Kombo na doma - LAMPA

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
cherreda
Rádce

Re: Kombo na doma - LAMPA

Příspěvek od cherreda »

Lukáš:
5W - přesně jak píšou kolegové.
Domácí a kapelní aparát se hodně blbě slučuje, obě potřeby bych řešil separátně. Pokud máš kompjutr s bedničkama a zvukovkou, vystačíš si s tím doma, zde na HF je popsáno dost hodně dobře hrajících SW řešení. Pokud Ti to nevyhovuje, jdi do nějakého bazarového minikomba na cvičení (přičemž lampa není nutná).
Pokud hraješ s rockovými bicími, tak abys na lampáči měl čistý zvuk fakt čistý, je potřeba alespoň mírná výkonová rezerva - pokládám za nutné minimum 25-30W koncák, přičemž dost záleží i na boxu. Vedou se zde diskuze, že stačí např. 15W - já mám zkušenost, že s 2x12" je 15W dostatečných pouze v případě, že hraješ jen zkreslené zvuky. Nějaká univerzálně podměrečná řešení vedou leda tak k diskomfortu na podiu. (A samozřejmě je toto zde OT. :wink: )

K hlavnímu tématu:
Pokud lampáč na doma, tak bohatě stačí 1W.
Musel jsem na striktní pokyn splnit určitou estetickou stránku hodnou obýváku :roll:, tak jsem po předschválení pořídil na bazaru za 2500 ruskej minizesik Shift Line, je to variace na Fender Twin. I box jsem koupil na bazaru (2000), dohromady to nehraje úplně blbě, s krabičkama se to chová jak má.
Přílohy
Shift Line Twin One 1W (01).jpg
Shift Line Twin One 1W (02).jpg
Kompars prasidel.jpg
MIran

Příspěvek od MIran »

torst píše:HT-5 : na doma moc, do kapely málo.
Jojo, souhlas . Já mám na doma VOX AC4 a bohatě mi stačí nastavení na 1/4W :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

MIran píše:
torst píše:HT-5 : na doma moc, do kapely málo.
Jojo, souhlas . Já mám na doma VOX AC4 a bohatě mi stačí nastavení na 1/4W :-)
+1
remisa

Příspěvek od remisa »

Abych obhájil svůj, vámi zavrhnutý návrh HT-5:
Je doma a doma, prostě na rozumnou hlasitost si to kombo užiju i doma a ze zvuku jsem nadšený. Když je večer, má to výstup na sluchátka.
A co se týče případného hraní s kapelou... ano uznávám, čistej clean se z toho s kapelou určitě dostat nedá...
Však, nakonec si to bude muset tazatel stejně vše vyzkoušet sám, alespoň tu dostal snůšku názorů :)
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
HERMAN

Příspěvek od HERMAN »

No jde o to kde a jak často se hraje. Chci tim říct že když např. jako já hraju převážně doma a dvakrát do měsíce se sejdeme s kamarádama a zahrajeme si tak chci mít dobrý zvuk právě doma, teda dobrý pro moje uši. Na co pořizovat dobrý tranzistor když dnes koupíte lampu jen oněco málo dražší. Já to řeším tak že hraju přes Crate v18. Občas doplnim multiefektem. Hraje to celkem slušně jak doma tak i ve zkušebně. Hraju jak čistej tak zkreslenej.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Já se odvážím něco kacířského podotknouti. RP 155 se na "vylepšení "zvuku" vůbec nehodí, tak nebyl nikdy navržen. Jde o low-cost hračku, která napodobuje určité zvuky a hodí se na inspiraci, to ano, pro nalezení a potvrzení vlastního zvukového směřování. Ale na pořádnou hudbu je to úplně nanic. Říkám to s plným vědomím, protože jsem tuto řadu procesorů vyzkoušel, od RP 50 až po GNX4. Měl jsem těch krabek asi sedm, i dvě basové. K celolampě bych nikdy RP 155 nepoužil, přece drahý zesilovač s dobrým zvukem nedegraduji šustítkem tohoto druhu. Pokud tě to ale baví, prodám ti GNX4 za osminu původní ceny. Už to doma nechci.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
HERMAN

Příspěvek od HERMAN »

Teť nevím jestli si to psal k tomu mému odkazu ale jestli ano tak já používám Zoom g1 on. Není to žádná superkrabička ale jsem spokojen. Dokážu si představi lepší výbavu ale zase mám nějaký finanční strop. Tohle je takový kompromis. Hlavně se to dá použít jak doma tak v kapele. Měl jsem Voxe ac4 tv, opravdu dobré kombo dokonce i v kapele by to šlo ale čistej to nezvládelo. Proto jsem koupil něco pdobného ale silnějšího.
torst

Příspěvek od torst »

píšem už ve vedlejším tématu - zoom g1on je naprosto plnohodnotnej modulační a dozvukovej efekt. Do smyčky lampy.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Zoyton

Příspěvek od Zoyton »

čau kluci, máte někdo zkušenost s Hiwatt T10?

http://www.hiwatt.co.uk/products/tube-s ... -t10-combo

Mohla by to být super alternativa např k Blackstaru nebo Marshallu, navíc jako jedno z mála nízkowattových komb/ hlav to má Fx loop.
José

Příspěvek od José »

FX loop u takovýhlech nízkowatáčů stejně nevyužiješ páč to kreslí i koncem.. I když tohle má zvlášť gain a volume, tak možná jo..
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Nazdař, myslím, že som dospel do štádia, keď to už dlhšie nevydržím a asi si na doma zadovážim lampu. Chcel by som šikovné kombo s orientáciou na clean a crunch (teda 2-kanál), určite minimálne 10" repro, slučka, reverb. Píšete však, že aj tých 5W je na doma dosť veľa, ale tých lampáčov s vyššie uvedenými fíčurami s menej alebo=5W nie je veľa, resp. som také, zdá sa mi, ani nenašiel. Preto sa prirodzene tisne otázka: Nie je lampa na doma tak trochu blbosť a zbytočný luxus? Považujete výkonovú brzdu (povedzme na 1W) za nutnosť na lampovom kombe výhradne pre použitie na doma? Každé kombo potrebuje na optimálny zvuk istú úroveň hlasitosti, takže nerád by som sa s výkonom sekol... Opakujem: kombo výhradne na doma!
Dik za názory a tipy.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Je to luxus, ale to není špatně nebo dobře, to je zkrátka určitá volba či cesta.

Pokud bydlíš v domě (RD, vila atd.) a máš svou například pracovnu, která se dá zavřít, abys neobtěžoval zbytek obyvatelstva, tak si můžeš dovolit i silnější elektronkové kombo (např. 15W nebo dokonce lehce výšší výkon).
Od toho se pak odvíjí další možné odpovědi na tvé otázky.
Výkonové brzdy asi nějaký smysl mají, ale v této hladině podobně malovýkonných zesilovačů mají spíše marketingový účinek - řvát to bude tak jako tak.

OD, crunch a podobně a modulační zvuky řeš krabičkami nebo multiefektem. Alespoň budeš mít pak snažší výběr potencionálního komba (ačkoli já jsem tedy spíše pro zesilovač [hlava] a reprobednu).

Ano, je pravda, že od určité úrovně hlasitosti je ten zvuk "to pravé", ale dost tomu přispívá dobrý reproduktor a další věci v řetězci (kytara, dobré snímače, dobře stavěná konstrukce bedny a pro zvukové analytiky i kabely).

A tak dále...
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Ivan píše:Nazdař, myslím, že som dospel do štádia, keď to už dlhšie nevydržím a asi si na doma zadovážim lampu. Chcel by som šikovné kombo s orientáciou na clean a crunch (teda 2-kanál), určite minimálne 10" repro, slučka, reverb. Píšete však, že aj tých 5W je na doma dosť veľa, ale tých lampáčov s vyššie uvedenými fíčurami s menej alebo=5W nie je veľa, resp. som také, zdá sa mi, ani nenašiel. Preto sa prirodzene tisne otázka: Nie je lampa na doma tak trochu blbosť a zbytočný luxus? Považujete výkonovú brzdu (povedzme na 1W) za nutnosť na lampovom kombe výhradne pre použitie na doma? Každé kombo potrebuje na optimálny zvuk istú úroveň hlasitosti, takže nerád by som sa s výkonom sekol... Opakujem: kombo výhradne na doma!
Dik za názory a tipy.
Já osobně používám doma Marshall DSL 5C a spokojenost s možností přepnutí na nižší výkon 5/1 W,ale bydlím v RD.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

jirkatol píše:Já osobně používám doma Marshall DSL 5C a spokojenost s možností přepnutí na nižší výkon 5/1 W,ale bydlím v RD.
Ako tak pozerám po eshopoch, iná voľba asi ani nie je. Ostatným do 4-5W chýba slučka alebo brzda. Silnejšie aparáty síce majú "power attenuatory a soaky" na 1, 2W, ale je asi hlúposť kupovať do domácich podmienok 15-20W lampu len preto, lebo majú túto vychytávku. A keď čitam že napríklad Blackstar HT5 zodpovedá 100W aparátu :shock: tak to amen tma...
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To je marketingový nesmysl. Měl jsem ho a mám i 100W lampu. Ta HT-5 může být do RD akorát, ve zkušebně se ztrácí. Spíš bych viděl problém v tom, že lampu bys sehnal i "lampovější". HT-5 má na vstupu op-amp. Ale hraje to dobře.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ivan píše: Nie je lampa na doma tak trochu blbosť a zbytočný luxus? Považujete výkonovú brzdu (povedzme na 1W) za nutnosť na lampovom kombe výhradne pre použitie na doma? Každé kombo potrebuje na optimálny zvuk istú úroveň hlasitosti, takže nerád by som sa s výkonom sekol... Opakujem: kombo výhradne na doma!
Pokud nechceš nebo nemůžeš hrát hlasitěji, než je běžná úroveň hlasitějšího hovoru nebo reprodukované hudby, což už např. v bytě v paneláku velmi dobře prolézá k sousedům a někomu může vadit, pak na lampu zapomeň, to je fakt blbost a luxus. Můžeš si sice pořídit něco s přepínáním výkonu či výkonovou brzdou, nebo externí brzdu, ale lampáč zkrocený na tak malou hlasitost prostě nebude hrát líp, než třeba dobré modelingové kombo, jako je např. Roland MicroCube. Ani z toho dokonce nebudeš mít moc rozdílný pocit. Po stažení na malou hlasitost bude zvuk stejně hodně komprimovaný, plochý, budou mu chybět basy a středy a přebývat výšky, když je ubereš, bude zvuk zase zahuhlaný jako pod dekou. Zkreslení bude nepříjemně ostré, nebo ho bude pocitově moc či naopak málo. Až při určité hlasitosti se začne zvuk kulatit, táhnout, přecházet do vazby na vyšších harmonických, atd. Hraje v tom roli určitě repro, které potřebuje trochu vybudit, ale určitě i akustika a fyziologie, ucho prostě neošálíš.
Přepínání výkonu v tom moc nepomůže, i 1 W lampáč bude pekelně nahlas do panelákových podmínek. Koneckonců, ani z 2 W modelingového Rolanda Microcube s hlasitostí nad 1/3 nebudou sousedi nadšení.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 18.05.2016 9:17, celkem upraveno 1 x.
torst

Příspěvek od torst »

Souhlas s Fořtem, ale měl jsem taky období "home tube", naštěstí pominulo.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Hm, tak dík. To sú presne tie "background" špecifiká a informácie o správaní sa lampových aparátov, o ktorých nemám ani poňatia. Čiže lampa, aby hrala dobre, musí byť akotak vyhulena, čo si, aj keď som v RD, nemožem žiaľ veľmi dovoliť.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ivan píše:
jirkatol píše:Já osobně používám doma Marshall DSL 5C a spokojenost s možností přepnutí na nižší výkon 5/1 W,ale bydlím v RD.
Ako tak pozerám po eshopoch, iná voľba asi ani nie je. Ostatným do 4-5W chýba slučka alebo brzda. Silnejšie aparáty síce majú "power attenuatory a soaky" na 1, 2W, ale je asi hlúposť kupovať do domácich podmienok 15-20W lampu len preto, lebo majú túto vychytávku. A keď čitam že napríklad Blackstar HT5 zodpovedá 100W aparátu :shock: tak to amen tma...
Člověče a proč bys chtěl mít v 5W aparátu klasické konstrukce ( čistý až lehce zkreslený zvuk ) efektovou smyčku? K čemu Ti asi tak bude, že jednu lampu v předzesilovači obejdeš a druhou, nedejbože polovodič, si tam přidáš? Chápeš vůbec funkci té smyčky? Dává se do aparátů "moderní" konstrukce, kde je v předzesilovači kaskáda třeba pěti triod, které mají ze zvuku kytary udělat zvuk motorové pily, což se neobejde bez řádného ořezání frekvenčního pásma z obou stran, páč se tam načítají vyšší harmonické i subharmonické nebývalou měrou. Tedy pokud bys dal třeba modulátor hned za kytaru, zvuk bude takovýmto preampem řádně zprzněn, takže je nutné efekt zapojit do smyčky až za předzesilovač. Ovšem Tebe se tohle vůbec netýká. Tedy pokud jsem dobře pochopil Tvé touhy.
K přirovnání mizerného Blackstar HT5 k jakémusi 100W aparátu se ani nevyjadřuji.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ivan píše:Hm, tak dík. To sú presne tie "background" špecifiká a informácie o správaní sa lampových aparátov, o ktorých nemám ani poňatia. Čiže lampa, aby hrala dobre, musí byť akotak vyhulena, čo si, aj keď som v RD, nemožem žiaľ veľmi dovoliť.
Lépe řečeno, abys využil celého jejího potenciálu, kdy by to hrálo líp než modeling nebo tranzistor. Jinak je to zbytečnost. Jiná věc je pořídit si aparát, který bude použitelný na doma i do zkušebny či na pódium. Tam už se třeba vyplatí hledat něco, co bude "hrát" i potichu. A tam už se samozřejmě najít dá i mezi lampáči, nutností je, aby to mělo master volume (resp. gain a master). Samozřejmě, že platí co jsem řekl dřív, tedy že potichu to nebude hrát stejně (dobře) jako (hodně) nahlas, ale použitelně, dejme tomu srovnatelně s dobrým modelingem. Ale často, i když to bude mít master a bude např. zkreslovat už při nízké hlasitosti, to bude spíš horší - viz ty zvukové nectnosti, o kterých jsem psal výš.
Naposledy upravil(a) Fořt dne 18.05.2016 11:07, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“