu po tom nejlepším zvuku co z bubnu můžu vytáhnout. Nakonec set nasnímám a poslechnu v nahrávce. Tam se to vše ukáže. Když jsem spokojenej změřím a zapíšu si frekvence. (pomocí frekvenční ladičky
)
Trvá mi to tak 2 dny.
Trvá mi to tak 2 dny.
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Já to dělám v podstatě jako zzbar, akorát potom dolaďuju snare a 10-ku tom, tak aby při hře na tom nerezonoval snare, no a ty tomy taky zhruba do ovčáků. Nejvíc ale laboruju se snare, prostě mám pocit, že už se mi nelíbí zvuk a buď zkusim novou blánu, nebo alespoň přeladim, každopádně ho taky dost šponuju.
K tomu ladění, já už to mám ten svůj zvuk tak v uších, že mi stačí 5 minutek a je to. Jako teď ve studiu, jenom jsem je oťukal a žádný velký laborování, to by mě akorát rozhodilo.
K tomu ladění, já už to mám ten svůj zvuk tak v uších, že mi stačí 5 minutek a je to. Jako teď ve studiu, jenom jsem je oťukal a žádný velký laborování, to by mě akorát rozhodilo.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Jo vidiš, to je další věc, kterou se snažím při ladění trochu doštelovat. Nikdy to ale nejde úplně. Dokáže to na pódiu dělat hezký bordel...necibici píše: akorát potom dolaďuju snare a 10-ku tom, tak aby při hře na tom nerezonoval snare
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
A řešíte nějak rezonanci s basou? To mi ve zkušebně přišlo skoro jako větší problém. Asi by to chtělo ladit ne přesně do frekvencí odpovídající přesně danému tónu, ale trochu "ujet" vedle. I když mám dojem, že to rezonanční pásmo bude dost široké, takže by to stejně zcela eliminovat nešlo.
- necibici
- Moderátor
To moc dobře nejde, chce to našponovat struník a pokud to fakt vadí, tak ještě kousek molitanu pod něj. 
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
napnutí struníku je třeba vychytat... ne našponovat za každou cenu na krev. A molitam nebo cizí předmět mezi struník a rezo blánu, to už je dle mě dost prasečinka na dnešní dobu. Tohle se dělal někdy v 80tých letech s Amáťáckými bubínky... od dob co se už dá opatřit trošku hrající buben a solidní srtuník, už je tohle hodně velká retročuňačinka..necibici píše:To moc dobře nejde, chce to našponovat struník a pokud to fakt vadí, tak ještě kousek molitanu pod něj.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
No jo, ale pak zas ten struník nehraje.necibici píše:To moc dobře nejde, chce to našponovat struník a pokud to fakt vadí, tak ještě kousek molitanu pod něj.
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
přesně tak!konar píše:No jo, ale pak zas ten struník nehraje.necibici píše:To moc dobře nejde, chce to našponovat struník a pokud to fakt vadí, tak ještě kousek molitanu pod něj.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
- necibici
- Moderátor
To já vim taky a nikomu to nevnucuju, jenom jsem to napsal jako možnost, virbly a struníky jsou různý a někdy je dobrý zkusit i starej dobrej molitan, ale jenom kousek.. 
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
Ale tak já to neberu jako vnucování, ale prostě si nedovedu představit, že se vecpe pod struník molitan a bude to hrát jinak než kdyby tam ten molitan byl přilepenej izolepou a žádnej struník tam nebyl. Jednou jsem hrál na bubínek, kde byl ten struník přilepenej izolepou (taky patrně nějakej pokus o tlumení) a prostě bylo to jako hrát na odpadkový koš.
- necibici
- Moderátor
Ten molitan je jenom na kraji, jasně že když se dá doprostřed, struník nehraje. Ale nebudu se tu o tom dohadovat, mě to funguje dobře. Mám takhle nahraný nový skladby, ale musíme si ještě počkat, než bude alespoň jedna pecka hotová..