Ozvučení akustické kytary - srovnání snímačů

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Ozvučení akustické kytary - srovnání snímačů

Příspěvek od hyenik »

fakt korea?
je*zis, tak to se omlouvam za takovou nehoraznou svatokradez.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Čavli

Příspěvek od Čavli »

cherreda píše:

Čavli:
Zde ses trochu kousnul na subjektivní nepodstaté blbině :), u mě jde o souhru více důvodů:
- Na místo původních děr se krabka ještě hůře vešla, tělo je tam o trochu užší, už takto musel kytarář trochu kuchat i vnitřní olubení, tahle stará Yamaha je fakt tenká.
- Z těch dírek zvuk skutečně trochu leze, takže bych je asi i tak chtěl zachovat.
- Vlastně mi to spíš vyhovuje, držím pádla "na klasiku", takže pak se to pod nadloktím neschovává a jak informovaně píše Hyenik, se kterým se v téhle problematice zcela shodnu, jednou nastavím a neřeším, akusetup jsem si za ty roky vychytal pro svoje potřeby lépe, než jak by mi dovolila jakákoli onboard aktivka. Základem je, že v pedalboardu mám Auru Spectrum, takže ladičku 10x lepší, ta v Presys je spíš taková provizorně nápomocného rázu. :) Mimoto díky Auře mikrák na koncertu vůbec nepoužívám a ani nechci, tedy ani u nylonky s tím nepočítám, pojede jen piezzo. Model Presysu se zabudovaným mikrákem jsem zvolil kvůli pantoflovému žvýkání nových skladeb, kdy bude nylonka znít trochu přirozeněji - jsem zpravidla líný zapojovat cokoli navíc, ať je to mikrák či pedalboard.
Já se nekous. Já chápu, že si na výběr v podstatě neměl (vždyť jsem to napsal), jen mi zajímá jak ti to místo vyhovuje.
Rozhodně není třeba nic víc vysvětlovat.
Zbytek je omáčka o ničem. Ladička v Presysu je fakt na ferbla, ale nejsou jen čínské Presysy, kytara se neladí jen když je zapojena do pedalboardu - ladička je funkční i akusticky, ty knoby tam jsou kvůli nastavení, takže se na ně sahá, když hraju ve stoje, není žádné držení "na klasiku" atd.
Prostě si myslím, že lepší pozice je na druhé straně "pasu", a zejména u dlouhé akubasy je to hodně znát - sahat na preamp pravou rukou jde fakt blbě.
Jak jsem psal, udivuje mně, že to tak Cort dělá.
Já osobně dávám přednost preampům do díry, než řezat luby, max. ještě Taylor - to je decentní ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Ta omáčka shrnuje důvody, proč je mi umístění preampu takřka lhostejné, pročež se této - s odpuštěním, ale pro mě blbině - nemíním více věnovat.
cherreda
Rádce

Re: Fishman Presys

Příspěvek od cherreda »

cherreda píše:Mám v nylonce konečně vestavěn freeshipingový dvacetidolarový alliexpressí Presys Blend.
Vzhledem k malé tloušťce těla se krabička vešla tipťop, z otvorů po původní porouchané aktivce se stal elegantní soundport 8), který dokonce funguje jak má. 8) Spokojenost, hraje to dobře, za ty směšné peníze naprosto není co řešit, natož hledat mušky.
Dokonce se konalo velmi příjemné překvapení: mikrofon má ve zvuku mnohem výraznější vliv, než jsem čekal. Mimoto se mi tím potvrdil předpoklad, že mikrák je do nylonky obzvlášť vhodný.
Pokud někdo toužíte po ozvučení levnější kytary, do které se nebojíte říznout, jednoznačně doporučuju.
Kolegové, po tomto radostném výlevu sice teď budu vypadat jako debil, ale na rovinu - našla se muška, ba až moucha. :|
Na kombíčku u kytaráře jsem si toho nevšiml, ale konečně jsem se dostal k domácímu "studiovému" testu a pod normálním zvukem strun je slyšet tišší, ale nepříjemné chrastění/chroupání, které podle mě není mechanického rázu. Zní jako přebuzený signál, ale přitom je výrazně tišší než zvuk strun. Jakoby se něco přebuzovalo v elektronice, na sílu brnkání to reaguje, ale je to tam víceméně pořád.
Takže hurá, hned je co řešit. :roll: :) Tudíž Presys z Aliexpressu zatím nedoporučuju, až budu vědět víc, dám samozřejmě vědět.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Ještě neházej flintu do žita. Zatím na to nemám moc času a ani nejsem odborník na navrhování elektronických obvodů, ale před pár týdny v souvislosti s úpravami mikrofonních předzesilovačů jsem narazil na zajímavé diskuse, ze kterých vyplynulo, že stačí vyměnit tranzistor a pár součastek okolo a v tu ránu je prý možné získat zařízení minimálně o třídu lepší. Hodně se tam psalo o tranzistoru 2SK170.

Ten tranzistor stojí cca dvě stovky.

Kdyby se tady našel někdo, kdo by uměl navrhnout ůpravu stávajícího předzesilovače, určitě by to bylo elegantnější řešení nežli kupovat celý nový preamp za několik tisíc ...
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

Diogenes píše:Ještě neházej flintu do žita. Zatím na to nemám moc času a ani nejsem odborník na navrhování elektronických obvodů, ale před pár týdny v souvislosti s úpravami mikrofonních předzesilovačů jsem narazil na zajímavé diskuse, ze kterých vyplynulo, že stačí vyměnit tranzistor a pár součastek okolo a v tu ránu je prý možné získat zařízení minimálně o třídu lepší. Hodně se tam psalo o tranzistoru 2SK170.

Ten tranzistor stojí cca dvě stovky.

Kdyby se tady našel někdo, kdo by uměl navrhnout ůpravu stávajícího předzesilovače, určitě by to bylo elegantnější řešení nežli kupovat celý nový preamp za několik tisíc ...
2SK170 nestojí dvě stovky, alébrž 19 Kč.
http://www.gsmcentrum.cz/unipolarni-tranzistor-2sk170

Jsou samozřejmě lepší tranzistory... Problém je, že od toho Presysu není schéma a není tedy jasné, jestli tam zesilovací stupeň s takovým FETem bude vhodný (předpokládejme, že ano, jestli je tam piezo...). Nejdřív je třeba stanovit diagnózu a až potom léčit, trazistor koupit jen tehdy, jestli opravdu bude tím lékem... To, co popisuješ, ale může mít celou řadu jiných příčin - cosi ulomeného, utrženého, vadný snímač (poškozený apod.). Tedy měřit a hledat chybu, jinak jsou to všechno jen pivní řeči a zaručená cesta k neúspěchu. Asi by nebylo od věci hledat, jestli se s podobnu chybou někdo už nesetkal a co s tím udělal...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Ol'Dawg píše: 2SK170 nestojí dvě stovky, alébrž 19 Kč.
http://www.gsmcentrum.cz/unipolarni-tranzistor-2sk170

...
Tak to je dobrá zpráva. Horší je, že deska plošných spojů mého Prefixu je osazena součástkami pro SMD montáž a to je, vzhledem k mým možnostem, konečná.

Takže to asi nechám tak, jak to je.

Ale je to škoda, protože například systém ES od Tayloru (podle fotografií) vypadá, že je osazen klasickými součástkami ...
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Vymena smd tranzistoru zase neni takovej problem. Mohl bys aspon poslat odkaz na nejake informace o tom problemu? Mam taky tenhle preamp a jeste jsem ho nenamontoval....
Hraju výhradně na šrot.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

http://cs.wikipedia.org/wiki/Surface_mount_device

Fishman má (podle mě) dobře vyřešenou tu mechanickou vyklápěcí část (co se montuje do lubu kytary), ale předělat elektronickou část by znamenalo úplně nový návrh DPS (s normálními součástkami) - tedy hodně práce (času) s nejistým výsledkem.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Co to je smd vim, pracuju s tim dost casto. Myslel jsem nejake konkretni info a zdroj k tomuhle:
Diogenes píše: .... ale před pár týdny v souvislosti s úpravami mikrofonních předzesilovačů jsem narazil na zajímavé diskuse, ze kterých vyplynulo, že stačí vyměnit tranzistor a pár součastek okolo a v tu ránu je prý možné získat zařízení minimálně o třídu lepší. Hodně se tam psalo o tranzistoru 2SK170
Hraju výhradně na šrot.
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Hledej jméno Michael Joly a to tě dovede tam, kam potřebuješ (nabídky, postupy, diskuse, atd.)
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jbiker

Příspěvek od jbiker »

Další krabička, co může stát za hřích, ale fascinuje mě ta nosná marketingová myšlenka. "Tvoje kytara hraje skvěle, pak to jde do PA a konec ... ale teď nastupuje naše řešení a všechno bude jinak".

Řešení takto vykonstruovaného problému by mohlo být, že na krabici se otevře víko, vyskočí bejsbolka a nehodnému zvukaři přerazí pazoury. Ne nějaké presety, byť od renomované firmy :-).
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

je to nejaka komprese, filtry, EQ..... proste to co si delas sam krabickama, nebo ti udela zvukar.
jenomze spousta kotlikaru neni a ani nechce byt v obraze, takze pro ne by to mohlo(?) byt prinosne.
Ja zrejme starsi verzi mam v Heliconu G-XT, samozrejme to nepouzivam, protoze si to resim sam pedalboardem. Ale kdo ma treba jenom ten Helicon, tak to muze byt pro neho vyhodne.
Obecne akusticti kytaristi se do efektu moc nezenou (a tim padem se v nich ani neorientujou).
Udoharys

Příspěvek od Udoharys »

Zdravim, pred pul rokem jsem si zakoupil kytaru Baton rouge two faces. Bez snimace vse O.K.. Zacal jsems ni hrat pres mix a pak do aktivek. Zda se mi, ze ma kytara hodne basu. Prevazuje e- struna. Elektronika je Fishman Presys +. Jak jsem si zde precetl, tato elektronika by mela mit krom piezo i mikrofon. Nikde jej vsak nevidim a na miste, kde by mel byt jsou packy na pripojeni, lec mikrak nikde. Dotaz je tedy jak nebo podle ceho poznam jakou radu Fismana mam. Dotaz II, jak se zbavim prebytecnych basu predevsim ze struny "e". Dekuji za jakykoliv nazor.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Presys+ nemá mikrofon, ten má Presys Blend.
Nestačí stáhnout basy potenciometrem na preampu?
Udoharys

Příspěvek od Udoharys »

To vysvětluje ten chybějící mikrák. Lavíroval jsem s nastavením korekcí jak na kytaře, tak na mixu. Až s pomocí kompresoru se mi povedlo nastavit jakž takž vyrovnaný zvuk. Stejně je mi to s podivem, že při korekcích na " nule " není snímač vyvážený. Ani u tak drahé kejtry. Řešil by to magnetodynamický snímač?
kunec

Ozvučení akustické kytary - srovnání snímačů

Příspěvek od kunec »

Něco je špatně. Já mám Presys Blend a je to OK

Sent from my iPhone using Tapatalk
Naposledy upravil(a) kunec dne 20.08.2015 7:31, celkem upraveno 1 x.
Udoharys

Příspěvek od Udoharys »

S podobným zvukem jsem se setkal u Ibanez - Talman. E, H v pohodě, G a D jakoby utlumené a pak A a E opět v pohodě.

Odesláno z mého YOGA Tablet 2 Pro-1380F pomocí Tapatalk
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Nevyváženost zvuku piezza není nijak neobvyklý jev. Vezmi to ke kytarářovi, aby zkontroloval usazení sedla v kobylce, může tam být něco špatně začištěné a díky tomu nevyrovnaný tlak na snímač.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“