"Stabilizace" FR tremola

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
filo01

"Stabilizace" FR tremola

Příspěvek od filo01 »

Dneska jsem na GuitarNoize našel článeček o vychytávce pro kytary s FloydRose tremolem, co jsem pochytil, tak eliminuje efekt rozladění, když bendujete jednu strunu a hrajete přitom i na jinou.
Nějaké postřehy od zkušenějších? Má to za těch 30$ smysl? Dá se to namontovat do jakékoliv kytary s FR bez frézování nebo je to loterie?

http://www.guitarnoize.com/gear-demo-st ... zing-claw/
http://vanrosa.myshopify.com/
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
J.J.
Rádce

Re: "Stabilizace" FR tremola

Příspěvek od J.J. »

V podstatě je to totéž jako ibanezácký zero point system. Podle mě to může zlepšit stabilitu ladění, ale ztíží to práci s pákou (tremolem), protože budeš tahat o pružinu nebo dvě navíc. A problém s rozladěním ostatních strun při bendech u plovoucího tremola to stejně úplně neodstraní, ale to ani ten ZP system od Ibaneze. Když si člověk představí, jak maličký vychýlení tremola stačí na to, aby se struny hnuly v ladění o několik centů, tak takovýhle zlepšováky to stejně můžou jen zmírnit, ale ne odstranit. Každopádně 30 dolarů, za takovou primitivnost, kterou si během půl hodiny můžeš zbastlit doma za minimální náklady je zlodějina. Pokud se do toho pustíš nebo pokud to koupíš, tak pak postni fotky a poreferuj, jak to funguje a jak jsi spokojen.
P.S. mám doma nějaký starší pružiny, kus plechu tam taky najdu, pak už stačí jen vrtačka a závitníky a není co řešit, takže to možná taky otestuju až budu měnit struny.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Díky za echo. Já Ibanezku se ZR mám, je pravda, že 100% to není (a to mám tremolo hodně přitažené). Na druhé kytaře s klasickým FR už delší dobu uvažuju o zašpalkování , protože páku používám v 0,001% případů a shlédnutí toho videa jsem si říkal, že by to možná šlo i takhle. Uchem jsem při tom bendu neslyšel žádné rozladění. Teď mě ještě napadlo ... šlo by vůbec při zablokování FR používat na doladění ty šroubky u kobylky?
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Amid

Příspěvek od Amid »

Teď mě ještě napadlo ... šlo by vůbec při zablokování FR používat na doladění ty šroubky u kobylky?
Jo. Se zablokováním tremola to nemá nic společného.
filo01

Příspěvek od filo01 »

Výborně, díky!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Chápu to dobře, že za 30 dolarů si můžeš koupit něco, co má stejný vliv jako použití více / silnějších pružin? Pokud ano, tak to považuju za silnou zbytečnost.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Nero píše:Chápu to dobře, že za 30 dolarů si můžeš koupit něco, co má stejný vliv jako použití více / silnějších pružin? Pokud ano, tak to považuju za silnou zbytečnost.
Ne tak docela. Jde o to místo, kde ty přídavný pružiny začínají pracovat. Při běžné nulové pozici tremola jsou napnutý jen ty 2-3 pružiny, který vyrovnávaj tah strun. Ty přídavný pružiny musí být vůči těm běžným posunutý, aby šly do tahu až při vychýlení tremola.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ach tak, díky za vysvětlení.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Doktor1962

Příspěvek od Doktor1962 »

Zdravím chlapi, nechci zakládat nové vlákno, tak to píši sem

Koupil jsem si kytaru s floyd rosem ( je to FR 1000 ), ladění drží při práci s pákou na obě strany, ale je mi divné, že při náklonu kytary dopředu nebo dozadu ( klasicky když je na popruhu se to moc nestává, víc při hraní v sedě ), tak se vahou tremola kytara přelaďuje nahoru nebo dolů. Je to nepatrně, ale je to. Chci se zeptat, jestli to je normální a já na tom zbytečně hledám mouchy, protože při hraní si toho nevšimnu

Díky
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
Doktor1962

Tak nevím, jestli to nemám napsat někam jinam, nebo založit vlákno.
Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie 2x12, ESP-LTD KH602 a pár krabiček jako je noise gate, delay, reverb, Line6 G75, LINE 6 POD GO
Doktor1962

Pánové,
nikdo nemáte takovéto zkušenosti s Floydem?
Kajman2nd

Příspěvek od Kajman2nd »

Nemá cenu to řešit. Je to podobné, jako když položíš kytaru na záda, tak váhou krku se struny taky malinko napnou a ladění jde nějaký centík nahoru.
Doktor1962

OK děkuji, nebudu to řešit. Měl jsem jen pocit, že ten FR je už za zenitem, ale když je to normální a jinak ladění drží, tak to nebudu řešit
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

To je opravdu normální u plovoucího tremola. Těžší tremolo to může dělat výrazněji. U pevných kobyl se to projevuje taky, u tenkého krku dělá hmotnost hlavy se vším tím železem to stejné, krk se mírně prohýbá dopředu a dozadu, je slyšet změna ladění, jak píše kajman.

Ten zlepšovák v prvním postu je dost nedomyšlený. Sice se napětí pružin zvedá progresivně, ale ve srovnání s ZR nebo tremsetterem je to pořád plovoucí tremolo, žádná stabilizace v přesně daném nulovém bodě tam není. To by ty střední pružiny musely být úplně stažené a bez napětí, a to by asi vypadly, přinejmenším drnčely.
Doktor1962

Díky za reakce. Tak to ten kus železa dělá čest svému jménu. Plovoucí tremolo :)
rpoho
last.fm: https://www.facebook.com/GRAPHITE-252460698279310/
Bandzone: http://bandzone.cz/graphite

Příspěvek od rpoho »

Mám Ibanez s Edge tremolem, a pokud je správně seřízené, tak s ním není žádný problém.
Doktor1962

Ten Ibanez má podle mě tremola lepší a stabilnější
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Doktore, tvůj problém způsobuje gravitace, kvalita tremola na to nemá vliv.
A jestli je kterékoli tremolo od Ibanezu kvalitnější než FR 1000? Ergonomií, uživatelskou přívětivostí ano. Mechanickou a materiálovou kvalitou ani vzdáleně.
http://www.floydrose.com/catalog/tremol ... inal-style
Kalená ocel a mosaz, co víc bys chtěl? Lisovaný zinek?
Doktor1962

OK, já se přece nehádám :)

Mydlím do toho jak o život, je to deset let staré a ladění to drží parádně.
Jinak je to ESP-LTD KH-602 . Krk párátko, na který se mi s mýma malýma rukama hraje perfektně :wink:
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

čaute šeci, kupil som gitarku so ZPS3 tremolom http://ibanez.wikia.com/wiki/RG2560ZEX pls a aj toto tremolo sa musí podomácky zašpalkovat, keď chcem iba dolu pákovat ? som myslel, že to je nejak vymyslené nejakým mechanizmom, ale nič také som tam nenašiel, alebo mi tam kúsok HW chýba ? dík
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“