Chrčení po zapnutí komba
Pravidla fóra
Chrčení po zapnutí komba
Zdarec, mám takový problém, vždycky když zapnu svého nového lampového Laneyho Cub12r tak po pár vteřinách začne škvrčet a chrčet a praskat, tento zvuk je nestálý a není celistvý, jsou tam výkyvy v hlasitosti i intenzitě a cca po 1 minutě to přestane; je to normální, může to souviset třeba s tím nahříváním co současně probíhá? Děkuji
Re: Chrčení po zapnutí komba
Zdar, normální to určitě není, to, že to začíná po pár vteřinách je dáno tím, že se nažhavují elektronky, dokud nažhavené nejsou žádný signál jimi neprojde, tudíž ani ty pazvuky. Nebude to nic vážného. S velkou pravděpodobností jen zoxidovaný kontakt asi v objímce elektronky když to po minutě přestane. Můžeš zkusit při zapnutém kombu zahýbat elekronkami v objímkách. Buď tak identifikuješ tu, která to způsobuje, nebo bude někde pod objímkou studený spoj, v tom případě prohřej páječkou a závada bude odstraněna. Obecně to vypadá na "něco" (studený spoj) s teplotní závislostí.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Děkuji moc! Je to ale natolik vážné, že bych to musel opravdu řešit = může to způsobit že to celkově hraje jinak než by hrálo když by tam tato závada nebyla, což nemůžu sám posoudit protože kombo nemám ani měsíc, nebo to krom toho minutového chrčení na začátku nemá vliv na zvuk a ostatní chod komba a když se s tím naučím žít tak se nic neděje, a nemusím nic opravovat? (nejsem odborník a mám omezené prostředky k požádání o opravu odborníka, a i když s páječkou dělat umím, tak bych se bál to dělat sám).
Zdar, jako dočasné "(ne)řešení" je možné s tím žít, ale doufat, že se to samo "ztratí" je příliš optimistické.
Je velmi pravděpodobné, že časem (jak dlouhým netuším) se ta závada projeví trvale. Pak už Tě to donutí ji řešit. Když jak píšeš s páječkou dělat umíš, budeš nucen překonat strach, najít zkušeným okem ten studený spoj - někdy to lze, bývá matný, nebo paušálně propájet důkladně všechny spoje s použitím kalafuny tak, aby pájka (cín) dobře smočila pájené součástky. To by mělo stačit k odstranění toho praskotu. Především by měly být ale očistěny nožičky elektronek např. jemným drátěným kartáčkem (kdysi se prodával v Obuvi na čistění semišové obuvi). Cín přidej jen na ty spoje, kde je ho evidentně málo, nemá smysl tam dělat nějaké cínové koule - bylo by to kontraproduktivní. Studené spoje vznikají právě při nepřiměřeném množství pájky ať už málém nebo nadbytečném. Teplota pájecího hrotu (smyčky) by měla být taková, aby pájka byla tekutá ne pastovitá a taky se nesmí přepálit. Těžko se to vysvětluje, lepší je to vidět. Nic více Ti poradit nemohu, byla by to práce pod napětím a mohl by sis ublížit. Udělej si nejdříve důkladnou vizuální kontrolu s použitím lupy, třeba to náhodou odhalíš i takto.
Je velmi pravděpodobné, že časem (jak dlouhým netuším) se ta závada projeví trvale. Pak už Tě to donutí ji řešit. Když jak píšeš s páječkou dělat umíš, budeš nucen překonat strach, najít zkušeným okem ten studený spoj - někdy to lze, bývá matný, nebo paušálně propájet důkladně všechny spoje s použitím kalafuny tak, aby pájka (cín) dobře smočila pájené součástky. To by mělo stačit k odstranění toho praskotu. Především by měly být ale očistěny nožičky elektronek např. jemným drátěným kartáčkem (kdysi se prodával v Obuvi na čistění semišové obuvi). Cín přidej jen na ty spoje, kde je ho evidentně málo, nemá smysl tam dělat nějaké cínové koule - bylo by to kontraproduktivní. Studené spoje vznikají právě při nepřiměřeném množství pájky ať už málém nebo nadbytečném. Teplota pájecího hrotu (smyčky) by měla být taková, aby pájka byla tekutá ne pastovitá a taky se nesmí přepálit. Těžko se to vysvětluje, lepší je to vidět. Nic více Ti poradit nemohu, byla by to práce pod napětím a mohl by sis ublížit. Udělej si nejdříve důkladnou vizuální kontrolu s použitím lupy, třeba to náhodou odhalíš i takto.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Nemůže to být stará lampa? Mně takto taky šumí a praskají, po zahřátí je ticho. Špatné kontakty ani studeňák tam nejsou, často s lampami a spoji vrtím i na živo. Cvičně bych přehodil preampovky mezi sebou, jestli se nezmění charakter toho ruchu. Pak už jen najít tu odcházející.
Ještě takto škrčí jacky efektové smyčky, když jsou zasviněné, zaprášené.
K těm studeňákům: mnozí považují bezolovnatou pájku za studeňák a dříve či později se jím i stane. Koukal jsem jak Mike Soldano předělává svůj tovární zesík JetCity. Nejdřív odsál pájku ze spoje, pak přidal klasickou pájku a odsál znovu, až pak zaletoval spoj klasickou olovnatou. Já se spokojuji přidáváním trochy olovnaté, jen ten poměr Sn/Pb je pak v každém spoji náhodně jiný.
Ještě takto škrčí jacky efektové smyčky, když jsou zasviněné, zaprášené.
K těm studeňákům: mnozí považují bezolovnatou pájku za studeňák a dříve či později se jím i stane. Koukal jsem jak Mike Soldano předělává svůj tovární zesík JetCity. Nejdřív odsál pájku ze spoje, pak přidal klasickou pájku a odsál znovu, až pak zaletoval spoj klasickou olovnatou. Já se spokojuji přidáváním trochy olovnaté, jen ten poměr Sn/Pb je pak v každém spoji náhodně jiný.
Tak to nevím, kombo bylo vystaveno v obchodě a já si ho prostě odnesl (při reklamaci kus za kus, první kombo mělo elektronky nakřivo o asi centimetr do všech možných i nemožných stran=prostě asi česká pošta si házela při převozu), no a jak říkáš že ti to dělá též, tak to teď neřešíš nebo se ti to právě takhle výměnou preampovky/ek podařilo vyřešit? Já se v tom tolik zas nevyznám, ale musel by mi to někdo ukázat, abych tam tu lampu nestrčil blbejma pinama, nebo taky nevím jak moc je pak potřeba seřídit bias, a taky jestli je potřeba zachovat stejný model a značku elektronky... Každopádně moc díky za odpověď! 
Elektronku tam nijak špatně zasunout nemůžeš, rozmístění vývodů - nožiček Ti to neumožní - to platí pro patice Noval, které mají jak ECC83, tak EL84. Větší koncové lampy EL34, 6L6GC apod. mají patici Oktal, která má nožičky sice pravidelně rozmístěny, ale patice má zase "klíč" který znemožňuje pootočení.
Teď to neřeším, protože se mi to neděje. Jinak by mě to taky štvalo. Zkusil bych nejdřív propojit FX Send a Return kabelem. Párkrát vytáhnout, aby se kontakty oživily.
Pak zavrtět lampama. Pak popřehazovat stejné lampy mezi sebou. Preampovky zvlášť, koncové zvlášť. Nic nenastavuješ. Vyndávání lamp se neboj, s citem táhnout za lehounkého kroužení s výchylkou do 2mm do strany na konci preampovky. Typ elektronky je daný, výrobce je jedno.
Pokud nic z toho nepomůže, je vadná lampa nebo spíš někde uvnitř kontakt, studeňák. Pak to musíš dát odborníkovi.
Pak zavrtět lampama. Pak popřehazovat stejné lampy mezi sebou. Preampovky zvlášť, koncové zvlášť. Nic nenastavuješ. Vyndávání lamp se neboj, s citem táhnout za lehounkého kroužení s výchylkou do 2mm do strany na konci preampovky. Typ elektronky je daný, výrobce je jedno.
Pokud nic z toho nepomůže, je vadná lampa nebo spíš někde uvnitř kontakt, studeňák. Pak to musíš dát odborníkovi.