Latence při hraní pomocí počítače (VST)

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Latence při hraní pomocí počítače (VST)

Příspěvek od pavlii »

PtJaa píše: pokud je dcera pokročilý pianista (odhaduji z přízpěvku), dá se dosáhnout výrazně lepšího zvuku pomocí počítače. Já třeba to tak dělám, protože i zvuk CA65 mě neuspokojuje. Chce to mít poblíž třeba starší počítač + program za 100-130E+externí reproduktory nebo jen sluchátka. Pokud někdo používá toto řešení, nemusí používat zvuk klavíru vůbec, může koupit i třeba klávesy VPC1, které mají stejnou klaviaturu, ale nemají zvuk vůbec (je ale bezpečnější koupit klavír se zvukem, kdyby byl nějaký problém s rozchozením počítače).

(PtJaa: původní příspěvek k nalezení zde.)

Jen tak na okraj - co latence? 8) když se tu zmiňuje "...starší počítač...".

P.
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 24.10.2014 15:24, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Příspěvek a následující diskuze byla oddělena z jiného threadu.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Re: Kawai CA63 vs. CA15

Příspěvek od PtJaa »

Pavlii píše:Jen tak na okraj - co latence? 8) když se tu zmiňuje "...starší počítač...".
Pokud člověk použije rozumný počítač (případně dokoupí správnou zvukovku) a správně ho nastaví, není latence problém. Není to složité, já osobně s tím rád komukoli poradím.

V mém případě to funguje takto:

Používám 6let starý Intel Core Duo 3GHz, Windows XP 32bit, SSD disk. Zvuk i MIDI přes Creative Audigy (lze koupit za 300 Kč na Aukru), s public domain ASIO driverem "kX", 44.1kHz, 64 sample buffer.

Je dobře, že nikde v řetězci nemám USB a moje zvukovka nepoužívá žádné skryté buffery, mám zvuk zpožděný za začátkem vysílání MIDI zprávy jen o ~5.7 ms (+-0.2ms) - toto se dá jednoduše přesně změřit. Je to méně, než co trvá zvuku urazit 2 metry.

Dokud jsem přes počítač hrál na Yamaze YDP162, latenci jsem trošičku cítil. Na Kawai vůbec ne, nastavení počítače je stejné. Myslím, že buď u Yamahy bylo malinké zpoždění ve vygenerování MIDI zprávy, nebo Kawai měří o trochu výš během úderu rychlost klávesy (každý mm může být několik ms). Rozdíl je ale malý, maximálně několik ms, ani na Yamaze to při hře nevadilo, když jsem se ale na ni zaměřil, byl jsem schopen si jí všimnout.

Jen na okraj, záleží i na tom, jestli používáte sluchátka (každý metr od reproduktorů trvá 3ms).
Podobně ani přímo digitální piana namají zvuk úplně bez zpoždění - moje Yamaha měla zpoždění zvuku za začátkem MIDI zprávy asi 1.7ms.

V měření latencí je hodně pověr a čísla zobrazená v programech kecají. Přinejmenším všechny programy ignorují dobu, než se zpráva dostane do programu: je to aspoň 1ms trvání MIDI zprávy + několik ms než projde od portů do programu (u mne si myslím, že to je 1.9ms přes gameport na Audigy, při usb2 midi kabelu, generický driver, to bylo o 1.1ms více). Mnoho zvukovek ale také kecá - mají další buffery, které nehlásí (viz zde - jsou velké rozdíly mezi kartami při stejném bufferu i mezi hlášenou a skutečnou round-trip latencí u některých karet).

Podle mé zkušenosti, lidé, kteří si stěžují na latenci, mívají výrazně větší latenci (mají třeba 15-20ms), než co si myslí, protože jim to řekly programy.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Digitální piana Kawai

Příspěvek od pavlii »

2PtJaa: ano, není to složité, ale je to o komponentech, jejich zapojení (ano - i v případě laciné zvukovky, je-li interní, může být použitelný výsledek co se latence týče) a ovladači.

Je třeba to mít na paměti - já to jen zmínil, aby se na toto nezapomínalo, protože ne všechny kombinace počítače a zvukovky dají použitelný výsledek pro živé hraní na virtuální nástroje!

P.

gubis

Odezva klávesy -> PC

Příspěvek od gubis »

Zdravím,
nevíte prosím Vás jestli existuje nějaký program na měření odezvy USB? Mám připojený klávesy přes MIDI převodník do PC přes USB a potřeboval bych změřit reakční dobu od stisku klávesy po zaznění tónu na PC, zkrátka jak rychle se dostane signál z kláves do PC.
Děkuji mnohokrát.
Naposledy upravil(a) PtJaa dne 16.01.2016 16:41, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Příspěvek přesunut do existujícího tématu
PtJaa
Moderátor

Re: Latence při hraní pomocí počítače (VST)

Příspěvek od PtJaa »

O programu přímo na měření odezvy USB nevím. Ale latence z velké části nebývá způsobena USB, ale nastavením zvuku (zvukové karty). Latence (celková) se potom dá měřit různě. Možná by ale bylo nejlepší, kdybys ses více rozepsal o tom, jaký problém máš a na jaké sestavě a jak nakonfigurované (např. i jestli používáš ASIO a s jakými parametry apod.).

P.S. o zpoždění (latenci) při hraní přes PC toho zde už bylo napsáno hodně. Pokud by ses chtěl o typických problémech více dozvědět, doporučuji do vyhledávání na fóru zadat "latence", vrátí se ti spousta odkazů.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
Placka

Příspěvek od Placka »

změřit to jde jakýmkoliv nahrávacím programem, zadarmo to umí třeba audacity. Stačít nahrávat na mikrofon webkamery, co má většina noťasů vestavěnej. Je to jednoduchý - zahraješ na klávesu tak, aby ten okamžik mechanickýho stiknutí byl slyšet (takže třeba zahraješ na klávesu nějakým tvrdým předmětem) a pak počkáš, až se ozve zvuk z PC - oba tyhle zvuky se ti zaznamenají do Audacity, a tam si pak změříš časovou prodlevu mezi těmahle zvukama.

Samozřejmě tohle lze použít pro změření nějaký větší, výrazný latence...pár ms takhle změřit nejde, ale hádám, že kdyby měl tazatel latenci pár milisekund, tak se to nebude snažit změřit:-)

...jestli slyšíš nějakou znatelnou prodlevu, tak pravděpodobně nehraješ přes ASIO ovladače. Víš co to je?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - obecně to přeci není třeba měřit, každý SW/ovladač to vypisuje (ať už přímo v ms nebo ve velikosti audio bufferu - samplech). Podle nastavené samplovací frekvence se to pak dá jednoduše spočítat.

P.

gubis

Příspěvek od gubis »

PtJaa: děkuji to mě nenapadlo, zkusím to.

ASIO ovladač to nevím co to znamená. Ale můžu si to zkusit vyhledat.

Jinak moje představa byla taková, že bych chtěl zkusit nějaký ten on-line kurz výuky hry na klávesy např. http://www.pianomarvel.com/ kde vás vedou a učí hrát a podle toho jak hrajete, tak dostáváte hodnocení.
Tak jsem si koupil převodník, a po dlouhých hodinách se mi podařilo klávesy propojit s PC a ověřit v Siblius že vše funguje. Jenže si nedokážu představit, že bych hrál a slyšel opožděně zvuky jak slyším. Dost mě to mate.
Tak jak se to dá obejít nebo mám špatný převodník? (koupil jsem ho z číny)
Placka

Příspěvek od Placka »

takže asi takhle:

standartní ovladače zvukovky ve windows jsou WDM a ty přehrávají audio s latencí několik desetin sekundy, což je pro běžný hraní nepoužitelný.

speciální zvukovky(=převodníky) používají ovladače ASIO a díky tomu hrají s latencí několik milisekund (nebo desítek milisekund) a ta je pouhým uchem nepostřehnutelná. Pokud nevím, co jsi koupil za převodník, tak to nepoznáme - dej přesný odkaz.

Většinou to ale jde i u obyčejných zvukovek obejít tak, že nainstaluješ ovladače ASIO4ALL - univerzální ovladače, které s nízkou latencí obsluhovat skoro jakoukolik zvukovku i tu integrovanou třeba v ntb.

takže řešení je uplně jednoduché - nainstalovat ASIO4All drivery (http://www.asio4all.com/) a po správném nastavení ti to pojede téměř bez latence i s integrovanou zvukovkou.

V MIDI převodníku problém nejspíš nebude i ty levné z Číny většinou fungují dobře...
gubis

Příspěvek od gubis »

Placka: děkuji moc za radu, vyzkouším ty ovládače a uvidím. Jinak převodník mám přesně tento: http://www.aliexpress.com/item/F03158-H ... 18411_6449
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“