Drnčení strun
Pravidla fóra
- selmer1967
Re: Drnčení strun
Bud v klidu, na mem Fendru mi lehce drncelo h cko, pri vytahu ve Xlll poloze. Samozrejme jsem mel nastavene predpeti krku naprosto presne, dohmat byl primereny. Pomohlo by zvyseni, ale to ja nechtel.
Takze jedina pomoc...p.Sivcak, prebrouseni krku a nove prazce. Cca 4000 a je po problemu. A to nebyl Stagg, ale novy Fender za 35000. U levnejsich nastroju je to jeste horsi. Zvedni si dohmat, bude se Ti hrat blbe, ale nebude to drncet. Jestli chces mit hru prijemnejsi, tak setri na novy nastroj.
Takze jedina pomoc...p.Sivcak, prebrouseni krku a nove prazce. Cca 4000 a je po problemu. A to nebyl Stagg, ale novy Fender za 35000. U levnejsich nastroju je to jeste horsi. Zvedni si dohmat, bude se Ti hrat blbe, ale nebude to drncet. Jestli chces mit hru prijemnejsi, tak setri na novy nastroj.
Fender American Standard 96' (Lollar, Bare Knuckle, DiMarzio), Gibson Traditionall 16' HP, Crafter Ovation, Diezel Einstein, Engl 412PRO G12M, Fender HotRod lll (Celestion G12M 65), Mesa Boogie V Twin, Cry Baby 95q, Blackstar, MXR, Mooer, aj.
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Já mám teď nové Tele Squier Vibe 50, na něm nové 9 struny a taky s tím drnčením trošku bojuji, prostě to chce správně seřídit prohnutí krku vůči výšce kamenů a poměr drnčení/dohmat/pohodlnost.... No to je tak, když se nová kytara nedá na seřízení ke kytaráři 
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
- selmer1967
Je to bohuzel tak...I kdyz se tomu clovek brani a rika si, ze ta jeho kytara je "preci bomba", tak skutecnost je bohuzel jina. Vetsina z nas hraje z financnich duvodu na " fabriky", vcetne mne, pochopitelne a preci jen to nejsou dokonale nastroje, ohledne rucni a KVALITNI prace. To bych rad zduraznil, protoze mam s kytarari z regionu celkem nedobre zkusenosti. Jeden mi obouchal ebenovy hmatnik pri vymene prazcu a jeste je musel brousit,aby je zarovnal (a to byla kytara za cca 50000) myslel jsem, ze mne klepne...jiny me zase presvedcoval, ze na devitky se na fendru nehraje a drnci mi to proto, proste sracky.
Ono to zbrusovani prazcu je kravina, jak mraky, protoze prazce pak nemaji idealni profil pri styku se strunou. Jsou tam pak plosky, ze...jedina spravna cesta je nechat hmatnik srovnat a natlouct nove prazce. Samozrejme pak seridit dobre predpeti a action.
Ono to zbrusovani prazcu je kravina, jak mraky, protoze prazce pak nemaji idealni profil pri styku se strunou. Jsou tam pak plosky, ze...jedina spravna cesta je nechat hmatnik srovnat a natlouct nove prazce. Samozrejme pak seridit dobre predpeti a action.
Fender American Standard 96' (Lollar, Bare Knuckle, DiMarzio), Gibson Traditionall 16' HP, Crafter Ovation, Diezel Einstein, Engl 412PRO G12M, Fender HotRod lll (Celestion G12M 65), Mesa Boogie V Twin, Cry Baby 95q, Blackstar, MXR, Mooer, aj.
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
- selmer1967
Zahral jsem si na par kytar od handmade vyrobcu, fa.Vivian a Rudy Sivčáka a musim rict, ze tento problem neexistoval. Problem je samozrejme cena a zejmena to, ze kdyz si clovek necha postavit kytaru, tak musi presne vedet, co chce. A to vi malokdo i z profesionalu.
V tomto ohledu je lepsi koupit fabriku, kterou si vyberes z vice kusu a pak ji nechat odborne zkontrolovat a upravit.
Je to vec bezna u zesilovacu, tak nevidim duvod, proc ne u nastroju.
V tomto ohledu je lepsi koupit fabriku, kterou si vyberes z vice kusu a pak ji nechat odborne zkontrolovat a upravit.
Je to vec bezna u zesilovacu, tak nevidim duvod, proc ne u nastroju.
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
- selmer1967
A jeste jedna vec. Krom toho, ze u me kytary se odstranil problem s drncenim(dohmatem),tak se podstatne zlepsil sustain a celkove se ta kytara "probudila". Opravdu mohu jen doporucit. 
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Hele, pražce se přebrušují vždycky, i po čerstvém prvním opražcování ve fabrice. Někteří se chlubí, jak lisují všechny pražce zaráz dokonale rovně, stejně je musí přebrousit. Samozře pak zaoblit korunky, vyhladit, vyleštit, zapravit konce. To je na tom ta práce. Strhnout korunky a udělat z nich plošky umí každej amatér.
Seřízení po koupi je samozřejmost, srovnání pražců hned následuje. Teď jsem přebrušoval 4 kytary, jedna z nich byl Squier CV 50's Strat z konce r. 2012, krásné extra rovné dřevo, přesto potřeboval razantní přebrus. Pak jde seřídit na nižší dohmat bez drnčení, líp ladí. Tohle byl klient, kterému dohmat 2,5mm na 12.p. tlustého E připadal šíleně vysoký. To je pak taky těžké.
Seřízení po koupi je samozřejmost, srovnání pražců hned následuje. Teď jsem přebrušoval 4 kytary, jedna z nich byl Squier CV 50's Strat z konce r. 2012, krásné extra rovné dřevo, přesto potřeboval razantní přebrus. Pak jde seřídit na nižší dohmat bez drnčení, líp ladí. Tohle byl klient, kterému dohmat 2,5mm na 12.p. tlustého E připadal šíleně vysoký. To je pak taky těžké.
Kmensik, v případě že bych měl o tohle u svého tele zájem, co na to ten lakovaný krk ?
A co na to moje peněženka?-D Dívám se, že jsi z Brna, měl bys čas a chuť alespoň na běžné seřízení a zhodnocení co a jak ?
A co na to moje peněženka?-D Dívám se, že jsi z Brna, měl bys čas a chuť alespoň na běžné seřízení a zhodnocení co a jak ?
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
http://kmensik.rajce.idnes.cz/Yamaha_RGX610M/
http://kmensik.rajce.idnes.cz/Westfield/
Odkazy jako příklady broušení pražců s javorovým hmatníkem. Ta velká rýha není ode mne!
Napiš mi email, na Tele se podívám, nějak se domluvíme.
Člověk musí být pečlivý a obezřetný, používat kvalitní maskovací pásku

a nesmý být idiot, jinak to dopadne takhle:

http://kmensik.rajce.idnes.cz/Westfield/
Odkazy jako příklady broušení pražců s javorovým hmatníkem. Ta velká rýha není ode mne!
Napiš mi email, na Tele se podívám, nějak se domluvíme.
Člověk musí být pečlivý a obezřetný, používat kvalitní maskovací pásku

a nesmý být idiot, jinak to dopadne takhle:

Ahoj.
Koupil jsem od kamaráda Epiphone Les Paul Classic, s vyměněným hardwarem, gibsoňáckými snímači a seřízenou před 1-2 roky u Jurkoviče, který tam dal kostěný nulťák, aby ladila i v prvních polohách (dřív neladila). Zabrousil i pražce.
Hned jsem si všimnul, že drnčí otevřené struny A a E. Při zmáčknutí prvního pražce už ne. Vyměnil jsem ty devítky za desítky a stále drnčí (pro rýpaly, neměnil jsem je za tlustší kvůli drnčení, ale kvůli preferenci). Na kytaru se od podzimu nehrálo.. Čím to je, že nehrajou čistě? Kytara jinak hraje výborně, ladí všude, ale tohle mi vadí. Zatím jsem to vyřešil lehkou vrstvou papírků, co jsem dal do sedla nulťáku pod A i E, ale vím, že to je šílenost, hlavně když byl dělaný na míru
Když mrknu na zakřivení krku, tak mi příjde, že na basové straně je lehce prohnutý, na druhé je spíš rovnější. Prosím, poraďte.. 
Koupil jsem od kamaráda Epiphone Les Paul Classic, s vyměněným hardwarem, gibsoňáckými snímači a seřízenou před 1-2 roky u Jurkoviče, který tam dal kostěný nulťák, aby ladila i v prvních polohách (dřív neladila). Zabrousil i pražce.
Hned jsem si všimnul, že drnčí otevřené struny A a E. Při zmáčknutí prvního pražce už ne. Vyměnil jsem ty devítky za desítky a stále drnčí (pro rýpaly, neměnil jsem je za tlustší kvůli drnčení, ale kvůli preferenci). Na kytaru se od podzimu nehrálo.. Čím to je, že nehrajou čistě? Kytara jinak hraje výborně, ladí všude, ale tohle mi vadí. Zatím jsem to vyřešil lehkou vrstvou papírků, co jsem dal do sedla nulťáku pod A i E, ale vím, že to je šílenost, hlavně když byl dělaný na míru
- selmer1967
Ahoj,
-nulty prazec resi ladeni nastroje pouze v pripade, ze je kompenzovany, coz zrejme neni Tvuj pripad a jestli Ti neco podobneho tvrdi, tak bych byl na pozoru. Ale je to zvlastni...ze by kytara neladila hned v prvni poloze, to jsem jeste nevidel, ale vse je mozne
-zrejme bude chybne zhotoveny, ci usazeny. Drazky na E a A jsou prilis hluboke a drnci Ti to o prvni prazec. To si muzes zkontrolovat vizualne, zda se struna dotyka prazce z boku krku.
-myslim, ze toto Ti opravi kazdy kytarar, bud v klidu
, novy nulty prazec stoji par korun...
-nulty prazec resi ladeni nastroje pouze v pripade, ze je kompenzovany, coz zrejme neni Tvuj pripad a jestli Ti neco podobneho tvrdi, tak bych byl na pozoru. Ale je to zvlastni...ze by kytara neladila hned v prvni poloze, to jsem jeste nevidel, ale vse je mozne
-zrejme bude chybne zhotoveny, ci usazeny. Drazky na E a A jsou prilis hluboke a drnci Ti to o prvni prazec. To si muzes zkontrolovat vizualne, zda se struna dotyka prazce z boku krku.
-myslim, ze toto Ti opravi kazdy kytarar, bud v klidu
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
"ten kostěný nulťák mi tam dal Jurkovič, když jsem řešil ladění prvního pražce, prostě akord F dur zněl falešně"
Taky si myslím, že by to mohl být ten nulťák, že ty drážky jsou moc hluboké..proto mě napadly ty papírky. Ráno se na to podívám..
Taky si myslím, že by to mohl být ten nulťák, že ty drážky jsou moc hluboké..proto mě napadly ty papírky. Ráno se na to podívám..
- selmer1967
Klidne to vyfot a dej to tady, to bude asi nejlepsi.
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Www.grog.cz
Manatees
...a další
... i pauzy hrají...
Neladění právě na prvním pražci je nejtypičtější pro špatnou polohu a nebo výšku ořechu, je to problém většiny kytar obecně.
Možná potřebuje i seřídit výztuhu. Papírky jsou OK an vyzkoušení, na stálo se do drážek dá vlepit zase kousek kosti a přeprofilovat, nebo jen kapnout vteřinové lepidlo s nějakým plničem, najdi si baking soda superglue trick.
Možná potřebuje i seřídit výztuhu. Papírky jsou OK an vyzkoušení, na stálo se do drážek dá vlepit zase kousek kosti a přeprofilovat, nebo jen kapnout vteřinové lepidlo s nějakým plničem, najdi si baking soda superglue trick.
Tak vám hoši nevím.. stoprocentně zainvestuju do nového nulťáku, ale mám pár dalších problémů. Možná se všechny týkají nultého pražce, proto se raději zeptám. mám perfektně naladěné oktávy, ale v prvních polohách (zhruba do 4. - 5. pražce) je géčko totálně mimo, asi +10 - 15 centů. V dalších polohách se to už zlepšuje, na 12. ladí.
U géčka zůstanu. Naladím, vytáhnu a rázem je podladěná. Struny mám navinuté správně, roztáhnuté taky. Když strunu lehce nadladím, tak můžu bendovat jak chci, drží nadladěná, ani se nehne. Jsem z toho trochu v rozpacích, protože zatím si s tou kytarou moc zábavy neužiju
Všechno mi to selským rozumem ukazuje na vadný nulťák. Může to být něco jiného?
U géčka zůstanu. Naladím, vytáhnu a rázem je podladěná. Struny mám navinuté správně, roztáhnuté taky. Když strunu lehce nadladím, tak můžu bendovat jak chci, drží nadladěná, ani se nehne. Jsem z toho trochu v rozpacích, protože zatím si s tou kytarou moc zábavy neužiju
Všechno mi to selským rozumem ukazuje na vadný nulťák. Může to být něco jiného?
1. Vidím to na nutnost kompenzovaného nuláku. Víš, oč jde? Earvana, klidně i domácí výroba, Hosco S.O.S
2. U nuláku je u středních strun D a G hodně důležitý i tvar drážky v pohledu zepředu, jak se struna láme k ladicímu kolíku. Normální drážka pro E a e je přímá, pro D a G je lepší šikmá nebo do oblouku. Hlavně drážky pořádně vymaž tuhou, jinak kost má pořád dost velké tření, když není vyloženě vyleštěná.
2. U nuláku je u středních strun D a G hodně důležitý i tvar drážky v pohledu zepředu, jak se struna láme k ladicímu kolíku. Normální drážka pro E a e je přímá, pro D a G je lepší šikmá nebo do oblouku. Hlavně drážky pořádně vymaž tuhou, jinak kost má pořád dost velké tření, když není vyloženě vyleštěná.
Vím, dá se sehnat tuším u guitarparts.cz, ne? Tuhou jsem to vymazával, to mě napadlo hned. Moc to nepomohlo. Teď jsem vzal do ruky svůj starý LP-100 a tam koukám, že drážky u E a A nejsou vůbec tak hluboké jako tady, takže tím se vyřeší drnčení (díky bohu). Vyřeší to i géčko?
Když novým nulákem posadíš struny výš nad pražce, vyřešíš drnčení, zhoršíš neladění G na prvních pražcích. Výška musí být akorát, vysoko je taky špatně. Chce to seštělovat komplexně. Třeba je na hmatníku boule a trápíš se nulákem kvůli drnčení zbytečně. Zkontroluj prohnutí krku při strunách smáčknutých na prvním a posledním pražci. Že brousil pražce před lety neznamená, že dnes nejsou poskákané.
Vyřešeno
Udělal jsem si výlet, vzal kytaru k Mázlovi a ten jí přes noc opravil. Dal tam grafitový nulák (kost sice vypadala líp, ale co..), seřídil, konečně ladí tak jak má
Moc děkuju za ochotu v diskuzi!
OK. A vysvětlil ti, co bylo špatně? Stačil normální ořech, nebo musel dělat kompenzovaný?
Stačil normální, nulák od Jurkoviče měl šíleně hluboký drážky. Ať hraju na jakémkoliv pražci, všechno ladí (+/- 1-2 centy u pár výjimek).