Zapojení 230V do 110V
Pravidla fóra
-
FilipRocker
Zapojení 230V do 110V
Zdravím, pujčil jsem kamarádovi aparát a asi dostatečně nedbal na varování, že síťák je vevnitř s převodníkem trafa a dal tam svuj síťák napřímo a poslal tam 230V, aparát ani nesvítí... Ten aparát je docela drahej, myslíte, že shořela jen pojistka nebo mohlo odejít něco víc? Te´d mohu jen teoretizovat, pojistku budu moct koupit až v pondělí, díky
Re: Zapojení 230V do 110V
Pokud je spalena pojistka asi se nic zleho nestalo, pokud neni tak muze byt docela zle. Zejmena napajeci trafo a kondenzatory ve zdroji mohly dostat peknou cocku. Dvojnasobny napeti nedela kondenzatorum moc dobre....
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Zdar, nezlob se, ale z Tvého popisu mi není jasné co se vlastně stalo. Dedukuji, že zapojil nějaký aparát (asi z USA, čemuž by odpovídalo napájecí střídavé napětí 110V na naši síť 230V. Když se přepálila pojistka, asi splnila svůj úkol a zařízení ochránila. V tom případě by to mělo být po připojení na 110V v pořádku. Z toho Vašeho názvosloví není až tak úplně zřejmé o co jde
. Co je převodník trafa? Neznám
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
-
FilipRocker
Omlouvám se za svou terminologii, jde o USA zesilovač 110V do kterého se pustilo normálně ze sítě 230..Budu tedy doufat, že to odnesla jen pojistka... Na kolik by se to mohlo prodražit, kdyby se muselo vyměnit trafo a kondenzátory Převodníkem trafa jsem myslel převodník napětí, jelikož na 230V měnič je už v aparátu, jen na to kamarád zapomněl a nepoužil jej
Zdar, no omlouvat se není proč, jen je vhodné si uvědomit, že trafo je trafo a převodník je převodník, tedy dvě různá zařízení. Trafo sice je převodník napětí, ale používá se pro něj už dlouhou dobu právě název trafo (lépe transformátor). Název převodník má taky svůj význam, ovšem jiný než trafo. Dá se říct, že trafa jsou podmnožinou převodníků; v elektrotechnice je nutné se vyjadřovat přesně, jde o peníze a v horším případě o život. Jestli se z ničeho nekouřilo, tak to pravděpodobně transformátor přežil. Kdyby to "nepřežily elektrolytické filtrační kondenzátory nebo usměrňovací diody, bylo by to asi doprovázeno nepřeslechnutelným akustickým efektem.
Aby toho nebylo málo ještě tam použiješ slovo měnič, které má taky svůj specifický význam
. Hrůza. Podle přísloví "blbí mají štěstí" to ale nakonec bude po výměně pojistky OK. 
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
-
FilipRocker
Nejsem blbý, jen šla elektronika dycky mimo mě
Prý se nekouřilo, ani žádný akustický efekt, hlava se prostě jen nerozsvítila po zapnutí...Pak si to uvědomil a zapojil tam síťák, co byl zastrčený v hlavě, kde to mění 110V na 230V, ale hlava stále nesvítila, takže myslíš, že stačí pojistka a v pohodě? To by totiž bylo fakt super..
Ještě zjistit, kde tam je pojistka
Budu to muset lehce rozebrat
Kdybys nám napsal o jaký konkrétní aparát se jedná, tak by ti třeba někdo přesně řekl, kde a jaká pojístka je 
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
-
FilipRocker
Single Rectifier od Mesy
Pojístku (Fuse) najdeš mezi přepínačem kanálů a konektorem na napájení. Tak na ni koukni a uvidíš, jestli je kaput. Pokud by byla v pořádku, tak budeš muset kouknout dovnitř, ale to je už otázka pro zkušenější kde a jakou hledat.
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Zajímá mně, jak vypadá ten síťák, co byl zastrčený v hlavě, který ti převádí 110 na 230. Pokud je to trafo z 230 na 110V, tak ho asi jen tak někam neschováš, a těžko by ho někdo přehlídnul. Proto je mi záhadou, jaký převodník používáš. Jen ze zajímavosti.