Lubovky,pololubovky a jejich využití

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Guitar hero

Lubovky,pololubovky a jejich využití

Příspěvek od Guitar hero »

Neví někdo v čem se liší lubovky od normálních elektrických kytar?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Lubovky,pololubovky a jejich využití

Příspěvek od Hendrek »

Že mají luby.

A teď vážně. Téma schvaluji a nechávám, protože by mohla někoho zajímat případná diskuze ohledně využití (polo)lubovek. Informace, v čem se liší od solid body elektrických kytar si přece umí vygooglit každý. Pokud je to trolling, tak opatrně s tím, to tu nemáme rádi.
lathur

Příspěvek od lathur »

To bys, snad, vzhledem k přezdívce, vědět mohl, ne? Sorry za OT, ale nedalo mi to. JleT
Teď odpověď na otázku-jsou hezčí :twisted: . JlleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Guitar hero píše:Neví někdo v čem se liší lubovky od normálních elektrických kytar?
lathur píše:jsou hezčí :twisted: . JlleT
...a vazbí jako prase. :twisted:
lathur

Příspěvek od lathur »

Když nesedíš blízko bedny, tak nevazbí. A když hraješ pěkně na půl hlasitosti, tak můžeš sedět i na kombu. Vazbit dokáže i tele. JleT
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Lisi se v tom, ze ja zadnou elektrickou pololubovou/lubovou kytaru nemam, ale solidbody mam 2. To je pro me asi nejzasadnejsi a nejsmutnejsi rozdil... :D
Druha vec - ze (polo)lubove jsou dute(jsi) nez plnotelne (a pak tu mame jeste dlabane).
Hrajou o neco vic akusticky.
Jsou hezky.
Jsou drazsi.
Jazzman vezme spis lubovku nez metalista.

A vyuziti? Nejvic asi jazz, blues, r'n'r, punk.
Hodně budem někde...
Guitar hero

Příspěvek od Guitar hero »

A daly by se využít třeba i v metalu nebo hard rocku?
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Pololubovku používá mj. Dave Grohl z Foo Fighters. Na to funguje velmi dobře, odehraje na to i celý koncert. Je to ale typicky americký písničkový rock, žádný metal. K hard rocku se možná místy blíží.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Miloš V. píše:Pololubovku používá mj. Dave Grohl z Foo Fighters. Na to funguje velmi dobře, odehraje na to i celý koncert. Je to ale typicky americký písničkový rock, žádný metal. K hard rocku se možná místy blíží.
Dave Grohl (pokud ho znáš jen z YouTube) nejni měřítko, jde především o showmana. Své si u Nirvany odehrál a samozřejmě zpívá a hraje na bicí, a pak také občas na kytaru, lépe než kdokoliv z nás, ale to nehraje při výběru nástroje roli, na podiu se snese leccos, co dobře vypadá. Důležitá je spíš barva a lesk než kvalita nástroje.

Debata o lubovkách je věčná. Zkušenost těch, co si s nimi kdysi začali (mne nevyjímaje) jest taková, že se jedná o velmi vděčné kytary. Dobře vypadají, jsou hodně fajn do ruky (prostě kus nábytku), a také velmi dobře hrají (ty ne úplně blbé). Jsou to často universální kytary, na které odehraješ skoro všechno bez výměny těla, krku, hmatníku, tremola, strun a snímačů. U mne je jedna z mých elektrických lubovek, které prošly mýma rukama, doma již navěky, nebudu ani měnit ani prodávat. Což se o spoustě kytar říci nedá.

Bylo již psáno a omlouvám se za repete, ale u lubovek nelze jinak :).

Tož do teho, chlapci.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

martina72 píše:Dave Grohl (pokud ho znáš jen z YouTube) nejni měřítko, jde především o showmana. Své si u Nirvany odehrál a samozřejmě zpívá a hraje na bicí, a pak také občas na kytaru, lépe než kdokoliv z nás, ale to nehraje při výběru nástroje roli, na podiu se snese leccos, co dobře vypadá. Důležitá je spíš barva a lesk než kvalita nástroje.
To myslíš vážně??Že Tebe není nikde ve světě vidět....
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 6.05.2015 21:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: NAuč se používat citace. Dík.
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Myslím, že o Foo Fighters něco vím, řadím je ke svým nejoblíbenějším kapelám (co se týče současnosti), byl jsem na nich (bohužel zatím jen jednou, ale byl to nejlepší koncert, co jsem zažil a doufám, že budu mít ještě možnost), Dave je prostě písničkář (napadlo by mě srovnání s Johnem Fogertym z CCR - další můj oblíbenec, ale ten byl daleko víc sólový kytarista), hraje doprovodnou kytaru, občas si zasóluje, na to má ale v kapele druhého kytaristu (ten hraje na telecastery netelecastery - s humbuckery). Showman to samozřejmě je a já jsem za to jako fanoušek rád, frontman jak má být. Ale i ta hudební stránka je u Foo Fighters si myslím na úrovni, a řekl bych, že pololubovka Gibson (typ teď nevím) tam v pozici doprovodky hrané zpěvákem koncertně funguje parádně. Je ale pravda, že v těch úplně nejtvrdších skladbách (to jsou obvykle tak tři za koncert) mění za Gibson Explorer... ale to má dost možná co dělat s tím, že ty teď už skoro dvacetileté skladby právě na toho Explorera složil. Pololubový Gibson je jeho koncertní jednička, abychom se tedy drželi tématu.
Další z mých oblíbenců, který je neodmyslitelně spjat s pololubovkou (tentokrát Rickenbackerem 360) je Peter Buck, R.E.M., ten na tuhle kytaru hrál celou kariéru, nikdy neměl jinou koncertní jedničku, výjimečně býval k vidění s Les Paulem, ale 95 procent koncertního repertoáru R.E.M. po celou jejich třicetiletou kariéru hrál na toho Ricka. Tam ale nevím, zda má pololubová konstrukce nějaké hlubší opodstatnění, neboť pro tento zvonivý sound čisté kytary by se dal bez problému použít klasický Fender (single coily), koneckonců říká se, že Telecaster je na dosažení zvuku R.E.M. paradoxně lepší než autentický Rickenbacker, ostatně i já si tuhle muziku hraji na Tele...
Tolik tedy k mým dvěma oblíbeným kytaristům s pololubovkami, jakožto můj příspěvek do diskuse použití lubovek. Téma se mi zalíbilo. Rád se dozvím o dalších případech.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
frytol

Příspěvek od frytol »

martina72 píše:
Miloš V. píše:Pololubovku používá mj. Dave Grohl z Foo Fighters. Na to funguje velmi dobře, odehraje na to i celý koncert. Je to ale typicky americký písničkový rock, žádný metal. K hard rocku se možná místy blíží.
Dave Grohl (pokud ho znáš jen z YouTube) nejni měřítko, jde především o showmana. Své si u Nirvany odehrál a samozřejmě zpívá a hraje na bicí, a pak také občas na kytaru, lépe než kdokoliv z nás, ale to nehraje při výběru nástroje roli, na podiu se snese leccos, co dobře vypadá. Důležitá je spíš barva a lesk než kvalita nástroje.
Říkam to pořád - holky do kapely a do debaty o hudbě prostě nepatří. :evil:
Vždyť ten člověk je symbol toho, že někdo kdo se stane slavným, nemusí za každou cenu jen fetovat, ale dokáže udělat neskutečně promyšlenou, sehranou a zvukově po všech stránkách dokonalou hudbu, i s další kapelou tak, aby to byla kapela světového měřítka.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Držte se tématu, toto není thread o umělci ale o typu kytar.
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Guitar hero píše:A daly by se využít třeba i v metalu nebo hard rocku?
Myslim, ze jsem videl metalaka s necim dutym :) (nemyslim hlavu ale kytaru). Bezny to neni a na higain asi zrovna ne...
Hodně budem někde...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Já na svoje duté pádlo běžně hraju i higain a je to v pohodě, akorát to pochopitelně snadněji vazbí (ukočírovat to samozřejmě jde, v hlášce výše jsem si dělal srandu). Kytara je čínská, takže zcela typicky i tahle má relativně silnější humbuckery, ale jsou k mému překvapení tak slušné, že je v dohledné době měnit nebudu. Nahrál jsem na ni zatím jen nějaké crunchíky a jsem spokojený, ten typický charakter tam je i navzdory síle snímačů, s nějakými slabšími by asi byl výraznější. Jinak bych řekl, že čím vyšší zkreslení, tím méně se duté tělo ve zvuku projeví. Pokud na to někdo touží hrát metal, tak to s vhodnými snímači jistě půjde, furt je to jen kytara a s vazbou se dá při troše šikovnosti vypořádat.

Na pololub hraje třeba zpěvák z Von Hertzen Brothers, některé riffy už jsou vcelku hutné.

Naposledy upravil(a) cherreda dne 7.05.2015 9:30, celkem upraveno 1 x.
Junkers

Příspěvek od Junkers »

Mně se třeba líbí kombinace přímo "nemetalového" nástroje použitého na metal. Proč by to nešlo. :-) U Bena Weinmana to funguje: https://www.youtube.com/watch?v=g_YWRFdBFso :-) , osobně bych jednou chtěl pololubového superstrata. Navíc jak tu padlo, jsou to krásné nástroje. :-)
ESP LTD M300FM
ESP LTD M401
ESP LTD M100FM Custom, 1x EMG81, zrcadlový pickguard
Squier Stratocaster SSS

! R+ !
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Cherreda: tak ja mam obcas (vyssi hlasitost a moc gainu) problem s vazbou i s nedutou kytarou - a piska to, i kdyz drzim struny, protoze se klepou snimace/telo ...
Hodně budem někde...
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

SUK píše:Cherreda: tak ja mam obcas (vyssi hlasitost a moc gainu) problem s vazbou i s nedutou kytarou - a piska to, i kdyz drzim struny, protoze se klepou snimace/telo ...
Jasně, ale všechno jde pořešit při kombinaci selského rozumu, šikovnosti a trochy nějaké té techniky. Je na každém jedinci, jak si poradí. Stačí správně použít třeba Boss NS2 a člověk může mít za ty 2000 klídek i když stojí metr od vyšťaveného komba. Na opačné straně gear-soudku o in-ear monitorech ve spojení s aparáty typu Kemper či Fractal ani nemluvě, samozřejmě je to pak velmi odlišný setup, ale jistě se i zde na HF najdou lidi, kteří přes to hrajou a těm může být nějaká lubová náchylnost k vazbení zcela fuk. Prostě všechno jde když se chce. 8)
frytol

Příspěvek od frytol »

Junkers píše:Mně se třeba líbí kombinace přímo "nemetalového" nástroje použitého na metal. Proč by to nešlo. :-) U Bena Weinmana to funguje: https://www.youtube.com/watch?v=g_YWRFdBFso :-) , osobně bych jednou chtěl pololubového superstrata. Navíc jak tu padlo, jsou to krásné nástroje. :-)
Přesně tak, jsem zastáncem stejného názoru. Navíc znam spoustu lidí, kteří hrajou tvrdou hudbu na kytary, do kterejch by to člověk neřekl a zní to skvěle. .)
lathur

Příspěvek od lathur »

To nevadí, že lubovky vazbí, když víš, co s tím, tak ušetříš hromady peněz za různý bůstry a podobně. Leslie efekt, tónový čudlík na kytaře a vazba, to je nekonečná možnost...JleT
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“