Ukulele
Pravidla fóra
Re: Ukulele
...takze zdravím všechny ukulelisty tady. Uz hraju takový ten základní havajský rytmus a je to fajn:-) Ukulele se krásně zvukově spojuje s pizzicatovaným kontrabasem a lapsteelkou, je to takový příjemný měkce kulatý havajský zvuk.
Ale nejen sranda. Zahraješ na to skoro všechno!
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ukulele HoRa
Ahojte,
Narazil som na ukulele rumunskeho vyrobcu HoRa, ktore predavaju za neuveritelne ceny. Polomasiv soprano 40 eur, celomasiv 64 eur, doprava na Slovensko 12.
http://hora.ro/other_ethno_instruments.html
U inych znaciek by to bolo 2-3x viac, je v tom nejaky hacik? Ma s nimi niekto osobnu skusenost?
A este jedna zahada - preco u nich polomasiv smrek/orechovy laminat stoji viac ako mahagonovy celomasiv?
Narazil som na ukulele rumunskeho vyrobcu HoRa, ktore predavaju za neuveritelne ceny. Polomasiv soprano 40 eur, celomasiv 64 eur, doprava na Slovensko 12.
U inych znaciek by to bolo 2-3x viac, je v tom nejaky hacik? Ma s nimi niekto osobnu skusenost?
A este jedna zahada - preco u nich polomasiv smrek/orechovy laminat stoji viac ako mahagonovy celomasiv?
Ahojte, ako stále začínajúci ukulelista rozoznám rozdiel vo zvuku laminatového a masivneho uku ? 
Alebo pripadne čí sa mi oplatí kupovať nejake polo masív či celo masív ako začiatočníkovi ?
Alebo pripadne čí sa mi oplatí kupovať nejake polo masív či celo masív ako začiatočníkovi ?
Myslím, že to vždy nerozeznáš. A je na tobě, co se ti bude líbit za zvuk, který je hlavní a současně provedení nástroje estetické.StormJan píše:Ahojte, ako stále začínajúci ukulelista rozoznám rozdiel vo zvuku laminatového a masivneho uku ?
Už jsem v ruce držel šmejd za tři tisíce a naopak překližku za 900,-, která mě zvukově zaujala a ladila perfektně.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Re: Ukulele HoRa
Mám barytonové ukulele Hora, deska masiv mahagon - hraje dle mého úsudku pěkně, poměr cena/výkon opravdu není špatný. Kupoval jsem ho v Praze (obchod prokapelu), měl jsem tam v ruce ještě obdobné levnější se smrkovou deskou - taky neznělo špatně, ale kvalita zpracování tam byla trochu horší. Jinak myslím, že jsou to tytéž ukulele co prodává pod svým jménem německý obchod Thomann, píšou u nich Made in Europepablo285 píše:Ahojte,
Re: Ukulele HoRa
Ano, podla vzhladu a popisu su to ukulele Hora z rady Walnut.
Celkom mi padlo oko na Tenor, je mensi ako standardne byvaju (616 mm), povodne som sa totiz obzeral po nejakom concerte a tot je take nieco medzi.
Komunikoval som dnes priamo s vyrobcom(celkom boli ochotni) - vraj uz aj na tie najlacnejsie zacali davat ladiace mechaniky namiesto kolikov a okrem dreva pouziteho na dosku a luby medzi tymi radami uz nie je rozdiel. Tak nad Tenorom za 46eur celkom silno uvazujem, ze si ho na nejaky sviatok vypytam.
Risknem to cez net za tu cenu, v Bratislave ho asi nikde nemaju.
Celkom mi padlo oko na Tenor, je mensi ako standardne byvaju (616 mm), povodne som sa totiz obzeral po nejakom concerte a tot je take nieco medzi.
Komunikoval som dnes priamo s vyrobcom(celkom boli ochotni) - vraj uz aj na tie najlacnejsie zacali davat ladiace mechaniky namiesto kolikov a okrem dreva pouziteho na dosku a luby medzi tymi radami uz nie je rozdiel. Tak nad Tenorom za 46eur celkom silno uvazujem, ze si ho na nejaky sviatok vypytam.
Risknem to cez net za tu cenu, v Bratislave ho asi nikde nemaju.
-
bob ukibanjo
Já mám to rumunské HoRa už přez 1/2 roku (asi) a je to super.
Mám sice tu smrkovou verzi s těmi archaickými kolíky ale jsem s tím nadmíru spokojen.
Člověk musí mít pevnou a jemnou ruku na ladění ale jinak to drží jak helvétská víra.
Nosím ho na čundry a doma na něj taky dost hraju (pokud nehraju na Mainland nebo uke-banjo) a za sebe ho mohu doporučit. A třeba když se hraje s prstýnkama tak zní moooc pěkně a je slyšet dost obstojně.
Jen se musí dotáhnout trochu kolíky a hlavně okamžitě vyměnit struny, neb ty hrůzy co jsem tam měl byly pro legraci a ne na hraní.
Za ty prachy to je výborná záležitost.
Mám sice tu smrkovou verzi s těmi archaickými kolíky ale jsem s tím nadmíru spokojen.
Člověk musí mít pevnou a jemnou ruku na ladění ale jinak to drží jak helvétská víra.
Nosím ho na čundry a doma na něj taky dost hraju (pokud nehraju na Mainland nebo uke-banjo) a za sebe ho mohu doporučit. A třeba když se hraje s prstýnkama tak zní moooc pěkně a je slyšet dost obstojně.
Jen se musí dotáhnout trochu kolíky a hlavně okamžitě vyměnit struny, neb ty hrůzy co jsem tam měl byly pro legraci a ne na hraní.
Za ty prachy to je výborná záležitost.
https://www.facebook.com/UKE.BANJO.CZ
* tenor ukulele HORA * baryton ukulele MAINLAND * ukebanjo Harley Benton *
* tenor ukulele HORA * baryton ukulele MAINLAND * ukebanjo Harley Benton *
Super, presne ten Tenor Standard ma najviac zaujal.
Ako je to podla teba so spominanou kvalitou spracovania? A zaujimala by ma aj ta velkost, videl si to v porovnani s inymi tenormi?
A co obal, mas na to nejaky? Neplava to v nom? Ci mas ten original od HoRa?
Nahravku ako to znie by si nebol ochotny spravit? Ci to uz by som chcel moc?
Ako je to podla teba so spominanou kvalitou spracovania? A zaujimala by ma aj ta velkost, videl si to v porovnani s inymi tenormi?
A co obal, mas na to nejaky? Neplava to v nom? Ci mas ten original od HoRa?
Nahravku ako to znie by si nebol ochotny spravit? Ci to uz by som chcel moc?
Ahoj ukulelisti,
už dost dlouho a zatím ne úplně s velkým úspěchem řeším problém – jaké struny na barytonové ukulele, když ho chci (z lenosti) mít v D ladění….?
Zkoušel jsem spoustu sad strun, nejen od aquily, kytarové (s nízkým i vysokým pnutím) nylonnové, tenorové ukulelové, struny na barytonové ukulele G ladění low i high.
Nic moc: Ikdyž jsem se dokonce rozhodl, že naladím (normálně) do G, stejně mi pak přišly struny příliš měkké, pro mě téměř nehratelné – jsem zvyklý na trsátko a nehodlám to měnit
Nakonec, jak stoupá sortiment strun, pořídil jsem barytonové uke struny C – ladění (s vysokým C) a pomalu je postupně „přetáhl“ do „déčka“. Konečně hratelná varianta, ikdyž teď jsou už struny tuhé skoro i na mě.
Zvuk už není „kytarový“, jako s G laděním, což vítám, blíží se víc zvuku svých menších bratříčků. Uvidím, jak se to vyvrbí. Nemáte podobné zkušenosti, že byste přispěli radou, postřehem ?
už dost dlouho a zatím ne úplně s velkým úspěchem řeším problém – jaké struny na barytonové ukulele, když ho chci (z lenosti) mít v D ladění….?
Zkoušel jsem spoustu sad strun, nejen od aquily, kytarové (s nízkým i vysokým pnutím) nylonnové, tenorové ukulelové, struny na barytonové ukulele G ladění low i high.
Nic moc: Ikdyž jsem se dokonce rozhodl, že naladím (normálně) do G, stejně mi pak přišly struny příliš měkké, pro mě téměř nehratelné – jsem zvyklý na trsátko a nehodlám to měnit
Nakonec, jak stoupá sortiment strun, pořídil jsem barytonové uke struny C – ladění (s vysokým C) a pomalu je postupně „přetáhl“ do „déčka“. Konečně hratelná varianta, ikdyž teď jsou už struny tuhé skoro i na mě.
.....„přetáhl“ do „déčka“. Konečně hratelná varianta,......
........ Tak ne, po třech dnech to nejslabší struna (H) vzdala .....
Jsem v koncích, asi budu muset najít nějaké vhodné struny (aby nebyl napnelismus moc malý) pro G ladění.
Co používáte na BARYTON v G ???
(nemám rád, když jsou struny jako "hadr" , ale "tětiva" taky nefunguje)
........ Tak ne, po třech dnech to nejslabší struna (H) vzdala .....
Jsem v koncích, asi budu muset najít nějaké vhodné struny (aby nebyl napnelismus moc malý) pro G ladění.
Co používáte na BARYTON v G ???
(nemám rád, když jsou struny jako "hadr" , ale "tětiva" taky nefunguje)
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Aquila Red series, ale předpokládám, že ty už jsi zkoušel. Ony pochopitelně nebudou působit tak napnutým dojmem jako struny na soprán ukuleleti. Je to prostě baryton.
Ahoj, díky za radu a pozor, red series jsem zatím nezkoušel! Nezkoušel jsem je, protože dříve jsem se tady dočetl, že praskají i bez pokusů o přelaďování někam jinam. Myslíš, že už jsou vylepšenější? Protože, jinak jsem už roztrhal strun habaděj..... 
A k tomu pnutí.: Na sopránce i koncertce mám sopránové aquily C přeladěné do D - paráda. Na tenoru mám kytarové nylonky high tension (samozřejmě G, přeladěné do D) - dokonalé. Jen ten obr se pořád brání...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Já mám pořád jedny a ty samé red series na tenoru i barytonu od té doby, co jsem je poprvé koupil (4/2013). Nic mi neprasklo.
Když jsem tahal nové Aqv,tak jsem nechápal k čemu je ta délka...Na baryton by to mělo s trochou dobré vůle vyjít(střihal jsem cca 15 čísel) na tenora... Menzura vychazí... Hmm?Pařez píše:![]()
A k tomu pnutí.: Na sopránce i koncertce mám sopránové aquily C přeladěné do D - paráda. Na tenoru mám kytarové nylonky high tension (samozřejmě G, přeladěné do D) - dokonalé. Jen ten obr se pořád brání...
Dlouho mám doma str. na mé barytonové "rezolele",ale to už mi nikdo nevěří,že to dodělám...
Když se dívám kolem na kolegy,STAVITELE...
Hendrek píše:Já mám pořád jedny a ty samé red series na tenoru i barytonu od té doby, co jsem je poprvé koupil (4/2013). Nic mi neprasklo.
Pačkej počkej!
Jak jedny a ty samé, to máš pro tenor i baryton - tenorové red series aquila pro C naladěné do C a G?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ne, jako že jsem na barytonu ani tenoru od natažení red series ještě struny neměnil. Každé uke má pochopitelně vlastní sadu určenou pro to konkrétní ladění (G baryton a C tenor s low G).
poradíte mi prosím slušné struny na tohle ukulele?
http://kytary.cz/oscar-schmidt-ou5/HN123199/
děkuji
http://kytary.cz/oscar-schmidt-ou5/HN123199/
děkuji
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych, že s čímkoliv od Aquily neuděláš chybu. Já mám ozkoušenou Nylgut sérii.