Potřebuju radu, jestli byste nevěděli jak opravit tenhle pedál. Celý jsem ho rozebral, věci co šly propájet jsem propájel, ale nepomohlo to. Zjistil jsem však jednu věc, kterou si myslím, že problém vzniká.
Bohužel se mi nepodařilo na netu najít schéma...
Popis problému: Po zapojení napájení do efektu a jeho sepnutí by pedál měl normálně fungovat a zkreslovat. To taky dělá, akorát se všudypřítomným parazitním pískáním. Je to taková vysílačková frekvence co zní jako kombinace šumu a pískání. V čase se taky mění, občas zesílí, občas zeslábne. Když jsem na efekt hrál v minulosti, tak se to asi po 5 minutách úplně vytratilo a pedál hrál tak jak má. Nyní ale už ne. Nyní s pískáním hraje, a pak "lup" a hrát zcela přestane. Ticho. Po odpojení a vychladnutí zase dělá to samé.
Můj průzkum: Když jsem efekt měl rozdělaný, zjistil jsem saháním na součástky, že (asi) dioda D6 se ukrutně zahřívá. Málem jsem si spálil prst. Když jsem efekt nechal vychladnout, zase hrál, a až začala dioda D6 pálit, tak efekt přestal hrát. Nechal jsem ho tedy vychladnout znovu. Pak jsem ho zapnul a foukal na něj. Až se dostal do stavu že kolaboval, tak jsem začal foukat víc, a zase se to zlepšilo.
Mimochodem diody D1-D3 jsou normální SMDčkové LEDky, které při normálním provozu a funkčnosti efektu jemně svítí. Jakmile ale efekt zkolabuje, tak silně bliknou a zhasnou. Pak je efekt kaput a musí vychladnout aby zase "jel".
Teď je ale otázka. Co je ta součástka D6 zač. Může být nějak odpálená? Identifikoval by ji někdo? Mohu zakoupit v GESu náhradu a přepájet ji abych to opravil? Dává to celé smysl?
Díky za jakékoli rady.
Jo jinak efekt mám přes bazar od nějakého borce co jsem to sn ím vyměnil za jiný efekt. Papíry od toho nemám, a na reklamaci do UK to posílat nechci. Za tu prudu mi to asi nestojí. Takže to buď opravím, nebo vyhodím...
Vyfocené PCB, potvora D6 vpravo uprostřed: