Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Dark Číča

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od Dark Číča »

Zdravím,
mám levný čínský Randall box (8 Ohmů) 4x12 s nějakýma sračkama uvnitř (mají 8 Ohmů každý).
Zapojení je sério-paralelní, přičemž horní repra (vlevo/vpravo) jsou paralelně připojeny na ty spodní a ty spodní jsou v sérii. Mé dotazy jsou:
1. Proč je výrobce nezapojil všechny paralelně? Má to takhle nějaké výhody?
2. Pořídil jsem si celestion v30 8Ohmů UK,zatím však jen jeden. Mohu ho nějkam kydnout místo těch randallovských? Nebude se to hádat,např. díky konstrukčním odlišnostem? (mám na mysli to,že impedance tam bude nejspis rozdílná víc než u 4 stejných randallů,co tam jsou teď,byť se píše 8 Ohmů na všech) Pokud ano,kam? Do sériové větve nebo do paralelní?
3. Časem samozřejmě pořídím druhý,ikdyž nevím,zda seženu UK... pak to bude dávat větší smysl. Opět se ale ptám,jak to potom co nejlépe zapojit,aby z toho byl nejlepší užitek. Opet ale: kam s nima? Do spodku reproboxu,kde je to v sérii a nebo do paralelních větví? Nebo to rovnou celé přepojit, všechny paralelně?

Díky ;-)
remisa

Příspěvek od remisa »

Ahoj, doporučuju strávit 3 minuty na google/wiki a nastudovat něco o zapojení reproduktorů, je to jednoduché a budeš v tom mít jasno.
1)Kdyby to výrobce zapojil paralelně, impedance reproboxu by byla 2 ohm. To je pro většinu zesilovačů špatně.
Serioparalelním zapojením čtyř osmiohmových reproduktorů získáš celkovou impedanci právě 8 ohmů.
2)Svoji V30 do boxu klidně zapoj jako náhradu za kterýkoliv ze stávajích reproduktorů, doporučuji nahoru z důvodu zvukových vlastností boxu.
3)Můžeš kombinovat co ti bude znít líp, buď oba nahoru,nebo diagonálně.
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Dark Číča

Příspěvek od Dark Číča »

remisa píše:Ahoj, doporučuju strávit 3 minuty na google/wiki a nastudovat něco o zapojení reproduktorů, je to jednoduché a budeš v tom mít jasno.
1)Kdyby to výrobce zapojil paralelně, impedance reproboxu by byla 2 ohm. To je pro většinu zesilovačů špatně.
Serioparalelním zapojením čtyř osmiohmových reproduktorů získáš celkovou impedanci právě 8 ohmů.
2)Svoji V30 do boxu klidně zapoj jako náhradu za kterýkoliv ze stávajích reproduktorů, doporučuji nahoru z důvodu zvukových vlastností boxu.
3)Můžeš kombinovat co ti bude znít líp, buď oba nahoru,nebo diagonálně.
Děkuji za rychlou odpověď.
To jsem udělal,vždy se nejprve snažím nastudovat. Nemyslel jsem 4 paralelne na sebe,ale každý zvlášť rovnou na vstup. Pak by zůstala impedance 8 Ohmů nebo ne? No,zřejmě ne...omlouvám se,ze školy jsem již delší dobu a ono se to z hlavy vykuřuje rychleji,než by si jeden myslel...
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

"každý zvlášť rovnou na vstup" je uplne to same jako "4 paralelne na sebe", ve vysledku 2 ohmy.
To co pise remisa je 100% spravne.
Hraju výhradně na šrot.
Dark Číča

Příspěvek od Dark Číča »

No to by být nemělo, neni to spis 4x8? Na vstupu není žádný odpor. Jinak děkuji i tobě, nebudu nic vymyslet(snad jen možná výměna jacku).
Ještě by mě zajímalo, za by byla ok varianta udělat přepínač mono/stereo ven z boxu s tím, že bych si to v případě sterea vyvedl 2x z hlavy? Výsledkem by bylo zapojeni paralelně pro všechny repra
Dark Číča

Příspěvek od Dark Číča »

Jo, odpovim si sám: je to blbost, protože se jedna o 8o repra a vzniklo by 2x4o, což se že stereo výstupu na hlavě vyvést nedá-byla by impedance koncaku 2o, je to tak?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, je to jen o jednoduchém sériovém a paralelním řazení odporů. Výsledný odpor sériového zapojení je součet jednotlivých odporů. R=R1+R2+R3+R4 U paralelního zapojení se zase sčítají vodivosti, což jsou reciproké hodnoty odporů. Pro paralelní spojení platí: 1/R=1/R1+1/R2+1/R3+1/R4. Stejně to platí obecně pro impedance. Při spojování reproduktorů se upřednostňuje paralelní zapojení z důvodu většího elektrodynamického tlumení. Membrána(y) pak lépe sleduje rozkmit signálu a mají menší překmity na obě strany. Vzhledem ke standardizaci výstupních impedancí zesilovačů (4Ω, 8Ω a 16Ω) se reprobedny konstruují taky s těmito impedancemi. Že R je výsledný odpor (impedance) reproboxu a R1, R2, R3 a R4 jsou odpory (impedance) jednotlivých reproduktorů je snad jasné :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Kuxa
Nový uživatel

Příspěvek od Kuxa »

Zdravím,
omlouvám se, jestli se už někdo ptal, ale radši se chci ujistit.
Kopil jsem si zesilovač RANDALL RG 1503 a bednu Line 6 Spider 4x12 Cabinet 150W.
Takto vypadají zezadu:
Bedna
Bedna.jpg
Zesík
Zesík.jpg
A moje otázka zní - je to správně mít to zapojené obě do levých (pohledově)? Nebo je nějaký lepší způsob? Děkuji :)
Neaktivní účet
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

podle toho co máš na fotkách bych táhnul jeden kabel mezi pravýma jackama = mono 150W
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
arturbertrurd

porovnání hlastisti: 2 repra na 8 ohmů x 4 repra na 16 ohmů

Příspěvek od arturbertrurd »

Ahoj, jaký bude rozdíl v hlasitosti, když mám 120W zesilovač s výstupem na 8 ohmů?
1) Box 2x Celestion V30 (60W, 100db) zapojený na 8 ohmů.
2) Box 4x Celestion V30 (60W, 100dB) zapojený na 16 ohmů.

Koupil jsem si totiž dvě repra Celestion V30, akorát mají dohromady stejně wattů, jako má zesilovač. Není tam rezerva, tak se to bojim ohulit, abych je neodpálil. Ve zkušebně je to v pohodě, maj citlivost 100dB, takže krásně řvou už na polovině volume. Jenže nevim, co to udělá, až budem hrát třeba někde venku. Takže zvažuju, že si koupim ještě dvě V30 a osadim je všechny do boxu 4x12. Akorát, že ty dvě repra, co už mám, mají každé 16 ohmů (nyní je mám zapojené paralelně na 8 ohmů) a kdybych si koupil další dvě o 16 ohmech, bude mít box celkem 16 ohmů, čimž zbytečně snížim výkon zesilovače, který má výstup na 8 ohmů. Tak se chci zeptat, zda tuto ztrátu vyváží fakt, že budu mít 4 repra o tak vysoké citlivosti, nebo ne?

Snad jsem to napsal srozumitelně, díky! :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Už se to tu řešilo mnohokrát.
Hlasitost bude přibližně poloviční.
arturbertrurd

Příspěvek od arturbertrurd »

I když budu mít o dvě repra víc, jo?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sníží se výkon zesilovače dodávaný do dvojnásobné zátěže, tedy do čtyřech reproduktorů budeš pumpovat cca 2x míň Wattů než v identickém nastavení zesilovače v prvním případě (dvě repra zapojené na 8ohm).
Na druhou stranu zvuk nabude na prostorovosti a tudíž se tento zvukový pokles může částečně kompenzovat. Možná tu již někdo podobný problém řešil a napíše ti praktickou zkušenost, jestli do toho jít, či nikoliv.
Lanvin

Příspěvek od Lanvin »

Zdar, když hraju na větší hlasitost a větší tlak, tak např. při tlumení, když je tlak největší, v boxu něco chrastí. Nevíte, co by se to mohlo být? Nemůže to být třeba uvolněný reproduktor? Mám Mesu Roadster Straight. Dík
narvahsm
Nový uživatel

Zapojení 4x 16 ohm reproduktorů

Příspěvek od narvahsm »

Zdravím,
dokázal by mi prosím někdo poradit,
jak zapojit 4x 16 ohm reproduktory tak,
aby byl výsledek jak u přiloženého fota?

Moc díky

Obrázek
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, nemám Ti to jak nakreslit a hledat obrázky na netu se mi nechce, tak když Ti bude stačit slovní popis, tak tady je: Zapoj vždy 2 repráky paralelně a dostaneš dvě osmiohmové dvojice. Jeden jejich pól musíš spojit, aby byl jako společný - vyvedeš ho na "sleeve" obou konektorových jackových zásuvek. Na druhé póly zásuvek připojíš ty volné konce dvojic. U toho dbej na polaritu repráků. Nyní máš dvě "stereo" dvojice "left" a "right" každou s impedancí 8Ω. Zbývá už jen zajistit, aby v případě připojení jen jednoho jacku do kterékoliv zásuvky se bedna chovala jako čtyřohmová. 4Ω mají paralelně zapojené všechna čtyři repra (každé má 16Ω). Jackové zásuvky musí mít spínací/rozpínací kontakt. Zapojíš seriově spínací "R" s rozpínacím "L" a stejně tak seriově rozpínací "R" se spínacím "L". Musíš to zapojit zkrátka tak, aby při zasunutí jen jednoho (a to lhostejno zda L nebo R) jacku byly spojeny všechny reproduktory paralelně a když zasuneš i druhý jack, bude každá zásuvka spojená jen se svou paralelní kombinací dvou reproduktorů (8Ω). Nevím jestli si to umíš správně představit, ale nedovedu to lépe popsat. Obrázek by byl mnohem lepší, ale žádný vhodný jsem nenašel. Všude používají páčkový (DPDT) přepínač "mono" - "stereo" kvůli možnosti impedance 16Ω v mono režimu. Jako na posledním obr. z přiloženého souboru.
Přílohy
Speaker Cab Wiring.pdf
(86.92 KiB) Staženo 167 x
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
narvahsm
Nový uživatel

Příspěvek od narvahsm »

Díky moc za radu. Jen si to nedokážu úplně dobře představit, pokusím si to nakreslit.
Měl bych ještě jeden dotaz.
Šel by k tomuto zapojení využít tenhle Jack Plate? V mono režimu by nemusely být 4 ohmy.

Obrázek

Jedinou podmínkou by bylo, že zapojení repráků ve stereu by nemohlo být jako na obrázku.

Obrázek

Mám stereo hlavu Fender Mustang V a s tímhle zapojením repráků ve stereu to nehraje.
Na nějakým zahraničním fóru jsem se dočetl, že ta hlava musí mít ve stereu zapojený vždy dva páry
nezávisle na sobě - což je mi jásný, paralelně.
Jen bych chtěl aby byl box universálnější a mohl hrát i v monu.

Moc díky.
Archimboldo

Příspěvek od Archimboldo »

čau,
mám kombo Mesa Studio 22 a uvažuju o připojení externího 1X12, jako nejrozumnější varianta se mi jeví Mesa Thiele. Zároveň chci používat i interní repro v kombu. Thiele i Black Shadow reprák v kombu jsou oba 8Ω. Na kombu jsou dva výstupy; jeden 4Ω; druhý 8Ω. Pokud chápu správně to, co jsem si o tom už přečetl, tak by to mělo být ok - jedno repro bude připojená na 8Ω, jedno na 4Ω výstup. Neshořím?

Taky by mě zajímalo, jaký budou důsledky. Snížím tím výkon nebo max. hlasitost? Snížim životnost lamp? Jedno repro bude znít slaběji než druhé? Máte někdo zkušenost? dík
José

Příspěvek od José »

manuál píše:One 8-ohm and two 4-ohm speaker outputs are provided on the Studio .22 Plus.Use the 8-ohm jack when using only the internal combo speaker. Also use the 8-ohm jack for connecting an external 8-ohm cabinet (such as a Boogie 4x12 cabinet) without the internal speaker.
If using an external 8-ohm cabinet and the internal speaker, plug them both into the 4-ohm jacks. If using an external 4-ohm cabinet (such as a Boogie 2x12), connect it to the 4-ohm jack (and preferably disconnect the internal speaker). You'll be nicely surprised at how well your Studio .22 responds when driving bigger cabinets... incredibly loud for its rated power output!
výkon nezměníš, do obou půjde stejně, v případě stejných reproduktorů pouze zvýšíš plochu, tudíž trochu hlasitost (jestli se ti s tím chce tahat..

Jak to čtu ještě jednou, píšeš že máš jeden výstup na 8 a jeden na čtyři, v tom případě nevím jak to má mesa řešené, manuál ke svému kousku nemáš?
Archimboldo

Příspěvek od Archimboldo »

manuál mám, ale nění mi z něj úplně jasné, jak se to bude chovat. jediné co tam je: "...use the 4ohm jackwhen adding an extension speaker..."

schéma je kdyžtak tu
http://www.classictubeamps.com/schemati ... ematic.pdf

jo a pozor, ten manulál, co cituješ ty je studio 22+ (má výstupy 2X4ohm a 1x8 ohm) a moje 22 má jen 1X8ohm a 1X4ohm,,, tzn nemůžu využít ten match 4 a 4.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“