Rovnání krku bez výztuhy u španělky ( např. Cremona)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
mirda

Rovnání krku bez výztuhy u španělky ( např. Cremona)

Příspěvek od mirda »

Na podobné téma tu sice vlákno je, ale jsou tam samé kecy a žádné seriozní info..., které by někomu usnadnilo práci .
Mám doma pár španělek Cremon ( ve velice zachovalém stavu-) -a problémem je právě ten prohnutý krk " do luku" . ( " Vrtule" bych neřešil vůbec....). Ty kytary by určitě za záchranu stály, ale zase ne za velkou investici u kytaráře.
A jak se tak v kytarách vrtám a občas něco poopravím a seřídím, tak bych se rád naučil i tohle , protože je to skoro největší problém u starých kytar.
Proto bych rád poprosil o zasvěcenou radu od někoho , " kdo ví co mluví "... abych na to nešel " metodou slepých uliček" jako kolega Cimrman.. :)
mirda

Re: Rovnání krku bez výztuhy u španělky ( např. Cremona)

Příspěvek od mirda »

...tak po pár dnech koukám.. a rady veškeré žádné.....No- asi to fakt není prča se do toho zodpovědně pustit..
Ale nějaký minimální zkušenosti a odezvu :D od fooristů bych čekal...
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Když jsi jejich rady označil v prvním příspěvku jako
mirda píše: samé kecy a žádné seriozní info...
, tak se nediv, že si nikdo zase nechce naběhnout na pěst.
mirda

Příspěvek od mirda »

Tak pesimisticky bych to neviděl....Spíš je to natolik náročná věc, že se do toho asi málokdo pustil-spíš to svěřil odborníkovi...
To ale u kytary s cenou do 1.000,- kč je cenově mimo mísu....

Napadá mě k tomu ještě toto: kdyby bylo nutno odlepit i hmatník, tak už by asi stálo za úvahu dát do krku kovovou výztuhu...

No - uvidíme- bude to asi program na dlouhý zimní večery... :?

PS: taky jak se mi ty starý španěly nahromadily...tak je taky zkoumám zevnitř- a ejhle- koukám jak péro z gauče...ty starší modely byly žebrovaný stejně jako " profi španělky " tzv: " do vějíře"..( mluvím o velikosti 4/4..a cenově ty trochu lepší - cca 400,- v 60 tých letech a dále...v 70-tých taky . Pak tu mám 4 stejné modely- 2 z 70-tých let ( vějíř) ..a ty z kraje 80-tých let -už to soudruzi ojebali a jsou tam žebra jen vertikálně-podobně jako na zadní desce.
Asi hledali kde všude uspořit.

Škoda, že jsem si " neprohmátnul" moji druhou Cremonu-typ 4691 z r 1989- co stála 860,- kč -měla nylon struny-a zvukově byla fakt hodně dobrá ( v porovnání, co tenkrát měli lidi okolo mě...)
nemáte ji někdo z tý doby??
Přílohy
Měl sem.jpg
Měl sem1.jpg
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Kdysi jsem podobný problém řešil, jednak rovnat krk a vůbec jsem starou španělku z 80-tých let předělával jakoby na "westernovou" kytaru - úprava hlavy na jiné strojky, zúžení krku(hmatníku) a zároveň vytvoření rádiusu, přepražcování, kostěný nulťák a samozřejmě kovová výztuha krku. Neodlepoval jsem ale hmatník, ale vyfrézoval jsem drážku z opačné strany, tu jsem po namontování výztuhy zalil nějakým obarveným epoxidem a přebrousil a nevypadalo to špatně. Vzhledem k zanedbatelné ceně nástroje jsem riskoval jen vyhození materiálu a vynaložení zbytečné práce. Nakonec ten výsledek (včetně celkového laku) nebyl až tak špatný a kytara někde hraje (jakmile jsem koupil jumbo tak jsem ji prodal). Pokud máš dost času, chuti a trochu šikovné ruce, tak jdou dělat kouzla i se starýma kytarama.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Už nějakou dobu se opravami a servisem částečně živím, těch starých španělek lidi nisí k nám do obchodu hodně, snažím se je přemluvit na jinou kytaru ale 99% z nich zaplatí za opravu protože mají ke kytaře nostalgický vztah. Největší problém jsou zmíněné prohnuté krky, tady bych viděl jako jediné funkční řešení výztuhu ale vynaložené úsilí hodně překročí hodnotu nástroje, rovnání krku si myslím je nereálné, fyziku neošidíš, tah strun to ohne zpátky. Řeším to tak že zkusím co nejmenší dohmat a co nejtenší struny u kovových (které tam většina zákazníků chce) 009 - 042
Druhý problém jsou mechaniky, většinou ulomený některý kolík, u těch starých to vyměnit nejde, u novějších ano ale samotné kolíky se těžko shánějí (jedině že zbydou ze sundaných mechanik při výměně) nová mechanika cca 250,- + práce a už to naskakuje. A to mluvím o mechanikách s nylonovými válečky na hřídeli, na ty staré malé španělky kde jsou hřídele kovové 0,6mm se mechaniky shánějí velmi špatně.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
mirda

Příspěvek od mirda »

Díky za odezvu...

Ten "co nejmenší dohmat" řeším přesně tak, jak píšeš.. Ubroušení na kobylce, případně úprava zážezů v nuláku,, a tenký struny-většinou volím Siriusky. Mnohdy se to povede, ale někdy to nestačí.

Pravda, že nějaký experiment bych na kytaře, co mě stála čtyři stovky bych zkusit mohl.
Zajímavý je , že některý kusy ten velký tah kovových strun celý léta vydržely a krky mají furt parádní..Asi se někdy povedlo, že dělníci sáhli po lepším kousku dřeva .I kobylky držej..to taky potěší.

A všimnul sis někdy toho žebrování-jak jsem psal?
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Krky - přesně tak, některé krky drží, některé ne, většina Cremon má krky bukové což je sice dřevo tvrdé ale zároveň se z toho dělá napařením ohýbaný nábytek, tak asi bude citlivé na vlhkost.
Žebrování - všiml, zvláště když lepím kobylku tak u toho vějíře se to "super" podkládá :-)

Zrovna včera jsem řešil kuriózní případ, španělka (výroba neznámá, štítek není, Cremona to není) krk rovný až moc, druhý a třetí pražec drnčí, dohmat jak na el. kytaře. U toho lístek z popisem a nákresem - snížit kobylkový plátek, vyměnit stuny, vyčistit, nakonzervovat. Autor lístku - učitel z hudebky. Volal jsem že je potřeba udělat přesný opak - vzala mi to slečna která do hudebky chodí chvíli a že jí to tak napsal učitel.
Dohodli jsme se že mi v září zavolá přímo učitel - tak uvidíme :D
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
mirda

Příspěvek od mirda »

JJ- na podložení toho "vějíře" mám takový udělátko, albych to nerozmačkal... Dvakrát jsem lepil částečně odlepenou kobylku, která byla tak zkroucená, že jsem na dotahnutí svorky musel vzít hasák... :) , ale pomohl jsem si.

Ještě takovou vychytávku ( třeba to taky tak děláš)..Když to zevnitř pod kobylkou podkládám, tak abych z toho nezešílel a usadil to přesně jak mám pod kobylku, tak si střihnu dva čtverečky z takový tý oboustranně lepící pásky -nalepím to na tu " podpěrku, co strkám dovnitř .. a a usadím to .
Pak už jen hlídám svorku a dřevo, kterým kobylu domačkávám zvenku-shora ( dřevo mám taky podložený takovým plátkem gumopěny, abych kobylce neublížil...)
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Oboustranku taky používám, což mi připomíná že musím koupit. Do kobylky zespod navrtávám dvě malé dírečky a strčím tam ucvaknuté hřebíčky aby vyčnívaly několik mm, po nanesení lepidla kobylku zatlačím a díky těm hřebíčkům nikam neuhne. Pokud je kbylka poodlepená, snažím se ji dostat dolů celou, na pásové brusce srovnat a zalepit zpět.
mirda

Příspěvek od mirda »

Jojo--s těma hřebíčkama...taky vychytávka. Díky
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Cremona dělala i konzumní kytary s mahagonovými krky a smrkovými deskami. Mám jednu doma, z roku 1970. Stála ovšem třičtvrtě platu. Hraje mizerně, je vyšeptalá, hrálo se na ni denně 20 let, pak si teprve odpočinula. A po rocích kovových strun je samozřejmě krk ohnutý. Nic se s ní dělat nebude, na hraní to stejně nejni. Nová překližka Strunal hraje velmi dobře.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
mirda

Příspěvek od mirda »

?? Co si mám představit pod pojmem " konzumní kytary " za " třičtvrtě platu " ??
Aileen

Příspěvek od Aileen »

Ahoj,
s kytarou teprve začínám a mám tátovu španělku Cremonu z roku asi 1988, v té době stála necelých 700,-. Byly na ní kovové struny, takže se jí prohýbá krk a odlepuje kobylka. Ale jinak není špatná (teda aspoň myslím :D ), hrát se na ni ještě tak nějak dá. Novou kytaru zatím kupovat nechci, to si počkám až se toho naučím víc. Přemýšlela jsem teda aspoň o seřízení téhle staré, ale nejsem si jistá - vyplatí se to vůbec? Abych ta oprava nakonec nebyla dražší než samotná kytara :D Na kolik by tak vyšla taková oprava? Je to velký rozdíl při hraní když se teprve učím? Jak říkám, jsem začátečník a moc jiných kytar jsem v ruce zatím neměla :D
mirda

Příspěvek od mirda »

Ahoj, kdybys nebyla z daleka tak ti ji dám trochu do kupy......trochu do toho dělám, ale jsem od Tábora-nevím odkud jsi ty.
Já teď dal dohomady dvě a hrajou parádně-natáh jsem desítky a medím si nad tím prazvukem, na kterým jsem začínal....Mají kupodivu krky rovný.aspoň zatím. Jedna je přesně ta co jsem míval-za 860kčs-druhá je lepší- stála 1050,- Kčs....Jedna byla bez kobylky, druhá měla úplně urvaný krk, ale tak dobře, že po opravě je jako nová ( asi někde ležela hodně dlouho ve dvou kusech... :D )

Jinak určitě ti aspoň do začátku stačí- hlavně aby ladila aspoň do 5-tého pražce a neměla vysoký dohmat.
Aileen

Příspěvek od Aileen »

Já jsem spíš od Hradce Králové, to už kousek je :/ Ale i tak díky za nabídku :)
Zatím ladí docela dobře, ale u toho dohmatu už si nejsem tak jistá... Nad kolikátým pražcem se to vlastně měří? A kolik už je moc vysoký?
Šimkojc

Příspěvek od Šimkojc »

Zrovna včera jsem řešil kuriózní případ, španělka (výroba neznámá, štítek není, Cremona to není) krk rovný až moc, druhý a třetí pražec drnčí, dohmat jak na el. kytaře. U toho lístek z popisem a nákresem - snížit kobylkový plátek, vyměnit stuny, vyčistit, nakonzervovat. Autor lístku - učitel z hudebky. Volal jsem že je potřeba udělat přesný opak - vzala mi to slečna která do hudebky chodí chvíli a že jí to tak napsal učitel.
Dohodli jsme se že mi v září zavolá přímo učitel - tak uvidíme :D[/quote]

Jak je to přísloví? Kdo umí, umí, kdo neumí, učí..?
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

Dovolim si tema ozivit s dotazem ohledne krku na "parlorce" Cremona :) Kytaru jsem poridil nedavno s tim, ze si na ni zkusim preprazcovani a idealne i presazeni krku (bez vetsich ocekavani - kytaru predem povazuju za odepsanou a cokoliv nad to bude bonus). Krk se pohnul ve spoji po smeru strun (tzn. dohmat se hodne zvednul), ale od spoje dal az k hlave je rovny. Poradi mi nekdo zasvecene, jak tam krk u techhle kytar drzi / co je tam za lepidlo a jestli mi pro sundani pomuze spoj zahrat / jakou metodu podomacku zvolit pro jeho sundani?
stenly67

Příspěvek od stenly67 »

Možná by pomohla fotka, jakým způsobem se ten krk ve spoji pohnul. Kdysi jsem na staré španělce sundával krk a bylo to trochu brutálnější. Řešili jsme to s kámošem, který dělal do dřeva a použili jsme tuším kombinaci nahřátí a nějakého agresivního rozpouštědla a samozřejmě rozumného poklepu na patku krku (ve směru k hmatníku). Krk je nasunut v takové rybinové drážce. Na slepení jsem použil Duvilax LS 50, který vytváří tvrdý spoj a drželo to nafest. Při lepení jsem vytvořil tlak pomocí svěrky samozřejmě opačným směrem od hmatníku k patce, ta drážka je svým způsobem "samosvorná" a spoj se krásně utáhne.
PRS SE Custom 24 30-th Anniversary, Harley Benton CST-24HB, Aria STG 006, Harley Benton PB-Shorty, Jolana Superstar, Marris J390, Line6 SpiderJam, FBV Express MkII, Ebow, Yamaha HY 10G, Korg Pandora PX 3
Farrell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Farrell »

stenly67 píše: 20.01.2020 10:21 Možná by pomohla fotka, jakým způsobem se ten krk ve spoji pohnul. Kdysi jsem na staré španělce sundával krk a bylo to trochu brutálnější. Řešili jsme to s kámošem, který dělal do dřeva a použili jsme tuším kombinaci nahřátí a nějakého agresivního rozpouštědla a samozřejmě rozumného poklepu na patku krku (ve směru k hmatníku). Krk je nasunut v takové rybinové drážce. Na slepení jsem použil Duvilax LS 50, který vytváří tvrdý spoj a drželo to nafest. Při lepení jsem vytvořil tlak pomocí svěrky samozřejmě opačným směrem od hmatníku k patce, ta drážka je svým způsobem "samosvorná" a spoj se krásně utáhne.
Díky za reakci - zatím jsem se posunul k další variantě opravy (snad), kdy jsem sundal hmatník a laboruju nad tím, jestli by nestálo za to do díry ve spoji mezi tělem a krkem naklepat klín (akorát tak, aby se krk vrátil do rovné polohy vůči tělu, resp. trošku "do minusu", aby to pak kompenzovalo tah strun). Za spojem je uvnitř těla blok ze dřeva, takže krk asi relativně má o co se opřít, ale stejně nemám ponětí, co to udělá/neudělá s konstrukcí toho spoje - jinak řečeno, nemám tucha, jestli to tím ještě víc nedodělám :D Jako další varianta mě ještě napadlo rovnou vyfrézovat drážku, za dvě kila koupit výztuhu a namontovat jí tam. (Nicméně - krk sám o sobě je za spojem je v rovině - asi bych tím tenhle problém stejně nevyřešil?)
IMG_20200120_135317.jpg
IMG_20200120_135317-2.jpg
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“