Pikola kontra příčná flétna
Pravidla fóra
Pikola kontra příčná flétna
Zdravím, hraji v tanečním orchestru a čas od času mi trochu vadí, že příčka ve většině skladeb, kde hraji trumpetové party není slyšet. Proto mě napadla pikola, třeba zejména v typech skladeb jako Soul Bossa Nova aj., ale koukala jsem na ceny a ty mi přijdou celkem závratné. Ale teď k hlavní otázce. Učitel mi říkal, že bych si mohla pikolou "zprasit" nátisk na příčku, je tomu vážně tak? A jak velký rozdíl je mezi hmaty na příčnou flétnu a na pikolu? Zkoušela jsem už číst nějaké články, ale dávám přednost nějaké té interakci. Děkuji za reakce.
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
Re: Pikola kontra příčná flétna
Tak předně problém není v příčce, ale v tom, že hraješ trumpetové party. Trumpeta a příčka jsou jaksi diametrálně odlišné nástroje a aranže tomu musí odpovídat.
Další věc je, že to, zda něco je nebo není slyšet, zevnitř prostě neposoudíš. Flétny se celkem prosadí ať už hrají cokoli.
A poslední věc - pikola s příčkou se střídá celkem často, takže bych v tom neviděl problém, ačkoli osobní zkušenost s tím nemám. Zato střídání Bb/Eb klarinet jsem si zažil - ne, že by to bylo extra komfortní, ale dalo se to. Mám dojem, že by to mohlo být podobné.
Další věc je, že to, zda něco je nebo není slyšet, zevnitř prostě neposoudíš. Flétny se celkem prosadí ať už hrají cokoli.
A poslední věc - pikola s příčkou se střídá celkem často, takže bych v tom neviděl problém, ačkoli osobní zkušenost s tím nemám. Zato střídání Bb/Eb klarinet jsem si zažil - ne, že by to bylo extra komfortní, ale dalo se to. Mám dojem, že by to mohlo být podobné.