NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Pawlik

Re: NEJLEPŠÍ OVERDRIVE

Příspěvek od Pawlik »

Ten Behr TO800 jsem si pořídil před pár týdny a jsem více než mile překvapen. Na počátku devadesátých let jsem vlastnil nějakou dobu originální ibanezí Tube screamer, a ten Behr mi připomíná dokonce měkčí a kulatější, takový "lampovější"... Snad se nedotknu radikálních vintážistů :D
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
MIran

Příspěvek od MIran »

Pawlik píše:Ten Behr TO800 jsem si pořídil před pár týdny a jsem více než mile překvapen. Na počátku devadesátých let jsem vlastnil nějakou dobu originální ibanezí Tube screamer, a ten Behr mi připomíná dokonce měkčí a kulatější, takový "lampovější"... Snad se nedotknu radikálních vintážistů :D
Co si mám pod tím představit : lampovější ? :-)
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

To je přece známá definice "lampovitosti", která vychází z tzv. Uliho zákona:
"Stanu se lampovějším a ještě lampovějším, až budu nejlampovatějším na celém světě..."
A to vše jen za pár Euro :D
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

sak si dejte blind testik ;) http://instrumento.cz/clanky-clanek-187 ... ejne-.html
tenkrat sem sice nemel zadne hypervymazlene uberkvlty, ale vysledek by byl stejny.
Skoro vsechno hraje dobre, rozdily jsou marginalni a rozhoduji osobni preference, zarivost znacky a emoce nad marketingovymi pribehy.
Je tam teda TO100 (coz se bude lisit od TO800 v nekolika soucastkach... ostatne jako polovina light overdrivu na dnesnim trhu)

btw Austin Gold byl Tonereportem (PGS atd) cerstve zarazeny do vyberu "tajnych" trhaku z bazaru http://tonereport.com/blogs/tone-tips/5 ... overdrives
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
MIran

Příspěvek od MIran »

darwan23 píše:To je přece známá definice "lampovitosti", která vychází z tzv. Uliho zákona:
"Stanu se lampovějším a ještě lampovějším, až budu nejlampovatějším na celém světě..."
:-)))))

Tak to jo.....
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Na tom se asi shodneme, že u lehkých OD toliko rozdílů není, zvlášť pokud dojde na beglajty. Hyenikův test v tomhle ohledu "nestárne" (už jsem měl to potěšení před lety...) :)

Jen jsem se musel smát při té "lampovitosti" Behringera (vlastně čehokoli...), kterou nadhodil kolega - hned jsem se musel sám sebe zeptat, jestli ta levná oplatka z nejmenovaného diskontu, kterou jsem si zrovna dával ke kafi, je dost "tatrankovitá"... Tatrankovitost je přece záruka kvality, nebo ne? :D

Co je pro mě (na rozdíl od lampovitosti, křehkosti, medovitosti atd.) parametrem je, je míra a rozpětí gainu - v tom se pedály podle mého liší velmi. Sám jsem proto po srovnání X pedálů sáhnul po Hardwire CM-2, který je trochu takový "TS na steroidech" - jeho gain jde poměrně vysoko, tón dobře drží i při hře prsty, kde nemají údery takovou razanci jako trsátko. Když k tomu přidám ještě dvě korekce Low/High oproti jedinému Tone, který má většina OD, pak nemám důvod ho opouštět pro nějaký butik anebo low-cost variantu, která mi maximálně jen ušetří místo v boardu.
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
torst

Příspěvek od torst »

Pawlik píše:Ten Behr TO800 jsem si pořídil před pár týdny a jsem více než mile překvapen. Na počátku devadesátých let jsem vlastnil nějakou dobu originální ibanezí Tube screamer, a ten Behr mi připomíná dokonce měkčí a kulatější, takový "lampovější"... Snad se nedotknu radikálních vintážistů :D
Zanechte dehonestací, ono to tak opravdu je. Mám OD100, overdrive/distortion, kopie BOSS OS2. Ten jsem měl taky a mám v archivu nahrávky. Ta verze Behr je opravdu měkčí, zpěvnější, kulatější, říkám - víc do Ibanezu. Nemusí to být vždy výhoda, ale je to tak.
Měl jsem i DM100 (Boss DS1) a opět oproti modelaci v Digi DF7 byl sametovější, ne tak řezavej.

Hyenik - tvuj test už znám z minula. Jen chválím a dík za usazení vintage snobů. Digi DF7 mám taky a modelace TS9 je naprosto přesná. Ale jestli někdo pozná rozdíl vs. TS808 "model 1947" prosím, ale pro mě to žádnej smysl nemá.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
MIran

Příspěvek od MIran »

torst píše:
Zanechte dehonestací, ono to tak opravdu je. Mám OD100, overdrive/distortion, kopie BOSS OS2. Ten jsem měl taky a mám v archivu nahrávky. Ta verze Behr je opravdu měkčí, zpěvnější, kulatější, říkám - víc do Ibanezu. Nemusí to být vždy výhoda, ale je to tak.
Měl jsem i DM100 (Boss DS1) a opět oproti modelaci v Digi DF7 byl sametovější, ne tak řezavej.

Hyenik - tvuj test už znám z minula. Jen chválím a dík za usazení vintage snobů. Digi DF7 mám taky a modelace TS9 je naprosto přesná. Ale jestli někdo pozná rozdíl vs. TS808 "model 1947" prosím, ale pro mě to žádnej smysl nemá.
Já se bez mučení přiznám, že mám v pedalboardu nějaké vintage kousky . Ale podle mě je důležité aby overdrive splnil to, co od něj majitel chce . Je to subjektivní, který je nejlepší. Mě se na těch mých líbí to, že nejsou tak komprimované a středové jako právě TS 808 a pod . Došel jsem k nim delší cestou protože jsem měl hodně dlouhou pauzu v el. hraní (30let ). Po vyzkoušení snad 15 drivů a kreslítek jsem zůstal u těch mých a jsem na konci hledání. Asi jsou i "snobové" o kterých tady všichni píšete, ale já ve svém věku už nemám potřebu si na něco hrát a tak se mezi ně nepočítám :-))))
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

torst píše:Zanechte dehonestací, ono to tak opravdu je. Mám OD100, overdrive/distortion, kopie BOSS OS2. Ten jsem měl taky a mám v archivu nahrávky. Ta verze Behr je opravdu měkčí, zpěvnější, kulatější, říkám - víc do Ibanezu.
Dehonestovat něco z jakékoli dílny bych se neodvážil - jestli jsem na něco narážel, pak to byl jen další blud terminologie - "lampovitost" :) A je fuk, jestli to píše Behringer nebo Keeley...

Je to OT, ale když už se bavíme o rozdílech v detailech zvuku OD, pak tedy alespoň nějak "mezinárodně" a nevymýšlejme "novinky". (co je např. "medový" zvuk, který se tu občas objeví? - je to spíš luční, lesní, nebo zcukernatělý...?)

Navíc už tu to tu před lety tuším někde bylo:
http://www.head-fi.org/a/describing-sound-a-glossary
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

MIran píše: Ale podle mě je důležité aby overdrive splnil to, co od něj majitel chce .
Bingo.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

darwan23 píše:To je přece známá definice "lampovitosti", která vychází z tzv. Uliho zákona:
Ja tam to "lampovejsi" dal do uvozovek... :) Mam na kytaru celotrandak aparat (no, na basu vlastne taky...) a tou "lampovosti" myslim to, ze to odezvou na hrani pripomina trochu lampove aparaty.
Jak se rika, kazdemu co jeho jest, kytara neni muj hlavni nastroj tak to s vybavenim nehrotim, hraju na to co sezenu zalevno a aspon trochu hraje. A na tom TO800 mi sedi prave to, ze sice neumi higain (coz na blues a podobne stejne nepotrebuju) ale naopak ma velice prijemne citlive nastavitelny gain v te dolni polovine, takove ty nakrapnute zvuky, ktere prave higain krabky moc neumoznuji a vetsinou tam zneji dost chemicky.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Samozřejmě jsem nechtěl shazovat dobré vnitřní dojmy z jakékoli krabičky (pokud to tak vyznělo, za to se omlouvám), jen mi opravdu přišla legrační ta definice :)

Přidávám + 1 pro jednoduché pravidlo "dobrého pocitu" - hlavní je, aby nám to znělo dobře...
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Věčné téma srovnávání... to nikdy nezestárne. 8)

torst

Příspěvek od torst »

docela pěkná srovnávačka :
https://www.youtube.com/watch?v=ktTue7AwoLU
cokoli s knobem Morph hraje příšerně ! Je to nějakej midd EQ, ale pekelnej ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, mohl by mi prosím někdo definovat co si mám představit pod pojmem "nejlepší overdrive", dosud si totiž myslím, že nic takového neexistuje. Buď se mi overdrive líbí nebo nelíbí, ale vypovídá to něco o jeho "nejlepšnosti"? Řekl bych, že ne. Možná je to ale jinak... :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
torst

Příspěvek od torst »

Tubeguru : Ale to je úplně jasný !!! Přeci : "NEJLEPŚÍ OVERDRIVE JE TEN MŮJ !"
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tak to je jediný správý náhled na věc. Sám jsem to měl stejně - měl jsem nejlepší kytaru, nejlepší krabičky a nejlepší aparát. Je to výhodné hlavně z hlediska vlastní spokojenosti. Ještě je možné to vystupňovat: Proč je to nejlepší? Protože je to MOJE.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Tube Guru píše:Zdar, tak to je jediný správý náhled na věc. Sám jsem to měl stejně - měl jsem nejlepší kytaru, nejlepší krabičky a nejlepší aparát. Je to výhodné hlavně z hlediska vlastní spokojenosti. Ještě je možné to vystupňovat: Proč je to nejlepší? Protože je to MOJE.
+1
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Sakra, toto ale popírá starou dobrou českou poučku, že sousedovo je lepší. :)
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

To platí jen o babách :) .
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“