Pavlii píše:Jen tak na okraj - co latence?

když se tu zmiňuje "...starší počítač...".
Pokud člověk použije rozumný počítač (případně dokoupí správnou zvukovku) a správně ho nastaví, není latence problém. Není to složité, já osobně s tím rád komukoli poradím.
V mém případě to funguje takto:
Používám 6let starý Intel Core Duo 3GHz, Windows XP 32bit, SSD disk. Zvuk i MIDI přes Creative Audigy (lze koupit za 300 Kč na Aukru), s public domain ASIO driverem "kX", 44.1kHz, 64 sample buffer.
Je dobře, že nikde v řetězci nemám USB a moje zvukovka nepoužívá žádné skryté buffery, mám zvuk zpožděný za začátkem vysílání MIDI zprávy jen o ~5.7 ms (+-0.2ms) - toto se dá jednoduše přesně změřit. Je to méně, než co trvá zvuku urazit 2 metry.
Dokud jsem přes počítač hrál na Yamaze YDP162, latenci jsem trošičku cítil. Na Kawai vůbec ne, nastavení počítače je stejné. Myslím, že buď u Yamahy bylo malinké zpoždění ve vygenerování MIDI zprávy, nebo Kawai měří o trochu výš během úderu rychlost klávesy (každý mm může být několik ms). Rozdíl je ale malý, maximálně několik ms, ani na Yamaze to při hře nevadilo, když jsem se ale na ni zaměřil, byl jsem schopen si jí všimnout.
Jen na okraj, záleží i na tom, jestli používáte sluchátka (každý metr od reproduktorů trvá 3ms).
Podobně ani přímo digitální piana namají zvuk úplně bez zpoždění - moje Yamaha měla zpoždění zvuku za začátkem MIDI zprávy asi 1.7ms.
V měření latencí je hodně pověr a čísla zobrazená v programech kecají. Přinejmenším všechny programy ignorují dobu, než se zpráva dostane do programu: je to aspoň 1ms trvání MIDI zprávy + několik ms než projde od portů do programu (u mne si myslím, že to je 1.9ms přes gameport na Audigy, při usb2 midi kabelu, generický driver, to bylo o 1.1ms více). Mnoho zvukovek ale také kecá - mají další buffery, které nehlásí (viz
zde - jsou velké rozdíly mezi kartami při stejném bufferu i mezi hlášenou a skutečnou round-trip latencí u některých karet).
Podle mé zkušenosti, lidé, kteří si stěžují na latenci, mívají výrazně větší latenci (mají třeba 15-20ms), než co si myslí, protože jim to řekly programy.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper