Cajon a jeho výroba

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Garv
Nový uživatel

Cajon a jeho výroba

Příspěvek od Garv »

Ahoj, ráda bych se zeptala, jak sestrojit cajon bez struníku, za pomocí napínání strun, nebo popřípadě jestli je použití strun vůbec nutné. Nešlo by totiž o nějaký nástroj vrcholových kvalit, jenom takový prostředek na rozšíření obzorů, je to možná zvláštní ale prostě tak.
Koukala jsem totiž na ceny cajonů a i když je to určitě cena úměrná kvalitě, asi bych překližky sehnala levněji a struny do kytary mám doma.
Za jakoukoliv pomoc nebo odezvu budu velmi ráda :)
Tube Guru
Odborník

Re: Cajon a jeho výroba

Příspěvek od Tube Guru »

S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kodl258

Příspěvek od kodl258 »

A proč tam nechceš snare struník? Stačí do toho nejlevnější náhradní struník do snare bubnu, který by měli mít v každých hudebninách a štípačky snad doma máš.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Cajón bez strun mi připadá jako nesmysl, ty rohy pak nebudou mít žádaný "šroťákový" zvuk.
Já si dělal cajón ze zbytků překližky, které mi zůstaly z výroby baskytarové bedny, takže je těžký jaxviňa (přece jen překližka multiplex 15 mm, žejo), navíc jsem trochu přepískl rozměry, takže nádherně basuje, ale váží...
Uvnitř mám nejlevnější strunění na šroťák, tuším Stagg za cca 180 Kč, které jsem přepůlil na dva kusy a pak ty volné "fousy" ještě při ladění cajónu pokrátil a napružil proti desce. Tech 180 Kč není moc, na stejné peníze vyšel lak a mořidlo na povrchovku (pravda, nemusel jsem je kupovat, použil jsem to z reprobedny, ale pořizovací cena použitého množství odpovídá - sežralo to docela dost, asi šest vrstev kvalitního tvrdého nitra).
Samozřejmě se v cajónech běžně struny používají, ale je s tím IMO dost práce - na jedné straně ukotvit napevno, na druhé ladící kolíky, třeba houslové, pro ně vyvrtat a vystružit díry do kužele atd... Proti tomu je použití strunění mnohem jednodušší na výrobu i ladění.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“