Šumová brána - neznámý parametr

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
kralda

Šumová brána - neznámý parametr

Příspěvek od kralda »

Dobrý den, poradil by mi prosím někdo, jaký parametr Gate by nahradil lidskost. Co je Práh, Attack, Hold, Release moc dobře vím a chápu to. Jakmile se v nějaké Plug In bráně objeví nějaký jiný parametr, tak jsem vedle a nevím, co s ním. Jedná se mi o toto: Raděj si dělám bránu ručně pomocí Mute a Fade In a Fade Out. Protože ať nastavím parametry, které znám jakým koli způsobem, tak to není ono. Tam kde není mnoho Stopek a mezer (např. doprovodná kytara) tak to jde, ale jinak je to práce k zbláznění. Jak to nastavím automaticky, tak je tam buď šum nebo ostrý náběh. Neumí některý parametr (plug inů - mám jich už několik) už dopředu poznat, že se začne hrát a nezačít pak otevírat od nastaveného prahu, ale od nuly i za cenu mírného šumu v pozvolném náběhu např. v prvním brnknutí do strun?? Já už bych tam chtěl mít ve výsledku třeba okamžik, kdy se trsátko dotkne struny a ne až ostrý brnk. Jestli se ptám jak blbec tak se omlouvám, ale parametr Attack to neřeší – když ho zpozdím, tak je to nepřirozené. Moc děkuji Michal
Moc a moc všem děkuji. Michal
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Šumová brána - neznámý parametr

Příspěvek od pavlii »

Attack to neřeší, to je pravda ;-) je potřeba shánět plug-in s možností (obvykle označovanou) "Look-ahead". Ideálně nastavitelnou na délku toho sledovacího intervalu.

Pak je tady "fake" mistrovský zásah znalých, kterým je využití side-chain kanálu, který se na Gate najde spíš. Jde o to požadovanou stopu zkopírovat a ručně posunout tak, aby vznikl vyhovující interval "před". Tato stopa je pak jako řídící (=pro side-chain vstup) pro Gate, který se otevírá v předstihu. Je pak potřeba mít delší čas na zavření, aby nedocházelo k uřezávání konců užitečného signálu.

Osobně mi ale přijde, že Gate už nějakou dobu ve studiu moc využití nemá; přesněji - když jsou prázdná místa delší, je lepší stříhat, pokud jsou kratší a je jich víc, tak tady Gate může pomoct, ale každopádně jde vždy o konkrétní situaci (čímž chci říct, že Gate nijak nezatracuji, ale já ho po pár pokusech přestal úspěšně používat a rozhodně nemyslím, že k neprospěchu věci - spíš naopak).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
kralda

Re: Šumová brána - neznámý parametr

Příspěvek od kralda »

Moc děkuji. Tak to je fakt super odpověď. Přesně jsi z té mojí zmatečné poznámky pochopil o co mi jde. Vše naprosto chápu (teoreticky) ale v praxi jediné co nevím jak se pracuje se side-chain vstup a kde to vlastně najdu). Vše ostatní je mi jasné, ale stejně asi půjdu Tvou cestou stříhání nebo funkcí Mute, kterou jsem si dal pod tlačítko. Stejně uvažuju vrátit se k Cubase 5 - projekty z C7 tam určitě poběží, když jdou otevřít i v SX jen nevím a nemůžu to v nich najít, jestli jsou 64bit, ale spíš nebodou. To ale nesouvisí nijak s bránou spíš s nutností stáhnout 32 Plig-iny. Ještě jednou moc díky. Michal
Moc a moc všem děkuji. Michal
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“