nárazy vzduchu do mikrofonu

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Odpovědět
DoDi

nárazy vzduchu do mikrofonu

Příspěvek od DoDi »

Zdravím,
může mi někdo odpovědět, jak odstranit hlučné "B", "P", "T" apod., způsobené nárazem vzduchu do mikrofonu?
Děkuji, D.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Re: nárazy vzduchu do mikrofonu

Příspěvek od martina72 »

Potřebuješ kryt mikrofonu, jakýkoliv, je jich mnoho druhů. A jiný způsob artikulace. Pak existují elektronické (analogové i softwareové ("digitální")) rychlé (velmi rychlé) filtry - jakési zavírající se a otvírající se "vrátka". Pokud bys je ale měl, jsi asi jinde a nekladeš tento dotaz :).

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Začni pop filtrem. V podstatě jde o síťku nataženou před mikrofonem, která trochu brzdí nárazy zvuku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
DoDi

Příspěvek od DoDi »

Díky za rady. S tou artikulací už asi nic neudělám. Zkoušel jsem protivětrnou krytku, ale ta je prý údajně vhodná jen pro venkovní produkci a navíc, hlas není tak čistý jak bez ní. Můžeš mi něco napsat blíže k těm fitrům - je to nějaká krabička, která se zapojuje mezi mikrofon a mixpult? Můžeš mi poslat odkaz?
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Nepošlu ti odkaz (nemám to a nikdy jsem neměl, vždy zpíváme, jak nám zobák narostl), ostatně google máš taky. A hlas nebude tak čistý jako bez toho :).

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
DoDi

Příspěvek od DoDi »

Tak nejprve mi píšeš, že existují nějaké filtry a když se ptám jaké, tak mi neporadíš. Já bych rád hledal na internetu, ale nevím co vlastně hledat mám, proto jsem tě požádal.
Já taký zpívám, jak umím a jak mi "zobák narost", ale nedokážu ovlivnit to bouchání. Proto jsem chtěl vědět, jak na to. Třeba se najde někdo jiný, kdo mi poradí...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ona může docela pomoci i obyčejná změna polohy mikrofonu vůči ústům, aby proud vzduchu nesměroval kolmo na střed. Mají to tak třeba některé AKG (píšou to i v manuálu). Jinak souhlasím s Nerem. Pop filtr je rozhodně lepší řešení než nějaké elektronické filtry, protože nepředpokládám, že zpíváš první ligu.
DoDi

Příspěvek od DoDi »

Pop filtr nepřipadá v úvahu protože mikrofon nemám na stojanu ale držím v ruce. Leda, že by existoval nějaký, který by se dal nasadit podobně jako podobě molitanová krytka, ale to nemám tušení. Používám handku Beyerdynamic se superkardioidní charakteristikou, takže mi asi nepomůže ani změna polohy mikrofonu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Rázy moc processingem neodstraníš, to máš větší šanci se sykavkami. Máš jen dvě cesty: práce s mikrofonem a případně jiný typ mikrofonu.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Pokud jde o efekty, urcite pomuze ekvalizer (hipass > 120Hz) a kompresor (kratkej attack i release).
Hodně budem někde...
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“