Ekvalizér

Pedály, multiefekty, procesory, ...
cherreda
Rádce

Re: Ekvalizér

Příspěvek od cherreda »

Já to nemyslel nijak zle, ani se nijak neposmívám, jen to téma je taková suchařina. :wink:
Ten bazarový 6-band MXR je nejspíš normální, cca stejně (ne)kvalitní EQ jako ostatní krabky. A navíc elegantně svítí fadery. :wink:
Že Ti nešumí EQ v Zoomu se moc nedivím, bo bych si dovolil tvrdit, že EQ v digimultiefektech budou reálně vesměs čistší a kvalitnější než většina analogů do 5000.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

5 prej nejlepsich EQ pedalu...
http://tonereport.com/issue49/files/11.html
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Source Audio EQ mě napadl jako první opravdu kvalitní EQ, ale nenašel jsem odvahu se o něm zmiňovat, bo stojí přes 3000 a ještě je digitální a ještě možná ani nemá truebypass, bo Source... :)
Jestli jsme se dostali do vyšších sfér, to bych rovnou mohl doporučit Maxon za čtyřku. :) Ono těch nadstandardně kvalitních grafických EQ nebude moc a osobně myslím, že pro spoustu lidí budou parametrické EQ zbytečně složité na nastavování, s vícepásmovým PEQ může být slušný boj. Pro kytaru bych si sám vybral radši GEQ.
Bohužel mi ta recenze tak trochu potvrzuje můj názor, že opravdu kvalitní podlahové EQ budou drahé a nad takovou investicí je potřeba se řádně zamyslet, že. :) Jaká kvalita vůbec JE reálně potřeba k elektrickému pádlu. Že nějaký levnější čínský analog přidá trochu šumu? Při koncertu? No bóže, že bych se na to nev... :roll: :) A když to tedy někomu jó vadí, tak za mě zcela v klidu vítězí Hendrekův digitální Zoom, který nešumí a má další přidané hodnoty.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Koupil jsem i kvůli velikosti od Peťana V. tady z fóra toho Fendera, tak až si s ním pohraji, podám hlášení.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Jak jsem slíbil, tak i plním: zkouška Fender Micro EQ dopadla na výbornou a před klukama z Čajny teda smekám, jak to dobře zbastlili :). Za ty peníze jsem nadšený, nic nešumí ani neprzní signál nechtěným způsobem. V podstatě teď budu hrát pouze se zapnutým EQ, bez něho už to není ono :).
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

No prosím, takže zas takový problém to nakonec nebyl, jak se dalo čekat... a teď abys koupil ještě jeden pro to nastavení, na které jsi EQ původně chtěl. :)

Edit: A nesupluješ teďko tím EQ aktivní elektriku? Pokud ji v base(?) nemáš, stála by za úvahu, ne?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ale ne, mám to přesně na to, na co jsem to chtěl, dokonce nejen na struming ale vyhovuje i na vybrnkávání při tomtéž nastavení. Kdykoliv jsem jej zkoušel vypnout, byl ten zvuk najednou úplně zahuhlaný (jak jsem tak mohl hrát? :)). V kapele zapadla pikolo basa k druhé base, tzn. zbytečně jí teď nezabírá basové spektrum. Aktivní elektroniku mám, ale její zvukové možnosti nejsou takové jako u pětipásmového EQ, který navíc funguje výborně. Tzn. hrubé nastavení ekvalizace nastálo na Fender Micro EQ, jemné doladění dle potřeby na aktivní elektronice basy, které má člověk při hraní po ruce (high boost). Tož tak.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Po týdnu znovu nezbývá než konstatovat, že EQ (bez ohledu na výrobce, myšleno obecně) je nejspíš nejužitečnější krabka, co mám v boardu. Jakmile člověk nehraje sám a musí se frekvenčně usadit v mixu spolu s dalšími nástroji, tak si nedokážu představit hraní bez ní. Je to silně návyková věc a vím, že již není way back. :)
Je jasné, že mix řeší kapelám spíš zvukař, ale pro potřeby samozvučící se mini kapely je ekvalizace již před vstupem do mixu elegantní ultimátní řešení.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

zkousel nekdo porovnat nejakej mini ekvalizer (mooer, fender) s GE-7 od bosse (ten mam, ale na jinem miste v retezci, proto srovnavam s nim)? jde mi zejmena o pasma basu a stredu, sum a celkovy rozsah boostu. chci koupit dalsi EQ kvuli zjemneni rozdilu mezi kytarama, ale rad bych neco malinkateho kvuli uz tak dost nacpanemu pedalboardu :) true bypass vyhodou.
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Včera jsem vedle sebe na chvilku posadil právě GE-7 a Fender Graphic EG (což je jen rebrandovaný Mooer, budu mu tak říkat i dál) a chvilku s nimi laboroval (zapojení pouze kytara >> EQ >> aparát). Při vypnutém efektu jsou oba v podstatě nastejno, přestože Boss nemá TB - totéž pak platí při "rovném" nastavení EQ - u Mooeru se jen o něco hůř hledá a nastavuje neutrální výstupní output. Lehký dodatečný šum se při neutrálním nastavení projeví až tehdy, když aparát vyženu přehnaně nahoru a místo hraní chytám vibrace z vesmíru... (ale to by beztak šumělo stejně).

Co se týká rozsahu, Mooer má o pár dB navíc - slyšet to je, ale nijak drasticky. U obou platí, že výšky zkrátka nelze vyhnat za třetinu až polovinu dráhy nahoru - rychle roste šum i nepříjemnost zvuku, a to i na kytaře s HB. V praxi jsou to u Bosse krajní dvě pravé táhla, u Mooeru jenom jedno. Na basové straně je Mooer jednodušší – hůř se sice trefí ideální nastavení (ty táhla jsou fakt pro trpaslíky), ale jedno pásmo pro spodní středy (na Mooeru 630Hz) dostatečně vyrovnává 400 a 800Hz na GE-7. Krajní polohy boostu se v podstatě nedají použít ani u jednoho, pokud to člověk nechce použít jako nějaký brutální filtr – stejně tak výstupní output má hodně velkou rezervu (tedy pro mé potřeby...)

Zatímco GE-7 osobně používám jako rychlý boost (dobře se na to šlape), Mooer na nějaké to tancování fakt není – v malém boardu si s tím „přepnu“ nebo dokrmím zvuk max. jednou dvakrát za song, případně běží permanentně.
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já mám Fender micro EQ zapnutý pořád pro nastavení základního zvuku, ale já jsem trochu jiný případ, protože to nemám na kytaru, ale na pikolo basu. Při kobylkovém snímači a EQ z toho mám dokonalé tele :). Basy mám stažené a výšky naopak vytáhnuté, volume na jedné hodině, navíc na aktivním EQ samotné basy mám ještě na max. výšky. No prostě brutal :). Kupodivu to ani moc nešumí. Nastavení mého EQ viz. obrázek.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Já jsem k sobě přibližoval 2 kytary za pomoci T-Rex Twin Boost, který má jen 3-pásmový EQ a vcelku to šlo. Jestli máš stejný požadavek jen doklohnit zvuk jedné kytary tak, aby fungovala s nastavením aparátu cca stejně jako ta druhá, tak si taky myslím, že by Ti ten Fender EQ mohl stačit. Je docela slušný, z ceny se nezhroutíš a rozdíl ve velikosti je značný: http://studiotahiti.rajce.idnes.cz/vlac ... ard_02.jpg
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

diky moc za reakce, pujdu do nej :)
innerself

Příspěvek od innerself »

Čus. Chtěl bych trošku oživit tohle téma a spíš by se mi hodila informace ohledně funkce WIDTH/BANDWIDTH/Q nevim co se ještě dál používá za značení :D
Mám parametrickej ekvalizer od firmy artec a funguje tam ten knob opačně, než má většina eq. To znamená že 0/10 je šířka pásma tenká a 10/10 tlustá. Výrobce dál udává že WIDTH maká v rozsahu 1/2 až 1/4 oktávy a Q je 4 až 7 něco? Existujou na tohle nějaký společný hodnoty jak třeba v případě db? Protože co jsem koukal a zkoušel nějaký pluginy, tak tam maj ten knob právě otočenej s tim že na min je signál nejširší a na max nejužší. A čim nižší číslo Q má tim širší signál je. Prostě uplnej opak toho co mám já.

Proč se ptám na ty hodnoty. Trošku s tim bojuju a různě to ladim, takže by bylo pro mě lepší si nějak představit jak moc to kde zabírá.Dík
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

innerself píše:Čus. Chtěl bych trošku oživit tohle téma a spíš by se mi hodila informace ohledně funkce WIDTH/BANDWIDTH/Q nevim co se ještě dál používá za značení :D
Mám parametrickej ekvalizer od firmy artec a funguje tam ten knob opačně, než má většina eq. To znamená že 0/10 je šířka pásma tenká a 10/10 tlustá. Výrobce dál udává že WIDTH maká v rozsahu 1/2 až 1/4 oktávy a Q je 4 až 7 něco? Existujou na tohle nějaký společný hodnoty jak třeba v případě db? Protože co jsem koukal a zkoušel nějaký pluginy, tak tam maj ten knob právě otočenej s tim že na min je signál nejširší a na max nejužší. A čim nižší číslo Q má tim širší signál je. Prostě uplnej opak toho co mám já.

Proč se ptám na ty hodnoty. Trošku s tim bojuju a různě to ladim, takže by bylo pro mě lepší si nějak představit jak moc to kde zabírá.Dík
Čau, ten tvůj dotaz je trochu nesrozumitelný. Napiš, který přesně EQ, ideálně i s fotkou a potom napiš, co ti není u kterého konkrétního tlačítka jasné.

Artec jsem našel SE-PEQ (http://artecsound.com/effect/se-peq.htm) a tam mi ty ovládací prvky jsou jasné:
FREQ - frekvence
WIDTH - šířka pásma - tzn. jak široké je pásmo kolem frekvence, na které má efekt působit
GAIN - úroveň daného pásma

EDIT: Jenom pro představu, takhle bych to viděl já - ukázka nastavení EQ z Ableton Live.
ableton-eq.png
innerself

Příspěvek od innerself »

Jo je to přesně tenhle co jsi našel. Jde mi ty čísla co znamenaj pouze u knobu WIDTH 1/2 až 1/4 oktávy a Q 4 až 7 (nevim brambor)? Jiný parametrický EQ maj Q třeba značení od 0.25 do 2. z čehož 0.25 je signál nejširší a 2 nejužší. Jde mi o to jestli na to existujou nějaký společný hodnoty jako třeba pro db. 5 db něčeho bude vždycky 5 db něčeho na všech možnejch zařízeních.Tak jestli je to podobný s tim Q že 4 na mojem artecu bude to stejný jako Q 4 na nějakm jinym zařízení, protože jak jsem psal už vejš. Mujh artec má na minimum Qčka nejvíc úzkej signál, zatimco ostatní maj na tom minimum ten signál nejširší.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Co je to činitel jakosti je srozumitelně popsáno třeba tady - http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-ser ... unor~2010/

Že je na tvé krabičce zapojen obráceně to musíš prostě vzít jako fakt. Já bych si tipnul, že je tam potřeba použít nelineární průběh potenciometru a než tam dávat exponenciální, kterých se moc nevyrábí, tak tam mrskli log a zapojili opačně.

Mimochodem, hodnota Q=7 znamena pekelně uzoučkej filtr.
Hraju výhradně na šrot.
innerself

Příspěvek od innerself »

Já právě z těch jejich popisků z ofiko stránky pochopil že 4 je úzkej a 7 je širokej. Nebo to tak na mě aspoň působí z těch jejich popisků.

■■ SPECIFICATION ■■
Frequency Range : 10Hz ~ 20kHz
Gain : -12dB ~ +12dB
Width : 1/2 oct ~ 1/4 oct, Q : 4 ~ 7
Power supply: DC9V
Consumption: 15mA(active), 12mA(bypass)
Dimension: 75.5(w) x 115.5(h) x 47.5(d) (mm)
Weight: 290g (include battery)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

innerself píše:Já právě z těch jejich popisků z ofiko stránky pochopil že 4 je úzkej a 7 je širokej. Nebo to tak na mě aspoň působí z těch jejich popisků.

Width : 1/2 oct ~ 1/4 oct, Q : 4 ~ 7
Já myslím, že z toho popisu to je celkem jasné - ten parametr width je od cca 1/2 oktávy, což je malý "činitel jakosti" (4) až po cca 1/4 oktávy, což je méně, než 1/2 a tím pádem větší "činitel jakosti" (7), protože zabírá menší část pásma :-)

Prostě čím větší šířka, tím menší kvalita. Viz ten odkaz od Abu:
Čím vyšší je činitel jakosti Q, tím „ostřejší“ je filtr, a tím užší je tedy frekvenční pásmo, které tímto ekvalizérem ovlivňujeme.
innerself

Příspěvek od innerself »

No tak jak je možný že ostatní parametrický ekvalizéry maj třeba s knobem na minimum hodnotu třeba 0.25 což je nejširší záběr?
zkrátka takhle
Artec se-peq 4 < 7 (Q mi dá na 7 širší spektrum)
ostatní eq: 4 >7 (Q mi dá na 7 užší spektrum)

prostě artec čím vyšší číslo má, tim širší celý spektrum je (přímá úměra). Ostatní eq to maj tak, že čim nižší číslo maj, tim širší celý spektrum je (nepřímá úměra). Jde mi o to, že třeba na artecu si nastavim hodnotu na max která má dávat Q na 7. Můžu teda to samý najít pod stejnou značkou Q7 na jinym ekvalizéru když maj prohozenej ten pohyb toho potenciometru? Prostě když bych Q měl srovnat se značkou db, tak db je vždycky stejná hodnota pro všechny druhy eq. 5db při 1khz na artecu bude uplně stejný jak 5db na 1khz u behringeru. Pořád to bude dávat ve směs to samý. Ptám se jestli teda i to Q vždycky znamená stejná hodnota tu samou šířku
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“