jsem samouk - hraji na irskou flétnu (tin whistle). Základní prstoklad jsem pochopila, nejsou mi však jasné hmaty, kterým se říká "cut", "strike" and "roll". Z angličtiny jsem to nějak nepochopila. Poradíte mi prosím někdo, jak tyto hmaty zahrát?
To jsou ornamenty. Pouzivaji se k rozdeleni dvou nebo vic tonu stejne vysky nebo k rozdeleni dlouhe noty.
Ono je to nejlepsi videt. Klidne i na Youtube.
(tony, co popisuju, se tykaji standardni whistle, tedy ladene v D)
Tap (nebo taky Strike) - klepnuti prstem o prvni volnou diru pod zakrytou (krome C#, tam je to hned prvni dira). Takze treba hrajes E, tzn mas vsechny dirky zakryty az na posledni a o tu klepnes pravym prstenickem. To klepnuti musi byt tak kratky aby nebylo slyset zes zahrala EDE, ma zaznit jen to E, ktery si tim tapem rozdelila na dve Ecka. To same plati u vsech vyssich tonu (F#EF#, GF#G, AGA atd). Pochopitelne se tap neda zahrat na zadnym Dcku (neni o co klepnout).
Cut - v podstate to samy, ale opacne. S tim ze se obvykle pouziva odkryti treti dirky (prstenik na levy ruce) pro tony D, E, F# a G a pro tony A a B* se odkryva prvni dirka (prstenik na levy ruce). A zase, to odkryti musi byt tak kratky, ze cutem rozdeleny napr. E neni slyset jako E,A,E, ale jen jako E,E. Cut se neda zahrat na C# (neni co odkryvat). Obvykle se uci jako prvni, ale prislo mi lepsi ho popsat az po tapu.
Roll - je vic nez vhodny umet aspon trochu techniku Cutu a Tapu. Roll je totiz Cut a Tap za sebou tak, aby byla nota rozdelena na tri stejny delky (takze ti vzniknou napr. tri osminovy noty za sebou). Zaklad je v tom rozseknuti na tri stejne delky. Lidi maji ze zacatku tendenci delat uprostred noty jakousi krec (nebyl jsem vyjimka) kdy ten tap nalepi hned za cut. Tak takhle ne. To chce v klidu, ze zacatku i pekne pomalu, at zazni "tydlidy" (klidne i protahle, pomalu - týdlídý).
Obvykle se zadny ornament v notach nezapisuje. To se musi clovek naucit odhadnout kdy kterou napr. ctvrtovou notu rozdeli cutem nebo tapem na dve osminky. Tam kde byva roll, tam je v notach bud napr. prodlouzena ctvrtova nota nebo casteji je tam ctvrtova nota nasledovana notou osminovou. Roll neprekracuje takt, kdyz je nekde roll, tak je vzdy v ramci jednoho taktu**. Pokud to nahodou vyjde, a ze jsou tuny kde tak vyjde, t.j. ze treba takt konci ctvrtovou notou(resp. jde o dve osminky, ale nepisou se tak) a nasledujici takt ma osminku (nebo naopak), tak se obvykle hraje tap, nasledovany cutem.
S notovym zapisem je to tezky, protoze u irsky lidovy se da nazvat maximalne jako "velmi hrube orientacni". Nikdo to nehraje presne tak jak je uvedeny v notach (a kdyz jo, tak to zni divne). Ono taky zadny notovy zapis toho puvodne ani nebyl, ucilo se to poslechem (coz se doporucuje dodnes). O zapsani not se postarali az lidi, jak je nazvat, takovi hudebni turisti (podobna sorta furt mluvi o whistle nikoliv jako o pistalce, kdyz uz nechteji rikat whistle nebo feadog, ale jako o fletne. Drobet to komplikuje domluvu, protoze irska fletna je druh pricky).
Pro Dcko se misto rollu pouziva jiny ornament, tzv. cran. Je to vypujceny ornament od irskych dudaku a priznam se ze ho moc extra neovladam. Technicky jde o dva (nekdy i tri nebo dokonce ctyri) cuty, ale pokazdy jinym prstem. Zacina se levym prstenickem, ale dalsi poradi nemam uplne jasny (ja pouzivam pravy ukazovacek a pravy prostrednicek, ale mam pocit ze spravne by to melo byt naopak). Podminka je ze nez pokracuje dalsi cut, tak ten predchozi uz musi byt ukonceny (musi znit zase D). Vysledkem je, ze to Dcko jakoby "zabubla".
Je dobry brat v potaz, ze se jedna o perkusivni ornamenty, nikoliv melodicke. Narozdil od "klasickych" ozdob.
Tak snad je to aspon trochu pochopitelny a doufam ze jsem tam nenasekal moc chyb. Fakt je to lepsi videt, protoze to ve skutecnosti neni tak komplikovany, ono se to komplikovane jenom popisuje.
*) Desne nerad pouzivam nemecky znaceni, kde se Bcku rika H a Bb se rika B, ktery pouziva max 5 zemi (pokud vubec) na svete a ktery vzniklo chybou pri cteni. Nemluve o tom, ze jsem se noty zacal ucit az u whistle (porad je neovladam) a u nas toho o whistle moc neni.
**) Ono je to jeste drobet slozitejsi, ale nejsem si jisty jak to popsat koser (a jestli vubec na to existuje nejaky obecny pravidlo). Treba jig, jakozto 6/8 takt, je obvykle jako dve skupinky not po trech v taktu. Tak roll by mel zustat v jedne te skupince not. Nemel by prejit do druhy (nebo pres takt).
Naposledy upravil(a) kmarty dne 9.06.2015 13:17, celkem upraveno 6 x.
moc děkuji za vysvětlení Přiznám se, že na videa jsem koukala, ale pochopila jsem to jen zhruba. Z tvého vysvětlení už to chápu. Hlavně i ty noty - mně bylo pořád divný, že v notách je to tak a slyším to jinak, tak jsem si to právě našla (cut, tap a roll) a ty jsp mi to teď krásně vysvětlil. Opravdu moc dík