Rozdíl mezi kabely?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozdíl mezi kabely?

Příspěvek od Hendrek »

Ano, ve vyšší cenové kategorii nejdeš rozhodně více kvalitních než nekvalitních kabelů, ale otázkou je, zda utrácet poměrně velké částky za něco, co můžeš mít za řekněme třetinu ceny ve stejné kvalitě, kde se nebude doplácet za značku.
Zkus si pořídit mnou doporučovaný Sommer Spirit LLX (to LLX je důležité!!!, nezaměnit se Spirit XXL ani Spirit), konektory třeba zlacené Neutrik, spájej si to dohromady (nebo to nech někoho šikovného spájet) a pak si udělej blind test s někým, kdo ti to bude třeba přepínat, abys nevěděl, na který kabel zrovna hraješ. Udělej si poznámky ke kabelu A a kabelu B a následně vyhodnoť. Jedině tak se dá udělat relevantní porovnání dvou kabelů.
Nechci si tu dělat reklamu, ale zrovna našinec a uživatel tohoto fóra má výbornou možnost, jak k levnému špičkovému kabelu přijít. Jestli chceš skutečně zjistit, co za tím zvukem vězí (já tvrdím, že kapacita a pak možná kvalita stínění kvůli eliminaci rušení, ale ta bývá u kvalitních kabelů víceméně stejná - rozdíl je hlavně v té kapacitě) máš skvělou možnost si to ověřit v praxi.
kunec

Příspěvek od kunec »

K těm Sommer kanálům. Ja používám xxl spirit a naprostá spokojenost. Líbí se mi i jeho tuhost, která mnohé odrazuje. Nedávno jsem v podstatě omylem koupil ten, na jehož vývoji se podílel kdosi z Rammstein. Na jméno je ne vzpomenu. Prodavač mi ho dal místo LLX a ja si toho všiml až doma. Tak jsem ho zkusil. Hrálo to, jako bych dal na bedny deku. Hrůza.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak vyzkoušej LLX. To se ti oproti XXL odstraní ještě jedna vrstva deky.
kunec

Příspěvek od kunec »

Na to moje drnakání
Časem určitě.

feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Jeden kvalitnější kablík jsem si taky pořídil, od Richard Z. Kruspe - Signature-Kabel
CVOsVaxWcAA.jpg
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

[quote="feki"]Jeden kvalitnější kablík jsem si taky pořídil.....................
P_20151228_231237.jpg
Nevydržel !
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Docela by mě zajímalo, co musí člověk s tím kabelem dělat, aby se mu takto přetrhlo jádro.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Právě že nic, je to v místě cca 20cm od kytary, zhruba v místě kde ho beru při hře do ruky abych si ho popondal a nešlapal po něm :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Samo se to asi přetrhnout nemohlo. Buď to muselo být už z výroby nebo následkem nějaké nepěkné manipulace. Ta vyhřezlá střeva je už tvoje práce? To už asi moc reklamovat nepůjde.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Nevím, rozhodně ani na obalu známka špatné manipulace, zkrátil jsem ho o půl metru.
Taky jsem konečně vyzkoušel foto z nového mobilu :-) (zenfone2 Lasser)
negativecreep

Příspěvek od negativecreep »

Neporovnával někdo ten sommer llx a planet waves cable station metráž? Ten planet waves má 50 pF na metr.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Ty dva jsem teda neporovnával, ale z mého dosavadního života s kytarovými kabely jsem se naučil to, že nejvíc mi záleží na kapacitě na metr, od toho se tak nějak odvíjí "zvuk" kabelu nebo lépe řečeno "spolupráce" mezi kytarou a zesilovačem. Pokud má ten PW takžka stejnou kapacitu jako LLX od Sommer, tak si trouchám tvrdit, že ty kabely budou hrát velmi podobně.

Ještě bych asi dodal to, se s tou nízkou kapacitou bych to až tak nepřeháněl. Osobně mi vyhovuje tak cca 4,5m kabelu s kapacitou cca 80pF na metr. U kabelu s kapacitou 50pF na metr bych se při celkové délce kabelu kolem 3m bál toho, že už to bude sakra "ostré" ten zvuk. Na druhou stranu bych určitě přeferoval 9m kabel udělaný z metráže s kapacitou 50pF/m oproti 9m kabelu s kapacitou 80pF/m. Ty rozdíly jsou celkem značné a hlavně u jednoduchých aparátů na čistý/nakřáplý zvuk je to neuvěřitelně poznat. Pozor na to, že i ta hodnota 80pF na metr je pořád super a týká se i špičkových kabelů jako Lava cable, Mogami Platinum apod., které se prodávají za velké prachy. Obyčejná kvalitní metráž má přes 100pF na metr, myslím, že třeba docela oblíbená metráž Mogami Gold, která je spoustou lidí brána za špičku, má myslím 130pF/m, což je v dnešním světě kytarových kabelů už docela tragická hodnota...

Na druhou stranu - s kabely chce pracovat a musí se brát jako struny, trsátka, snímače, dřevo kytary apod. věci. Prostě se kabel musí "doladit" k ostatním věcem, došel jsem k názoru, že nejde říct "Tenhle je prostě best, na tenhle nic nemá!".
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

https://pbs.twimg.com/media/CaOybfrUcAAusvB.jpg:largeTak jsem si konečně udělal pro jistotu rezervní kablík pro G90, kabel Klotz AC106 , REAN miniXLR 4Ppin a lomený Neutrick. Budu muset vyzkoušet více kabelů, protože temto co se týká barvy a frekvencí nic nekreslí, ale jsem -6dB oproti originálnímu kabelu, a je to znát i na Gainu. Sommer Cable (AWG24) je moc tlustý, a do xlr ho nedostanu, takže další poznatek.
kunec

Příspěvek od kunec »

Do miniXLR jsem používal (na vysilackové kabely od Sommer Cable tušim Tricoon

kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Co si myslíte o kabelu Sommer Cable Colonel Incredible? Má jeden pramen stíněný a druhý nestíněný, který se na koncích má spojit se stíněním prvního. Trošku přeháňka? K čemu to?
Obrázek

http://shop.sommercable.com/en/Cables/B ... -008M.html
Koupil jsem ho v domění, že jsou stíněné zvlášť obě žíly, abych ho naletoval na stereo jack. Je nějaký kulatý kabel pro přenos stereo signálu?
nitram

Příspěvek od nitram »

tak tim nestinenym by slo tahnout napr. napajeni, proti nule na stineni toho signalovyho..
jinak je to k.. ..k vyssim marzim obchodniku :roll:

BTW
http://www.ges.cz/cz/kabely-konektory/k ... SCO66.html
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Origo stereo ne, ale daji se tak pouzit mikrofonni kabely, ty maji dve zive zily (kvuli symetrickemu signalu) ve spolecnem stineni. Jsou ovsem urceny pro nizkoimpedancni aplikace, stredoimpedancni (zejmena na kratkou vzdalenost) by jim urcite nevadily ale pro hi-z budou mit asi neprijemne vysokou parazitni kapacitu.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Kluci máte někdo nějakou zkušenosti s KI-sound? POtřebuju to jen jako 30cm propojku. V9m, že tam to nebude hrát nějakou velkou roli, ale i tak bych názor ocenil. Díky za případné reakce..
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Pawlik píše:Origo stereo ne, ale daji se tak pouzit mikrofonni kabely, ty maji dve zive zily (kvuli symetrickemu signalu) ve spolecnem stineni. Jsou ovsem urceny pro nizkoimpedancni aplikace, stredoimpedancni (zejmena na kratkou vzdalenost) by jim urcite nevadily ale pro hi-z budou mit asi neprijemne vysokou parazitni kapacitu.
Díky za odkaz na Ges, neměl jsem tušení, že to mají v sortimentu.
Mikrofonní kabel byl první nápad, ale vzhledem k požadované délce a zákazu přeslechů jsem to ani nezkoušel. Možná to za pokus stojí. Na té délce byla kapacita mezi vodiči asi 2n, což už nějaké přeslechy na vyšších frekvencích způsobí.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Ahoj,
potreboval bych poradit ohledne vyberu kabelu (metraz). Bude to pro elektrickou nylonku (typu Godin Multiac). Konektory Neutrik jsou jasny, ale co kabel? Jak to tu ctu, tak mi vychazi Klotz, Tasker, Sommer, mozna Cordial. Ktery je nej? A ktery typ od dane znacky? Na cene moc nesejde. Jestli stoji metr 30 nebo 60 fakt neni zasadni. Krome zvukove kvality by hlavne mel byt flexibilni.
Diky moc.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“