Zhodnoťte naše nahrávky - studio a recording

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Rockchild

Re: Zhodnoťte naše výtvory...

Příspěvek od Rockchild »

Marylin píše:
Rockchild píše: V nahrávce použity mikrofony na bicí stopy:
1x overhead vlevo nad (dvojkopákovou velkou) soupravou
1x kondenzátor samson vpravo nad soupravou v úrovni činelů
Jako OH mikrofony bych použil ty tužky, co zmiňuješ a použil bych buď XY metodu stero snímání, anebo AB metodu, což by se mi do tohoto stylu asi hodilo líp... Určitě bych je umístil oba do stejné vzdálenosti od virblu, abych pak měl v nahrávce virbl pevně ve středu stereobáze... Naměříš si to např. pomocí káblíku od středu virblu - jednoduché, ale účinné :) Někde jsem se dočetl, že k tomu, aby byla nahrávka fázově v pohodě (případně aby se co nejvíce eliminovaly fázové problémy), tak je dobré uplatnit pravidlo 3:1 = mikrofony umístíš do vzdálenosti jednoho dílu nad zdrojem zvuku a mezi samotnými mikrofony necháš trojnásobnou vzdálenost (např. 1 metr nad činely a 3 metry od sebe).

Obrázek
Rockchild píše: na kytary pouužit jen ten kondenzátor
- kytary mi to nahrává hrozně, neumím to, takže by bodla nějaká rada jak na to popř. co udělat, aby to ten zvuk z komba (relativně pěknej) nezabilo do plochýho zkreslenýho řezavýho zvuku.
Už jsem to tu někde psal - nasaď sluchátka - začni hrát na kytaru a druhou rukou měň pozici mikrofonu u grilu komba a poslouchej, co to dělá. Krkolomné? Ano je :-) Ve středu repra (přímo na kapsule) máš zvuk takový více presenční, uřvaný. Dále od středu repro nabývá zvuk na hutnosti (basové složce)... Umísti mikrofon tam, kde se ti zvuk nejvíce líbí.

Případně použití jiného (lepšího) mikrofonu...
Rockchild píše: basovka (nemam basovku, takže normal el. kytara na tlustý struny)
taky snímáno kondenzátorem
Viz Pavlii. Taky bych se asi už nepáral se snímáním basového aparátu mikrofonem. I když dříve jsem s tím laboroval a výsledky nemusejí být špatné.
Rockchild píše:
Ta nahrávka měla sloužit jen a jen k otestování co vlastně alesis io14 a to co jsem pokoupil umí, takže jsem určitě nešel za profi studiovym zvukem....
Nijak zvlášť mě ta nahrávka po technické stránce neuráží...
Rockchild píše: Co vy na to?
Problém je v tom, že ta nahrávka je neupravovaná (tedy až na zpěv, i když i ten by toho snesl daleko více - reverb, delay, komp např). V tom je ten háček. Chce to pořešit frekvenčně. Bicí si žádají kompresor, možná trošku saturace. Vše mi připadne takové hodně suché (až na pár momentů v kytaře, na níž se mi zdají být použity nějaké dozvukové efekty...).
Bomba, dík za super odpověď. Bezpochyby je na čem pracovat. Nicméně je to vyloženě první oficiální test (první nahrávka), nulová zkušenost.
Vstkutku by mě zajímalo, po tom, co tady píšeš, jak by ta nahrávka zněla, kdyby se jí (masteringu) teď v této surové fázi ujal někdo trochu zkušenější.. Fakt bych to chtěl slyšet, abych měl motivaci (v případě že by se zadařilo) a věděl, že to jde z toho udělat něco použitelnějšího...

Pozici mikrofonů (až na kopák), jsem, přiznávám se, skoro neřešil. Určitě však začnu. Přemýšlím teď nad nějakým dalším songem, do kterého bych se pustil...
Sonor Smart Force double kick set Brushed Copper ( 2x22"/10"/12"/13"/14"/16"/14"snare)
el.kytara: Harley Benton LP Progressive line, Randall RD1H, homemade 2x10" Celestion box. Ibanez Talman, baskytara Cort Action, Alesis IO 26
Rockchild

Příspěvek od Rockchild »

A dalším zabijákem bohužel je nedostatek času kterej mě bohužel trápí.. Nahrát tenhle test zabralo celou sobotu a to byla hodně ojedinělá příležitost (přítelkyně měla program celej den).... Takže bohužel nemám skrze práci čas ležet v příručkách, ač bych rád.. ale to je o něčem jinym už... zpět k nahrávce jako takové.. :wink:
Sonor Smart Force double kick set Brushed Copper ( 2x22"/10"/12"/13"/14"/16"/14"snare)
el.kytara: Harley Benton LP Progressive line, Randall RD1H, homemade 2x10" Celestion box. Ibanez Talman, baskytara Cort Action, Alesis IO 26
Marylin

Příspěvek od Marylin »

To víš, všechno je to o know-how a nasbíraných zkušenostech... Kdysi jsem se taky trápil s Podem X3 asi týden, než jsem nahrál první skladbu. Tím si zkrátka musí projít každý, kdo to s nahráváním myslí alespoň trošku vážně... Nemyslím si, že by to bylo na škodu :-)
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Rockchild píše:... Nahrát tenhle test zabralo celou sobotu a to byla hodně ojedinělá příležitost...
Tohle by měli mít na paměti všichni ti "experti", co se vymlouvaj na nedostatek peněz na studio a přitom zároveň (nebo v sousedním vláknu) sháněj gear na natáčení. 8) a to ještě zapomínaj na to, že nejmíň polovinu času šetří to know-how, které se už na netu sehnat moc nedá (nastudovat si teorii není know-how, alespoň ne zcela).

Marylin to rozebral krásně, já bych si přisadil u koncepce OH mikrofonů, kde bych volil naopak XY, neboť je jednodušší na instalaci, na možné fázové problémy a de-facto jediné, co se dá brát jako "mínus" oproti AB je užší stereoobraz. Mno......osobně to jako mínus nevidím, ale jsou i tací, kteří chtějí mít bicí soupravu roztaženou "zlevadoprava" v šíři nejmíň vlakového nádraží :-D

Pro následnou práci to chce lepší zdrojový materiál, ale na tom pracuješ, takže pohoda. S mícháním "od někoho zkušenějšího" pozor ve smyslu, že tam chybí vazba na skutečný zvuk bicích/aparátů/atd. Takže ten "někdo" ti to smíchá tak, jak to sám bude cítit; včetně případných úprav barev zvuků. Což se může i hrubě neslučovat s tvojí představou. Jediná cesta, jak nenechat ani v téhle části řetězce "kalhoty", je plná participace při mixu v roli "zaujatého posluchače", aneb říkat si co a jak. Připomínkovat postupně posílané roughmixy by byla v takovém případě z mého pohledu trochu ptákovina (pokud by se ti náhodou míchač netrefil do vkusu víceméně hned napoprvé).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Rockchild

Příspěvek od Rockchild »

Šlo mi o základní (nejběžnější) nastavení korekcí, eq, a jiných pluginů...
Mám za to, že momentálně kdokoli, kdo by si s tim pohrál a věděl trochu z praxe co dělá, by to udělal zajímavějším... Navíc vždycky mám uloženej ten surovej zdroj.....
Musím počíst o tom XY čemsi, zatím to pro mě jsou jen dvě písmena vedle sebe......
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Zajímavější možná ano, ale jak píšu - ze svého pohledu (což není tvůj pohled).

XY (a i jiné) například:

http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone ... tereophony

P.

Marylin

Příspěvek od Marylin »

Rockchild píše:Šlo mi o základní (nejběžnější) nastavení korekcí, eq, a jiných pluginů...
Univerzální návod asi neexistuje. Zkus se však podívat na videa na youtube. Je tam toho hodně a dá se z toho spoustu užitečného pochytit. Doporučuji videa od Grahama z therecordingsrevolution.com případně uživatel protoolsexpert. Občas tam dávají dobré tipy :-)
Kapela:

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
Rockchild

Příspěvek od Rockchild »

Marylin píše:
Rockchild píše:Šlo mi o základní (nejběžnější) nastavení korekcí, eq, a jiných pluginů...
Univerzální návod asi neexistuje. Zkus se však podívat na videa na youtube. Je tam toho hodně a dá se z toho spoustu užitečného pochytit. Doporučuji videa od Grahama z therecordingsrevolution.com případně uživatel protoolsexpert. Občas tam dávají dobré tipy :-)
Jasně, díky, doma to zkouknu. :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Cool kanál je Pensado`s place 8)

P.

Sektor

Příspěvek od Sektor »

Zdravím ;)

Zašel jsem si do kina na premiéru nového Terminátora. Je to pro mě srdcovka už z mládí. Závěrečný song z titulků mi běžel v hlavě celý večer, tak jsem udělal z odposlechu během 15 min i s videem menší „cover". Třeba se tu najde nějaký fanda a bude se mu to líbit ;) Kdyžýtak si to přepněte do FullHD.

Odkaz: https://www.youtube.com/watch?v=O02sijao93I
Acoustic, electro-acoustic and electric guitar. Piano, Zoom H4n & Zoom H1 V2, flute, harmonica and other musical instruments.
Mr.Freeman

Příspěvek od Mr.Freeman »

Ahoj ,
Dlouho jsem se rozmýšlel kam tohle téma hodit a tak to píši sem, snad to nevadí :)

Zde ukázka refrénu: https://soundcloud.com/alraun/blab
A je asi dobře slyšet, že je to nahrané doma. Nějak v tom postrádám tu sílu toho zvuku - hlavně u kytar.
Mám tam klasicky dual tracking L100 P100 (amplitube 3) a stejně pak celá nahrávka zní jak kdyby hrála v krabici. Postrádám tam ten prostor.. , myslíte že je chyba v pro tools 7.4 LE v kterým dělám ? - tzn. je zastaralé ? Nebo neznáte plug-in, který by simuloval "větší stereo" nebo víte snad jak to myslím :)
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Chyba bude pravděpodobně mezi stoličkou a klávesnicí :) Chybu v ProTools nehledej...

Hold tu krabicovost musíš nějak odstranit... Pomáhá vhodné nastavení EQ. Na prostorotvorbu je obecně vhodný reverb. Někdy i delay. Nevím jestli je v nahrávce i basa, na tom mojem mono repro ji neslyším, ale určitě správné frekvenční napojení basy na kytaru hraje podstatnou roli a může udělat s celkovým jejím vyzněním divy.

Jinak v nahrávce mi spíše vadí ten zpěv... Strašně to dynamicky lítá... Chtělo by to trošku srovnat kompresorem... A taky srovnat rytmicky ty dvojhlasy.

Větší stereo můžeš udělat např. stereoenhancerem. Anebo můžeš např. harmonicky rozšířit/obohatit výšky a basy, což vnímanou šířku sterea taky ovlivňuje.
Kapela:

Studio:
Mr.Freeman

Příspěvek od Mr.Freeman »

No víš, já jsem se někde dočetl, že Pro tools LE 7.4.2 je tak prastarý DAW, že bounce (export) je ve interleaved stereo jen pro 2.1 audio systém. Ty novější verze podporují 5.1 sound systém.
Já si to pouštím na 5.1 bednách a proto jsem si myslel, že to je ten důvod "krabicového" zvuku
Sero venientibus ossa / pozdní hosti jedí kosti
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Aha... No pokud není hudba míchána v 5.1 tak nečekej, že ti bude v 5.1 hrát tak jako třeba filmová muzika, která tak míchaná je...

Zkrátka míchačka ve stereu by se měla přehrávat na stereo systému... Zkus ten tvůj systém přepnout na stereo případně 2.1.

Na některých systémech je algoritmus, který "dokáže" zpracovat stereo signál do 5+1 kanál. Výsledky bývají však podle mojeho názoru kompromisní (může dojít k efektu hřebenového filtru apod. - tudíž to může evokovat "zní to jako v krabici").

Stereo mód je na seriózní poslech muziky smíchané ve stereu asi jediná možnost.
Kapela:

Studio:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ne "asi", ale "určitě"!

P.

stajpik

Příspěvek od stajpik »

http://bandzone.cz/dechitaki

Právě jsme si s kapelou nahráli naše první nahrávky.
Všechno jsme si nahrávali sami ve zkušebně. Bicí jsou snímány levnější řadou mikrofonů Audix, kytary jsou snímané dvojicí Sennheiserem (typ si zrovna nevzpomenu) a Shure 57, basa je klasicky linkou do zvukovky, saxofon Shure SM58, flétna a zpěv jsou nabírány AKG C3000, přičemž se zpěvem nejsem tak moc spokojený (zvukově), ale prostě takový teď máme k dispozici gear. Nic lepšího jsem z toho nedokázal vytřískat. Mastering je takový jaký je, chtěli jsme zachovat trochu dynamiky, proto jsem se nijak nesnažil to zbytečně tlačit, vzhledem k tomu, jaký styl hrajeme.

Jak vám to zní jako celek? Původní materiál zněl docela šíleně, ale na první demíčko si myslím, že to stačí. Co na to zkušenější odborníci?
torst

Příspěvek od torst »

Hele, zvuk nehodnotim, ale nic mě neruší, takže pochvala. Ale celkově příjemný překvapení. Svěží popina, nic převratnýho, ale taky ne úplně blbá, hlavně žádná bezduchá pseudofylozofie co se valí z rádia. Děkuju, že jsem nezaslech nezbytné klišé dneška - rým "nic... víc " . Zato těch neotřelých rýmů tam je dost. Kdyby tohle vytlačilo z ČRo1 Billy, Nonamy, Kryštofy a Chiny, byla by to paráda. Občas trošku povykoukne "okresní pop-rock-funk", ale nic hrozného. Flétny a sága dobrý, ale nechat v pozadí, sólovat střídmě. Na Gibu se potkáme, už to tam znám a ještě se chci vrátit.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Stajpik, mi se to líbí, je to takové svěží. Trochu (ale opravdu jen trochu - asi to ságo a flétna) mi to připomíná Flamengo.
stajpik

Příspěvek od stajpik »

Téda, dík za názory, rádi si to v kapele přečteme!
Teď tedy ještě ten zvuk, hlavně co se týče náběru dechů a celkové mixáže. Moc by mi pomohlo, kdyby to někdo zainteresovaný zhodnotil. Nahrávání takto na koleni mě baví, rád bych zjistil více ;)
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Nějaký blbiny co jsem nahrál zhruba před 8 lety na střední za pomocí notebooku a dynamickýho mikrofonu. SW: Audacity + Fruity Loops.

http://bandzone.cz/veselyadam
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“