Valveking 212 - po opravě hraje slaběji než dříve

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Koudelnik

Valveking 212 - po opravě hraje slaběji než dříve

Příspěvek od Koudelnik »

Zdravím všechny kutily a opraváře :)
Mám 100W kombo Peavey Valveking 212. Na zkoušce mi shořela pojistka. Po výměně shořela znovu a pak ještě jednou. Takže jsem kombo rozebral, proměřil a prošel podle schématu a přišel jsem na to, že je proražená dioda D109 (schéma na webu peavey-valveking-100-212.pdf). Vyměnil jsem ji a zesilovač již jde zapnout a hraje, nicméně oproti předchozímu stavu je evidentní, že žhavení výkonových lamp jen tak "mžourá" (dříve lampy na první pohled "svítily") a celkově je zvuk komba je o dost slabší, i když Volume vytočím na větší úroveň, než jsem obvykle hrával.
Nemá prosím někdo zkušenost nebo nějakou radu, než to dám někam do servisu?
Předem děkuji
Pikus

Re: Valveking 212 - po opravě hraje slaběji než dříve

Příspěvek od Pikus »

Koukal jsem na schéma... vypadá to, že ta dioda se prorazí, pokud vzroste napětí na výstupním transformátoru nad únosnou mez - tedy pokud je připojen reproduktor s vyšší impedancí nebo je odpojen. Možná se ta dioda mohla prošlehnout i vlivem špatný lampy... Cos tam dal za diodu?

Podívej se, jestli ti sedí impedance reproduktorů a zesilovače a zkus změřit, jestli jsou reproduktory opravdu dobře (vodivě) připojeny (případně při měření zamel s propojovacím kabelem, kdyby byl zlomenej). Můžeš zkusit změřit i odpor reproduktoru, jestli není některý vadný. Pokud to všechno vypadá OK, chtělo by to zkusit, jestli neodešla některá z koncových lamp (něco tu diodu odpálit muselo).

Ohledně žhavení... můžeš zkusit změřit napětí, jakým žhavíš (fajn by bylo zjistit i žhavící proud, ale to bys musel někde rozpojit odbvod a mít měřák, co je to schopen změřit - nepoteče tam úplně málo).

Hlavně, pokud se hrabeš uvnitř zesilovače, buď opatrný, jsou tam životu nebezpečný napětí, co tě můžou (nejen) pěkně kopnout (obzvlášť bude-li ten zesilovač zapnutej). Ale vzhledem k tomu, že sis dokázal tuhle opravu udělat sám, předpokládám, že jisté znalosti máš. :!:

PS: Moje znalosti ohledně lamp jsou zatím malé a taky se spíš učím, tak počkej raději na někoho erudovanějšího (mmjuz, stanley, core,... ) :idea:
Koudelnik

Příspěvek od Koudelnik »

Díky moc, zkusím vše co píšeš (mimo toho proudu). Jsem elektrikář, ještě s průmyslovkou, takže nějaké malé zkušenosti mám, ale co se týká celého zesilovače, už si po letech tolik jistý nejsem. Vše dělám samozřejmě opatrně, ve vypnutém stavu a vybitými kondenzátory a to vřele doporučuji i ostatním :) Slušnou ránu dostanete i po pěti dnech.

Diodu jsem nahradil tou samou - ve schématu sice píší SR2738 2KV, 250mA, ale na desce byla dioda GP02-20, což je stejné. Dal jsem tam tu samou. Pokud není ta samá, tak je ještě možné diodu nahradit i dvěma tisícivoltovými diodami 1N4007, zapojených do série.

Repro s vyšší impedancí jsem připojoval několikrát, ale vždy jsem příslušně přepnul přepínač, ještě před zapnutím, jsem v tomto opatrný. Ale protože je to proces už poměrně automatický, tak si to zpětně nedokážu vybavit a mohl jsem udělat chybu a klidně to může být příčina zničení té diody. Teď jsou ovšem připojená jen repra v kombu (4ohmy) a přepínač správně.
Lampy jsem měnil před rokem, to ale nevylučuje možnost, že je nějaká špatná.

Vyzkouším, co píšeš a podělím se o poznatky, třeba to někomu k něčemu bude. Zatím díky.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, mám jedno doporučení: Diodu SR2738 tam nedávej, i kdybys ji sehnal, je to zastaralý typ s mizernými parametry (trr). Nahraď ji buď třemi rychlými UF4007:
http://ecee.colorado.edu/ecen4517/compo ... UF4004.pdf
(1N4007 jsou pro tuto aplikaci pomalé, nestačí se včas zavřít a dopadne to stejně jako minule)
V německých zesilovačích (Engl a Framus) používají BY509, ta by tam udělala asi nejlepší službu, že je rychlá deklarují i v datasheetu:
BY509 (ochrana VT ve Framusech).pdf
(77.78 KiB) Staženo 116 x
Další možností je R3000F. Dioda chránící výstupák zkrátka musí mít krátkou dobu zotavení, aby se stihla rychle zavřít, jinak bude zase po ní.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Koudelnik

Příspěvek od Koudelnik »

Dal jsem novou lampu do předzesilovače (už byla poněkud jetá, což jsem věděl) a hraje to dobře, takže celé téma je asi vyřešeno ... omlouvám se tedy za skoro zbytečný dotaz :)
Tube Guru píše:Nahraď ji buď třemi rychlými UF4007 ...
Díky za tip, dal jsem tam tu samou, co tam byla. Ale jen pro úplnost - myslel jsi tři do série, že? Dvě ty diody (1000V) by nestačily? To jen pro informaci.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

No, jak říká jeden zahraniční kolega dvě by měly stačit a ta třetí je pro radost :) . Ale má to i technické opodstatnění; i při běžném provozu mohou vzniknout na primáru výstupáku napěťové špičky větší než 2kV.
Diody je "oříznou", což se může negativně projevit ve zvuku. Ta další dioda navíc je cenově zanedbatelná položka a je to s ní lepší. Někdy se používají k ochraně VT varistory a ty se volí taky pro napětí 3kV až 5kV.
Všechny tyto hodnoty jsou hluboko pod výší napětí, která se na primáru naindukuje bez připojené zátěže a způsobí destrukci izolace výstupáku.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“