Jak na Sustain ?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
moravlu

Jak na Sustain ?

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,

dost rád bych věděl jak dostanu co možná nejdelší a co nejméně zkreslený zvuk z elektrické kytary.

Nějaké tipy jak to udělat ? Hardware kytary, nastavění zesilovače, krabičky a td.

Pro příklad vlastním Squire Strat Affinity/Epiphone G400 custom, kombo Behringer gmx 212, Zoom G3 multiefekt.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak na Sustain ?

Příspěvek od Abu »

Pouzij kompresor v G3 a pohraj si s nastavenim. Je jich tam vic druhu, tak vyzkousej ktery se ti libi nejvic a je to.
Hraju výhradně na šrot.
torst

Příspěvek od torst »

úplně tomu nerozumím, ale asi máš na mysli něco jako Mark Knopfler nebo Mike Oldfield. Kytaru teda spíš Strat-singlový snímače. Combo použij s úplně čistým zvukem, minimální Gain a na efektu si nastav totéž a prodloužení uděláš v G3 čistým kompresorem. (Abu byl rychlejší.)
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Já to mám zapojené v kombu přes return. A spíš by mě zajímalo jak vyladit co nejlépe sustain na kytaře nějaké fígle. Nebo jak se zbavit přebytečného brumu u singlů :-)
MIran

Příspěvek od MIran »

moravlu píše:Já to mám zapojené v kombu přes return. A spíš by mě zajímalo jak vyladit co nejlépe sustain na kytaře nějaké fígle. Nebo jak se zbavit přebytečného brumu u singlů :-)
Singly holt brumí :-) Ale zase krásně hrajou .....Pokud Ti nejde o práci s efektem, tak vibráto dotáhnout natvrdo a pak je to už jen o prstech na levačce a práci trsátkem, Brum singlů není při zvuku celé kapely slyšet. Ale stejně ...... čistý zvuk pro dlouhý sustain musíš "nastavit" compresorem :-)
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jojo, pritazeni pruzin tak aby tremolo sedlo na telo kytary (bude tedy jen jednozvratne), a spravne serizeni dohmatu (ne moc nizky). Proti brumu pouzit "mezipolohy" (2. a 4.), ty se mi stejne na cistej zvuk nejvic libej :)
Hraju výhradně na šrot.
22frets

Příspěvek od 22frets »

Souhlas s Abu. Zkontroluj celou drahu struny, zacisti vsechna mista kde struna sedi. Vymackane prazce tez nech srovnat. Vyzkousej i jine namotani struny. Ale to uz jsou fakt detaily, nejvetsi vliv mas v rukou ty.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Abu píše:Jojo, pritazeni pruzin tak aby tremolo sedlo na telo kytary (bude tedy jen jednozvratne), a spravne serizeni dohmatu (ne moc nizky). ...
Tak přesně proti tady tomuhle rozšířenému postupu jsem byl důsledně varován panem Baygerem v jeho prodejně v Ostravě při výběru svého strata. Z jeho slov jasně vyplynulo, že je to prasárna, kterou by člověk se stratem dělat neměl, kvůli právě dohmatu, zvuku a všemu. Na jednom mi to i předvedl. Opravdu lépe zněl když bylo tremolo lehce "floating" a ne na dřevě.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
José

Příspěvek od José »

NO nevím, já zkoušel oboje, dohmat výborně seřiditelný na obojím (proč by tam neměl jít seřídit dohmat?), jen zvuk se posununl výrazně víc do telete než do strata (delší sustain a mnohem víc cinkání, a výškového bordelu), ale nějak se mi původní zvuk opravdu líbil víc, tak jsem to po čase zas přeřídil..
MIran

Příspěvek od MIran »

José píše:NO nevím, já zkoušel oboje, dohmat výborně seřiditelný na obojím (proč by tam neměl jít seřídit dohmat?), jen zvuk se posununl výrazně víc do telete než do strata (delší sustain a mnohem víc cinkání, a výškového bordelu), ale nějak se mi původní zvuk opravdu líbil víc, tak jsem to po čase zas přeřídil..
Já teda taky vyzkoušel oboje a dohmat jsem měl vždy vzorně seřízen....a největší rozdíl jsem poznal při bendování u dvojzvuku kdy jedna struna zůstává na svém...lépe se to ohlídá aby to ladilo :-)
Koneckonců, existují i original hadtail kobylky .
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Ano, taky jsem s tim blbnul, tremolo pritazene jako jednozvratne = vic cinkani, delsi sustain, mensi rozladovani pri bendech. Tohle presne chci od sveho asijskeho strata.
Kdyz potrebuju dvojzvratne tremolo nebo mene cinkavy zvuk, vezmu si druhou kytaru s floydem (a jinejma snimacema).
Naposledy upravil(a) Abu dne 3.11.2015 9:35, celkem upraveno 1 x.
Hraju výhradně na šrot.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Tak pan Bayger je "stará škola". To myslím jen v dobrém.
Obě možnosti jsou správné - nic není zakázané. 8)

P.S.: Výškový bordel a cinkání zbožňuji.
torst

Příspěvek od torst »

Zas ta kouzla s dotaženým a plovoucím vibrátem, kterému se ale říká tremolo, protože se s nim vibruje..... :-/
Zkoušel jsem obě polohy, nahrál si ukázky pro objektivní porovnání a oba stavy zněly naprosto totožně.

Když tak lpíš na sistainu, pořiď si speciální snímač - sustainiac, kterej generuje nekonečnej tón. Používá např. Steve Vai.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Jojo, však jasně že je to věc, kterou si každý seřídí jak jemu to přijde ok. Já mám zase rád, když na tom tremolu mám možnost napnout struny i nahoru a udělat tak skoro půltónové vibrato nahoru. Se zkreslením to občas dělá fajn oscilaci :) A přesně, pan Bayger je stará škola, ale co říká má podloženo mnoha lety aktivního hraní a umí to navíc naživo i předvést, takže u něj to neberu jako "řeči jednoho strejdy". Taky tuším říkal, že strat jako kytara je na to prostě konstrukčně vyroben, aby to trochu viselo nad dřevem. Když má člověk ne zrovna ideální rovný hmatník, tak s tímto mu to navíc bude nejspíš i méně drnčet na pražcích. Ale zase, to nekdo může dokonce chtít, ten bordel, že :roll:
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Ja preferuju vibrato na desce kvuli vetsimu mnozstvi basu a jednodussimu preladovani, sustain zustal asi +- stejny. Pokud se ale strat seridi dle manualu tak, aby struna g sla vibratem bendovat o tri pultony nahoru (snad to bylo i v nejakym starym manualu od Fenderu), drzi pak suprove ladeni (samozrejme za predpokladu, ze v ceste struny neni nic, co by narusovalo volny pohyb struny popr neco uvolnenyho), jenom se pri pace i nesmi bendovat. Dokonce to pak jde jednoduchym zapacenkm nahoru a dolu vratit cca do puvodniho ladeni, viz video Carla Verheyena http://m.youtube.com/watch?v=6_yU7xFV3eo

Chvili jsem to tak mel na PRS a fungovalo to dobre.

Sent from my iPhone using Tapatalk
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Já mám na stratu jednozvratné tremolo takže tak s tím nic nevymyslím a ani ho moc nepoužívám.

Slyšel někdo o sustain blocku ? Jak to funguje ? Dalo by se to třeba vysoustružit a nějak namontovat na tu kobylku místo toho hliníkového hnusu co tam mám ? Nerozdělával jsem to tremolo tak nevím.

Nebo vyměnit kameny na kobylce, nebo nultý pražec má to vliv na něco ?

Mají struny vliv na sustain ?

Vím že mám otázky jako malé dítě 8)
kunec

Příspěvek od kunec »

Ano. Na sustain má vliv kvalitní materiál kobylky, kvalitní struny, i třeba kostěný nultý pražec

moravlu

Příspěvek od moravlu »

kunec píše:Ano. Na sustain má vliv kvalitní materiál kobylky, kvalitní struny, i třeba kostěný nultý pražec
A jaký materiál je nejlepší ?
dArtagnan

Příspěvek od dArtagnan »

Zkus tvrdší struny a trsátko. Taky vyšší dohmat trochu pomáhá. Ale je to vždycky něco za něco.
A trénuj vibrato, je to dost i v rukách.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Přitažení tremola na desku a jeho zablokování špalkem v šachtě trochu pomůže, ale jdeš proti charakteru nástroje. Strat si nikdo nekupuje kvůli minutu znějícímu tónu, má jiné přednosti, hlavně čitelný nástup a jiskřící zvuk, plný harmonických. Jestli máš SG EPI s Alnico snímači, máš dobrou kombinaci kytar. SG by mělo dlouhý a čistý tón zvládnout.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“