Furch vaše poznatky a názory
Pravidla fóra
Re: Furch vaše poznatky a názory
Však já se tam určitě ještě chystám. Jenom musím počkat, až se mi zahojí malíček levé ruky (pád s kola). Jinak kdybych teď uvažoval o nové kytaře, Furch je asi nejvážnější z kandidátů.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Vesmír vyslyšel mé myšlenky, protože už pár dní přemýšlím, že bych ti napsal SZ, jestli nemáš s Furchy nějaké zkušenostiJester píše:Byl jsem teď nedávno u Furcha v Brně. Hrozně jsem byl mile překvapen, zkoušel jsem pár kytar (většinou GA nebo OM) a všechny hrály moc hezky. Řekl bych, že v rámci poměru cena/výkon se jedná (po zdražení zahraničních značek) o více než solidní kup.
S novou cenou Taylorů na tuhle cestu kašlu, protože takovou hodnotu pro mě nemají, a Furchy se mi teď jeví jako nejlepší alternativa. Ale ještě jsem sám nezkoušel...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Klidně napiš, až budeš zkoušet. Jestli budu mít čas a ty chuť
zašel bych tam případně s tebou.
- Nero
- Rádce
Trochu post-ex přidám i svoj poznatky z návštěv u Furcha názory na jejich nástroje. Hned na začátek musím uvést, že píšu jako nový spokojený majitel jejich G21SW 
V posledních týdnech jsem u nich byl čtyřikrát a než se dostanu k psaní o nástrojích, tak musím velmi pochválit obsluhu na showroomu v Brně, ať už prodavačky nebo technika. Všichni byli velmi vstřícní a ochotní pomoci, což vyvrcholilo tím, když sám technik radil, abych si koupil levnější nástroj, protože podle něj hraje lépe než dražší. A ještě mi na ten dražší na počlání natáhl nové struny, aby mě opravdu přesvědčil, že ta levnější je pro mě lepší
Na prodejně mají velmi slušný výběr většiny řad a většiny provedení, co nabízí.
V rámci zkoušení jsem měl v ruce nástroje z jejich řad 20 (konkrétně cedr/mahagon GA), 21 (konkrétně smrk/ořech GA, OM a jumbo), 22 (konkrétně smrk/palisandr GA, OM a jumbo a smrk/mahagon GA - které podle webu ani nemá existovat) a 30 (konkrétně smrk/mahagon OM). O všech nástrojích můžu říct, že jsou opravdu precizně postavené a na všechny se hraje velmi pohodlně. U těch Millenium modelů (2x) mi přijde, že je docela poznat rozdíl v kvalitě zvuku mezi 20 a 21/22, u těch 21 a 22 mi to přijde hodně podobné kvalitou, jiné charakterem. Nicméně za ty prachy, co ty nástroje stojí, mi všechny přijdou jako dobré koupě.
Já jsem ve finále vybíral mezo 21 a 22 Grand Auditorii, pro 21 jsem se rozhodl, protože mi víc seděl charakter zvuku - je víc do výšek, zdá se mi, že z něj leze více harmonických a tak nějak to na mě působilo živěji, pro moje hraní vhodnější volba. Ta 22 má prostě klasický plný smrk/mahagon zvuk, je hutnější, plnější, ale trochu se mi tóny slévaly dohromady a na hraní prsty mi to nepřišlo tak ideální, chyběla mi tam malinko jasnost a jiskra. Pro někoho jiného to ale může být super volba.
V průběhu zkoušení jsem ještě hodně váhal nad OM z řady 22 (smrk/palisandr), ta zněla velmi dobře, ale přece jen jsem víc koukal po zvuku GA, to menší tělo u OM mi tolik nesedlo. Ale zase musím říct, že to je parádní nástroj.
Skvěle taky působilo to OM z řady 30 (Vintage série), to bylo parádně živé, ale zase to nebyl typ zvuku, co jsem hledal. Nicméně tu už si z prodejny někdo odnesl.
Suma sumárum, jak již bylo poznamenáno v předchozích příspěvcích - v současné situaci, kdy ceny Taylorů a podobných nástrojů silně vyskočily nahoru, může být Furch pro spoustu lidí skvělou volbou. Za třetinovou nebo poloviční cenu si myslím, že lze sehnat srovnatelný nástroj české výroby.
V posledních týdnech jsem u nich byl čtyřikrát a než se dostanu k psaní o nástrojích, tak musím velmi pochválit obsluhu na showroomu v Brně, ať už prodavačky nebo technika. Všichni byli velmi vstřícní a ochotní pomoci, což vyvrcholilo tím, když sám technik radil, abych si koupil levnější nástroj, protože podle něj hraje lépe než dražší. A ještě mi na ten dražší na počlání natáhl nové struny, aby mě opravdu přesvědčil, že ta levnější je pro mě lepší
V rámci zkoušení jsem měl v ruce nástroje z jejich řad 20 (konkrétně cedr/mahagon GA), 21 (konkrétně smrk/ořech GA, OM a jumbo), 22 (konkrétně smrk/palisandr GA, OM a jumbo a smrk/mahagon GA - které podle webu ani nemá existovat) a 30 (konkrétně smrk/mahagon OM). O všech nástrojích můžu říct, že jsou opravdu precizně postavené a na všechny se hraje velmi pohodlně. U těch Millenium modelů (2x) mi přijde, že je docela poznat rozdíl v kvalitě zvuku mezi 20 a 21/22, u těch 21 a 22 mi to přijde hodně podobné kvalitou, jiné charakterem. Nicméně za ty prachy, co ty nástroje stojí, mi všechny přijdou jako dobré koupě.
Já jsem ve finále vybíral mezo 21 a 22 Grand Auditorii, pro 21 jsem se rozhodl, protože mi víc seděl charakter zvuku - je víc do výšek, zdá se mi, že z něj leze více harmonických a tak nějak to na mě působilo živěji, pro moje hraní vhodnější volba. Ta 22 má prostě klasický plný smrk/mahagon zvuk, je hutnější, plnější, ale trochu se mi tóny slévaly dohromady a na hraní prsty mi to nepřišlo tak ideální, chyběla mi tam malinko jasnost a jiskra. Pro někoho jiného to ale může být super volba.
V průběhu zkoušení jsem ještě hodně váhal nad OM z řady 22 (smrk/palisandr), ta zněla velmi dobře, ale přece jen jsem víc koukal po zvuku GA, to menší tělo u OM mi tolik nesedlo. Ale zase musím říct, že to je parádní nástroj.
Skvěle taky působilo to OM z řady 30 (Vintage série), to bylo parádně živé, ale zase to nebyl typ zvuku, co jsem hledal. Nicméně tu už si z prodejny někdo odnesl.
Suma sumárum, jak již bylo poznamenáno v předchozích příspěvcích - v současné situaci, kdy ceny Taylorů a podobných nástrojů silně vyskočily nahoru, může být Furch pro spoustu lidí skvělou volbou. Za třetinovou nebo poloviční cenu si myslím, že lze sehnat srovnatelný nástroj české výroby.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ta s výřezem? Protože jestli jo, tak já si odnesl její sestřičku, která hrála o dost líp (samozřejmě pro moje uši).Nero píše: V průběhu zkoušení jsem ještě hodně váhal nad OM z řady 22 (smrk/palisandr), ta zněla velmi dobře, ale přece jen jsem víc koukal po zvuku GA, to menší tělo u OM mi tolik nesedlo. Ale zase musím říct, že to je parádní nástroj.
Jinak souhlas se vším výše psaným.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
- Nero
- Rádce
Ta, co jsem zkoušel, byla bez výřezu.
PetrPeter 1975 - 2008
Aha, tak ta tehdy na krámě nebyla.
- Nero
- Rádce
Oni to na krámě docela točí, je možné, že ji přivezli místo té, co sis ty odnesl. Já jsem v úterý zarezervoval tu G21 a v pátek už měli na krámě další kousek.
PetrPeter 1975 - 2008
Furch má letos 2 nylonové novinky, obě vkusný celomasivek.
Ta v lesku s palisandrem mě zas tolik nezajímá (tolik už nejsem ochoten za nylon vydat), ale matnou mulatku v oříšku si rozhodně zajdu vyzkoušet - u Humla by obě měly být někdy v říjnu. Standardně je budou dělat s ořechem 45 mm, ale připadá mi zajímavá možnost nechat si tu kytaru udělat s 48 mm, to by mi asi bylo příjemné. Tak jsem velmi zvědaf, třeba moje nylonová Yamaha pak půjde do světa.

Ta v lesku s palisandrem mě zas tolik nezajímá (tolik už nejsem ochoten za nylon vydat), ale matnou mulatku v oříšku si rozhodně zajdu vyzkoušet - u Humla by obě měly být někdy v říjnu. Standardně je budou dělat s ořechem 45 mm, ale připadá mi zajímavá možnost nechat si tu kytaru udělat s 48 mm, to by mi asi bylo příjemné. Tak jsem velmi zvědaf, třeba moje nylonová Yamaha pak půjde do světa.

| Cruel YT | Cruel sptf
- Nero
- Rádce
Jen počítej s tím, že kdyby sis nechal dělat na zakázku jiné parametry krku, tak je to na čekání cca 3 měsíce. Alespoň tak mě varovali v brněnském showroomu.
Ta GN2 by měla být na úrovni mé G21, takže věřím, že by mohla hrát hodně pěkně.
Ta GN2 by měla být na úrovni mé G21, takže věřím, že by mohla hrát hodně pěkně.
PetrPeter 1975 - 2008
Vím a počítám s tím, u Humla mi to taky říkali.
3 měsíce za Furcha jsou pohoda, jsem zvyklý na "ruské" termíny českých kytarářů.

No uvidíme.
3 měsíce za Furcha jsou pohoda, jsem zvyklý na "ruské" termíny českých kytarářů.
No uvidíme.
| Cruel YT | Cruel sptf
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
Pěkné obsáhlé shrnutí. Přiznám se, že pocity mám podobné (jen jsem vybíral u Humlů a odešel s D31SR). Pro úplnost jsem do výběru zahrnul i D40, abych se měl od čeho odpíchnout a musím říct, že tam asi není co řešit. Řada 20 zní podstatně lépe a nestojí o tolik více.Nero píše:Trochu post-ex přidám i svoj poznatky z návštěv u Furcha názory na jejich nástroje. Hned na začátek musím uvést, že píšu jako nový spokojený majitel jejich G21SW![]()
Zajímavé bylo mít možnost vyzkoušet si různé tvary se stejnými materiály, aby člověk konečně mohl solidně vyhodnotit, který tvar vlastně chce. Překvapilo mě, jak velký (negativní) vliv na zvuk má výřez. V podstatě, když jsem slyšel ten rozdíl, dospěl jsem k názoru, že nechápu, proč někdo vůbec kytaru s výřezem dělá.
Řada 21 mne zaujala už tím, že mám rád ořech (jako strom a i se mi líbí to dřevo), bohužel dostupná byla jen OM21. Tvar OM byl pro mne zvukově řekněme skromnější. Ale možná je to zvyk, vždycky jsem měl dreadnoughty. Zvukový rozdíl oproti OM20 obrovský, takže soudím, že kdyby byla na místě D21, postoupila by do užšího výběru. Nakonec jsem skončil mezi D22SR a D31SR - ty zněly při hraní velmi podobně. Když jsem si však na to nechal zahrát (od jisté doby už kupuju nástroje jedině tak), zjistil jsem, že ta 31 zní o dost lépe - bohatší zvuk, a zároveň čitelnější. Přikládám to i tomu že 22 byla opět s výřezem (bohužel nebyla možnost porovnat to s verzí bez výřezu). Vyšší řady jsem se bál zkoušet (pod přísným dozorem manželky), už i těch 30k za D31 jsem musel chvíli vstřebávat - na amatérské hraní doma to není úplně nejnižší částka. Ale tak zase, má-li to člověka bavit, je kvalitní nástroj potřeba.
To s tím výřezem je pěkná blbost. Hledal jsi nějaký zvuk a dalo ti ho Déčko bez výřezu. Mě zase OM s výřezem... A jestli je zvuk kytary s výřezem o facku horší, tak to bohatě vyváží pohodlí ve vyšších polohách. Což je věc kterou můžu ocenit až u svého Furcha, u mých starších akustik byla myšlenka hraní za sedmým pražcem trochu úsměvná.
- konar
Tak samozřejmě - vždycky to je o tom, že člověk hledá nějaký zvuk. Předně bych rád ujasnil, že všechny kytary, které jsem zkoušel zněly dobře. I to Durango, které jsem na začátku "zavrhl" znělo dobře.
Výřez/nevýřez jsem měl možnost zhodnotit na stejném modelu řady 20 a 22 (tvar si už nepamatuju). Výsledek byl v obou případech stejný a překvapil mě. Čekal jsem, že nic nepoznám.
Že je nějaké hodnocení subjektivní ještě podle mě neznamená, že je to nutně blbost. Různé tvary těl a v těch vyšších kategoriích i různá dřeva bych hodnotil prostě jako různé alternativy stejné kvality. Podobně jako kolega Nero jsem měl pocit, že řada 20 oproti 21 a výše hraje prostě o něco hůře. Dál už to hrálo stejně dobře, jen jinak. A podobné pocity jsem měl s tím výřezem. Lze si to přeložit např. tak, že by mě poměrně překvapilo, kdyby někdo hledal právě takový zvuk. Ale stát se může leccos.
S pohodlím ve vyšších polohách. No nevím, je fakt, že posledních cca 10 let jsem hrál hlavně na elektriku, takže ani s výřezem bych tomu neřekl zrovna pohodlí. Ale to uznávám, že je hodně subjektivní pohled.
Po pravdě řečeno - nejraději bych býval vzal jak to, co jsem vzal, tak tu OM21. Ty kytary hrály každá trochu jinak a obě parádně. Ale zase nejsem Rothschild.
Výřez/nevýřez jsem měl možnost zhodnotit na stejném modelu řady 20 a 22 (tvar si už nepamatuju). Výsledek byl v obou případech stejný a překvapil mě. Čekal jsem, že nic nepoznám.
Že je nějaké hodnocení subjektivní ještě podle mě neznamená, že je to nutně blbost. Různé tvary těl a v těch vyšších kategoriích i různá dřeva bych hodnotil prostě jako různé alternativy stejné kvality. Podobně jako kolega Nero jsem měl pocit, že řada 20 oproti 21 a výše hraje prostě o něco hůře. Dál už to hrálo stejně dobře, jen jinak. A podobné pocity jsem měl s tím výřezem. Lze si to přeložit např. tak, že by mě poměrně překvapilo, kdyby někdo hledal právě takový zvuk. Ale stát se může leccos.
S pohodlím ve vyšších polohách. No nevím, je fakt, že posledních cca 10 let jsem hrál hlavně na elektriku, takže ani s výřezem bych tomu neřekl zrovna pohodlí. Ale to uznávám, že je hodně subjektivní pohled.
Po pravdě řečeno - nejraději bych býval vzal jak to, co jsem vzal, tak tu OM21. Ty kytary hrály každá trochu jinak a obě parádně. Ale zase nejsem Rothschild.
- Nero
- Rádce
Hele, v rámci zkoušení jsem měl možnost vzít do ruky shodné nástroje (stejná řada, stejný typ těla) lišící se výřezem a neslyšel jsem v tom zásadní rozdíl.
PetrPeter 1975 - 2008
Já bych to neřešil, diskuse o vlivu výřezu na zvuk akukytar je snad nejfrekventovanější mlácení slámy, které nemá a nebude mít žádný jasný závěr.
Věta "nechápu, proč někdo vůbec kytaru s výřezem dělá" je ultimátní hláška (pardon, fakt bez urážky).
Pro Konara je to evidentně v něčem zásadní a slyšel co slyšel. Tak si holt Furcha s výřezem nekoupil, každý nepotřebuje hrát za 14. pražcem. 
| Cruel YT | Cruel sptf
- konar
Věta "nechápu, proč někdo vůbec kytaru s výřezem dělá" je emotivní výlev, kterému není třeba přisuzovat nějakou extra váhu. Prostě jsem tím chtěl říct, že mě to překvapilo fakt hodně (což může být ale také nulovým očekáváním). Tak se omlouvám, pokud jsem tím někoho rozčílil.
Však v pohodě, není se za co omlouvat, nikoho jsi nerozčílil, bylo vcelku jasné, v jakém jsi psal rozpoložení. 
Všechny tyhle "drobnosti" kolem akukytar jsou strašně o subjektivních preferencích. A to ještě momentálních, protože se u každého můžou časem měnit.
Všechny tyhle "drobnosti" kolem akukytar jsou strašně o subjektivních preferencích. A to ještě momentálních, protože se u každého můžou časem měnit.
| Cruel YT | Cruel sptf
Zdravím, nedá mi to a musím taky přispět, jako čerstvý majitel Furcha D31SR. Kytaru jsem vybíral už tak minimálně dobré dva tři roky. Resp. spíš jsem na to celou tu dobu šetřil co to šlo
Prošel jsem v Praze co se dalo, vyzkoušel všechno možné, od Cortů přes Seagully, Takaminy, až po Taylory, Martin apod. Začal jsem s představou investice kolem patnácti tisíc, načež jsem zjistil, že za to neseženu nic než z mého pohledu "kompromis", a na to mi těch peněz zase bylo líto...tak jsem šel výš a výš, a začal se obávat, že i kolem 30ti budu mít problém...líbily se nějaké modely od Taylora, třístovky, pak Martin 16RGT, na každém modelu něco trochu jiného, ale nikdy to nebylo to "ono".
A pak jsem se, dva roky zpátky, zavítal do Humla. V prodejně mě zaujala ochota všech prodavačů a velký výběr "těch lepších" nástrojů (né milion kytar kolem 5ti tisíc jako jinde). Tak jsem si tenkrát řek, budu trochu patriot, proč si kupovat Taylora za o třetinu dražší cenu než českou kytaru minimálně stejně dobrou. Teďka už to byla rychlovka. V červnu tohoto roku jsem tam nadšeně naběhnul, nejdřív s udělal přehled podle youtubu (nevěřil jsem ale, že to skončí něčím, co jsem slyšel přes repráky), zaujala mě D31SR, a pak to dvě hoďky testoval v prodejně. Od začátku to ale bylo stylem porovnávání s výše zmíněným modelem, v podstatě jsem měl okamžitě jasno, vzal jsem jí do ruky a byl jsem uchvácen
velmi hutné basy, konkrétní středy a výšky, pro mě jednoduše luxusní zvuk. Akorát jsem si nechal dodělat užší krk, 43mm (trvalo to cca 2 a půl měsíce).
Nejsem žádnej extra kytarista, máme amatérskou kapelu, dávám přednost akustický hudbě, sám hraju spíše beglajt...Nejdřív jsem si říkal, 30 tisíc, jestli jsem se nezbláznil, na to moje hraní. Ne, nelituju ani trochu. Ta kytara je naprosto skvělá, slovy laika se ní "hraje pohodlně", a navíc mě nutí neustále hrát, nedokážu přestat, jak mě to najednou baví
. Je to nástroj, který mi snad nějakou chvilku vydrží, takže investice na dlouho. Toť pro ty, kdo mají podobné dilema, kolik do toho investovat a jestli vůbec 
Každému asi sedí něco jiného, někdo třeba nakonec dá přednost Taylor / Martin. Za mě má ale Furch obrovskou pochvalu, myslím, že konkurenční značky za stejnou cenu nedosáhnou podobné kvality ani náhodou. Nebo prostě hrají "trochu jinak", zase se nechci hádat, jde o zvuk a všechno je velmi subjektivní
A pak jsem se, dva roky zpátky, zavítal do Humla. V prodejně mě zaujala ochota všech prodavačů a velký výběr "těch lepších" nástrojů (né milion kytar kolem 5ti tisíc jako jinde). Tak jsem si tenkrát řek, budu trochu patriot, proč si kupovat Taylora za o třetinu dražší cenu než českou kytaru minimálně stejně dobrou. Teďka už to byla rychlovka. V červnu tohoto roku jsem tam nadšeně naběhnul, nejdřív s udělal přehled podle youtubu (nevěřil jsem ale, že to skončí něčím, co jsem slyšel přes repráky), zaujala mě D31SR, a pak to dvě hoďky testoval v prodejně. Od začátku to ale bylo stylem porovnávání s výše zmíněným modelem, v podstatě jsem měl okamžitě jasno, vzal jsem jí do ruky a byl jsem uchvácen
Nejsem žádnej extra kytarista, máme amatérskou kapelu, dávám přednost akustický hudbě, sám hraju spíše beglajt...Nejdřív jsem si říkal, 30 tisíc, jestli jsem se nezbláznil, na to moje hraní. Ne, nelituju ani trochu. Ta kytara je naprosto skvělá, slovy laika se ní "hraje pohodlně", a navíc mě nutí neustále hrát, nedokážu přestat, jak mě to najednou baví
Každému asi sedí něco jiného, někdo třeba nakonec dá přednost Taylor / Martin. Za mě má ale Furch obrovskou pochvalu, myslím, že konkurenční značky za stejnou cenu nedosáhnou podobné kvality ani náhodou. Nebo prostě hrají "trochu jinak", zase se nechci hádat, jde o zvuk a všechno je velmi subjektivní
Furch 31 už stojí třicet? Dost to stouplo, mě stál pár let zpátky OM-32 celých 23,000.