šum z komba

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
johny_r

Re: šum z komba

Příspěvek od johny_r »

Přidal bych se s dotazem. Mám klávesové kombo Laney AH150, které šumí i když je vše nastaveno na nule a není zapojen žádný vstup (když něco připojím, tak to samozřejmě šumí dál). Prostě jen kombo do zdi a zapnout. Stává se to nebo to je na reklamaci? Je mi jasné, že to není zrovna high-end zařízení, ale čekal bych, že v této situaci by šumět nemuselo. Díky
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, nástrojový zesilovač není audio hi-fi a nějaký zvukový projev v zapnutém stavu u něj není vzácností.
Máš na mysli opravdu šum anebo brum o síťovém kmitočtu 50Hz? Když se Ti podaří eliminovat všechny možné příčiny mimo kombo a budeš si jist, že je to kombem, neváhej ho reklamovat. Jestli-že je v záruce, nemáš nad čím váhat :? .
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Je to skutečně šum, ne 50Hz brum. Kombo jsem odnesl do prodejny, kde mi ho vyměnili za jiný kus, který sice šumí taky, ale o trochu míň. Na koncertě tahle intenzita šumu vadit nebude, ale když to člověk zapne doma, tak to ruší. Na druhou stranu, co bych chtěl od komba za osmičku.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Mám tranzistorové kombo, které brumí jako neuzemněné po zapojení footswitche. Bez toho funguje bez problému. V čem by mohl být problém, neví někdo znalý?
V podstatě připouštím poruchu switche, propojky, nebo nějakého spoje v kombu. Je možná ještě jiná varianta?
Jde o kombo Fender Champion 100.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Nevim jestli to je nejlepsi tema (pro sum z komba je jich tu vic), ale zkusim tady. Mam Fender Mustang 1 (v2) a to ma aux in vstup. Kdyz tam pripojim kablik (jack-jack) z PC, tak kombo zacne dost sumet az piskat. Se zvysujici hlasitosti na kombu se to zhorsuje, ale je tam nejaky sweetspot (okolo 4-5 na volume), kdy to utichne, coz je zajimavy (nad 5 to zase zacne). Nicmene to je na panelak vecer uz docela nahlas, abych to timhle ojebal :)
Ted par zajimavosti:
- kdyz misto PC pripojim notas (i kdyz je v zasuvce! Stejna prodluzka jak zminovany PC) nebo telefon, tak to nesumi
- kdyz do aux in komba zapojim g3x multiefekt, tak to sumi uplne stejne, ale jen kdyz je g3x napajeny pres USB z toho PC. Pokud je g3x napejeny pres adapter (a USB kabel vypojeny), tak to je tiche jak vecerni klaster (adapter ve stejne zasuvce jako PC i kombo)
- kdyz ve stejne konfiguraci pripojim ke g3x sluchatka, tak ty nesumi. Nesumi to ani kdyz stejnym jack-jack kabelem pichnu g3x do repraku (do line in repraku u PC misto do aux in komba). Proste sumi jen to kombo.

To me privadi k myslence, ze je problem v kombinaci kombo (ktery je nachylnejsi na ruzne vjemy, nez sluchatka nebo PC bednicky) a PC (nejak spatne uzemnene nebo co ja vim). Ted jak z toho ven, kdyz chci k hrani pouzivat tohle PC a obcas tohle kombo (zvuk je z nej proste lepsi nez z PC repracku, atp.). Pomohl by treba nejaky lepsi jack-jack kabel (ted je tam nejaky noname, ani nevim, kde jsem ho vzal)? Treba nejaky stineny?
http://kytary.cz/bespeco-ea2m300/HN156905/
Nebo nejaka lepsi prodluzka (rozbocka, nebo jak se tomu rika), z ktere je PC i kombo napajene? Jestli teda neco takoveho existuje, co by mohlo vyrusit tyhle ruchy....
Fakt nevim, moc se v tomhle nevyznam. Dik.
remisa

Příspěvek od remisa »

Přítelkyně má stejný problém.
Kabelem to určitě není.
Napadá mě zkusit výměnu PC zdroje za kvalitnější (poněkud drahá zkouška), jinak by mě samotného zajímalo, jak to lépe vyřešit - pokud teda nepočítám odpojení zemnícího kolíku ze zásuvky od PC (to že sem to napsal, neznamená, že to máš zkoušet!)
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Apec : PRS MT-15, Mesa Thiele V30
Krabky : Zoom G3X, Marshall Echohead, Nux OD-3, TC Honey Pot, Boss GE-7
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

No zdroj mam tento, coz jsem mel pocit, ze neni uplna srajda (aspon ty 3 roky zpatky to platilo za ne uplne low-end znacku): Seasonic SS-500ET-F3 500W Bronze
Jeste jedna zajimava vec, kterou jsem zapomnel zminit. V tom sumu je slyset prace PC. Tzn frekvence/intenzita se zmeni, kdyz treba spustim novy proces, poskroluju v okne prohlizece, otevru dalsi tab, atp...proste jakobych slysel CPU (nebo nejakou dalsi aktivni soucast jako GPU, disk) pracovat :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Slyšíš to i v případě připojení sluchátek k PC? Tipl bych, že ne. Jak už jsem ti psal v SZ, nějaká komponenta v PC ti způsobuje problém, vlivem vzniku zemní smyčky mezi PC a kombem. Řešením je buď nepoužívat to PC, ale např. zmiňovaný NTB, nebo galvanicky oddělit signálové cesty.
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Kdyz pripojim sluchatka nebo PC bednicky do toho PC, tak to neslysim....je to slyset jen, kdyz se pripoji kombo pres aux in a v tom retezci je nekde to PC. Kdyz pouziju misto aux in kytarovy vstup komba, tak to taky neni slyset (ale tam se signal zpracovava v tom modelingovem kombu na vic mistech, tak se to asi odrusi). Pouzivat neco jineho nez PC bohuzel v soucasnem stavu neni mozne.
Pomohlo by toto pred aux in toho komba? V popisu je napsano, ze to filtruje zemni smyscky:
http://imusicdata.cz/audac-tr2070?gclid ... wwodHSAEFg
http://www.ahifi.cz/acv-nf-odrusovaci-filtr.html

Pripadne (mozna strela uplne vedle) me napada, ze g3x ma i "balanced output" a u toho moznost tlacitkem zvolit "lift ground", coz jak jsem cetl na ruznych forech, by mohlo resit nektere pripady sumu ze zemnich smycek (ikdyz nevim, co za zem se tam "zveda", kdyz to je pripojene jen pres USB, ale asi tam nejake zemneni bude...ja jsem elektrikarinou naprosto nepoliben). Takze myslis, ze by pomohlo pouzit tenhle vystup do aux in komba, misto standardniho vystupu (s jackem)? Kabel pak asi nejaky takovy:
http://kytary.cz/kytary/prislusenstvi-p ... 5-trs-xlr/
Nebo to je uplna blbost? Ma to nejaky vliv na vysledny zvuk?
Nebo jak jinak se daji "levne" galvanicky oddělit signálové cesty?
remisa

Příspěvek od remisa »

Třeba takto že ...
http://www.diametral.cz/ac-dc-zdroje/od ... atory.html
Možná by stejnou službu udělala i online UPS, ale ta nevyjde o nic levněji.
Přemýšlím jak toto vyřešit efektivněji (levněji) ... nestačil by na audiokabel nějaký kondík ?
Kytary : Squier Vibe 50s telecaster, Chapman Ghost fret, Chapman ML-3 Modern Pro
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sandokan, tebou navrhovaná řešení by mohla pomoci, ale dokud to nevyzkoušíš, jistotu mít nebudeš. Taky to nemusí fungovat, v případě, že je tam i jiný problém, než jen zemní smyčka.
Spíš bych použil ten oddělovací trafosmátorek mezi PC a kombo, než použít balanced výstup Zooma s odpojenou GND. Ale zkusit můžeš oboje.
remisa

Příspěvek od remisa »

Sandokan byl rychlejší, mě se obě řešení docela líbí, ale jak píše Hendrek, je to potřeba vyzkoušet.
Hendrek moc nevím jaké odd. trafíčko myslíš, neměl bys nějaký odkaz ?
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

A mas nejaky tip na levny a maly oddelovaci transformatorek? Co jsem koukal, tak to jsou docela krabice a stoji v radu tisicu, coz se mi moc nechce (ani velikost ani cena). Jeste dodam, ze kdyz kombo zapojim na jinou zasuvku (nez je PC), tak je brum vyrazne silnejsi a hlubsi.

Edit: Jeste dalsi pokus probehl. Kdyz prilozim jacka (na jedne strane zapojeneho do aux in komba) kamkoliv na kovove telo g3x, tak kombo vydava prakticky totozny sum (i s tou lehkou zmenou frekvence/hlasitosti, kdyz PC zacne vic pracovat). Nevim teda jestli to neco meni na situaci, nebo jen potvrzuje problem se zemnici smyckou. Tak me napada...neexistuje nejaky USB kabel, ktery by neprenasel "zem"? Precejen pres USB do toho nejde tolik proudu, AC adapter pro G3x (ktery sum nezpusobuje) taky nema treti zemni kolik/diru do zasuvky (ma jen 2 koliky)....Nekde na forech i radili pouzit k napajeni komba kabel bez zemniciho koliku/diry, ale to mi neprijde uplne bezpecne a do toho se urcite poustet nebudu :) Ale podobna "redukce" funkcnosti USB kabelu by skodit nemusela, ne? :) Mozna to vidim moc jednoduse...
Naposledy upravil(a) Sandokan dne 28.07.2015 9:27, celkem upraveno 1 x.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Však jsi je postoval výše. Malé oddělovací trafosmátorky do signálové cesty.
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Hendrek píše:Však jsi je postoval výše. Malé oddělovací trafosmátorky do signálové cesty.
Myslis toto?
http://www.ahifi.cz/acv-nf-odrusovaci-filtr.html
Zmatlo me tam to slovo transformator...
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Tak filtr objednan...dam vedet v patek/pondeli, jak to dopadlo. Co rikate na moji teorii s neuzemnenym (nebo odzemnenym? nevim, jak to nazvat) USB kabelem (jako napajecem/spojovacem g3x a PC)? Viz editovany post o 3 prispevky vyse. Je to uplny nesmysl (pro pripad, ze by filtr nepomohl)?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Do nějakého odpojování napájecího zemnícího vodiče bych se nepouštěl, jednak z principu a hlavně kvůli bezpečnosti. Zařízení třídy ochrany II, které ochranný kolík nemají, jej mít nemusí z důvodu své bezpečné konstrukce. Zařízení, která jsou vybavena ochranným kolíkem jej mají z důvodu ochrany před úrazem elektrickým proudem. Jeho odstraněním bys vážně hazardoval se svým či cizím zdravím či životem!!!
Odpojení signálové země ti udělá právě ten galvanický oddělovač (trafo). Pokud máš navíc nějaký USB kabel, který bys chtěl rozpitvat, můžeš jej obětovat, ale myslím, že to pak nebude fungovat. Přes něco se ten proud uzavírat a téct nazpět musí. Jediné, co by se dalo odpojit bez podstatného vlivu na funkčnost, je stínění (na straně konektoru do Zooma), ale běžné USB kabely snad ani stínění nemají.
Obrázek
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Tak jsem konecne vyzvednul ten odrusovaci filtr a pichnul to mezi G3 a AUX IN komba (jack - jack). Huceni zmizelo (resp vyrazne se snizilo na unosnou mez...nejaky sum je tam stale, ale jen pri velkych hlasitostech komba a to stejne nepouziju). Kombo teda trochu sumi, kdyz je v nem zapojena kytara (kdyz vytahnu kabel, tak temer vubec), ale to uz nejspis nebude problem zemni smycky (navic se sum meni v zavyslosti na zvolenem patchi, takze to bude otazka tech patchu a nastaveni simulaci). Timto bych to povazoval za vyreseny a pokud ma nekdo podobny problem, tak je tohle za 300,- docela dobry pokus o vyreseni...Dik za rady.
Sandokan

Příspěvek od Sandokan »

Sum strikes back :(
Ten filtr co jsem koupil ten sum/piskani z PC trochu eliminuje, ale pri vyssich hlasitostech to je znatelne az moc. Zhorsilo se to po pridani A/B boxu (Widara) na prepinani mezi Mustangem a Zoomem. Tady je aktualni zapojeni:
zapojeni.png
Problem ustane po vytazeni USB kabliku ze zooma nebo po vyrazeni A/B boxu z retezce. Naopak problem se NEzmeni, pokud jen vytahnu aux in kabel z mustangu (tzn zrusim cestu mezi zoom out => mustang aux in). Problem se projevuje i v pripade vypnuteho Zoomu (proste staci, aby to ten USB kabel spojoval a okruh byl pres A/B box uzavren). Co je jeste zajimave, tak v kombu je slyset piskani i v pripade, kdy se USB konektorem jen dotknu nejakeho vodiveho vstupu/vystupu na Zoomu. Nemusi teda byt uplne zapojeny, staci s nim jen jezdit po zadnich konektorech Zoomu a oziva se charakteristicke piskani/praskani (zrejme se tim nejak uzavre zemni smycka??). USB kabely jsem zkousel 2 (uplne stejne => pred kazdym konektorem je na kabelu takova divna bambule, nevim k cemu to tam je a jestli to neco muze znamenat) se stejnym vysledkem.
Jeste pokud je Zoom napajeny pres adapter (misto USB a USB je pryc), tak je taky po problemu (ale to zas prichazim o USB moznosti Zoomu a to nechci).
Pak jsem zkousel jeste misto PC pouzit notebook. S nim je to v poradku (jak pripojenym na adapteru do stejne zasuvky, tak jen z baterky). BTW nemam moznost zkouset vymenovat casti PC a zjistovat, ktera by mohla byt na vine (jestli vubec nejaka).

Takze ted otazka. Da se s tim neco rozumne delat tak, aby pripadne zarizeni (nejaky oddelovac USB nebo nejaky adapter k zasuvce?) nebylo drazsi nez par stovek? Nestacilo by nekde neco uzemnit/odzemnit nebo ja nevim...fakt je elektrikarina pro me moc abstraktni, takze si to tezko predstavuju :)
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“