Marshall DSL 40C - výpadky zvuku

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
martycz01

Marshall DSL 40C - výpadky zvuku

Příspěvek od martycz01 »

Zdravím,
mám problém s kombem Marshall DSL 40C. V určitých intervalech při hraní vypadává zvuk (asi na vteřinu) současně s pohasnutim led diody channel select (clean i lead kanál) a cvaknutim přepínacího relé v aparátu. Poté aparát po nějakou dobu hraje bez problémů a později se situace opakuje. Mám pocit že k tomuto častěji dochází když jede aparát na vyšší vykon s čímž je spojena vyšší provozní teplota.

Má někdo podobnou zkušenost a případně radu jak lze toto opravit?

Předem díky za všechny rady

edit: toto se děje se zapojenym fs, bez fs jsem zatim netestoval
Tube Guru
Odborník

Re: Marshall DSL 40C - výpadky zvuku

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, těžko na dálku diagnostikovat, ale přece jen, dle Tvého popisu to vypadá na ztrátu (chvilkový výpadek) napětí +5V pro přepínací relé. Napětí je odebíráno ze síťového transformátoru (žluté vodiče) a přes pojistku FS3 (T1A) jde na diodový můstek (D12, D14, D16, D17), za můstkem je filtrační elektrolyt C75 (1000μF/25V). Odtud jde napětí přes odpor R112 (15Ω/2W) na dva paralelní filtrační kondenzátory C77 (1000μF/25V) a C82 (470nF/63V) do vstupu stabilizátoru REG3 (L7805). Výstup stabilizátoru 5V je filtrován elektrolyt. kondem C80 (22μF/50V) a odtud už jdou na společný napájecí vodič všech relé a u relé přepínajících kanály i na příslušné LED (Ch1-zelená, Ch2-červená). Vadnou součástku bych nepředpokládal, můj tip je studený spoj; zvlášť jestli tam máš někde "hrdou" nálepku ROHS :) . Najdi si voltmetrem těch +5V a pokus se zjistit, jestli se ztratí při tom pohasnutí LED a cvaknutí relé. Anebo můžeš paušálně prohřát páječkou všechny spoje výše jmenovaných součástek s přidáním tavidla (kalafuny) a při troše štěstí ten stuďák odstraníš. Aby se Ti (nebo někomu koho si k tomu pozveš) lépe pracovalo, tak Ti dám schema:
DSL40-60-02-v02.pdf
(1.41 MiB) Staženo 179 x
A hlavně BEZPEČNĚ!!!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
martmi
Nový uživatel

Příspěvek od martmi »

Dobrý den,

mám podobnou zkušenost. Marshall DSL40 mně po 3 hodinách přestane hrát. Musím ho zcela vypnout, počkat chvíli a zapnout. Stalo se to po sešlápnutí footswitche.

Reklamoval jsem. Závadu nenašli. Nepodařilo se jim ji vyvolat. Vyměnili konektor pro fs.

Závada se ale objevila znovu minulý týden při produkci.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, martmi vítej na foru :). I pro Tebe Platí moje odpověď z 31.8.2015.
Pokus se změřit napětí +5V v okamžiku výpadku zvuku třeba na kondenzátoru C80.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“