Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
No to bude asi konec světa
. Proč by ses měl splést? Když se Ti to přes zvýšenou pozornost při propojování přeci jen povede, budou přetěžovány koncové lampy, které tím pádem dříve "odejdou", dále napájecí zdroj. Zřejmě nic "neprskne" okamžitě ani pojistka se nepřepálí. Jestli jsi takový sklerotik, že připouštíš v tomto primitivním případě omyl, čtyřohmový vstup v reprobedně vhodným způsobem zaslep (ucpi)
tím omyl vyloučíš.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- sparta-kus
Ahoj, asi budu vypadat jako úplný pitomec, ale chtěl bych se zeptat, jak je to s připojením více reproboxů do jedné hlavy. Mám nový box 212 s 2x T75 (16ohm) a chtěl bych hrát do sterea s V30 (8ohm) co mám navíc - tedy výměna jedné T75 za V30 s tím, že bude mít každá svojí samici. Laney GH50l Má vstupy jak pro 1x 16ohm tak i pro 1x8ohm, teď proč to nezapojim do příslušných zdířek a nehraju. Je zde nápis Use only one impedance selection at a time (viz fotka). Ten rámeček speakers kolem 16ohm a 2x 16 ohm je ohraničuje od vstupu pro 4 ohm a 2x8ohm. Tak jen nevím jestli to takto můžu rozdělit... Díky za pomoc. 
Hlavní výbava: Laney GH50L, Headway 212B, Tesla 412 Anniversary series, Schecter Tommy Victor Sig., Fender H1 + SH4 u kobyly, Hardwire CM-2
Cvičítka: Epiphone Triggerman 60 DSP, Roland Cube 60 + další křápy...
-
Stanley Glazoff
Stereo z toho neudelas,na to potrebujes stereo koncovy zesilovac (jsou teda i stereo hlavy,ale to uz je fakt vzacnost).Pokud jde jen o to,pouzit obe bedny,ta 2X T75 ma 16 ohm vcelku nebo každý reprak zvlast?Pak by se to dalo dostat dohromady na tech 8,a snad s další osmickou by to nejak slo zapojit
Hlavne opravdu nezapojuj nic jiného nez co tam je napsano,mela by se uvadet celkova impedance pripojenych boxu,takze prvne to nejak dej do souladu z jednym z tech vystupu z hlavy 
- sparta-kus
Ty jo tak teď zase nevim jestli jsem se nezeptal blbě. Stereo jsem myslel tím, že bych byl zvučen dvěma mikrofony na rozdílných repra a z toho bych pak měl "stereo" do PA (levá třeba T75 a V30 pravá.....) Jestli to je nějaký blud, tak se omlouvám...
Chtěl jsem jen použít ten 16 ohm vystup pro T75 a 8 ohm pro V30... Připájím si je k samici každý zvlášť - takže to potáhnu dvěma šňůrama 
Hlavní výbava: Laney GH50L, Headway 212B, Tesla 412 Anniversary series, Schecter Tommy Victor Sig., Fender H1 + SH4 u kobyly, Hardwire CM-2
Zjisti si nejake zaklady pouzivani lampovych aparatu predtim nez zacnes badat nad tvym "stereem". Repraky hír, repraky hír, proc to nenacpat do direk, prestoze je primo na aparatu napis, ze se to takhle zapojovat nema...
Upřímě, být sparta-kusem, bych začal oživením středoškolské fyziky, takové ty záležitosti typu výkon, ohmův zákon popřípadě i ve variantách pro střídavý proud.. A pak bych si položil otázku, jak se rozdělí výkon mezi 16 a 8 ohmové reproduktory?
- sparta-kus
Děkuji za "radu". Ten pravý stereo efekt to není,špatně jsem se vyjádřil. Raději se zeptám, než abych něco zničil - číst umím, ale nevěděl jsem jestli se to vztahuje ke všem vstupům nebo ne. Lepší varianta tedy bude použít další 112 box s V30 a dát to do 2x8ohm společně s dvěma 16tkama (8ohm).
- sparta-kus
Odpor pralalelního zapojení a snad dokonce i výkon spočítat dokážu. Ale děkuji za doporučení, zapracuji na sobě. Je ale zajímavé, že podle tohoto článku by to mělo fungovat.José píše:Upřímě, být sparta-kusem, bych začal oživením středoškolské fyziky, takové ty záležitosti typu výkon, ohmův zákon popřípadě i ve variantách pro střídavý proud.. A pak bych si položil otázku, jak se rozdělí výkon mezi 16 a 8 ohmové reproduktory?
http://blog.hughes-and-kettner.com/ohm- ... impedance/
Ale rozhodně se nebudu do ničeho pouštět, jen jsem v tom chtěl mít jasno.
Prostě jsem se jen chtěl zeptal na to jestli se dá nějak zkombinovat 8ohm a 16ohm reprák. Místo toho se tu ze mě stane idi.t, který v životě neviděl kytarový zesilovač ani z dálky.
Děkuji pánové, již sem nebudu postovat své stupidní dotazy.
The exotic combination of 16 and 8 ohms together, and how to hook them up together…
Almost every gigging guitarist will have experienced this before: you’ve got one cab with 8 ohms, and one with 16 – and you want to connect them both to a speaker output at the same time. Is that even possible?
To put it simply, yes. You just need to know the total impedance you’ll have if you’re running the two speakers in parallel. This can be surprisingly easy to calculate. Another ground rule here: if you’re connecting resistors in parallel, then the total resistance is always going to be smaller than the smallest partial resistance. In this case, that would mean we will end up with a total resistance somewhere south of 8 ohms. To be more exact, we can calculate the precise figure using the following formula (which, by the way, only works in cases where you have two parallel resistors!):
Jsem liny to pocitat presne, kombinace 8 a 16 ohm repra ti da neco lehce nad 5 ohm. A kam to zapojit? Nejbezpecnejsi by bylo pouzit obe 4ohm zdirky, ale neni to uplne koser... musis taky pocitat s tim, ze 16 ohm repro nebude dostavat tolik stavy co osmi ohmove, navic se tam bude plantat rozdilna citlivost repra. Neni to tak jednoduche, mam treba dve 16 ohm bedny, jedna tlaci daleko vic nez ta druha - neuveritelne, co udela jen jiny rozmer bedny... no a ty do toho zapojujes jeste ruzne impedance repramu, ruzne citlivosti a hlavu, ktera s timhle mismasem moc nepocita. To uz je z praktickeho hlediska takova trochu vyssi divci...
Naposledy upravil(a) qwer dne 8.01.2016 9:05, celkem upraveno 1 x.
V klidu si mysli, že z tebe děláme blbce, pak se malinko zastav, na chvilku pomiň vztek na nás a odpověz si na otázku z mého předchozího příspěvku (či na otázku proč je ta kombinace exotická přesto že je možná).
P.S. qwer byl rychlejší a komplexnější
- sparta-kus
Ptal jsem se jestli se to dá použít, ne na Tvůj názor na moje znalosti ze základní potažmo střední školy.José píše:V klidu si mysli, že z tebe děláme blbce, pak se malinko zastav, na chvilku pomiň vztek na nás a odpověz si na otázku z mého předchozího příspěvku (či na otázku proč je ta kombinace exotická přesto že je možná).
qwere díky za odpověď, nebudu se do toho pouštět.
Dost mě překvapuje, že H&K připouští takový rozsah nesouladu impedancí.
Asi všichni uvažujeme blbě. Máš box 2x T75, každý reprák má 16Ohm, paralelně má celý box 8Ohm, tak ho píchneš do 8Ohm. Dohromady s druhým 112 V30 8Ohm je dáš oba do výstupů 1x4Ohm (2x8Ohm).Jasné?
Asi všichni uvažujeme blbě. Máš box 2x T75, každý reprák má 16Ohm, paralelně má celý box 8Ohm, tak ho píchneš do 8Ohm. Dohromady s druhým 112 V30 8Ohm je dáš oba do výstupů 1x4Ohm (2x8Ohm).Jasné?
- sparta-kus
Ano, ano, to je mi jasné, chtěl jsem si to ulehčit o ten box 112...sparta-kus píše: Lepší varianta tedy bude použít další 112 box s V30 a dát to do 2x8ohm společně s dvěma 16tkama (8ohm).
Jo takhle, tys chtěl mít v jedné 212 bedně dva různé repráky? Tak to bych v této situaci vážně nedělal. Buď tahat oba boxy nebo jen jeden, který se ti bude líbit víc. V jedné bedně by stejně dominoval ten 8Ohm a ten druhý by skoro nehrál.
Ne že by se to občas nedělalo...
- sparta-kus
Je to tak, šlo mi o to, jak to dostat k sobě. Jestli to napájet do dvou samic a pak to připojit do odpovídajících zdířek v zesilovači a nebo to zapojit paralelně na jednu a spojit s 8ohm outputem jak psal qwer. Odpor by pak byl 5,33... Jsem rád, že jsi mi potvrdil, že se to občas dělákmensik píše:Jo takhle, tys chtěl mít v jedné 212 bedně dva různé repráky? Tak to bych v této situaci vážně nedělal. Buď tahat oba boxy nebo jen jeden, který se ti bude líbit víc. V jedné bedně by stejně dominoval ten 8Ohm a ten druhý by skoro nehrál.
Pozor, ja psal, ze bys mel pouzit dva 4 ohm vystupy... ty se budou chovat jak jeden 4 ohm vystup, coz je tem reprakum, ktere maji spu odpor lehce nad 5 ohm, nejblizsi.
Edit: opraveny impedance...
Edit: opraveny impedance...
Naposledy upravil(a) qwer dne 8.01.2016 9:06, celkem upraveno 1 x.
Kdybys propojil ty repráky do jedné bedny (i to správně sdrátoval k zesíku), tak bys zjistil že tu T75 taháš v tom boxu úplně zbytečně, poněvadž V30 má jednak o 3db vyšší citlivost (tzn. cca dvojnásobná hlasitost), druhak by do ní šla většina výkonu..
P.S. já tě nemínil napadat z nějakých neznalostí, chtěl jsem jen aby sis na to přišel sám (jen jsem asi nezvolil nejlepší metodu...).
P.S. já tě nemínil napadat z nějakých neznalostí, chtěl jsem jen aby sis na to přišel sám (jen jsem asi nezvolil nejlepší metodu...).
- sparta-kus
Aha, tak to se omlouvám. Na Laney je i 4ohm výstup, tak by to případně mělo jít i do něj. (ušetřil bych kabel po paralelním zapojení na samici..
) Ale jako stejně to nebudu realizovat, jen kdybych se s tím někdy setkal ať mám jasno...
OT:
José: Vím, že to není standardní řešení (a s tím dělením výkonu to pro mě taky není nová informace, nejsem žádný elektrotechnik, ale základní představu mám). Na zesáku ty výstupy jsou a připájet drátky na samici a repráky taky zvládnu, tak jsem se prostě jen zeptal jaké jsou možnosti.
Jen mě štve, že se tady na fóru chce člověk zeptat odborníků a namísto odpovědí, které jsem dostal po svém srdcerivném příspěvku se dozvím že bych se měl vrátit na základku.
Každopádně díky všem za úvahu!
OT:
José: Vím, že to není standardní řešení (a s tím dělením výkonu to pro mě taky není nová informace, nejsem žádný elektrotechnik, ale základní představu mám). Na zesáku ty výstupy jsou a připájet drátky na samici a repráky taky zvládnu, tak jsem se prostě jen zeptal jaké jsou možnosti.
Jen mě štve, že se tady na fóru chce člověk zeptat odborníků a namísto odpovědí, které jsem dostal po svém srdcerivném příspěvku se dozvím že bych se měl vrátit na základku.
Každopádně díky všem za úvahu!
To po tobe nikdo nechtel vracet se na zakladku. Nicmene pouzit dohromady 16 a 8 ohm vystup (jak bylo drive uvedeno) by mohlo byt nebezpecne. Proste se nam zdalo, ze v tom mas trochu hokej. Asi bys nemel byt uplne nasranej, protoze jsme te vyvedli z tve naprosto chybne dedukce a poradi ti, jak to pripadne realizovat...
Cau, pouzit dva vystupy paralelne by mohlo byt jen "nebezpecne" pouze v pripade ze se jedna o dve samostatna vinuti - pokud se jedna o standartni vinuti s odbockou, pak to bude vic nez jen nebezpecne, nebot to 8ohm vinuti zatizis (pretizis) 4-mi ohmy, a dalsi cast vynuti, mezi vystupem 8 a 16ohm, k uz predchozimu pretizeni jeste navic zatizis "na kratko"qwer píše:pouzit dohromady 16 a 8 ohm vystup (jak bylo drive uvedeno) by mohlo byt nebezpecne
viz prispevek:
qwer píše:Pozor, ja psal, ze bys mel pouzit dva 8 ohm vystupy... ty se budou chovat jak jeden 4 ohm vystup, coz je tem reprakum, ktere maji spu odpor lehce nad 5 ohm, nejblizsi.