Ahoj, mám dřevěnou zobcovou flétnu. Je stará tak dvacet? let, ale začala jsem na ni hrát asi před sedmi lety a nyní z ničeho nic prostě hraje tak nějak divně a taky se v ní dost drží voda - učitel říkal že to se holt někdy stane že flétna dohraje....Opravdu se to stává a dřevěná flétna má jen omezenou životnost?
Díky
Zobcová flétna přestala hrát
Pravidla fóra
Re: Zobcová flétna přestala hrát
Vítej...
A byla nějaká údržba? Zkus si prostě vygůglit údržba dřevěné flétny. Slušný nástroj chce i slušnou péči. Vytírat po hraní "kartáčem" a také pravidelně olejovat vhodným olejem na správných místech ( vynechat labium). Neudržovaná flétna=spotřební zboží. Přestane hrát-vyhodit. Dřevo se přestane "hýbat" až v kamnech.
A byla nějaká údržba? Zkus si prostě vygůglit údržba dřevěné flétny. Slušný nástroj chce i slušnou péči. Vytírat po hraní "kartáčem" a také pravidelně olejovat vhodným olejem na správných místech ( vynechat labium). Neudržovaná flétna=spotřební zboží. Přestane hrát-vyhodit. Dřevo se přestane "hýbat" až v kamnech.
Re: Zobcová flétna přestala hrát
to Tengli:V podstatě správná poznámka, ale některé flétny, které mám doma, jsou po 30 letech úplně mrtvé, jiné hrají s nulovou údržbou naprosto skvěle. Konkrétně - dvě javorové flétny české firmy Číp - lahodný zvuk i po dvaceti letech, dále jedna "koncovka" - černý bez - stejný zvuk a hratelnost po 15 letech, všechno zcela bez údržby, doslova se jen tak porůznu povalují.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Zobcová flétna přestala hrát
O tom olejování jsem nic sice něco slyšela ale nic konkrétního jsem nenašla....Co a čím se má olejovat? A myslím že u lakovaných fléten to stejně nejde - nebo zevnitř?
Díky
Díky