lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
kmensik
Rádce

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od kmensik »

Tube Guru píše: výkonových "takylamp" se jen tak nedočkáš, ty výkonové FETy potřebují pro činnost dost rozměrné chladiče z hliníkových profilů a to se jim jaksi do baňky EL34, 6L6GC a dokonce ani od KT88 naštěstí nevejde :D Ale oni příjdou zas na nějakou jinou ptákovinu.
Obrázek
Sorry, taky z toho mám smíšené pocity. 6L6WS (WarmStone)
http://eshop.amtelectronics.com/6l6-12a ... tubes.html
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Těší mě, že jsem se s tou ptákovinou trefil. Kdyby ten "zázrak" deklarovali jako polovodičovou náhradu elektronek a uvedli pravdivé výhody FETu oproti lampě (životnost, nižší provozní teplota), ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že oblbují zákazníka a snaží se ty bazmeky vydávat za elektronky a k tomu ještě tak blbě. K čemu je tranzistoru nějaké Heater Voltage - 6.3V a Heater Current - 20mA, aha pro rozsvícení LED :) A dělají dokonce i jiné než oranžově žhavící lampy, takové 12AX7-WS dovedou žhavit i červeně, zeleně a modře (podobnost s barvami LED je jistě náhodná). Jsem dost zvědav na to, jestli nějaká slavná tvář z kytarového nebe propůjčí své jméno k propagaci tohoto "objevného vynálezu" fy AMT. Vyloženě uvádějí zákazníka v omyl uváděním hodnot, které se u tranzistoru vůbec nevyskytují. (Grid to plate capacitance – 1,5pF). Firma AMT lže, ale to je dnes asi normální :evil: .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Něco málo náznaků, jak dělají ECC83
http://amtelectronics.com/downloads/art ... DE-AMT.pdf

A hele, koncové mají větrák!
Obrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tube Guru píše:Těší mě, že jsem se s tou ptákovinou trefil. Kdyby ten "zázrak" deklarovali jako polovodičovou náhradu elektronek a uvedli pravdivé výhody FETu oproti lampě (životnost, nižší provozní teplota), ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že oblbují zákazníka a snaží se ty bazmeky vydávat za elektronky a k tomu ještě tak blbě. K čemu je tranzistoru nějaké Heater Voltage - 6.3V a Heater Current - 20mA, aha pro rozsvícení LED :) A dělají dokonce i jiné než oranžově žhavící lampy, takové 12AX7-WS dovedou žhavit i červeně, zeleně a modře (podobnost s barvami LED je jistě náhodná). Jsem dost zvědav na to, jestli nějaká slavná tvář z kytarového nebe propůjčí své jméno k propagaci tohoto "objevného vynálezu" fy AMT. Vyloženě uvádějí zákazníka v omyl uváděním hodnot, které se u tranzistoru vůbec nevyskytují. (Grid to plate capacitance – 1,5pF). Firma AMT lže, ale to je dnes asi normální :evil: .
A ty víš, co je uvnitř? ;) Někdo tomu věnuje roky výzkumu, ale chudák zbytečně, když by stačilo se zeptat na HF.

Předpokládám, že pro okolí by se měla celá ta věc chovat jako elektronka. Optimálně tak, že nikdo (včetně obvodu, kde bude) nepozná, že o elektronku nejde. Proč by na ní pak nešly měřit parametry z domény elektronek?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pikus

Příspěvek od Pikus »

Já to třeba neodsuzuju... pokud se to opravdu nevydává za plnohodnotnou lampu. Jinak, v tý baňce není jen jeden JFET, ale je jich tam několik, plus nějaký odpory a kondenzátory pro dosažení podobnýho chování.

Osobně naopak fandím nadšencům, kteří se snaží napodobit chování a zvuk lampového aparátu tranzistory. Sám jsem si provedl několik simulací, jak by se dala lampa nahradit (použil jsem JFETy a diody). Průběhy na základní průběhy (sinus, obdélník, trojúhelník) různých amplitud mi jakž takž fungovaly, resp. byly téměř totožné (zapojení s lampami - ECC83 taky pouze simulováno). Jestli by to fungovalo v reálu a jaká by byla reakce tohodle výmyslu jsem bohužel zatím neměl čas vyzkoušet.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, těžko někdo dosáhne "elektronkového zvuku" za náklady rovnající se ceně elektronky nějakým jiným způsobem. Avšak nic není nemožné. I kdyby se to povedlo, bude to složitější a dražší než jednoduché a po mnoha letech dotažené téměř k dokonalosti elektronkové obvody. Ovšem vývoj musí samozřejmě pokračovat, jediné co mi na tom vadí je ta všudypřítomnost marketingových blábolů. Mimochodem fa AMT je ruská firma (Asian Music Technology). Osobně to nevidím jako nějaký pokrok. Když tranzistor, tak takový jak má vypadat a ne jej marketingově schovávat do elektronkové baňky. Moc bych se divil kdyby ty "zázraky" byly prodávány levněji než "běžné" elektronky. Cesta vpřed je dle mého skromného názoru modeling, ale tohle mi připadá jako slepá ulička.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Napodobenina dražší než skutečná věc je zločin. Tím víc, čím víc je obalená marketingovými kydy. 100% souhlas.
Pokud se tyto nové konstrukce protlačí do běžně vyráběných levných solidstate aparátů, beru to všema deseti. Viz starší pokusy Laney TubeFusion, Crate FlexWave apod.
jastud

Příspěvek od jastud »

Vždyť je to naprostá hovadina. Když lampový aparát tak do něj budu cpát lampy, když tranzistorový tak si ty transistory nebudu cpát do něčeho co vypadá jako flaška, ale dám je normálně na plošňák, případně na pořádný chladič. Při dnešní ceně elektronek je nějaká fetová náhražka úplně zcestné řešení.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Nevím, jestli jsou to reakce na mě, ne bo ne :D. Možná jsem to napsal zle :D. Dávat trandy do "flašky" aby to vypadalo jako lampa, blbost je :D. Ale udělat z trandů apec, kterej se zvukem bude snažit dosáhnout kvalit lampy, je podle mě dobrej směr (např. již zmiňovaný flexwave), případně ty simulace (tady zase vede dle mého Roland). Přeci jen, tyhle řešení mohou být mnohem měnší a lehčí, dosahují obrovské účinnosti (v porovnání s lampama) a pořizovací náklady mají taky menší.
jastud

Příspěvek od jastud »

Proti tranzistorovým aparátům vůbec nic nemám. Když se postaví pořádně tak hrají perfektně.

Jen ta tranzistorová náhrada elektronky mě připadá jako ptákovina.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

jastud píše:Proti tranzistorovým aparátům vůbec nic nemám. Když se postaví pořádně tak hrají perfektně.

Jen ta tranzistorová náhrada elektronky mě připadá jako ptákovina.
Ptákovina to je... ale třeba je to část vývoje, která pospěje k dobrým trandům :D... uvidíme, co z toho bude :D.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

No jako technická zajímavost dobrý ale jinak kravina . Podobná logika jako mít klasickou ameriku , vykuchat motor a vyměnit ho za hromadu baterek a elektromotor protože ten nesmrdí , nesežere 400l na 10m a je víc eko.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

přestavět Lincolna na LPG.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, to myslíš Pikusi vážně "třeba je to část vývoje, která pospěje k dobrým trandům"? :lol: Při tomhle se tranzistory nevyjíjejí, to se děje (spíš dělo) ve výzkumácích, které spolupracovaly s výrobcem polovodičů.
Diskrétní tranzistory jsou už dostatečně dobré a moc prostředků do jejich vývoje už nesměřuje. Nyní už se vyvíjí převážně mikroprocesory, paměti a podobné "novinky" zhruba posledních 40 roků, tranzistor je ve svých 67 letech už hodně fousatá součástka.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Myslíme tím to stejné, používání lepších konstrukcí-zapojení s tranzistory v běžných aparátech. Dnes máš koncák nejčastěji integráč (TDA****, aktuálně "digitální" D třída), nebo komplementární bipolární tranzistory, sem tam darlington. Viděl někdo kytarový zesík s koncem FET nebo MOSFET v nějakém méně obvyklém zapojení (cascode)? Tam má smysl vyvíjet simulaci lamp.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Tube Guru: myslel jsem to tak, jak psal kmensik - "vývojem trandů" nebyly myšleny součástky jako takové, ale přímo tranzistorové zesilovače ;). A tam by podobné, byť (zatím) zhůvěřilé, konstrukce jako dělá AMT, pomoci mohly.

EDIT:
Osobně nejsem fanouškem digitálních předzesilovačů... je úžasné, že se ten signál vezme, rozseká, zanalyzuje, nějak upraví a pošle do konce, ale nemyslím si, že se takhle dá dosáhnout toho, aby aparát šel hezky za rukou (resp. dá, ale bude to příšerně drahá věc - alespoň dnes). Naopak, digitální (resp. ve třídě D) konec mi už smysl dává (krabička 10 x 10 x 10 cm má výkon 100 W při ceně do 500 Kč). A v kombinaci s vhodným předzesilovačem se dá dosáhnout dobrých výsledků (a v praxi to muzikanti i třeba dělají - konec v D třídě + lampovej preamp)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, no došlo k nedorozumnění, já chápu pod slovem tranzistor součástku, Ty tranzistorový zesilovač. Ach jo, na to názvosloví jednou dojedem :D .
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, no došlo k nedorozumnění, já chápu pod slovem tranzistor součástku, Ty tranzistorový zesilovač. Ach jo, na to názvosloví jednou dojedem :D .
grock

Příspěvek od grock »

Pokrok....Podle mě hrají lampy i tranzistory (ampy) naživo líp než modeling a tady probírané řešení nevidím jako ptákovinu- pokud to bude dost levné, bude to dobrá rezerva na tahání po koncertech místo náhradních křehkých lamp. Záruka dohrání koncertu ! Nebo jsem to blbě pochopil, že tím lze v lampáčí nahradit lampu ?
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“