Kytara a vlhkost vzduchu

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Jester
Rádce

Re: Kytara a vlhkost vzduchu

Příspěvek od Jester »

Mám ho taky. Tak jsme se pěkně shodli.
lodyha

Příspěvek od lodyha »

Čau mám novou elektro-akustiku Cort AS M4 a už je to podle mě kytara o kterou se stojí nějak starat. Chtěl bych se zeptat jakej zvlhčovač mám použít? Vůbec se v tom nevyznám a jestli ho mám použít u týhle kytary. Pak taky jaká je ideální vlhkost pro tuhle kytaru? Bydlim v cihlovým baráku a mám jí v tvrdým futrálu.
Ibanez S 420 (sh13-sh1), cort EVLZ6 (EMG 81-60), squier bullet (RM F1) ---------> Cry Baby, BOSS MT-2, BOSS CH-1, ----------> Engl Fireball II 100w, Harley Benton 2x12 V30, Peavey Bravo 112 (nejlepší cajk co mám, Americká lampa ručně dělaná z 80-90 let. kdyby jí někdo viděl na bazaru napište mi prosím)
shoooter

Příspěvek od shoooter »

lodyha píše:Čau mám novou elektro-akustiku Cort AS M4 a už je to podle mě kytara o kterou se stojí nějak starat. Chtěl bych se zeptat jakej zvlhčovač mám použít? Vůbec se v tom nevyznám a jestli ho mám použít u týhle kytary. Pak taky jaká je ideální vlhkost pro tuhle kytaru? Bydlim v cihlovým baráku a mám jí v tvrdým futrálu.
Zvlhčovat stačí v zimě, a kup si tu ploutev o které píšu výš. Hadicové zvlhčovače (také mám) jsou nepraktické při namáčení.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Odpověď máš o stránku dřív, Zvlhčovač PW a vlhkoměr, ideální vlhkost kolem 50% což možná v baráku máš, možná to napřed změř (větší problém je v zimě, to bývá sucho) :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
lubinator

Příspěvek od lubinator »

No já su z toho jelen. Řešil jsem to s panem kytarářem. Řek jsem mu, že mám doma vlhkost v rozmezí 55-63% a on mi řekl, že je to málo. Když jsem se ho ptal, jaká je teda ideál, tak mi řk, že v podstatě čím víc, tím líp (ne deoslovně - samozřejmě v těch rozumných mezích). Že by prý bylo ideální,kdyby tav voda v tom dřevě šla nějak uzavřít. Tak teď už opravdu nevím, co si myslet, když tu hovoříte o 50%. Pan kytarář měl v dílně skoro 70% a měl ve svých kytarách narvaný zvlhčovače. Tak nevím...
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

To máš akorát,
Seagull má v celé továrně 48% (píšou to ve svých propagačních materiálech) ideální vlhkost je taková v jaké byla kytara vyrobena. Obecně sucho je opravdu větší problém takže pod 40% bych to už řešil ale 70% jako ideál bych taky nedoporučil, možná to bude dělat dobře kytaře ale Tobě určitě ne to už je na plísně v domě (mám to tak, budu to letos řešit) :D
Vlhkost řešit především u celomasívů u polomasívů jsou to zbytečné starosti.
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Poradil by mi prosím někdo nějaký dobrý vlhkoměr (přístroj pro měření vlhkosti vzduchu)?

Kytaru mám většinu času uloženou v pevném kufru, takže bych chtěl něco vhodného právě do něj.

Také by mě zajímal postup, jak tu vlhkost měřit a jak často.

Edit: Speciálně by mě zajímaly vaše zkušenosti s mechanickými vlasovými vlhkoměry. Budou fungovat i v zavřeném kufru?

Díky! :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Překližka díky malé/velké vlhkosti nepraskne, ani to skoro nejde, standardně je třívrstvá a prostřední vrstva má os 90 stupňů otočená léta, spíš se může kroutit a ve vlhku mají vrstvy snahu se od sebe odlepit.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Diogenes píše:Poradil by mi prosím někdo nějaký dobrý vlhkoměr (přístroj pro měření vlhkosti vzduchu)?

Kytaru mám většinu času uloženou v pevném kufru, takže bych chtěl něco vhodného právě do něj.

Edit: Speciálně by mě zajímaly vaše zkušenosti s mechanickými vlasovými vlhkoměry. Budou fungovat i v zavřeném kufru?

Vlasové se běžně používají jak do kufrů tak do humidorů k uchovávání doutníků, digitál bude přesnější ale pro orientaci úplně v pohodě. Fungovat budou v zavřeném kufru, občas koukneš jestli je to ok. :D
http://www.thomann.de/cz/search_dir.htm ... hygrometer
Čavli

Příspěvek od Čavli »

džetro píše:
Diogenes píše:Poradil by mi prosím někdo nějaký dobrý vlhkoměr (přístroj pro měření vlhkosti vzduchu)?

Vlasové se běžně používají jak do kufrů tak do humidorů k uchovávání doutníků, digitál bude přesnější ale pro orientaci úplně v pohodě. Fungovat budou v zavřeném kufru, občas koukneš jestli je to ok. :D
http://www.thomann.de/cz/search_dir.htm ... hygrometer
Digitál neznamená, že je přesnější - většinou jen zobrazuje naprosto přesně nepřesná čísla :D a pouze eliminuje chybu při odečtu ručičky, která je v tomhle případě zanedbatelná. S přesností měření to ale nesouvisí, a toleranci vlhkoměru výrobce většinou neudává.
Já mám v kufrech nalepeny teraristické vlhkoměry - něco takového

Obrázek

Stojí to pár desetikorun, a účel to naprosto splní.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Přesnější je právě ten vlasový vlhkoměr tím, že se dá na rozdíl od toho elektronického kalibrovat.
hum.jpg
Jak to máte ve svých kufrech nainstalované? V mém kufru moc volného místa není a z obrázku vyplývá (pokud se nemýlím), že ten vlhkoměr bude asi potřebovat nějaký prostor za sebou - nebude moci ležet přímo na dně kufru, aby mohl těmi svými otvory na své zadní straně něco měřit.

Krom toho mám kufr uvnitř chlupatý... :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
gaucho

Příspěvek od gaucho »

Tohle je zajímavý odkaz: http://www.amazon.com/Planet-Waves-Humi ... B000OMG0KI , stojí za to přečíst si to celé.
Krakonosh
Bandzone: http://bandzone.cz/alternativaplzen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Krakonosh »

Nu, protože téma vlhkosti je aktuální vždy, dovolte mi pár poznámek:

Hlídat/nehlídat vlhkost?
Jednoznačně ano. Stávalo se mi, že s polomasivní kytarou jsem registroval podstatný rozdíl ve zvuku, když jsem jí vytáhl na vandr. Najednou se rozehrála a bylo to právě vyšší vlhkostí oproti panelové "králíkárně. S koupí masivního kousku jsem si koupil za tisícovku také elektrický zvlhčovač (po zkušenostech s pár rozeschlými nástroji). Nu a tady přišel další problém - koupil jsem si ještě cistru (něoc jako bozouki) a po dvou měsících se mi vyboulila přední deska. Vrátil jsem jí výrobci, ten mi udělal novou desku. Během debaty o příčině jsem zjistil, že díky zkušenostem jí vyráběl ve vlhku 30 až 40 procent (většina zákazníků asi zvlhčovač nepoužívá). U mě bylo stále přes 60 a také to desce škodilo.

Vlhkoměr
Supr věc, avšak jednoznačně doporučuji vlasový. Většina digitálních vlhkoměrů je pouze orientačních a přesnost může být třeba i +-20%! Záleží to na mnoho faktorech, třeba i na teplotě vzduchu... Oproti tomu ten vlasový je poměrně přesný a jak tu i zaznělo, dá se kalibrovat a to i v domácích podmínkách - kalibrace spočívá v zabalení do pytlíku s tuším nějakým solným roztokem, kde po nějaké době se jenom rafička "došroubuje" na určitou hodnotu (návody jsou na internetu)

Myslím si, že při cenách minimálně masivních kytar je investice v řádu stovek do její údržby pakatel a kytara pak bude mít stálý zvuk a hraní přetrpí bez výrazných změn tvaru. Samozřejmě taky záleží na uložení kytar - naprosto nevhodné je třeba její odložení třeba i ve futrálu na skříň, to je její smrt. Krátkodobé změny vlhkosti/teploty (mimo extrémů) nevadí, dřevo má určitou setrvačnost a něco vydrží.

Toliko moje poznatky. Ať jde o slupky z pomeranče nebo zvlhčovač, u masivních nástrojů je důležité alespoň NĚCO pro to udělat :-)
Karel Krakonoš Kyncl - TCHKPH

www.kapela-alternativa.cz - autoská folková kapela
www.turdus.cz - středověká muzika
www.oupner.com - pořadatelské uskupení, festivaly, akce
www.tchkph.wz.cz - osobní a zvukařské stránky
Petr81

Vlhko

Příspěvek od Petr81 »

Dobry den.Zajimalo by me kdyz mame prumerne v dome vlhkost 50% az 60% jestli to nejak neublizi akusticke kytare.A v pripade aby se kytara udrzovala v te spravne vlhkosti existuje neco?
Dekuji za radu ;-)
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 16.03.2016 15:05, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště se nejdříve koukni, zda tu podobné téma již není.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

ne, jsou to naopak ideální podmínky.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
bart31

Příspěvek od bart31 »

Čaues, chtěl bych se zeptat, jestli bude do gigbagu k celomasivu postačovat umístit terarijní vlhkoměr pro orientaci estli zvlhčovat, nebo ne.

Viděl jsem, že někteří tu psali, že ho používají, tak by mě zajímaly vaše dlouhodobější zkušenosti.

Dík moc :-)
wylda

Příspěvek od wylda »

Ahoj. Kytaru skladuju v gigbagu. Mám pouze pokojový vlhkoměr. pokud se vlhkost blíží ke 40% a níže,
vsunu do nástroje zvlhčovač, pokud je více než 60% dám do pouzdra silikagel s tučňákem.
Když je tučňák modrý je to OK.,pokud změní barvu dám vysušit na předepsaný čas do miklovlnky.
Je to naprosto dostačující. Podotýkám ale že bydlím ve starším RD.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“