Homemade kytara
Re: Homemade kytara
Kecy a plky, a až vystřízlivíš, tak si vlez do sauny a tam bude určitě toho topolovýho dřeva až po ...
Sorry za OT. Jo a kdy nám už konečně něco ukážeš? JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Korpus jde udělat prakticky ze všeho
pak už je to na snímačích, jak se s tím poperou a které tomu sednou. Já bych s tím topolem neviděl vůbec problém. Možná to bude mít basovější charakter, tak by k tomu chtělo zvolit snímače s naopak ostřejším výrazem, ale to je na každém, co se komu líbí 
Tak já jsem topolovou kytaru postavil, schválně z toho nejlehčího nejměkčího, a je to paráda. Plný hlasitý zvuk. Výšky nechybí. Je moje oblíbená. A váží o kilo míň než kterákoli jiná. Blbě se z toho dělá, to jo, je to jak papír, chlupatí. http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_Featherweight/
Z topolu se dělá poddýžka laťovek a multiplexy, a často jsou i esteticky přívětivé, takže z toho máme skříně, bez vrchní dýhy, jen lakované.
Z topolu se dělá poddýžka laťovek a multiplexy, a často jsou i esteticky přívětivé, takže z toho máme skříně, bez vrchní dýhy, jen lakované.
U nás děláme sauny z olše.lathur píše:Kecy a plky, a až vystřízlivíš, tak si vlez do sauny a tam bude určitě toho topolovýho dřeva až po ...
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Homemade kytara
Kytary z olše, sauny z olše, jen ta hlava je pořád dubová.
Pokouším se vyrobit tělo ze třech kusů. Jak v domácích podmínkách (bez hoblovky) dosáhnout toho, aby styčné plochy jednotlivých kusů dřeva byly dostatečně rovné? Tedy tak, aby na sebe dobře dosedly
Já jsem to udělal pomocí horní frézy, ale s výsledkem nejsem úplně spokojený. Po slepení je v některých místech spoje vidět spára s lepidlem. Není to nic tragického - odhaduji to tak na max. 0.2-0.3 mm, ale zblízka je to prostě vidět.
Znovu to asi rozřezávat nebudu, chyběla by mi pak šírka, už teď jsem skoro na krev a rozlepit teplem to asi nepůjde, ale příště bych to třeba mohl udělat líp....
Já jsem to udělal pomocí horní frézy, ale s výsledkem nejsem úplně spokojený. Po slepení je v některých místech spoje vidět spára s lepidlem. Není to nic tragického - odhaduji to tak na max. 0.2-0.3 mm, ale zblízka je to prostě vidět.
Znovu to asi rozřezávat nebudu, chyběla by mi pak šírka, už teď jsem skoro na krev a rozlepit teplem to asi nepůjde, ale příště bych to třeba mohl udělat líp....
Není to jednoduché ani s hoblovkou, aspoň s tou naší. Hrany mám lehce do oblouku, pravý úhel není přesný. Pak to beru šmirglem nalepeným na rovné desce, někdy i cyglinou uberu břicho.
Udělátko k horní frézce může být velice přesné a na domácí podmínky i vhodnější než hoblovka. Plochy taky už raději frézuju, menší riziko vytrhání. Takže na tvém místě bych doladil vedení frézky a dočistil to na rovné ploše.
Udělátko k horní frézce může být velice přesné a na domácí podmínky i vhodnější než hoblovka. Plochy taky už raději frézuju, menší riziko vytrhání. Takže na tvém místě bych doladil vedení frézky a dočistil to na rovné ploše.
Nazdar, já řešil nerovnost na mým divným teleti dvěma úplně lepidlem nacucanýma dýhama. Vložíš ty nacuclý dýhy mezi dvě lepený plochy a fest stáhneš všema svěrkama, co máš. Kromě toho, že to srovná případné nerovnosti, ještě to může přidat vzhledový efekt navíc. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Pro tyhle účely bývá v dílně pásová bruska s válci nastojato (často se sluje hranová). Nahradit se to ručním šmrdláním moc nedá, člověk vždy buď kolíbe matrošem nebo brusnou plochou (dle toho, čím pohybuje). Taková bruska ale jde docela snadno udělat, na délku, co člověk potřebuje. Dokonce stačí polovina běžné šířky brusných pásů (máš tedy z jednoho rovnou dva). Je dobré, když se brousí jemně pod úhlem (pás nejni rovnoběžný se stolkem). Kluzná plocha se pokryje grafitovou tkaninou. Na jednom z válců (většinou je to ten nepoháněný) se krásně dělají veškeré radiusy ... a při troše šikovnosti i hrany.
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Homemade kytara
Jo, krásná věc. Z čeho je ta deska, po které šmirgl jezdí? Co je grafitová tkanina. Tchán si něco takového vyráběl coby plošnou brusku, dala by se otočit. Ta hlavní deska musí být super rovná. Kus laťovky vyztužené jeklem se mi nezdá dost hifi. Mám v plánu to nějak předělat, už je deset let mimo provoz a je to škoda.
význam:martina72 píše:často se sluje hranová
1) (knižně, zastarale) jmenovat se, nazývat se
Za časův Balbínových latina ovšem ještě slouti mohla jazykem celé Evropy, neboť tehdáž ještě spisy učené většinou psáváno v jazyku latinském.
Tu nalezli u břehu prázdný člun, do něhož ihned usedli, a Zuzana, tak slula ta lazebnice, veslovala zase na druhý břeh.
2) (knižně) být známý, proslulý
Slunce se usmálo růžovými lícemi na Lichnici, která za časů tehdejších slula hradem velkým a bohatým.
Zdá se, že je toto fórum knižní a zastaralé.
Nu, k omezování zde přirozeně používaného bohatství jazyka již došlo (a asi ještě dojde). Doufám, že se k "nim" nepřidáte. Já su jen řemeslník - tož to tak berte. 
Tož tak, hranovka je fajn děvčica a přeju ju každému samozvanému stolařu.
Tož tak, hranovka je fajn děvčica a přeju ju každému samozvanému stolařu.
Já to po hoblovce ještě dorovnávám ručním hoblem. Hoblovka tam nechává vlnky. Po dočištění hoblem je to rovný jak když střelí. Okoukal jsem to kdysi od pokérovaný hlavy https://www.youtube.com/watch?v=EqDCs4TseNU Sice v tomhle videu takhle připravuje dva kusy na bookmatched top, ale širší plochy na spodek těla se dělaj ještě snadněji, protože se líp udrží rovina.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Při (ostrejch kudlách - samozřejmost) dobře vyváženym řeznym úhlu a řezný rychlosti (to je dáno počtem kudliček, jejich broušením a počtem otáček) tam hoblovka nechá vlnky v mezích stlačitelnosti matroše, když se tvoří (lisuje při klížení) ta spárovka (tělo ze dvou, tří, pěti kusů). Já se snažím mít 4 vlnky na milimetr.
Jiná věc je ta, že moderní technologie tvoří rovinu ouplně jinak. Totiž tak, že se netvoří tříska. Dřevo se neubírá po přirozeně rostlejch vrstvách. Takže - sekerka či klín - nejlepší, ruční hoblík - výborné, pomaluběžná hoblovka - dobré .... vysokootáčkové frézování /rozmrvení matroše na prach/ ... super, pokud nevadí, že to je ouplně jinak než ty věci před tím (což je čistě intelektuální věc či srdeční nebo jaktomuříct).
Pokud člověk vodí dříví do dokonalé mašiny rukama, výsledek je ukolíbaný. Pro jsou podavače (ale i třeba vozíky) leckdy dražší (a má to smysl) než mašina samotná.
Jiná věc je ta, že moderní technologie tvoří rovinu ouplně jinak. Totiž tak, že se netvoří tříska. Dřevo se neubírá po přirozeně rostlejch vrstvách. Takže - sekerka či klín - nejlepší, ruční hoblík - výborné, pomaluběžná hoblovka - dobré .... vysokootáčkové frézování /rozmrvení matroše na prach/ ... super, pokud nevadí, že to je ouplně jinak než ty věci před tím (což je čistě intelektuální věc či srdeční nebo jaktomuříct).
Pokud člověk vodí dříví do dokonalé mašiny rukama, výsledek je ukolíbaný. Pro jsou podavače (ale i třeba vozíky) leckdy dražší (a má to smysl) než mašina samotná.
No tak já asi zůstanu u horní frézy. Našel jsem zdroj levných použitých hliníkových bosch profilů, takže postavím vedení z nich. To by mohlo práci dost zpřesnit.
Btw. včera jsem si ze zbytku plovoučky + pár prkýnek na vyztužení vyrobil frézovací stolek - horní fréza přišroubovaná zespodu. Je to tedy jen deska, kterou mám zafixovanou k takovému tomu skládacímu hobby stolku s kličkama. Použiju to na frézování obrysu těla podle šablony plus samozřejmě na další věci. Uvidíme jak se osvědčí.
Btw. včera jsem si ze zbytku plovoučky + pár prkýnek na vyztužení vyrobil frézovací stolek - horní fréza přišroubovaná zespodu. Je to tedy jen deska, kterou mám zafixovanou k takovému tomu skládacímu hobby stolku s kličkama. Použiju to na frézování obrysu těla podle šablony plus samozřejmě na další věci. Uvidíme jak se osvědčí.
Pred pár týždňami som mal aj ja podobné trápenie ,nakoniec sa mi podarilo v domácich podmienkach (bez hoblovačky) úspešné zlepiť 2 kusy jaseňa až som bol s toho prekvapený ,,bude sa jednať o Tele Thinline s hruškovým topom o ktorom som tu nedávno mal debatu viď. pár príspevkov vyššie
-
Mulen
- Bandzone: http://bandzone.cz/newwind
chcem sa spytat všetkých znalých s drevom, ked sa lepia dva kusy k sebe nemali by ist na druhom kuse dreva opačne letá ako na tom prvom? Nieje drevo potom stabilnejšie? Ked ide z vrchu ešte nalepený top tak tam je to asi jedno, ale ked sa top nedáva žiadny je tam nejaky rozdiel ako sa druha polka dreva nalepí?glycerol píše:Pred pár týždňami som mal aj ja podobné trápenie ,nakoniec sa mi podarilo v domácich podmienkach (bez hoblovačky) úspešné zlepiť 2 kusy jaseňa až som bol s toho prekvapený ,,bude sa jednať o Tele Thinline s hruškovým topom o ktorom som tu nedávno mal debatu viď. pár príspevkov vyššie
A jak jsi postupoval při opracování lepených ploch?glycerol píše:Pred pár týždňami som mal aj ja podobné trápenie ,nakoniec sa mi podarilo v domácich podmienkach (bez hoblovačky) úspešné zlepiť 2 kusy jaseňa až som bol s toho prekvapený....
Každopádně to dřevo musí už být dost stabilní, aby stálo za to z něj stavět.Mulen píše: chcem sa spytat všetkých znalých s drevom, ked sa lepia dva kusy k sebe nemali by ist na druhom kuse dreva opačne letá ako na tom prvom? Nieje drevo potom stabilnejšie? Ked ide z vrchu ešte nalepený top tak tam je to asi jedno, ale ked sa top nedáva žiadny je tam nejaky rozdiel ako sa druha polka dreva nalepí?
U krku bych tomu věnoval velkou pozornost, aby letokruhy šly proti sobě. U těl jsem to dělal vždy podle vzhledu, aby to zepředu vypadalo nejlíp. Jednou souhlasně, jednou otočeně, jednou proti sobě jako rozevřená kniha. Technicky žádný rozdíl. Foto jen jako příklad, léta jsou snad trochu vidět.
souhlasně

otočené půlky

kniha

Krk cikcak

Ručnou kotúčovou pílou som odrezal kraje ,nemám original vodiacu lištu tak som si pomohol hliníkovým L profilom ,po odpílení nesedel ešte pravý uhol tak som to skúšal hladítkom (rovným hranolom s nalepeným šmirglem) ale nič moc ,nakoniec som to riešil veľmi pracne ale účinne. Za 1euro som kúpil hliníkovú pásovinu 20x5 ,asi 0,5,-1,0 mm od kraja priskrutkoval na druhú stranu tiež kvôli udržaní roviny pri posuve obrobku po frézovacom stole pomocou hornej/spodnej frézky s frézou so spodným ložiskom okopíroval pravý uhol ,potom som obrobok otočil a zase prešiel kopírovacou frézou s horným ložiskom ,keby som mal väčšiu frézu tak by to šlo aj jedným prechodom ako napr. táto http://www.fachshop.sk/detailsklk.aspx? ... Container1kodl258 píše:A jak jsi postupoval při opracování lepených ploch?glycerol píše:Pred pár týždňami som mal aj ja podobné trápenie ,nakoniec sa mi podarilo v domácich podmienkach (bez hoblovačky) úspešné zlepiť 2 kusy jaseňa až som bol s toho prekvapený....