Homemade kytara
Re: Homemade kytara
Tak... minulý týden jsem začal s další a už nezbývá moc a půjde se lakovat
Musím zaklepat, že vše jde zatím dobře a kupodivu javor, co jsem si vybíral fošnu na krky, která měla naprosto rovné léta, tak z ní vylezl lehce žíhaný javor 
Ahoj, dlouho jsem tady nebyl, ale dlouho už hraju na svou kytaru Les Paul, ze stránky cca 72.. Zasílám foto. A musím říci, že hraje nádherně, srovnával jsem to s několika orig. Gibsony, ale tu svou bych už za nic nevyměnil
Jinak, musím pochválit i ty vaše bezchybné výtvory, paráda, jen tak dále.. 
Krásný LP a ještě krásnější top.
Jen škoda, že na hlavě nemáš třeba své jméno či přezdívku.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Kizek hodně dobrý, dej víc fotek ze stavby. Ty dvě původní dávají tušit, že je to hodně vymazlená stavba, tak bych chtěl vidět další.
nastroje/homemade-kytara-t10471-1480.ht ... ek#p567247
nastroje/homemade-kytara-t10471-1480.ht ... ek#p567247
Zdravím ,mám jednu dilemu ,,zaobstaral som si jaseňovú fošňu na dáke tie gitarové projektíky dĺžka 4 m , hrúbka niečo kolem 55 mm šírka 400 až 500 mm, chcel by som si postavať Tele Thine line no a mám problém sa rozhodnúť či spodok tela urobiť s jedného kusu alebo dvoch ,,pri takmer pol metrovej šírke s krásnou textúrou by sa človek hneď rozhodol pre jeden kus ale ako tak pozerám na zadky gitár (Swap Ash) všetky sa skladajú min. s dvoch kusov ,top je jasný ,,ako by ste sa rozhodli alebo prečo urobiť radšej zlepenec ?
Já, když jsem třeba jasan nařezal na kratší desky, tak se docela prohl
to pnutí tam prostě v dřevě je a jak ho někde narušíš, může a nemusí se to lehce pokroutit. (stalo se mi to i na dřevě ze sušičky z roku 99) Je lepší to lepit ze dvou kusů pro stabilitu.
Když máš tak širokou fošnu a je bez prasklin a suchá, použij ji na celou šířku. Normální je, že střed se při schnutí dost vyboulí, často i popraská. Pak je lepší to říznout napůl. Jestli je korýtko neprasklé a decentní jako na painově fotce, udělal bych to z toho. Nějaké napětí se ještě povolí při frézování dutin, ale na kroucení to bude mít minimální vliv. U těla nic nehrozí.
Top pak může být rozevřený dvoudílný kvůli estetice. Třeba z černého ořechu, to by se mi líbilo.
Top pak může být rozevřený dvoudílný kvůli estetice. Třeba z černého ořechu, to by se mi líbilo.
jo mám ju narezanú na kratiše kusy tak mám tiež také korýtka stoho , bez trhlín ,,jedno prkýnko som frézkou vyrovnal do roviny má tam ešte 10 mm rezervu k požadovanej hrúbke ,
chcem robiť dvojičky jedna bude jaseň-hruška, druhá jaseň -jaseň mám aj orech v zásobe ale ten by som chcel použiť na niečo iné ,,asi to spravím že jedna vanička bude s kusu a druhá s dvoch
chcem robiť dvojičky jedna bude jaseň-hruška, druhá jaseň -jaseň mám aj orech v zásobe ale ten by som chcel použiť na niečo iné ,,asi to spravím že jedna vanička bude s kusu a druhá s dvoch
To je parádní fošna. A je dál od středu, tak už se kroutit nebude. U kusů, co jdou až na dřeň (střed stromu), se střed většinou musí vyřezat. Ušetřil bych si jedno lepení.
Přestože to bude thinline, bacha na ten jasan, bývá moc těžký a nerezonuje (spíš asi rezonuje na moc vysokých frekvencích). Takže jasan-jasan nevím-nevím. Některé hrají, jiné ne. Jasanový top bude krásný, to bezpochyby, co k tomu dát třeba spodek z lípy nebo ořechu. Jestli ten jasan bude znělý, pak bych aspoň esteticky oddělil spodek od topu tmavou dýhou, bindingem apod.
Přestože to bude thinline, bacha na ten jasan, bývá moc těžký a nerezonuje (spíš asi rezonuje na moc vysokých frekvencích). Takže jasan-jasan nevím-nevím. Některé hrají, jiné ne. Jasanový top bude krásný, to bezpochyby, co k tomu dát třeba spodek z lípy nebo ořechu. Jestli ten jasan bude znělý, pak bych aspoň esteticky oddělil spodek od topu tmavou dýhou, bindingem apod.
hmm nemyslím si že by to nehralo,, jaseň europsky je zvučné drevo a skúšal som aj klepať po tej fošní tak sa pekne chveje ,rezonuje teda ,,,ale aj tak si mi dal chrobáka do hlavy ,,,o dákych 30 strán dozadu staval kolega square tiež thineline s jaseňu tak by sa mohol vyjadriť ,ako mu to hrá
Opravoval jsem známému jasanového strata, co mu někdo stavěl na zakázku za dost peněz. Těžké to bylo a zvuk podprůměrný. Nakonec to rád vyměnil za neznačkového čínského strata z lípy.
Na druhou stranu Miloš Makovský má kytary celojasanové včetně krku, a nic jiného prý nechce.
Na druhou stranu Miloš Makovský má kytary celojasanové včetně krku, a nic jiného prý nechce.
ešte som uvažoval aj nad treťou verziu lipa-lipa tej mám tiež na mraky prírodne sušenú zo 20 rokov uloženú v senníku ,,len na to by bolo treba nejakú lepšiu povrchovku ,,šelak by to asi neuchránil proti ryhovaniu ?
Záleží jak tlustá vrstva šelaku. Pravda, na lípu spíš 0,5mm PU nebo velmi pečlivé zacházení.
Jakože, co jsem dělal z Jasanu některé kytary, tak všechny měly brutální charakter a lezlo z toho celé frekvenční spektrum. Krásný, jasný a konkrétní zvuk s pevnými spodky. A hlavně ten dlouhý sustain
Nelíbí se mi akorát bahenní jasan na el. kytarách. Vzhledově je pěkný, ale po té stránce, co z toho pak leze se to opravdu hodí víc na basové kytary.
"Náš" jasan bych uplně nazatracoval, první tele co sem dělal z jednoho kusu má sice takový neforemný, nevýrazný zvuk (ale né všechno házím na dřevo) ale když už jsme u toho dřeva, kytaru mám asi 3roky a tělo se mi vůbec neprohlo. Druhý tele byl zelenej thinline a ten je posunutý někde jinde, zvuk je super, na ten nedám dopustit.
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
Zajímá mě spíš jak se zvukově tváří "topol". Mám doma krásnou starou fošnu ale je to dřevo lehké, řídké. Má cenu investovat do něčeho takového? Představu mám - tělo topol (uprostřed proužky jatoby), top jasan. Nebo by bylo lepší tělo komplet z jasanu? Děkuju 
◘Laney CUB 12R ◘Telecaster ◘Vox Satchurator ◘Boss CE3 ◘Ditto Looper
Topoľ svojou štruktúrou patrí do rovnakej kategórie driev ako napr. jelša alebo lipa, ale je ešte o niečo ľahší. Ja myslím že v kombinácii s jaseňom by to mohlo fungovať
Topol (nemyslím ten japonský) je naprosto neužitečné dřevo. Ani pořádně nehoří. Není jasno, co je na té staré fošně krásného, kdyby alespoň nebyla "stará". Takto je již úplně nanic. I dřevo stárne (použitelnost na leccos se zmenšuje). Proboha, proč si někdo dává řezat topolové fošny a ještě je skladuje? Měl jsi to dříví v mašině? Umíš ho vůbec rozumně opracovat? Už na pile zjistíš, jak na tom jsi ... Natož na štosně či pod bruskou. Hodně štěstí.
Ono stačí vzít rozum do hrsti - dělají se z topolu příhradové vazníky? Ne. Dělají se z něj krovy či stropní trámy? Ne. Dělají se z něj sruby? Ne. Dělají se z něj podlahy? Ne. Dělají se z něj okna a dveře? Ne. Dělají se z něj stoly a židle? Ne. Dělají se z něj alespoň dvířka ke skříním? Ne. Dělají se z něj alespoň lišty k výplním zmíněných dvířek? Ne. Dělají se z něj hračky? Ne. Dělají se z něj alespoň podložky pod něco, futruje se do laťovek, do překližek, jsou z něj nějaké dřevotřísky či mdf? Ne. Dělá se z něj dřevěné uhlí? Ne. Na topolových kmenech se docela dobře pěstují houby. Opravdu, úroda je překvapivá (vyzkoušeno). Ovšem ne na fošně, ta je opravdu nanic.
Ono stačí vzít rozum do hrsti - dělají se z topolu příhradové vazníky? Ne. Dělají se z něj krovy či stropní trámy? Ne. Dělají se z něj sruby? Ne. Dělají se z něj podlahy? Ne. Dělají se z něj okna a dveře? Ne. Dělají se z něj stoly a židle? Ne. Dělají se z něj alespoň dvířka ke skříním? Ne. Dělají se z něj alespoň lišty k výplním zmíněných dvířek? Ne. Dělají se z něj hračky? Ne. Dělají se z něj alespoň podložky pod něco, futruje se do laťovek, do překližek, jsou z něj nějaké dřevotřísky či mdf? Ne. Dělá se z něj dřevěné uhlí? Ne. Na topolových kmenech se docela dobře pěstují houby. Opravdu, úroda je překvapivá (vyzkoušeno). Ovšem ne na fošně, ta je opravdu nanic.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Homemade kytara
No tak ses nám tady zase vyzvracel ty blábole a teď nějaká fakta. Topol je na tělo elektrický kytary použitelnej úplně stejně jako olše nebo lípa. V Hořovicích by mohli vyprávět. Zkuste se zeptat Standy Jelínka, z jakýho dříví je ten jeho červenej Kramer, na kterej hraje celej život.
Zadej si do vyhledávače poplar guitars a uvidíš, co je na světe pitomců, který z toho nepoužitelnýho dřeva dobrýho jen na pěstování hub dělá kytary.
Zadej si do vyhledávače poplar guitars a uvidíš, co je na světe pitomců, který z toho nepoužitelnýho dřeva dobrýho jen na pěstování hub dělá kytary.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
tož, každý má jen osobní zkušenost, a tu leckdy zveličí. Beru jakékoliv info, konkrétní, nikoliv vyčtené. Na leckteré kytaře hraje hlavně krk, železo a snímače. To se pak nedá moc o korpusu mluvit.
Tož, ať to postaví a zahraje.
Tož, ať to postaví a zahraje.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.