Laney LV200, vadná lampa?
Pravidla fóra
Laney LV200, vadná lampa?
Zdravím, vlastním hybridní kombo Laney LV200. Stalo se mi, že při hraní na zkreslený zvuk (Drive 1, Drive 2) začne kombo od určité hlasitosti (cca polovina potenciometru) nepříjemně praskat. Nejsem elektrikář. Proto jsem se chtěl zeptat, zda-li není problém v lampě, která se v kombu nachází.
Předem děkuji.
Předem děkuji.
Re: Laney LV200, vadná lampa?
chyba bude spis v tom potenciometru 
Zapomněl jsem dodat, že se stejný zvuk objeví, když se na kombo poklepe nehraje
Zdar, to je otázka snad pro jasnovidce, ale přesto bych to na chudáka lampu netipoval (i když vyloučeno to není, avšak celkem málo pravděpodobné). Zkus se podívat na potenciometry "gain" a "master" v kanálech "drive 1" a "drive 2" možná je vyčisti vyčvácháním v izopropylalkoholu, rozhodně nebude na škodu když lampu několikrát vytáhneš z objímky a vrátíš zpět, to by mělo odstranit případné oxidy v objímce a na pinech. Dál ještě můžeš s citem (ne moc) prostříknout tlačítkové přepínače, výše zmíněné potenciometry i s korekcemi (zde nazvanými "equalisation") nějakým sprejem na kontakty. Kromě uvedených příčin to mohou způsobovat studené spoje kdekoliv v signálové cestě. Když se Ti to nepodaří odstranit, tak asi nejbližší servis
.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jeste me tedy napadlo (vzhledem k tomu ze je to hybrid) ze pokud by k neprijemnemu prskani dochazelo jen od urcite/vysoke urovne hlasitosti tak se podobne obcas projevuje kdyz zdroj "proudove nestiha" spicky - vetsinou to byvaji vyhrate elity v napajeni s velkym svodem.. nicmene pokud se jak pises vada projevuje i pri poklepani bude to dost pravdepodobne spatny kontakt, a ten je nejpravdepodobnejsi prave v potaku 
Opravoval jsem něco jako TFX100 se stejným modulem lampy a tam byly mimo jiné zoxidované konektory vstupu a výstupu na tuto desku, u těch stíněných káblíků. Cvičně je můžeš oba odpojit a propojit na přímo, jestli proteče čistý signál.
Zkoušel jsem promazávat potenciometry a lampu vyndat a dát zpátky. Problém se tím nevyřešil. Spíše teď kombo nehraje vůbec, pouze při otočení potenciometru "na 9" je slyšet slabý zvuk. Ptal jsem se i jinde, čím by to mohlo být a bylo mi řečeno, že to bude buď tou lampou, nebo tranzistorem na koncovém zesilovači.
Každopádně děkuji za odpovědi.
Každopádně děkuji za odpovědi.
Měl jsem Laney TF200, také se mi při hraní ztrácel zvuk, lampou to není, ta je tam jen na okrasu, vyndal jsem ji a hrálo to úplně stejně, proletoval jsem spoje na koncových tranzistorech a také to nepomohlo. Nakonec mne napadlo vyměnit vstupní jack samici a pak už to hrálo normálně - tj. vadný kontak v signálové cestě. Zkusil bych projít celou cestu signálu, jestli někde nebude špatný kontakt.
A ty káblíky k té desce jsi zkoušel? A propojit je mezi sebou, tj. bypass lampového modulu?