Bomba, dík za super odpověď. Bezpochyby je na čem pracovat. Nicméně je to vyloženě první oficiální test (první nahrávka), nulová zkušenost.Marylin píše:Jako OH mikrofony bych použil ty tužky, co zmiňuješ a použil bych buď XY metodu stero snímání, anebo AB metodu, což by se mi do tohoto stylu asi hodilo líp... Určitě bych je umístil oba do stejné vzdálenosti od virblu, abych pak měl v nahrávce virbl pevně ve středu stereobáze... Naměříš si to např. pomocí káblíku od středu virblu - jednoduché, ale účinnéRockchild píše: V nahrávce použity mikrofony na bicí stopy:
1x overhead vlevo nad (dvojkopákovou velkou) soupravou
1x kondenzátor samson vpravo nad soupravou v úrovni činelůNěkde jsem se dočetl, že k tomu, aby byla nahrávka fázově v pohodě (případně aby se co nejvíce eliminovaly fázové problémy), tak je dobré uplatnit pravidlo 3:1 = mikrofony umístíš do vzdálenosti jednoho dílu nad zdrojem zvuku a mezi samotnými mikrofony necháš trojnásobnou vzdálenost (např. 1 metr nad činely a 3 metry od sebe).
Už jsem to tu někde psal - nasaď sluchátka - začni hrát na kytaru a druhou rukou měň pozici mikrofonu u grilu komba a poslouchej, co to dělá. Krkolomné? Ano jeRockchild píše: na kytary pouužit jen ten kondenzátor
- kytary mi to nahrává hrozně, neumím to, takže by bodla nějaká rada jak na to popř. co udělat, aby to ten zvuk z komba (relativně pěknej) nezabilo do plochýho zkreslenýho řezavýho zvuku.Ve středu repra (přímo na kapsule) máš zvuk takový více presenční, uřvaný. Dále od středu repro nabývá zvuk na hutnosti (basové složce)... Umísti mikrofon tam, kde se ti zvuk nejvíce líbí.
Případně použití jiného (lepšího) mikrofonu...
Viz Pavlii. Taky bych se asi už nepáral se snímáním basového aparátu mikrofonem. I když dříve jsem s tím laboroval a výsledky nemusejí být špatné.Rockchild píše: basovka (nemam basovku, takže normal el. kytara na tlustý struny)
taky snímáno kondenzátorem
Nijak zvlášť mě ta nahrávka po technické stránce neuráží...Rockchild píše:
Ta nahrávka měla sloužit jen a jen k otestování co vlastně alesis io14 a to co jsem pokoupil umí, takže jsem určitě nešel za profi studiovym zvukem....
Problém je v tom, že ta nahrávka je neupravovaná (tedy až na zpěv, i když i ten by toho snesl daleko více - reverb, delay, komp např). V tom je ten háček. Chce to pořešit frekvenčně. Bicí si žádají kompresor, možná trošku saturace. Vše mi připadne takové hodně suché (až na pár momentů v kytaře, na níž se mi zdají být použity nějaké dozvukové efekty...).Rockchild píše: Co vy na to?
Vstkutku by mě zajímalo, po tom, co tady píšeš, jak by ta nahrávka zněla, kdyby se jí (masteringu) teď v této surové fázi ujal někdo trochu zkušenější.. Fakt bych to chtěl slyšet, abych měl motivaci (v případě že by se zadařilo) a věděl, že to jde z toho udělat něco použitelnějšího...
Pozici mikrofonů (až na kopák), jsem, přiznávám se, skoro neřešil. Určitě však začnu. Přemýšlím teď nad nějakým dalším songem, do kterého bych se pustil...