pájení kabelů a jacků

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Radagabi

Re: pájení kabelů a jacků

Příspěvek od Radagabi »

Zvládnu si sám napájet kabel 2*cinch na jack 3,5mm pro zapojení multiefektu do hifi věže? Jen by mě zajímalo jestli to má smysl a jestli to zvládnu s pájecím perem za pár stovek.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
jipaa

Příspěvek od jipaa »

pročbyne, na pájce moc nesejde, ale možná je výhodnější to koupit
Affinity Strat, Harley Benton GA5H, 112 box (Eminence Texas Heat) | Epi Viola, Hocke Bass 100
Milan

Příspěvek od Milan »

jipaa píše:pročbyne, na pájce moc nesejde,
:shock: Chtěl bych tě vidět to pájet mosaznou pájkou.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

jipaa píše:pročbyne, na pájce moc nesejde, ale možná je výhodnější to koupit
Děkuji za odpověď. Propojku koupenou mám, ale určená přímo na tohle zapojení a hrozně mi brumí a nesmí se s ní pohnout. Tak jsem si řekl, že si udělám nějakou, co mi vydrží déle. Na zvuku to asi nepoznám, ale pevně věřím, že ten brum se zmírní.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Tak mě to pájení nějak chytlo a udělám si i nové kabely k počítači, jelikož ty levné z obchodu neustále lámu.

Předem říkám, že toho o pájení moc nevím, spíš jen tak hledám zapojení na internetu. Tentokrát jsem to, co potřebuji nikde nenašel tak, abych tomu rozuměl.

Mám do jednoho jacku v PC zapojené reproduktory i sluchátka přes levnou čínskou rozdvojku. Rád bych ji nahradil vlastní. Jedu skoro nonstop přes sluchátka, ale občas potřebuji někomu něco pustit nahlas a moje integrovaná zvuková karta mi lepší řešení než zapojení dvou věcí do jednoho výstupu nenabízí.

Dále bych potřeboval aby sluchátka hrála současně oba kanály(pravý i levý) na pravé i levé straně. Jinými slovy aby fungovala jakoby v mono(např. aby nehrála v levém sluchátku basa a bicí a v pravém kytara, ale aby hrála basa, bicí i kytara v obou naráz). Říká se tomu tuším kombinované mono. Existují na to nějaké softwary, které používám na poslech hudby, ale nefunguje to všude (např. na youtube).

Načrtl jsem nějaké zapojení, ale nevím, jestli není špatně a jestli to bude správně fungovat.
Přílohy
Zapojení
Zapojení
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tohle žádný software neudělá, ale je to naštěstí primitivní. Celé kouzlo spočívá v propojení levého a pravého kanálu, ovšem ne přímo, (to by byl přetížený sluchátkový výstup), nýbrž přes dva odpory (nejlépe s hodnotou impedance sluchátek), ale když použiješ dva 47Ω (vyhoví hodnoty od 33Ω do 100Ω), bude to taky OK. Když do místa kde jsou ty dva odpory spolu spojeny připojíš sluchátka s natvrdo spojenými vývody pro pravé a levé sluchátko, budeš mít v každém sluchátku oba kanály. Hodláš-li s tím laborovat často, vyplatí se Ti zbastlit si to do nějaké krabičky, kde budou tři jackové zásuvky - výstup z PC, výstup na reprobedny a výstup na sluchátka, dále tam budou ty dva sčítací odpory a nějaké přepínače. Osobně bych to viděl na dva páčkové: 1. přepíná mono/stereo a 2. přepíná sluchátka/reprobedny. Že si kreativně podle tohoto popisu to jednoduché zapojení vytvoříš nepochybuji. Ať se daří!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Děkuji moc, půjdu do toho.

Akorát se moc nevyznám ve značení rezistorů. Tak jen pro ujištění:

Např. http://www.ges.cz/cz/rm0207-62r0-1-GES05300399.html bude ok, když mám sluchátka s odporem 64 ohm? 62R0 = 62ohm?

A co se přepínače týče bude mi stačit obyčejný dvojpólový, že?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Jo, ty budou OK.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Tak krabička je úspěšně v provozu, přesně podle tvého popisu. Moc děkuji :) . Funguje skvěle, jen mi přijde že na mono trošku ubírá vysoké a nízké frekvence.

Zajímalo by mě, jestli jsem udělal někde špatný spoj nebo možná zvolil příliš vysoký odpor nebo to je to zkrátka daň za to, že mi v každém sluchátku hrajou teď nástroje "navíc" .

Na aktivním reproboxu jsem frekvenční rozdíl nepoznal ani trochu, na hi-fi věži se ekvalizérem úplně do V a zesílením sice ano, ale rozdíl byl zanedbatelný. U sluchátek to ovšem poznat jde. Zvláštní.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, no ono to není zvláštní, je to "daň za jednoduchost". Kdybys to chtěl úplně odstranit, musel bys použít převodník impedancí, což by byl ve Tvém případě emitorový sledovač (samozřejmě dva - pro každý kanál jeden). Princip je ten, že bys signál se zvukové karty vedl nejřív do emitorového sledovače, který díky svému vysokému vstupnímu odporu neovlivní přenos celého zvukového spektra - přenese všechny frekvence stejně - se zesílením o chlup menším než 1. Sloučení kanálů bys udělal až na výstupu emit. sledovače a bylo by to OK. Potíž je v tom, že emitorové sledovače bys musel napěťově napájet. Ještě můžeš vyzkoušet jednodušší avšak méně účinnou variantu. Jestli-že máš rezervu v zesílení, můžeš vyzkoušet nahradit ty "sčítací" odpory nějakou znatelně vyšší hodnotou oproti stávajícím 62Ω např. 330Ω. Sluchátka budou hrát tišeji, ale frekvenční průběh by měl být už mnohem vyrovnanější. Zaznamenáš-li nějaké zlepšení a hlasitost bude stále dostatečná, lze jít s hodnotou odporů ještě výš 470Ω, 680Ω nebo kam až bude potřeba. Zvyšováním hodnoty sčítacích odporů bude sice klesat hlasitost, ale bude se "narovnávat" kmitočtová charakteristika.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Ahoj,
přidal bych se s dotazem na připojení multiefektu do HiFi. Efekt má na výstupu 2x 6,3mm TS a zesilovač má na vstupu 2x cinch. Předpokládám, že půjde použít nějaká dvoulinka, kde dám na jeden konec jacky a na druhý cinche. Zajímalo by mne, jak moc záleží na kvalitě kabelu. Předpokládám, že výstup by měl být na úrovni linky, takže zesilovač by s tím neměl mít problém. Nebo se pletu? Můžete doporučit konkrétní metráž? Díky :)
Efekt: Zoom A3
Zesilovač: Pioneer A-A9MKII-K
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
imucz

Příspěvek od imucz »

Ze zoom g3 do zvukovky roland quad capture nějakým AV kabelem cordial a nikdy jsem nezaznamenal brum, šum nebo něco nepatřičného.

Ale je fakt, že ten kabel se nekřižoval nebo nešel souběžně s nějaký silovým a byl jenom cca max.2m. Větší problém byl se zoomem do lampové hlavy.
Gibson SG standard ´78, Bach SG, Foxrox CC hybrid, Radial Bones Hollywood, MXR Super Badass, EHX Satisfaction, HOT Sunset drive, HOT Spring-Verb, HOT The Thirty KT66, 1x12" Engl 112 PRO, Schecter SGR SA-1, Cremona ´86 (samodomo vybavená 1xhumb.+1xsingl), Zoom G3, Roland Cube 10GX
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Ahoj,
prosím o radu. Včera jsme narazil na následující problém. Z multiefektu (Zoom A3) se ozývá brum. Stačí se ale dotknout kovového šasi efektu nebo třeba kovového pouzdra jacku zapojeného do kytary a brum zmizí. Předpokládám, že asi půjde o nějaký problém s uzemněním. Problém by mohl být i v kabelu, který jsem pájel sám a netvrdím, že dokonale. Stejný problém nastává když je efekt napájený ze sítě i když používám baterky. GND lift tlačítko nemá vliv. Měl jsem to zapojení jak do HiFi zesilovače, tak do sluchátek - stejný problém v obou případech.

Nějaký nápad, čím by to mohlo být?

A ještě se zeptám na pájení lomeného jacku (Neutrik). Zjistil jsem, že v něm je kontakt pro stínění vyveden kromě toho zlatého ještě taky v místě, kde přichází kabel. Předpokládám, že je jedno, ke kterému to připájím.

Díky moc!
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zkontroluj, zda nemáš studený spoj někde mezi stíněním a konektorem. Pokud brumí, odhadoval bych to na špatně spájenou zem. Klidně to zkus přepájet.

Ad lomený Neutrik - je to jedno, jsou propojené. Já to raději pájím na tu pozlacenou část.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Díky,
co se té země týče, může se to projevit i v situaci, když mám efekt jen na baterky a do sluchátek - tedy nikde to není připojené do zdi? Vím, že v kytaře problém není - s jiným kabelem do komba funguje ok. Jinak v kytaře je aktivka s 9V baterkou (kdyby to mělo nějaký význam).
Co se týče toho lomenýho konektoru, napájel jsem to na ten stříbrnej kontakt, nějak mi není jasný, jak bych to dole ohnul, aby se mi nespojil T a S kontakt. Asi to chce cvik :)
Díky
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud nemáš v kabelu správně spájenou zem, je úplně jedno, že napájíš bateriemi. To je jako kdybys neměl připojenou zem v kytaře. Taky by to brumělo.

Co se pájení lomeného Neutriku týče, už na to mám svůj grif, kolik kde oddělat izolace, jak to ohnout a tak. Taky už jsem jich spájel odhadem skoro ke stovce.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Díky, zkusím to. Každopádně jsem na neutrik.com našel návod, kde je nakreslený kolik kabelu je kde potřeba, tak se zkusím inspirovat :-).
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Tak jsem tedy přepájel znovu celý kabel, řekl bych že se mi to docela povedlo, nicméně, brum se sice výrazně snížil, ale nezmizel. Možná důležité je, že to bručí, i když kabel není zapojen do kytary. Intenzita brumu se mění s polohou kabelu (např. když se konec přilíží k něčemu vodivému, tak to brumí víc), když se ale dotku konektoru, tak to ztichne.To samé se dělo, když jsem měl na kabelu jen jeden nebo druhý konektor a na druhém konci jen holé vodiče, řekl bych tedy, že to asi nemusí souviset jen se špatným pájením konektorů.
Další, čeho jsem si všiml je, že při zapojení do kytary ten brum reaguje na nastavení hlasitosti na kytaře (při úplném ztišení nebrumí).
Takže se ptám, kde bych ještě mohl hledat problém. Asi bych to mohl zkusit s nějakým kupovaným kabelem, jestli to přejde, ale bohužel žádný nemám, musel bych něco koupit.
Díky moc.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

OK, o jakém kabelu se tu přesně bavíme (výrobce, typ)? Jinak, pokud necháš kabel zapojený jen v zesilovači a nepřipojíš jej do kytary, pak je jasné, že brumí v závislosti na poloze vůči zdrojům elmag. rušení, to je normální chování.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Sommer Cable 300-0091 SPIRIT LLX LOW LOSS (4m), Jacky Neutrik zlacené (rovný a zalomený).
Každopádně jestli je brum normální, když to není v kytaře, tak jsem klidnější. V kytaře to to brumí výrazně míň.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“