Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
bett
Nový uživatel

Koupě ukulele

Příspěvek od bett »

Zdravím, mohla bych vás požádat o radu? Chtěla bych si pořídit ukulele, ale moc o tom nevím. Máte nějaká konkrétní doporučení na nástroje pro běžné hraní? Jsou lepší nylonové nebo kovové struny? Osobně bych si na kytaru nedala jiné než kovové, ale nevím, jak to je u ukulele. Ladí se uke ve stejném klíči jako kytary,aby mohly hrát nástroje společně? Vím, že to jsou hodně banální otázky,ale jejich zodpovězení mi pomůže.
Předem děkuji za rady :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Ukulele

Příspěvek od Hendrek »

Kovové struny se na ukulele nedávají ani se takové nevyrábějí. Ukulele se ladí v C nebo D (sopránové, koncertní), C (tenorové), G (barytonové, basové).
Nástroje mohou hrát společně ať jsou naladěny v jakýchkoliv klíčích, to přece nic neznamená :). Jinak ve stejném ladění jako kytara je barytonové ukulele.
Doporučuji věnovat pár hodin studia tomuto tématu a budete vědět vše potřebné.
paka

Příspěvek od paka »

Kovové struny se sice vyrábějí, ale na běžné hraní se nepoužívají, na normální ukulele se dávají nylonové (nebo obdobné materiály, např. běžně doporučované Nylgut od Aquily). Stejně naladěné struny jako kytara má obvykle barytonové ukulele v G ladění (D G B(H) E), stejně jako 4 tenčí (spodní) struny na kytaře. Pro sopránové, koncertní a tenorové ukulele je nejběžnější ladění C (g C E A). Hrát společně s kytarou či jinými nástroji mohou opravdy všechny :-) Doporučuju zajít do nějakého obchodu a aspoň si zkusit jaká velikost ukulele padne dobře do ruky, od sopránového do barytonu to je docela dost rozdíl.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Patrně bychom měli zavést rubriku "Nejčastěji používané dotazy" a když se někdo zeptá, tak dát jen odkaz.
Nejdřív jsem nechápal pravidelnou cykličnost dotazů zvláště v tomto fóru, protože když jsem zpočátku mé cesty s ukulele něco chtěl vědět, tak jsem pilně hledal na internetu, snažil se to překládat pro sebe z jiné řeči než moji mateřské atd. :shock:
Jenže dnes je už i na našich webech daleko více informací, než bylo před sedmi lety. Tak si dotyčný může skoro všechno najít na netu hravě sám.
Ale zase z druhé strany, pokud se jedná o toto fórum, už se rozrostlo tak, že hledat v něm se stává procházkou v džungli. I když odpovědi na dotazy jsou tam zobrazeny třeba stokrát ( můžu napnout kov, jaká jsou ladění atd).
Proto by to chtělo pro začátečníky něco přehledného a snadno dostupného.
Po zhlédnutí přehledu odpovědí by dotazy začátečníků měly už trochu odbornější ráz s konkrétnějšími problémy.
Hezky měla na svém webu zpracované nejčastější dotazy třeba Kristýna ( :oops: troška je tam i z mých poznámek :oops: )
http://uke.webnode.cz/faq-/
Bohužel, tento web se už dále nerozvíjí.
To byl jen návrh a ptám se, dá se někde takový přehled (pravidelně rozšiřovaný a aktualizovaný) nejčastějších dotazů (třeba tady) umístit? :?: :?: :?:
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Není problém to udělat jako v kytarové sekci a vytvořit FAQ thread umístěný hned na začátku této sekce. Je problém najít někoho kdo to ve svém čase udělá. Hlásíš se dobrovolně? :)
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Hendrek píše:Není problém to udělat jako v kytarové sekci a vytvořit FAQ thread umístěný hned na začátku této sekce. Je problém najít někoho kdo to ve svém čase udělá. Hlásíš se dobrovolně? :)
Celkem by mě to bavilo, ale před Vánocemi to nebude.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jasný :).
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

kiki2 píše:
Hendrek píše:Není problém to udělat jako v kytarové sekci a vytvořit FAQ thread umístěný hned na začátku této sekce. Je problém najít někoho kdo to ve svém čase udělá. Hlásíš se dobrovolně? :)
Celkem by mě to bavilo, ale před Vánocemi to nebude.
Za správcovký tým hlásím, že za jakoukoli podobnou aktivitu budeme rádi :) Stačí sepsat a po revizi to rádi zvýrazníme.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Pařez

Příspěvek od Pařez »

Favor píše:Pařez: Já na ty experimenty s nástrojema moc nejsem.
Vsadím tedy na jistotu barytonu. Koukal jsem ale že výběr barytonů je oproti tenoru malý.
Chtěl bych investovat do 5tis.
Paka: Dík za odkaz v klidu se porozhlídnu co je k mání.
Každopádně přední desku bych chtěl z masivu, pokud to bude v téhle ceně možné.

Mrkni na toto, mám ho doma, má masivní přední desku, je v poho :wink:
http://mandoliny.heureka.cz/stagg-ub70-s/
bosch

Příspěvek od bosch »

TAK PŘEDEM, PŘEJI VŠEM CO NEJLEPŠÍ UKULELOVÁNÍ V TOMTO ROCE , A K TOMU TO ZDRAVÍČKO.
A nyní prosbička. Nevíte, jak se jmenuje tato píseň nazpívaná česky a kdo to nazpíval ?
https://www.youtube.com/watch?v=rnCP0sSOtYQ
- Mám přece jenom už pár křížků na krku a skleroza se mnou mlátí. Normálně to slyším ale absolutně nevím kdo a jak :cry: :cry: :cry: .
orsoj

Příspěvek od orsoj »

Je to Irská lidovka Whiskey in the Jar a zpívá to skoro každý.
kunec

Příspěvek od kunec »

No. Třeba Harlej, Metallica ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk
bosch

Příspěvek od bosch »

orsoj píše:Je to Irská lidovka Whiskey in the Jar a zpívá to skoro každý.
Tak jo , díky za český název a za interpreta.

Protože sháním český text, potřeboval jsem název písně v češtině.
Snad se někdo ještě najde a odpoví.
paka

Příspěvek od paka »

bosch píše:
orsoj píše:Je to Irská lidovka Whiskey in the Jar a zpívá to skoro každý.
Tak jo , díky za český název a za interpreta.

Protože sháním český text, potřeboval jsem název písně v češtině.
Snad se někdo ještě najde a odpoví.
Co třeba Whisky plnej džbán (Greenhorns) ?

Jinak podle Wikipedie to česky otextovali taky ještě skupina P í č a nebo Lou Fanánek Hagen, ale ti asi pod původním názvem.
bosch

Příspěvek od bosch »

paka díky moc, to je ono na co jsem si nemohl za boha vzpomenout.
adastra
Nový uživatel

Příspěvek od adastra »

Ahoj a hezký večer,
vím, že se tady dotazy neustále opakuji, pročítala jsem toto fórum několik dní, ale jelikož jsem nenašla odpověď na svůj dotaz, zeptám se. Na ukulele zatím nehraju, ale chci si jedno začátečnické soprano pořídit. Nechci hračku, ale ani nepotřebuji žádný extra nástroj, pokud u toho vydržím a vyměním kytaru za ukulele, pak bych si pořídila jiné. Nejvíce mi padla do oka tato 2, ale ani na 1 jsem nenašla recenzi nebo Vaše doporučení:
http://www.ukeshop.cz/FLIGHT-NUS-310-SOPRANO-d257.htm
http://www.ukeshop.cz/MAHIMAHI-MS-1ST-S ... O-d646.htm
Tak bych byla moc ráda, jestli s nimi má někdo zkušenosti, za vyjádření. Moc díky :) V tuto chvíli se mi více zamlouvá to Flight, ale nenašla jsem nic o této značce a bohužel ani 1 z těchto ukulelí nemají nikde v okolí v hudebninách, všude jen samé Stagg, Ashton a těmto značkám bych se chtěla vyhnout...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tyto neznám. Minimálně ale mají Aquila struny, což je velké plus. Jinak to bude asi i třídu lepší nástroj než ty Staggy a Ashtony za pět šest stovek.
adastra
Nový uživatel

Příspěvek od adastra »

No, já v diskusích našla, že se nejvíce doporučuje Lanikai ulu11, ale to už se sna nikde neprodává a vůbec nevím, co z těch v tuto chvíli dostupných v této cenové relaci vybrat. V Ostravě v Muzikantovi a Muzikeru teda moc výběr není...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nejspíš jsi někde z Ostravska, tak zkus Hudební svět u Sýkoráku. Mají tam to ukulele Flight: http://hudebnisvet.cz/flightflightnuc31 ... 54_455_702
pumprdliq
Nový uživatel

Příspěvek od pumprdliq »

...tak jsem si koupil moje první, je to sopránka značky Kala. Ukulele má úžasný "sranda-faktor", každého pobaví:-)
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“