Proč se používá ladění jako např A437, A447, A428, A425?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Pavel_

Proč se používá ladění jako např A437, A447, A428, A425?

Příspěvek od Pavel_ »

Nevíte někdo, proč se na nahrávkách big beatu někdy objevuje místo A440 např A437, A447, A425, A428, A434, A444, A447, A451, A431? Je to náhoda, nebo je to nějaký záměr? Vím, že ve "vážné hudbě" se někdy záměrně použivá jiný standard, ale nevím proč se to používá v rocku.
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Re: Proč se používá ladění jako např A437, A447, A428, A425?

Příspěvek od Miloš V. »

Četl jsem rozhovor s jedním metalovým skladatelem (nemůžu si už vzpomenout, kdo to byl), který vydal (někdy teď - max. rok zpět) desku nahranou v ladění A444, říkal, že po tom zvuku cíleně šel, že to zní dobře, že ho k tomu přivedli The Beatles, kteří to údajně také někde použili, a že rozdíl mezi A440 a A444 je minimální, skutečný důvod jsem se z toho nedozvěděl. Ten rozhovor byl o všem možném, na novou desku tam padlo dotazů několik, a na ladění jen jeden.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, slyšel jsem např. důvod, že někteří muzikanti nebyli schopni hrát tak rychle, jak by si představovali, tak nahráli party níž a pak zrychlili magnetofonový pásek (prý to tak dělala i Metallica). Vypadá to logicky, ale nevysvětluje to A447. Všechno se mění i když mi osobně některé změny připadají neúčelné, jen změna pro změnu a to teď nemám na mysli jen v hudbě. Nechápu, když mohlo být x let komorní a 435Hz, proč najednou bylo "změněno" na 440Hz. Nějaké myšlenky k tématu jsou zde:
http://truefire.com/forum/showthread.ph ... ut-of-tune!!!
Hudba tu má být pro radost a ne proto, aby se z ní ti, kteří nebyli obdarováni talentem snažili "dělat vědu", od toho jsou tu jiné obory...
Teď jsem kouknul na You Tube a je tam spousta videí zabývající se 440Hz vs 432Hz, v tomto počasí se nato ale dívat nebudu, to až bude pršet :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Pavel_ píše:proč se na nahrávkách big beatu někdy objevuje místo A440 např A437, A447, A425, A428, A434, A444, A447, A451, A431?
Já jsem si vždycky myslel, že je to kvůli nepřesné rychlosti otáčení gramofonu. Ať už při nahrávání nebo při digitalizaci.
U současných nahrávek může být důvodem buď zařazení nějakého netredičního nástroje, který nejde ladit, nebo je to prostě kratochvíle muzikanta ja píše Guru.
Pavel_

Příspěvek od Pavel_ »

No A444 je asi fakt docela oblíbené, stačí vygooglit A444 tuning a člověk se nestačí divit.
To úmyslné zrychlení pásku možná připadá v úvahu u A461 Kinks You Really Got Me
V diskusi na youtube se taky spekuluje, že to je asi zrychlené v postprodukci, podobně jako "She Loves You"
https://www.youtube.com/watch?v=DFdfmSF8FQ0
U A431, A437 Jimi Hendrix zřejmě chtěl kytaru podladit trochu víc než o půl tón.
Gramofonem to nebude, ladění jsou opsaná z Rocksmith.
Naposledy upravil(a) Pavel_ dne 21.07.2015 12:42, celkem upraveno 1 x.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Podobné úvahy jsou IMHo k ničemu. Každý si přece naladí ty nástroje, které používá tak, jak mu to nejlépe vyhoví do té či oné skladby. Není pravdou, že se to ve vážné hudbě užívá záměrně a v jiných žánrech nikoliv. Pravdou jest, že se to záměrně užívá všude. A bylo to tak vždy, co je lidstvo lidstvem. Každý přece již zažil, že si chtěl zahrát oblíbenou věc od někoho jiného, kterou jen někde slyšel, a neznělo to a neznělo. Teprv vhodné ladění (tam, kde byl originál) vytvořilo podmínky pro romantické připomenutí si svého miláčka. Zároveň se při "jeho" ladění nedaly hrát jiné věci. Co z toho dělat vědu. Stejné je to i s rychlostí, tempem. Jakmile to předěláš, jsi jinde. I své vlastní věci přece zkoušíme v různých tóninách, různém tempu, různém ladění, různých harmoniích. Než si to samo řekne o to pravé.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Hlavně neztrácejte čas čtením blábolů o 432Hz, pokud teda nejste někdo 10 let na práně a stále svěží.
Ladění se během staletí měnilo v mnohem větším rozsahu, to až posledních pár desetiletí máme všichni stejné ladičky. A když si to najednou někdo naladí jen tak podle ucha, už vznikají konspirační teorie. Kašlete na to.
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

No zrovna 432 používáme :D Pry v 80ch ladicky nebyly,tak nejak to naladili,natocili desky,a ted kapelnik chce zachovat autenticke vyzneni :D Podle mne nesmysl,ale zas tolik me to neobtezuje,znam horsi problémy,takze hraju takhle :D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“