kytara od kytaráře vs. Custom Shop
Pravidla fóra
Re: kytara od kytaráře vs. Custom Shop
Jurču znám jen z webu, podle fotek z dílny je to fakt mistr preciznosti.
Já být profi kytarářem, měl bych na skladě několik vzorových nástrojů z dostupných skladových materiálů, aby si je klient mohl ošahat. Pak si vybere, že tenhle mahagon s tímhle javorem mu sedí, kytarář toho má ještě 2 fošny na skladě, tak výsledek bude hodně blízko očekávání. Úplně naslepo taky nevím.
eta27: Jak probíhal výběr materiálu, domlouvání, zkoušení, zakázková ergonomie krku apod? Až úplně nakonec nám napiš, co za to.
Já být profi kytarářem, měl bych na skladě několik vzorových nástrojů z dostupných skladových materiálů, aby si je klient mohl ošahat. Pak si vybere, že tenhle mahagon s tímhle javorem mu sedí, kytarář toho má ještě 2 fošny na skladě, tak výsledek bude hodně blízko očekávání. Úplně naslepo taky nevím.
eta27: Jak probíhal výběr materiálu, domlouvání, zkoušení, zakázková ergonomie krku apod? Až úplně nakonec nám napiš, co za to.
Souhlasím, faktem je, že nemám jedinou špatnou referenci na p.Jurču /a že jich bylo hodně.../a jsem konzervativní, co se týče nástrojů a nechal jsem si ji dělat s tím, že bude moje celoživotní partnerka
A protože mi fakt sedla do ruky nikdy bych ji neprodal.
Ale jinak máš samozřejmě pravdu, každý se musí rozhodnout, co mu více vyhovuje a jaké riziko je ochoten podstoupit...
Ale jinak máš samozřejmě pravdu, každý se musí rozhodnout, co mu více vyhovuje a jaké riziko je ochoten podstoupit...
Výběr z několika předložených mahagonových kusů /nakonec jsem vybral z jednoho kusu/, pak výběr fládrového javoru taky z předložené nabídky a výběr materiálu na krk. Fotka dole ve fázi zkoušení krku, ještě nebyl nalepený, malinko jsme ubrali, pak už seděl v ruce dobře. Finální úprava dle fotky předlohy nějaké PRS private stock.kmensik píše:Jurču znám jen z webu, podle fotek z dílny je to fakt mistr preciznosti.
Cena za kytaru /práce+dřevo- 32 000 Kč + snímače Bare Knuckle Abraxas /objednáno z Anglie-skvělý výběr-hrajou moc hezky-cca 9100 Kč/ a chtěl jsem tremolo, ne pevnou kobylku a nakonec po mnoha hledáních objednáno origo PRS tremolo z US modelů od Thomanna /dalo by se i levněji, ale už by se to od toho PRS odchylovalo a to jsem nechtěl...taky cca 9 000 Kč/, hardware je Gotoh
Vím, že je to blbá připomínka a preference byly asi jinde, ale za ty prachy by byl slušnej origoš.
fuf, dobrá pálka
ale jinak pěkný nástroj
ruční práce je ruční a ta se kvůli větší časové náročnosti taky platí 
Správná připomínka ! :-EJester píše:Vím, že je to blbá připomínka a preference byly asi jinde, ale za ty prachy by byl slušnej origoš.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
-
Miloš V.
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
- Kontaktovat uživatele:
Já to zase chápu, když je člověk ochotný koupit i originál, nehodlá šetřit, má ale přesně danou představu, co chce a nehodlá slevovat vůbec na ničem, kouká po bazarech, po obchodech, a hodně dlouho se neobjevuje požadovaný kus, tak už to prostě nevydrží...
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
navic tady je proti originalu spousta bonusu, viz ten vyber dreva a dalsi detaily. za to by v pripade private stock zaplatil mnohem vetsi sumy
Nikomu nenutím, že kytara od kytaráře je jediné a nejlepší řešení, ale pro mě bylo a jsem maximálně spokojený. Cena není malá, ale za kvalitu a individuální výrobu je třeba něco zaplatit. Ta celková cena mohla být klidně o 10 000 Kč menší kdybych si vybral jiné tremolo a snímače a nebo o 15 000 Kč bez tremola s pevnou kobylkou. Ale neobjednával jsem ji s cílem ušetřit, ale chtěl jsem mít individuálně vytvořený nástroj doladěný ve všech detailech.
Mám doma SE Santanu, ale ten rozdíl je neskutečný. Až teď vidím, jak ty SE modely jsou ošizené /nulťák z nějakého plastu, pražce za rok vymačkané, při výměně strun je ten koncový kroužek zaražený v měkké slitině tremola a nejde to vytáhnout, hned po koupi výměna snímačů za SD, je asi o 1/3 lehčí než ta nová zakázková-není mahagon jako mahagon a k tomu adekvátní kvalita zvuku atd./ a to vyšla i s výměnou snímačů na cca 23 000 Kč.
Za cenu nové kytary od Jurči bych mohl mít leda S2, ale to jsem nechtěl. Není to zas tak velký posun od SE modelů a celkově mi ta kytara nesedí. Ta nová kytara je vlastně kopií Custom 22 a tento US model se v přiměřené kvalitě pohybuje od 90 000 Kč.
Ta nová kytara je fakt moc pěkná a vyvedená do detailu a hraje skvěle, což je asi ještě důležitější. Až budu mít lepší fotku než jen z mobilu, tak přidám.
Tolik mé myšlenkové pochody a důvody, proč jsem se tak rozhodl a naštěstí to klaplo.
Hezký předvánoční čas hlavně těm, co jsou v práci, jako já....

Mám doma SE Santanu, ale ten rozdíl je neskutečný. Až teď vidím, jak ty SE modely jsou ošizené /nulťák z nějakého plastu, pražce za rok vymačkané, při výměně strun je ten koncový kroužek zaražený v měkké slitině tremola a nejde to vytáhnout, hned po koupi výměna snímačů za SD, je asi o 1/3 lehčí než ta nová zakázková-není mahagon jako mahagon a k tomu adekvátní kvalita zvuku atd./ a to vyšla i s výměnou snímačů na cca 23 000 Kč.
Za cenu nové kytary od Jurči bych mohl mít leda S2, ale to jsem nechtěl. Není to zas tak velký posun od SE modelů a celkově mi ta kytara nesedí. Ta nová kytara je vlastně kopií Custom 22 a tento US model se v přiměřené kvalitě pohybuje od 90 000 Kč.
Ta nová kytara je fakt moc pěkná a vyvedená do detailu a hraje skvěle, což je asi ještě důležitější. Až budu mít lepší fotku než jen z mobilu, tak přidám.
Tolik mé myšlenkové pochody a důvody, proč jsem se tak rozhodl a naštěstí to klaplo.
Hezký předvánoční čas hlavně těm, co jsou v práci, jako já....
Krásná ale je, to se musí nechat!
Těším se, až budou lepší fotky.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Víš naprosto prd, co ti tam opravdu dá... pan kytarář.. Nakecat ti může, co chce.Kinx píše:navic tady je proti originalu spousta bonusu, viz ten vyber dreva a dalsi detaily. za to by v pripade private stock zaplatil mnohem vetsi sumy
Jako - echt honduras mahagon - fakt jo ? Rio palisandr, no nekecej ?? Kdo to pozná ? naprosto nikdo podle vzhledu, leda vzorek pod mikroskop nějakýho botanika
Docela bych chtěl vidět, jako ti kytarář dokáže původ dřeva. Z toho samýho důvodu jsem nekoupil od nich NIC.. a nekoupím. Dneska tě akorát každej chce ojebat.
U firmy jako Gibson, Martin nebo PRS máš aspoň trochu záruku... jakýs takýs kvality materiálu podle ceny..
I když občas taky trochu kecaj... třeba Gibson píše "red spruce" ale jesli to je opravdu Adirondack (z toho správnýho údolí - nebo aspoň pohoří
Je potřeba každou kytaru posuzovat jako originál, jako takovou..
I´m wheels... movin´wheels
nevim jestli se uplne chci zapojovat do "diskutovani" ale jakej vidis rozdil mezi tim co ti pripadne muze, nebo nemuze nakecat pan kytarar, nebo (byt treba velika a za roky provarena) fabrika ?
..krom toho si osobne myslim ze to africky drevo ktery sem dovazi kdejaka parkety ci nabytek produkujici firma, neni zas az tak drahy (20-60kkc/kubik - pricemz kubik dreva je docela dost kytar) aby nebylo levnejsi ho proste koupit, nez to narocne (takhle kusove) falsovat z neceho o trosku (protoze "z OSB desky" by to asi poznal i zakaznik nebotanik) levnejsiho
..krom toho si osobne myslim ze to africky drevo ktery sem dovazi kdejaka parkety ci nabytek produkujici firma, neni zas az tak drahy (20-60kkc/kubik - pricemz kubik dreva je docela dost kytar) aby nebylo levnejsi ho proste koupit, nez to narocne (takhle kusove) falsovat z neceho o trosku (protoze "z OSB desky" by to asi poznal i zakaznik nebotanik) levnejsiho
To už je o preferencích. Samozřejmě, když si kytarář sám formátuje dřevo, tak deska mahagonu Sapelli cca. na 4 těla vyjde na 3000 až 4000,- jak u koho. Hodí se tam marže, jak to dělá Sivčák. Pak podle náročnosti v případě klenutí, které někteří pořád dělají pomocí dlátek si taky nacení. Kytarář neudělá nic jinak, než co zvládne CNC, ale je pravda, že většinou kytaráři mají opravdu to dřevo vybrané, bez kazů a vad. Z fabriky stačí sundat lak popř. zbrousit dýhu na topu (i u kytar za 25.000,-) a hle jaké je tam hnusné a kazové dřevo
ale popravdě si osobně nemyslím, že by to extra ovlivňovalo výsledný zvuk. Prostě ten kytarář se musí nějak uživit.
Jo a záruku nemáš ani u zajetých značek, to jsem zjistil, jak to tam jede přímo od majitele firmy, co dělají ESP, Schecter, Dean apod. A ceny kytar jako PRS, Gibson kolem 50.000,- a výše je krutě přestřelená, nehledě na to, že mají mnohem nižší ceny snad všeho na materiálech, než nějaký kytarář.
Jo a záruku nemáš ani u zajetých značek, to jsem zjistil, jak to tam jede přímo od majitele firmy, co dělají ESP, Schecter, Dean apod. A ceny kytar jako PRS, Gibson kolem 50.000,- a výše je krutě přestřelená, nehledě na to, že mají mnohem nižší ceny snad všeho na materiálech, než nějaký kytarář.
drevo na kytaru (kdyz to neni nejaka vizualni superspecialka nebo marketingovy pribeh jako echt hondurasky mahagon atd) se da poridit okolo 5litru. U kytarare je tedy draha prace, a je tragikomedialne zabavne jak tady kazdy druhy vyzaduje, aby remeslnik pracoval tak za 20-50 Kc/hod nebo vystrouhal kytaru za 2-3 dny (uz vas vidim jak za takove prachy to delate vy
Samozrejme ze i mezi kytararema se najdou bajkaři a ojebavaci, stejne jako napr. mezi cleny HF pouzí teoretici nebo pomatení sběratelé. Je treba si najit mezi nimi ty kvalitni (dnes uz je jich dost a Jurca mezi ne rozhodne patri) a pak obvykle lze dostat kytaru s mnohem lepsim pomerem cena/vykon nez z obchodu. (to ze pri pripadnem naslednem prodeji penezenka zapláče, je druhá věc).
Vyse uvadene PRSo je za odpovidajici prachy, imho jediny krok vedle bylo smesne predrazene nicmoc tremolo (ja vim, original
a o snimacich by slo diskutovat, ale BKP si proste za kvalitu, sluzby, flexibilitu a servis nechava zaplatit trochu vic).
Takze jedina opravdu negativni vec v tomto pripade byla "smrtelna choroba ceskeho kytarare" - termin
Samozrejme ze i mezi kytararema se najdou bajkaři a ojebavaci, stejne jako napr. mezi cleny HF pouzí teoretici nebo pomatení sběratelé. Je treba si najit mezi nimi ty kvalitni (dnes uz je jich dost a Jurca mezi ne rozhodne patri) a pak obvykle lze dostat kytaru s mnohem lepsim pomerem cena/vykon nez z obchodu. (to ze pri pripadnem naslednem prodeji penezenka zapláče, je druhá věc).
Vyse uvadene PRSo je za odpovidajici prachy, imho jediny krok vedle bylo smesne predrazene nicmoc tremolo (ja vim, original
Takze jedina opravdu negativni vec v tomto pripade byla "smrtelna choroba ceskeho kytarare" - termin
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
- mirostrat
- Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
- Kontaktovat uživatele:
je mi na smích celá ručná práce u plných gitár , čo tam také ručné robia ? vystrúha celú gitku s nožíkom ? stroj to podla mna spraví lepšie a rýchlejšie ako človek , iné je keď niekto robí ,,španielky" husle , kontrabasy , alebo aparáty , šperky ručne , ale když je gitara dobre spravená - bežný model , tak nikdo nevidí či to je spravené ručne , alebo strojom
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
mirostrat uvažuje úplně správně. Proto slavil inženýr Leo Fender takové úspěchy. Čistě technicky, hlavní díly strata jsou hotovy v řádu minut obráběcího času. Zbytek jest ruční práce, ano, ovšem silně omezena, právě díky konstrukci kytary. Svým způsobem jest strat (na který většina z nás hraje a bude hrát) geniální inženýrské dílo. (o teleti se ani nebavit, je ještě mnohem jednodušší, ostatně, začalo to broadcasterem a preclíkem - jednodušeji to snad ani nejde)
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: kytara od kytaráře vs. Custom Shop
Mirostrat:
Přesně tak
díky CNC udělám radost více lidem a celá výhoda spočívá právě v tom, že vytvořím 3D model - konzultuji - pokud ok, tak se jde vyrábět a jaký model, taká kytara v reálu. (co se týče barev jsou tam rezervy, jak se mi podaří třeba namíchat, nalakovat, tak je to víceméně ilustrační), obdivuji poctivé práce houslařů, čímž samozřejmě Jurča je, ale co se týče kytar, tak chápu, že ten čas to zabere a musí se ty hodiny zaplatit, aby se mu to vůbec vyplatilo. Pouze nad tím stráví více hodin, než já pomocí CNC (přestože jsou tam taky hodiny broušení). Ale prostě ceny kytarářů, takové jsou. Odsuzuji jen velkovýroby, kdy kytary, které vyplivnou CNC stojí 50 a výš
Přesně tak
Dnes na čt2 Místo činu:deštný les . Koukněte. Dá se přehrát na compu jako video z programu tv. O dřevu, Madagaskaru a Gibsonu a Číně....
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Slíbil jsem kvalitnější fotky, tak malá ochutnávka....
http://www.jurca-guitars.com/blog/?attachment_id=670
http://www.jurca-guitars.com/blog/?attachment_id=670
Fakt krása. 
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“