Uplatnění konzervatoře

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
nymeria

Uplatnění konzervatoře

Příspěvek od nymeria »

Zdravím všechny, potřebovala bych nějaké odpovědi, nebo by mě zajímal váš názor na věc.
Od šesté třídy hraji na bicí, teď jsem v devítce a můj učitel mi v říjnu nabídl, že mě připraví na konzervatoř. (Nikdy předtím jsem nad konzervatoří nijak zvlášť neuvažovala, ale vzala jsem to jako výzvu a souhlasila)

Moje otázka zní, jakou mám šanci se jako žena v téhle profesi uplatnit, jestli vůbec seženu obstojně placenou práci a uživím se vůbec hraním? Jaký na to máte názor? Máte někdo zkušenosti?
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Uplatnění konzervatoře

Příspěvek od Monikad »

Přiznám se že moc té otázce nerozumím......

".... jakou mám šanci se jako žena v téhle profesi uplatnit..." - stejnou jako kdokoliv jiný. Hudební svět není diskriminační a muzika sama rozlišuje možná styly, určitě i schopnost, talent a kvalitu, ale pohlaví teda ne :twisted:

"....jestli vůbec seženu obstojně placenou práci a uživím se vůbec hraním?" . tuhle otázku ti nikdy nikdo nezodpoví ani ve světě umění, ani nikde jinde. To je otázka každého jednotlivce, jeho schopností, aktuální situace a štěstí... je to taky základní otázka, kterou se zabývá asi každý člověk v tržním světě kapitalistického zřízení.... ale to asi znáš ze školy.

Jinak konzervatoř, stejně jako každá jiná dobrá škola není pro muzikanta určitě nic špatného. Mít tu možnost, šla bych hned. Bohužel já tu možnost neměla a tak jsem rozumy a základy hry, pobírala od okolí spíše samostudiem...... ale zase to byl začátek mé dosavadní, několik desítek let dlouhé, kariéry, kdy s různými kapelami hrávám.......

Jsi z toho moudrá kolegyně???? prostě je to NA TOBĚ!!! 8)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
nymeria

Příspěvek od nymeria »

Abych pravdu řekla, toto slyším od všech.:D Tohle všechno vím, jen by mě zajímaly možnosti nebo místa, kde se dá uplatnit. Chápu, jistě, orchestry a tak dále.. (Mám možnost jít na jinou školu, na kterou jsem teď už přijata a opravdu bych tam chtěla, takže jestli mám jít na konzervatoř, potřebuji se nějak přesvědčit, že je to dobrá volba)
konar
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0

Příspěvek od konar »

Já té otázce zase celkem rozumím a pokusím se odpovědět. Předem přiznám, že jsem hrdý amatérský hudebník a živím se něčím úplně jiným. S mnoha profesionály jsem však měl (a mám) možnost hudebně spolupracovat a někteří z nich jsou mí velmi dobří přátelé. Pokusím se shrnout své pozorování o tom, co "oni mají a my ne" a opačně.

Předně souhlasím s Monikou, že v hudbě se (moc) nehraje na to, kdo má co mezi nohama. Řeší se prostě a) jestli umíš hrát, b) jestli nejsi debil (rozuměj, je-li na tebe spolehnutí) a pak další detaily co se týká žánrů, pohotovosti apod., ale pohlaví nehraje roli.

Uživit se hraním lze, ale rozhodně to není práce jednoduchá a dobře placená. Kdekdo má dojem, že muzikant je práce snů, kde prostě celý den děláš jenom to, co tě baví a dostáváš za to královsky zaplaceno. Věty jako "nechcete si přijít zahrát, dostanete pivo" dokáží vytočit nejednoho profesionálního muzikanta, a to zejména proto, že je kolikrát slyší víckrát než nabídky placené práce. Znám spoustu opravdu vynikajících profesionálních hudebníků, kteří stráví den tak, že dopoledne učí na konzervatoři, odpoledne v ZUŠce a večer hrají v baru. A takto každý den, aby dosáhli příjmů srovnatelných s jejich kolegy nehudebníky. Řekl bych, že je to práce jako jakákoli jiná, ovšem spíše se to dá srovnat s podnikáním, tzn. dá se to, ale člověk musí být schopný, mít trochu štěstí a každopádně se nebát dřiny a zodpovědnosti sám za sebe. Málokdo dostane např. dobře placené místo bubeníka jakožto zaměstnání. To samozřejmě neznamená, že takový život nemůže být tvým snem a pak není nic moudřejšího než za tím snem jít.

Teď ke konzervatoři - rozhodně si myslím, že chceš-li se stát profesionálním hudebníkem, nebo se třeba jenom hudbě věnovat hodně v rámci svého volného času, konzervatoř může velmi pomoct. Už jenom tím, že tě tam trochu nutí cvičit a především jsi v neustálém kontaktu s mnoha zajímavými lidmi z oboru. To je věc, která třeba mě osobně chybí hodně a horko těžko si ji kompenzuji tím, že se snažím tyto lidi hledat tak nějak aktivně. Ovšem má to jednu obrovskou nevýhodu. Konzervatoř je škola velice specializovaná. Zvolíš-li po základní škole konzervatoř, bude základní škola posledním univerzálním vzděláním ve tvém životě. Od několika absolventů konzervatoře jsem slyšel obavy typu: "Je mi 30 a neumím vůbec nic, jenom hrát (tančit apod.)" Někteří muzikanti to řeší tak, že studují konzervatoř paralelně s jinou školou nebo vystudují jinou střední školu a pak konzervatoř. Tohle je celkem dobré uvážit. Ono samozřejmě je možné leccos, znám několik lidí, kteří se na prahu šedesátky rozhodli vystudovat vysokou školu a dali to. Ale když to člověk promyslí předem, může si usnadnit život. Na druhou stranu, ti nejúspěšnější lidé kolikrát neřeší žádné zajištění, prostě vsadí na jednu kartu a vyhrají. Takže záleží na tobě, jak se cítíš a jak moc toužíš po jistotě, že "seženeš obstojně placenou práci".

Já osobně jsem studium konzervatoře taky zvažoval (rozhodně paralelně s jinou školou, protože mě kromě hudby baví i jiné věci) a nakonec jsem to vzdal (lenost). V jistém smyslu trochu lituji, ale zase jsem mohl dělat jiné věci. O dráze profesionálního muzikanta jsem uvažoval rovněž, ale nakonec jsem si řekl - je to moje záliba a rád bych, aby tomu tak zůstalo. A je fakt, že já si mohu dovolit ten luxus hrát někde zadarmo a mít z toho radost, což si mnoho profesionálů dovolit nemůže.
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Brilantní odpověď!
Chtěl bych se zeptat, co má takový člověk za vzdělání, to je střední s maturitou?
A dá se to považovat za něco jako gympl? Myslím pro jiné než hudební uplatnění. Sice znám pár lidí, co dělali konzervu, ale vůbec nechápu jak se uživí, kromě tedy placených zábav a učení v lidovce, taky většinou tyhle lidi končí v Praze. Rozhodně je to o velikosti města a příležitostech..
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
konar

Příspěvek od konar »

Je to střední vzdělání s maturitou, ale něco jako gympl to není ani náhodou. Spíš něco jako učiliště s maturitou - obor muzikant. Zkrátka velmi úzce zaměřená škola. To je samozřejmě výhoda, pokud je si člověk jistý, že chce celý život dělat přesně jenom tohle. Ale přiznejme si - kdo z nás to v patnácti měl takhle jasný?

Jinak k té Praze - u muzikantů to asi tak trochu platí, ale třeba herci naopak kolikrát končí v mimopražských divadlech, protože v Praze práci neseženou. A druhá věc je, že třeba pokud jde o muzikály, dá se říct, že větší metou nežli Praha je Brno.

Jo a ještě s těma zábavama - o tom jsem taky jednou přemýšlel (jelikož čas od času na takových akcích hraju), zda by se tím dalo uživit. Usoudil jsem, že nedalo. Když člověk hraje na zábavě za honorář 2000, tak je ještě celkem rád a organizátoři na něj naopak koukají jako na vydřiducha. Aby se člověk tak nějak uživil (vezmu-li v úvahu i nemalé náklady na výbavu apod.), musel by hrát tak kolem 15-20 zábav měsíčně. Což je prakticky nemožné už jenom proto, že není tolik víkendů.
martin87

Příspěvek od martin87 »

Jestli ti jde i něco jiného než hudba, tak bych rovnou po ZŠ konzervatoř nedoporučoval. Spíš radši jít na gympl (klidně na hudební gympl, pokud máš možnost) nebo na jinou školu, která ti dá nějaký všeobecný intelektuální rozhled. Na konzervatoř můžeš jít i po střední a klidně ji dělat zároveň s vysokou.
Já jsem strašně rád, že jsem rodiče po základce neukecal, šel jsem na gympl a po gymplu si udělal konzervatoř a dálkově ČVUT. Teď se živím jako programátor a kytaru mám jako supr koníček :-)
nymeria

Příspěvek od nymeria »

Děkuji za vaši odpověď konari, přesně takovou jsem hledala!
Poslední dobou se mi konzervatoř nezdá jako nejlepší volba a většina lidí v tom se mnou souhlasí. Nejspíš ji opravdu nechám být a budu se raději věnovat výtvarnému umění, kam původně vedla má cesta. Sice je to též tenký led, ale pro mě rozhodně větší jistota.
Děkuji všem za odpovědi
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

nu, s tím hraním a cenou za ně ... do běžného sálu v hospodě nebo do sokolovny se vejde několik set lidí. Takže tržba ze vstupného může být i v řádu sta (či několika set) tisíc. Za to už se dají nějak muzikanti podělit :). Mimoto se vytočí hafo piva. I když budeme hodně skromní a přišlo by třeba jen sto lidí, vstupné by bylo absolutní minimum, padesátka, a každý utratil za chlast a žrádlo stopade, furt máme dvacet litrů (hrubého, samozřejmě). Úplně ztracené to tedy není i na té nejnižší úrovni.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

1) Konar to napsal vyčerpávajícím způsobem!

2) martina72 - co to jako je za blábol? Nymeria se rozhoduje mezi hudbou a výtvarným uměním. To co jsi popsal je návod pro hasiče, fotbalisty, zahrádkáře.... a jejich vesnické tancovačky.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Vzhledem k mé několikadesetileté zkušenosti s výtvarnem, výtvarníky a výtvarnicemi, doporučuji výtvarno. Vyjímečně to myslím vážně, živíme se "užitým uměním" (kdo ví, co to jest :) ) zcela uspokojivě mnoho let a desítky našich známých také. S poznámkou o hasičích, fotbalistech a zahrádkářích souhlasím, s tím, že spousta lidí, takto pejorativně označených, ocení dobrou hudbu, když ji do nich někdo, kdo umí hrát a hlavně, má nějaké charisma, prostě narve. To je princip rock´n´rollu a ten nikdy nezmizel ze světa. Funguje to furt.
Konservatoř bych tedy úplně nezavrhoval, ovšem, jak vše skloubit? Ona je krásná i architektura nebo sklanda.

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

martina72 píše:nu, s tím hraním a cenou za ně ... do běžného sálu v hospodě nebo do sokolovny se vejde několik set lidí. Takže tržba ze vstupného může být i v řádu sta (či několika set) tisíc. Za to už se dají nějak muzikanti podělit :). Mimoto se vytočí hafo piva. I když budeme hodně skromní a přišlo by třeba jen sto lidí, vstupné by bylo absolutní minimum, padesátka, a každý utratil za chlast a žrádlo stopade, furt máme dvacet litrů (hrubého, samozřejmě). Úplně ztracené to tedy není i na té nejnižší úrovni.
Příteli drahý (píšeš v mužském rodě, tedy tak na to navážu.... jinak se omlouvám). Prostředí o kterém píšeš docela znám, neb jsem pár let po zábavách hrávala.... a i te´d když hraji jiné akce jsem v kontaktu s mnohými profíky a konzervatoristy. Opravdu slušně (nad garantovanou státem vypočítanou minimální mzdu 26 tisíc měsíčně) se uživit muzikou v naší zemi asi daří jen hrstce šťastlivců. Ostatní kombinují veškeré možné hraní po barech a zábavách s vlastními koncerty, přez den učí po lidovkách nebo soukromě, točí komerční výuková videa, pracují ve studiích pro jiné... je to hoňka a je to spíše o štěstí... prostě podnikání, jak píše kolega KONAR-

A k tvému modelovému příkladu: jediné co na tom doopravdy sedí je matematika. Ta ti zjevně jde, ale ostatní je, zřejmě z neznalosti prostředí, totálně mimo!!
1)cena vstupu za padesát je opravdu lidová, v současnosti je běžně spíše kolem stovky... ale dejme tomu že 50,-Kč může být
2) 100 lidí návštěva je na dnešní vesnické zábavě už slušná a není pravidlem, ale dejme tomu že přijde 100 lidí
3) ta útrata 150,-Kč za pivo, panáky, atd..... no dejme tomu že v průměru asi jo

To celé dohromady je opravdu v hrubém 20 tisíc. Zábavy většinou pořádá hospodský, nebo prostě majitel sálu, tedy není třeba uvažovat s cifrou za pronájem sálu. S čím už ale počítat musí, to je cena za ozvučení a osvětlení (a sehnat dnes zvukaře pod 5 tisíc + cesta a catering je skoro zázrak), nějaká ta stokoruna pak padne na OSA (neb aby zábavy táhly, sází se na převzaté pecky a něco takový pořadatel prostě na autorský svaz vykázat musí), pak taky náklady na přípravu a úklid sálu (pokud si to vše nedělá sám), na vytápění sálu (zábavy bývají v období podzim, zima, jaro), hodně peněz spolkne vůbec propagace té akce (plakáty a výlep, nějaké ty vstupenky či náramky), určitě potřebuje nějaké pomocníky ke kase a jako pořadatelskou službu, kterým nejspíše nějaké to pivo a pár korun musí dát taky........... no prostě suma sumárum, když dnes muzikant za 6 hodin hry na zábavě dostane zaplacenou cestu, nějakou večeři a pití, a k tomu tisícovku na dlaň, tak to je hodně dobrá akce!!

Hraním po zábavách dlouhodobě si muzikant sice osvojí souhru a tak trošku řemeslo, ale spíše si zkazí vkus, a podlomí zdraví či způsobí návyk na alkohol, než že by si namastil konto a stavěl vily s bazénem.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Již se k tomu vracet nebudu, zde na vsi se dělají jednorázové akce i za čtvrt mega, jasně, že tam je dost dobrovolníků. Proč by to nešlo i za méně, když jsou zúčastněná skromní? Naší mladí nedávno hráli i v Paříži a nejenže jim zaplatili letenky, ale i na ně zbylo nějaké kapesné (velmi slušné). A to jsou též zatím jen na konzervě. Takže - ono je to někde tak, jinde jinak, je to na každém. Já ten trh nevidím uzavřený a ten koláč malý. Ale, vzhledem k mé letité zkušenosti i osobnímu rozpoložení, doporučuji to výtvarno.

necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Souhlas s Mončou. U nás je ale fakt profi zábavovka jménem Koala a ty určitě za cesťák a pivo nehrajou, dělají spíš plesy atd.. tak něco takového jsem měl na mysli. :wink:
https://cs-cz.facebook.com/koalaband
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
konar

Příspěvek od konar »

Tady ani tak nejde o to, zda se dá udělat zábava v zisku nebo ne. Je to celkem těžké, sám jsem se dvakrát pokoušel takovou akci zorganizovat a jednou jsem skončil závratných 500 Korun v plusu a podruhé jsem prodělal kalhoty, tak jsem toho raději nechal. Jo a (moje) kapela tam hrála zadarmo.

Díval jsem se na to spíš z pohledu muzikanta, což je jistě pohled, který slečnu tazatelku zajímá nejvíce. A zkrátka i kdyby šlo všechno jako po másle a člověk dostal za zábavu honorář 2000 na hlavu, tak zkrátka i kdyby člověk hrál každý pátek a sobotu, bude to jen velmi skromné živobytí. A je třeba přiznat, že takové podmínky jsou nereálné. Plesy zábavy atd. jsou sezónní záležitost, nikoli celoroční.
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“