Opačně zapojený směrový kabel?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Opačně zapojený kabel?

Příspěvek od Bummer »

U Planet Waves je toto řešení normální, mám od nich takový kabel taky. Je třeba si uvědomit, že uvnitř kabelu jsou tři vodiče, ne dva. Stínění je dvojité a jako zem slouží to vnitřní. S vnějším je spojené v jednom z jacků.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Mají někde uvedenou hodnotu té kapacity kabelu? Docela by mě zajímalo, nakolik mají marketing podepřený technickými parametry. A nakolik to bude slyšitelný rozdíl oproti standardně zapojenému kvalitnímu kabelu.
Jinak, zkusil jsem to zapojení kabelu načrtnout, pro lepší názornost.
Přílohy
SMEROVY KABEL.png
SMEROVY KABEL.png (3.96 KiB) Zobrazeno 2419 x
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše:Mají někde uvedenou hodnotu té kapacity kabelu? Docela by mě zajímalo, nakolik mají marketing podepřený technickými parametry. A nakolik to bude slyšitelný rozdíl oproti standardně zapojenému kvalitnímu kabelu.
Jinak, zkusil jsem to zapojení kabelu načrtnout, pro lepší názornost. Jsou dvě varianty, buď dva vodiče + stínění, nebo jeden vodič a dvojité stínění (jedno ve funkci země).
Každopádně pokud se bavíme o směrovosti, jde o to, že je stínění připojeno jen na jedné straně, zbytek už je "oboustranný".
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak samozřejmě :). Jde o to, jestli to udělá slyšitelný rozdíl, nebo je to jen marketing. Abych si kdyžtak takový kabel spájel taky :). Podle mě to slyšet nebude, porovná-li se to s kvalitním nízkokapacitním kabelem ve standardním zapojení.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše:Tak samozřejmě :). Jde o to, jestli to udělá slyšitelný rozdíl, nebo je to jen marketing. Abych si kdyžtak takový kabel spájel taky :). Podle mě to slyšet nebude, porovná-li se to s kvalitním nízkokapacitním kabelem ve standardním zapojení.
Slyšet to asi nebude, ale bude to vidět na statistických grafech v Excelu :D
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Obrázek
Jak je vidět přímo na obrázku z webu PW, používají dva vodiče + stínění. Důvod už byl zmíněn - snížení kapacity, jelikož kapacita mezi dvěmi vodiči je menší než kapacita mezi vodičem a stíněním, to je fyzikální fakt. Tudíž on to nebude jen marketing, je to jeden ze způsobů, jak snížit kapacitu kabelu.

Jenže: vezmu-li si např. parametry špičkového dvouvodičového kabelu se stíněním Sommer Cable SC-Galileo 238 Plus, kde je kapacita mezi vodiči 50pF/1m a porovnám jej se špičkovým jednovodičovým kabelem se stíněním Sommer Cable SPIRIT LLX, který má kapacitu mezi vodičem a stíněním 52pF/1m, je mi hned jasné, že ten rozdíl v kapacitě 2pF/1m slyšet rozhodně nebude. Oba stojí shodně něco přes 70 Kč za metr. Lepší parametry, co se kapacity týče, už lze jen těžko dohledat (běžné kytarové kabely mají kapacitu kolem 100pF, leckdy více).

Takže můj závěr: kupte si radši kvalitní nízkokapacitní kytarový kabel od jednoho borca tady z fóra, který je dělá skoro zadarmo, namísto těch "vynálezů" a přemýšlení, který konec kabelu kam strčit :D.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše: kapacita mezi dvěmi vodiči je menší než kapacita mezi vodičem a stíněním, to je fyzikální fakt
To jako, že mezi živým vodičem a tím jednostranným stíněním žádná kapacita není, když je to spojeno jen na jedné straně? A jak se ta kapacita změní když kabel otočíš?
Ono to nebude tak černobílé ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Opačně zapojený směrový kabel?

Příspěvek od Hendrek »

Mezi stíněním a živým vodičem kapacita samozřejmě je, ale nemá vliv na přenášený signál. Bavíme se stále o směrovém kabelu, kde je signál přenášen vnitřními vodiči, aby nedošlo k mýlce. Na signál má vliv jen kapacita mezi vodiči, které se podílejí na přenosu signálu, tudíž je ta kapacita mezi živým vodičem a stíněním ze hry.
Nevím, jestli rozumíš tomu principu, koukni na obrázek zapojení kabelu výše.
Stínění musí být v tomto případě spojeno se zemí jen na jedné straně u ampu. Kdyby bylo spojeno na obou stranách, ztratil by ten přenos signálu vnitřními vodiči význam, kapacita signálové cesty by se právě změnila (z druhého vodiče a stínění by se stal po oboustranném spojení jeden vodič, tudíž by se takto zapojený kabel nelišil od obyčejného kabelu, kde je signálová cesta tvořena vnitřním vodičem a stíněním).
A pokud kabel otočíš, na přenášeném signálu se nic nezmění, jen bude mít kabel horší stínící vlastnosti, jelikož stínící okruh se uzavře přes signálovou cestu. Resp. mohl by mít dokonce horší stínící vlastnosti než nestíněný kabel, protože vše, co stínění "pochytá" poteče do země v ampu přes signálovou cestu.
Dává to už takhle smysl? Popisovat holým textem tyto fyzikální lahůdky (kterou oblast EMC bezpochyby je) je značně obtížné.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ano, ano souhlasím s Hendrekovým doporučením: "Takže můj závěr: kupte si radši kvalitní nízkokapacitní kytarový kabel od jednoho borca tady z fóra, který je dělá skoro zadarmo, namísto těch "vynálezů" a přemýšlení, který konec kabelu kam strčit :D." I kdyby byl ten kabel sebelepší, kvůli marketingovým kecům jako: "Oxygen-free copper conductors" bych si ho nekoupil. Z "bezkyslíkatou" mědí byli nejdřív oblbováni hifisti a teď, když už to přestávají "žrát" se snaží oblbovat i kytaristy :roll: . No byznys je byznys a kdo nepřemýšlí, ať platí :) .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše:Na signál má vliv jen kapacita mezi vodiči, které se podílejí na přenosu signálu, tudíž je ta kapacita mezi živým vodičem a stíněním ze hry.
Pokud je stínění galvanicky spojeno s vodičem GND nemůže být přece jeho kapacita vůči živému zcela ze hry. Funguje to jinak, ale úplně ze hry není.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ještě takový dovětek:
nezpochybňuji fyzikální význam takového zapojení za účelem snížení kapacity kabelu. Nezpochybňuji ani, že bude rozdíl ve zvuku mezi takovým směrovým kabelem a úplně obyčejným kabelem s vyšší kapacitou.

Čavli - to by bylo na hlubší rozbor, do kterého se nehodlám pouštět, jelikož z VŠ už jsem nějakou dobu a mé teoretické znalosti už značně zapadly prachem. Fyzika má ale oproti matematice tu pěknou vlastnost, že pokud se vliv nějaké proměnné na výsledek rovnice blíží nule, dá se zcela zanedbat a z rovnice vypustit. Tak bych asi postupoval i v případě úvahy nad kapacitním vlivem stínění vodiče na jedné straně galvanicky spojeného se zemním vodičem signálové cesty na přenášený signál. :)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Používám tento PW s konektory Amphenol, 3m kabel ukazuje 280pF, z obou stran stejně. To je cca 90pF/m. Dostal jsem ho k nějaké bazarové kytaře, stínění bylo přiletované na obou stranách (něčí oprava) a zněl blbě. Od té doby věřím na "akustickou kvalitu" kabelů, fakt to bylo slyšet.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

90pF/m v případě přiletovaného stínění na obou stranách nebo až poté, cos to vrátil do původního stavu?
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše: Čavli - to by bylo na hlubší rozbor, do kterého se nehodlám pouštět,
Zkus to někdy změřit až se ti dostane kabel do ruky, třeba na opravu, napřed spojené na jedné straně, tak jak je to y výroby, potom rozpojené 2 vodiče, informativně i rozpojené živý a stínění, a pro srandu i spojené stínění na obou stranách.
Já myslím, že se rozdíl nule blížit nebude, a že po odpojení stínění kapacita významně klesne, ale bude asi lepší řešení než klasika.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Hendrek píše:90pF/m v případě přiletovaného stínění na obou stranách nebo až poté, cos to vrátil do původního stavu?
Na jedné straně. Teď jsem zkusil spojit stínění i na druhé straně a kapacita se nemění. Není divu, vodivost stínění je velká, takže fakt, že je spojení GND a (-) někde 3 metry daleko, nemá na kapacitu vliv. Kdyby byl (-) spojený s GND po celé délce kabelu, asi by se taky nic nestalo. Navíc je kolem obou středních vodičů vodivé grafitové PVC, to kapacitu určitě nesnižuje.
Tak jsem z toho jelen, co jsem vlastně slyšel. Asi zase šlusnuté PVC k (+), bylo to celé dolepené.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“